Nu... nu ma refer la vreun campionat de fotbal care tine acum prima pagina... ma refer la ce urmeaza probabil in istoria mai multor state ce au crescut intr-un an... cat altii in 10.
Partea cea mai interesanta in astfel de cresteri e ca pe nimeni nu mai intereseaza evolutia unui coeficient Gini pentru ca toti o duc mai bine. Cand stomacul este plin si chiar si muncitorul necalificat isi permite sa-si ia masina noua si o plasma pe perete, faptul ca alte persoane beneficiaza de 1000 de ori mai mult decat tine de acea crestere, e un lucru mai putin important.
Faptul ca un angajat al statului a castigat de 30 de ori mai mult decat respectivul muncitor... doar pentru ca e angajat al statului... faptul ca un director de banca a castigat de 150 de ori mai mult decat acel muncitor necalificat... sunt lucruri necunoscute si in plus explicate oarecum: persoana din administratia publica este coleg cu cineva care are un salariu mizer asa ca toate salariile trebuie crescute proportional iar directorul de banca a facut un MBA "jmecher" pe care a platit multi bani insa ale carui cunostinte puteau fi gasite in destul de multe manuale de anul 1 si2 de facultate... ca sa nu mai spun de responsabilitatea imensa pe care o are din acea pozitie... jucandu-se cu miliarde! Daca greseste va primi cu siguranta un bailout de la toti muncitorii necalificati pentru curajul de a incerca, priceperea de a impacheta pierderile in asa fel incat acestea sa fie cumparate in continuare si nebunia de a incepe un joc din care toti vom pierde... toti in afara de Fabrice Tourreii acestei lumi.
Diferenta de beneficii si putere financiara devine insa un lucru important cand lucrurile nu mai sunt roz. Atunci cand muncitorul necalificat isi da seama ca el trebuie sa munceasca de o luna pentru a plati ceva ce o persoana mai aproape de locul de intrare a banilor in economie face in cateva minute... ca el nu mai are masina noua si plasma de pe perete e tot a bancii... lucrurile se schimba.
Problematic este insa faptul ca sistemul presupune ca muncitorul necalificat ce a ales sa se indatoreze pentru niste bunuri pe care le considera normale a fost complet rational in acel moment si nu s-a lasat pacalit... asa ca trebuie sa-si plateasca datoriile.
Faptul ca regulile jocului se schimba pe parcurs nu mai conteaza... faptul ca dobanzile se modifica e apa de ploaie. Faptul ca puterea de negociere a muncitorului necalificat in momentul in care a semnat acel contract fara sa se uite... din nou nu inseamna nimic.
Soarta acelui muncitor necalificat e asemanatoara cu a japonezului din filmul de mai jos... El trebuie sa munceasca pentru a se autosustine intr-o stare jalnica, in conditiile in care a pierdut tot rezultatul muncii de pana atunci. Interesant este ca japonezul din film nu era muncitor necalificat, asa cum nici noi nu suntem muncitori necalificati...
Ma intreba cineva zilele trecute cum vad eu viitorul... asa il vad: foarte multi oameni muncind pentru nimic, dupa ce au pierdut totul, fara sa aibe posibilitatea de a agonisi din nou ceva, state care impun taxe imense pentru a plati datorii mai vechi, obligand oamenii care scapa initial (nu aveau datorii) sa devina usor usor ca japoneul din film. Si mai vad o clasa de oameni care "se descurca" din ce in ce mai bine, au din ce in ce mai multa putere si controleaza din ce in ce mai mult vietile celorlalti... ei sunt sefuletii din administratia publica sau Tourreii de care vorbeam mai devreme.
Voi in ce categorie va aflati? sunteti Tourrei sau muncitori?
18 comentarii:
cam asta m-a motivat in 2007-2008 sa-mi pierd vremea pe... forumuri.
Cretinopatii gen cezar/balon au ramas la acelasi nivel de cocalarism neaos, desi efectele se fac simtite si-n zacusca mamii lor.
"...obligand oamenii care scapa initial (nu aveau datorii) sa devina usor usor ca japonezul din film."
in ce fel un om care nu are datorii, care intelege ca lucrurile o iau in jos si se fereste de credite (are o casa a lui, mai mare sau mai mica, si cu asta basta; nu vrea masina noua, nu vrea plasma, face vacante cu cortul), ei bine in ce fel acest om poate fi "prins" de catre sistem?
caci vorba unui batran si intelept muncitor pe santiere: "am un acoperis deasupra capului, iar daca nu am de lucru, zdrobesc o ceapa in pumn, pun sare pe ea, si apoi ma culc linistit; nu datorez nimanui nimic."
ei bine, cum poate un om cu o astfel de filozofie sa fie "prins" de sistem? ca este sarac lipit, de acord. probabil in scenariul imaginat de tine va fi o realitate pt. 80% din oameni. dar un astfel de om nu va fi sclavul sistemului. gresesc?
scuze daca sunt un pic cam insistent pe zona asta, dar chiar vreau sa inteleg la ce te gandesti. care sunt scenariile prin care un om ca batranul muncitor de pe santier poate fi prins? un exemplu oarecare imi este de ajuns.
Gelu> problema pe care o pui tu este pur filozofica. Nevoile care ne indatoreaza nu sunt reale. In extremis, ne putem retrage cu totii in munti sau la tara si sa practicam budismul, cu resurse minime. Stii vorba:
"us people..spending money we don't have to buy things we don't need to create impressions that won't last on people we don't care about"
Popescu
IE> nu sunt de acord cu intrebarea ta finala, ca si cand oamenii nu se pot incadra decat in cele doua extreme: Tourrei sau muncitori..
Nu cred ca cine se descurca sau se va descurca, va fi neaparat un escroc
Popescu
La dracu IE, m-am uitat la filmuletul asta de vreo 3 ori, desi cred ca il mai vazusem.
Trebuie sa fii inconstient sa traiesti de la o luna la alta din salariu care acopera doar cheltuielile curente si rata la banca
Trebuie sa fii inconstient sa te bagi la credit pentru casa in conditiile in care salariul tau abia acopera rata
Trebuie sa fii inconstient sa nu incerci sa economisesti, sa pui ceva deoparte pentru zile negre.
Omul intelept, daca castiga 10 lei, incearca sa cheltuie doar 8, restul pune deoparte. Omul prost, daca castiga 1000 lei, cheltuie 1200..
In concluzie, inconstienta se plateste!
Popescu
@AC... de aceea am inceput si eu sa scriu. Din pacate cred ca voi fi nevoit sa-mi schimb strategia. O fosta directoare de-a mea avea o vorba: "There's a buldozer coming this way and you can't stop it... but you can be part of the road or in the buldozer"...
@Gelu - nu te-ai uitat destul de mult in istorie... Stii cum ajungeau oamenii sclavi in antichitate? Nu pentru ca nu erau harnici... Nici pentru ca isi cumparau plasme!...
Ei trebuiau sa plateasca taxe inrobitoare statului pentru protectia pe care acesta le-o acorda sau pentru ca aveau o proprietate. Pentru asta trebuiau sa munceasca mult dar si mai important, trebuiau sa imprumute de la "Tourrei" utilaje si sa foloseasca produse monopolizate de cei care se descurca... Intr-un final ajungeau sa se imprumute pt dreptul de a manca o ceapa zdrobita cu pumnul si usor usor sa se lupte pentru a-si recastiga libertatea... Sper ca exemplul meu a fost concludent.
Sper de asemenea sa nu se intample!!!
@Popescu - ma bucur ca ti-a placut acel filmulet:)
Nici nu doresc sa fim toti de acord... Nu detin nici un monopol asupra adevarului si nici nu cred ca mi-as dori! Scopul acestui blog este sa schimbam idei... sa imi contraziceti si completati ideile in asa fel incat cu totii sa ajungem la concluzii mai aproape de adevar...
Cat despre inconstienta celui de aici, gandeste-te ca pana acum cativa ani trebuia sa fii inconstient sa vezi cum preturile cresc, banii munciti cu greu ieri inseamna mult mai putin azi si sa economisesti... Trebuia sa fii inconstient sa nu te arunci la o casa pe care azi o luai ieftin iar maine o puteai vinde scump chiar daca trebuia sa risti cresterile salariale din urmatorii cativa ani...
Sunt putini cei care s-au abtinut pentru ca povestea nu suna bine si se asteptau la scaderea pietei...
Imi amintesc o discutie la o petrecere in 2007 cand cineva imi spunea ca vrea sa-si mai ia un apartament iar eu ii spuneam ca nu as face asta in locul lui... Cand i-am spus ca ma astept ca valoarea viitoare sa fie de aprox 30% din cat era atunci a ras... Cand i-am argumentat a ras si mai tare si mi-a zis... "Ce bine-mi pare ca X-ulescu s-a bagat in asa ceva... de-abia astept sa-l vad falit"...
Coeziunea sociala din Romania ne duce pe terenuri demne de SF!
Din pacate mentalitatea asta buldozeristica o sa ne duca de rapa
Unii s-au pus in fata buldozerului pana cand au reusit sa il opreasca. Nici macar buldozerul nu a putut trece peste ei, erau prea multi
IE, iti dau un articol din ZF de azi, cu adaugirea ca dupa parerea mea, bunurile imobile care au o utilitate (o casa care poate fi locuita, un teren pe care se poate construi sau produce) sunt bunuri reale, RESURSE. Fara ca asta sa justifice vreun pret de bubble ci doar ca sa facem o linie de demarcatie clara intre O RESURSA si BANI/ECHIVALENT BANI/PRODUSE FINANCIARE/AUR etc
http://www.zf.ro/opinii/opinie-sorin-paslaru-banii-incep-sa-isi-piarda-valoarea-in-fata-resurselor-7709970
Popescu
@gelu
Si ca exemplul lui AI sa fie complet, urmareste discutiile legate de echiparea masinilor de iarna, renovarea obligatorie a fatadelor, asigurari obligatorii....
Oricand sistemul se poate "expanda" cand are nevoie de carne proaspata.
La un moment dat, poti sa fii plin de credite si sa te protejezi mai bine decat unul care nu are nici unul.
Evreul spune: "daca ai credit, lasa sa isi faca griji ala care are de primit bani.."
Niste cash se poate dosi undeva bine, poate sa vina mama falimentului personal peste tine ca nu-i gaseste.
Daca voi va inchipuiti ca toti astia care sunt executati de banci sunt faliti, sunteti naivi. Doar fraierii sunt faliti, restul si-au depus icrele acolo unde trebuie
Auzeam o discutie undeva despre unul care e executat silit de toata lumea, dar el tot in Maldive isi facea vacantele. Nu mai are nimic pe numele lui, nu are card credit nimic, dar el traieste la fel ca inainte..M-a invitat un prieten in vacanta, e masina unui prieten, cardul e al fetitei etc.
Baietii destepti asa procedeaza, doar nu credeti ca trece buldozerul peste ei. Iar fraierii, sunt calcati in picioare indiferent ca au credite sau nu au..
@Anonim - multumesc pentru completari... foarte realiste!
@celalalt Anonim... atat de corect...
Intr-adevar, numai unii platesc si numai unii castiga.
Cei care platesc, de obicei platesc si pentru cei care... sa spunem ca nu pierd si pt cei care castiga...
@Popescu... Intrebarea mea finala viza tocmai acest lucru...am pus in balanta 2 extreme si atat... ca vor fi in continuare regi ai asfaltului care isi dubleaza cifra de afaceri in criza si oameni care ajung sa munceasca zi lumina ca sa-si ia paine...
Cat despre mentalitatea buldozeristica, pentru a reveni la antici, stii care era principalul repros adus democratiei in acea perioada? Optiunile unor oameni fara discernamant sau usor de corupt aveau aceeasi valoare ca a celor care se gandesc la binele tuturor. Este intr-adevar singurul sistem ce poate asigura o evolutie catre medie si a celor saraci si a celor bogati dar... faptul ca cineva decide soarta mea pentru o sticla de vin e deosebit de rau, in mai ales in conditiile in care cei care fac asta sunt 50%...
Vino cu o propunere de "deturnare" a buldozerului si o voi sprijini!
Anonimul de mai sus tot eu sunt, ca sa stiti pe cine sa injurati..
IE, am citit art tale mai vechi ref la QE2, nu prea esti de acord cu masurile "barbosului".. Ce crezi tu ca ar fi de facut instead?
Eu cred ca ei trebuie sa incerce chestii noi, atata timp cat conditiile sunt noi si masurile clasice nu mai functioneaza.
Pe de alta parte, pana nu incerci nu poti stii ce efecte vor avea..
E ca si chestia aia: peste gropi trebuie sa treci viteza foarte mare ca roata sa nu mai coboare pana la fundul gropii, masina aproape ca zboara peste ele..
Popescu
@Popescu - Masurile barbosului sunt perfect justificate keynesian. Din pacate insa, monetarist vorbind, ele nu au nici un efect. Ar fi trebuit sa aibe efect pe termen scurt si zero pe termen lung dar... fiind anticipate de toata lumea sunt o frectie la picior de lemn.
Ce ar trebui facut? ar trebui lasat sistemul de valori sa-si revina. Trebuie lasati oamenii sa stea o perioada in negativismul lor (fara a spori nota de plata), dupa care folosit un moment prielnic pentru masuri similare celor luate acum...
Sa lupti impotriva curentului presupune insa sa consumi multa energie si sa prelungesti agonia!
Cu alte cuvinte, o persoana isi poate tine respiratia timp de cateva minute. Daca ii asiguri in acele cateva minute un "softlanding" si apoi o iesire la suprafata, probabil ca perioada de "underwater" va fi privita ca una negativa, dar nu ca un deces!
Daca insa tii o persoana cativa CM sub apatimp de cativa ani... chiar daca nu a atins fundul... vei scoate acea persoana cu picioarele inainte!...
Parerea mea!
IE,
multumesc pt. raspuns. banuiam ca este singurul posibil. citesc multa istorie si stiu prea bine la ce te referi. vremurile acelea sunt demult apuse iar o taxare atat de aberanta si o interzicere a celor mai elementare drepturi, inseamna 1984. iar 1984 este un pic altfel decat baietii destepti care vor sa controleze economia mondiala. pe actualul trend al umanitatii numai cu 1984 se va putea ajunge a-l face sclav pe batranul muncitor despre care facem vorbire. ori intr-un asfel de context luati toate milioanele de bloguri cu cele mai intelepte sfaturi si teorii si dati-le pe tobogan , ardeti diplomele de la nobelul pt. economie, caci ele nu vor mai fi de folos. batran muncitor in constructii sau premiat nobel pt. economie, vom fi cu totii sclavi, pt. ca vom fi controlati fizic si psihic cu arma. nu spun ca e SF asa ceva (desi eu cred ca mai degraba ne paste pericolul anarhiei iar nu al ordinii excesive), dar intr-un astfel de context, in 1984, nu exista scapare decat daca vei dobandi capacitatea de a merge pe valuri sau vei inmulti pestii.
inca o data multumesc si keep going. imi place blogul tau (cred ca ti-am mai spus).
@Gelu... Impozitare aberanta??? Care ar fi reactia ta daca ti-as zice ca acum ti se ia din buzunar 50% din rezultatul muncii tale... dupa care de fiecare data cand cumperi ceva, platesti cu 24% mai mult (poti cheltui mai putin de 40% din ceea ce castigi)? Dar daca ti-as spune ca mai sunt 1000 de taxe, de la taxa radio-TV, la prima inmatriculare, la accize nenumarate pe bunuri ce nu sunt "de lux" dar au cerere inelastica, la taxa auto, taxa de drum, vigneta, taxe de pod... si pana la inflatie care reprezinta un impozit ascuns platit anual...
Ti se pare aceasta taxare mai putin aberanta?
Daca acum ajungi sa platesti pentru serviciile statului cam 75-80% din cat castigi, cum crezi ca va fi taxarea atunci cand datoria publica va atinge 600% din PIB?
Recunosc ca nu stiu atata istorie cat mi-as dori si ca nu reusesc sa-mi dau seama la ce te referi cu 1984...
Cat despre diplome... desi am chiar prea multe, nu dau multi bani pe ele! Daca ne uitam ca in 2008 a luat Nobel pentru analiza ciclicitatii economice un economist (pe care il respect mult dar) care nu vazuse bula... ca in 2009 a luat Nobelul un grup de economisti ce spun ca omenirea poate fi condusa si intr-o maniera mai sociala... cu beneficii mai mari... ne dam seama cat de conjuncturale sunt aceste premii si ce interese sprijina...
Sunt si contraexemple ce-i drept: laureatului nobel de anul acesta i s-a refuzat un loc la conducerea FED din cauza lipsei de experienta...
1984 este filmul dupa cartea lui Orwell. Merita vazut.
Sunt de acord cu Gelu ca avand un anumit comportament este mai greu sa fii atins.
Nu am facut credite, nu am vrut si nu vreau masina (deoarece nu am nevoie cu adevarat) si duc o viata simpla.
Daca te multumesti cu putin atunci este cam greu sa fii prins. Depinde de fiecare om in parte. Din pacate majoritatea oamenilor traiesc viata prea mult la nivelul dorintelor, o viata condusa de a avea si nu de a fi.
Asa ca ei vor plati mult mai mult decat altii care nu adopta acelasi model.
Eu, desi e criza nu am fost atins aproape deloc. De ce? Simplu! Cumpar foarte rar ceva, astfel incat TVA-ul este ceva aproape inexistent pentru mine. De atins ma pot atinge numai la salariu, prin modificarea impozitelor. Desi acum pierd cam 50% din salariu prin impozitare si tot felul de taxe pentru sanatate, somaj, pensie, etc., nu-i stres, ma descurc. Poate sa creasca impozitarea din punctul meu de vedere si pana la 75%, tot ma descurc.
In viata nimeni nu-ti vrea binele cu adevarat, toti vor sa profite intr-o forma sau alta, ca doar, de, interesul poarta fesul!
Atat timp cat sunt sanatos si nu ma las imbrobodit de altii, totul va fi bine.
dROp
@dROp - te-ai gandit vreodata ce se intampla daca iti pierzi jobul? cum platesti intretinerea in conditiile in care se scumpeste gigacaloria si curentul?
Dar ce se intampla daca alte sute de mii de oameni ca tine sunt concediati in aceeasi zi din cauza unui crash al pietei? Cat de usor va fi sa gasesti de munca?
Dar daca taxele pe proprietate ajung la nivelul din US (5000$/an nu e o suma mare pt un impozit pe casa)...
Crezi ca se poate intampla asa ceva?
Eu sper ca nu dar... nu as zice niciodata "pe mine nu ma va afecta"...
M-am asigurat.
Eu unul am crescut cu alte valori fata de majoritatea tinerilor. Am invatat de la bunici si parinti 2 lucruri
importante legate de aspectul financiar al vietii:
1. sa nu ma intind mai mult decat ma tine plapuma
2. cand imi merge bine sa ma asigur ca pun ceva deoparte pentru vremurile cand nu-mi va merge bine
Bune lucruri m-au invatat!
In consecinta, daca sunt concediat, nu-i stres. Am suficienti bani pentru a-mi permite cativa ani sa ma relaxez.
Nu detin proprietati care sa atraga asemenea taxe pe proprietate. Cel mai scump bun al meu nu este mai scump de
2000 lei, asa ca nu-mi pasa daca o sa creasca impozitele.
Poate dramatizati prea mult. Ganditi-va ca inca nu e rau; rau ar fi daca ar fi un razboi sau cataclism natural. Pe mine nu ma impresioneaza vaicarelile romanilor deoarece asa au ajuns multi, chiar daca au, le place sa se planga.
Era si o vorba , romanul cand n-are bani se duce si schimba 100 $(E)!
Credibilitatea vaicarelilor constante este redusa.
Sa presupunem ca ar creste impozitele (lucru improbabil deoarece majoritatea politicienilor sunt blindati cu
imobiliare si asa si-ar taia craca de sub picioare, ceea ce mi-e peste putinta sa cred), in nici un caz nu ar putea creste la asemenea valori pentru proprietatile medii din Romania. Sa zicem ca ar putea sa ajunga la un maxim 1-2% din valoarea de piata. Oare acest lucru nu ar avea un efect de micsorare al preturlor pe piata? In orice rau este si un bine! Iar intr-un orizont de timp, s-ar gasi un echilibru.
Masura in care ma va afecta pe mine este substantial mai redusa. Nu am bunuri care sa poate fi impozitate, iar daca vor aparea probleme, ma orientez din mers. Sanatos sa fiu!
Exagerand putin, chiar mi-ar conveni sa pice sistemul: sa se termine odata cu toata minciuna asta! Sa rupem odata
pisica in patru!
Sa nu mai existe pensii, ajutoare si tot felul de subventii (chiar daca banii mei virati in contul pensiei (im)
probabile se vor duce si ei)! Atunci oamenii s-ar trezi si si-ar da seama ca trebuie sa puna osul la treaba, ca
altfel mor de foame!
Eu nu plang lumea deloc, deoarece ei au ales drumul pe care sunt!
Avem, se spune, ceva intre urechi, sa gandim, nu sa ne luam dupa altii!
dROp
dROp - felicitari pentru educatia primita... Trebuie sa recunosc ca si eu exagerez putin aducand in discutie scenariul cel mai pesimist. Totusi, din nefericire e un scenariu destul de probabil.
In ce priveste filmuletul, motivul pentru care l-am postat este tocmai acela ca o persoana culta, cu un job bun (director de galerie de arta), un adevarat simbol intr-o societate in crestere a ajuns intr-un stadiu lamentabil...
Ma intreb ce ar fi spus aceasta persoana acum 20 de ani daca cineva l-ar fi avertizat ca directia e una gresita... Oare nu cumva ar fi ras si ar fi spus: "Eu??? sa ajung sarac? atat de sarac? Nici o sansa! Am nevoie doar de sanatate si pot ridica oricand un imperiu!"
Credeti ca modificarile sociale din filmulet nu se vor intampla... voi incerca sa scriu un post in care sa includ semnale de alarme care sa ne anunte cand si daca suntem pe drumul "cel bun"...
Trimiteți un comentariu