sâmbătă, 9 octombrie 2010

Lumea se trezeste???

Lumea vorbeste despre inflatie si despre modul in care FED va tipari bani pe care Bernake ii va arunca din elicopter. Unii chiar inteleg ca acei bani nu se tiparesc de catre guvern ci se imprumuta de catre guvern de la cineva dispus sa ii dea (in cazul despre care vorbim FED, un organism bancar independent fata de guvern). Unii chiar inteleg ca nu e vorba de nici un ban printat ci ca acesti bani se misca doar in conturi electronice.

Mai sunt si altii care observa schimbarile... Cum S&P avertizeaza ca multi vor deveni junk din cauza datoriilor imposibil de platit, cum Greenspan avertizeaza ca deficitul US este deja infiorator, desi aici nu includem deficitele unor entitati publice cu probleme (medicare si medicaid) si cum The Economist promoveaza conferinte unde se dezbat probleme foarte taioase in ce priveste datoria publica si efectele politicilor fiscale.

Eu simt o oarecare schimbare de atitudine care ma face sa ma intreb daca nu cumva lumea se trezeste cu adevarat...
Si daca se trezeste... ma intreb care va fi reactia cand va vedea ca situatia nu mai e demult sub control?
Se va renunta la bani asa cum spun unii sau... se va cauta reobtinerea echilibrului in cadrul sistemului monetar actual?

3 comentarii:

Anonim spunea...

IE> desi eu cred ca in cazul unei crize reale (si nu a instrumentelor financiare speculative) vom ajunge ca Mark Boyle -de asta consider si ca singurul refugiu este in active reale nu in aur sau alte prostii-, totusi ideea ca un astfel de model poate fi extins la scara globala este utopica.

As vrea sa il vad eu pe Mark Boyle cum va proceda cand se va imbolnavi si va avea nevoie de o operatie pe creier sa spunem. Va apela la vraciul din satul vecin?

Popescu

darkstar spunea...

abosult corect Popescu,

este posibil ca imedicat blocarii sistemului financiar sa existe o nebunie si o penurie de alimente si alte active cu imediata folosinta, insa cel mai firesc ar fi reechilibrarea sistemului monetar.

Eu produs software si asigur consultanta in IT, e drept ca nu prea as avea ce sa fac cu ele in vremuri grele, insa reechilibrat sistemul e clar ca e nevoie de o moneda cu care sa poti vine/cumpara servicii/bunuri. Nu as avea cum sa ii cupar hrana direct...vanzand biti la schimb.

Mark Boyle nu isi traieste viata, ci doar supravietuieste cu ce gasete sa manace sau isi cultiva pe acolo (nu stiu exact detaliile). Daca am ajunge toti sa facem la fel, viata cum o stim noi acuma nu ar mai exista, am regresa mai rau comp. cu antichitatea spre exemplu.

Informatii-economice spunea...

Eu nu as baga mana in foc ca sistemul monetar se va bloca...!
Da, vor fi ceva falimente, da, se va face ceva QE fara succes...
Motive si sugestii pentru fiecare dintre variantele de evolutie monetara AICI