vineri, 24 septembrie 2010

mentalitatea de invingator!

Cei care ma urmaresc stiu ca in weekend postez de obicei chestiuni economice mai lejere, filmulete motivationale sau scurte articole ceva mai funny.
Unul dintre cititorii blogului mi-a ridicat mingea la fileu intrebandu-ma de ce in conditiile in care eu vad scaderi pe imobiliare, Donald Trump spune ca:

One man’s crisis is another billionaire’s long-awaited opportunity.
“I’ve made a lot of money in times that others have looked at as real estate downturns,” Trump told GolfCourseRealty.com. “This is the time you should be buying and negotiating fantastic deals.”

Am gasit un filmulet destul de recent in care isi divulga o parte din strategia investitionala si din motivele pentru care desi imobiliarele sunt la pamant, pe el nu il afecteaza cu nimic!



Si are dreptate: achizitiile facute in momentul cel mai negru al crizei sunt cele mai profitabile dupa aceea. Atunci cand intreaga lume e trista, daca reusesti sa iti gasesti curajul (si resursele) sa zambesti, vei avea un avantaj imens in fata celorlalti.
Amintitiva ca au fost oameni care in 2000 au cumparat apartamente cu 10k$ cand noi ceilalti ne temeam pentru ziua de maine iar in 2008 acei oameni obtinusera deja un randament incredibil!

Asa ca hai sa exemplific mentalitatea de invingator cu o gluma (preluata de pe un site si postata exact cu limbajul de acolo):


Se intalnesc Itic si Strul. Itic, suparat, trist, slabit... Strul, vesel nevoie mare.
S: - Frate, am scapat de toate problemele!
I: - Da' ce-ai facut, ma?
S: - Mi-am luat un elefant, frate!
I: - Hai ba, lasa vrajeala, ca nu-mi arde...
S: - Nicio vrajeala, ma. Am scapat de toate problemele. Stii parcul meu
de masini? Vine elefantul in fiecare zi, le spala, da cu coada, le lustruieste.
Nevasta-mea. .. stii ca e obsedata cu gradina de flori. N-am treaba, le stropeste asta de cinci ori pe zi... jet mic, jet mare.
Copiii... stii ce disperat eram cu ei. Am si uitat ca-i am acum. Ii ia elefantul cu trompa ii pune in spate, ii plimba prin cartier, joaca
fotbal cu ei. Nu mai am niciun stres.
I: - Da' cat ai dat, ma, pe el?
S: - 100.000 de euro, da' face toti banii...
- Auzi, ma... Nu mi-l vinzi mie?
S: - Ce sa fac?!! Ba, nene, asta e parte din familie acum, nu e de vanzare.
I: - Hai ma ca-ti dau 150.000, da mi-l mie, doar stii ce probleme am acasa!
S: - Nu se poate, ma. E sufletul nostru, cum sa ne despartim de el?
I: - Hai, ba, ca-ti dau 200.000, da-mi-l sa scap de belele.
S: - Nu se poate, ba Itic, tu nu intelegi. Iti comand si tie unul, daca vrei, da' ai de asteptat un an.
I: - Bai, Strul, iti dau 300.000! Ajuta-ma sa-mi rezolv problemele, ce dracu', suntem ca fratii, am inceput impreuna sa facem afaceri...!
S: - Bine, ma, hai. Da' sa stii ca ti-am dat de la inima, era ca si copilul nostru.


Dupa 6 luni se intalnesc astia iar. Strul vesel, Itic, terminat, cu parul alb, cearcane mari...
I: - Bai, Strul, ce mi-ai facut, ba? M-ai nenorocit cu elefantul asta!
S: - De ce, ma?
I: - Nu face nimic, frate. Parcul meu de masini, il stii... S-a suit cu curu' pe masini, mi le-a strivit. Nevasta-mea. .. Obsedata si ea cu florile, s-a facut pe ele de nu se mai vede o petala sub diatamai balega. Copiii... nu-i haleste, dar ii bate cu trompa, ii alearga prin casa. Sunt
terminat!
S: - Bai, Itic, tu ai o problema!
I: - Da, ba, stiu, cu elefantul de la tine.

Scrool pana mai jos pentru deznodamant si pentru a vedea ce inseamna mentalitatea de invingator!










S: - Nu, ba! Problema ta e ca daca iti mentii atitudinea asta, n-o sa scapi niciodata de elefantul ala! Nu mai vorbesc sa mai faci si profit!

Un weekend placut tuturor si aveti grija in cine aveti incredere si care sunt interesele acelor persoane!

7 comentarii:

Anonim spunea...

IE, ai pus punctul pe i cu mentalitatea de invingator. In perioada dificila de acum ai doua optiuni: sa te predai sau sa continui sau lupti.

Sa iti mentii gandirea pozitiva si mentalitatea de invingator in astfel de vremuri este precum un surfer care merge pe coama valului pana ajunge la mal. In timp ce marea majoritate nu s-ar gandi decat la cei 50m de apa de sub ei, surferul nu face decat sa se foloseasca de forta valului ca sa ajunga la mal..

Si acum sunt valuri. Valurile negative sunt mai puternice decat cele pozitive si, ca urmare, daca inveti sa te folosesti de ele, vei avea beneficii mai mari decat daca mergi pe val cand totul e roz.

Diferenta este ca atunci cand totul e bine, orice mediocritate stie sa mearga cu valul. Cand lucrurile merg prost extrem de putini reusesc sa mearga pe val. Si asta numai si numai pentru ca foarte putini indivizi reusesc sa isi controleze emotiile negative si sa aiba mentalitatea corecta de care vorbesti si tu..

Popescu

Anonim spunea...

IE, tu crezi in teoria conspiratiei, sau macar in faptul ca exista niste unii interesati ca totul sa se duca la pamant, ca ei sa cumpere la preturi de nimic?
Uite un fragment dintr-un interviu cu un bancher ipotetic (eu nu cred ca e real interviul, dar scenariul pare plauzibil):

“După ce ne-am asigurat că pur şi simplu nu va exista riscul să apară intruşi care să cumpere activele imobiliare, case, terenuri, scoase la vânzare de executorii noştri bancari, am început să trimitem pe bandă rulantă dosarele celor care au luat credite de consum, către executori. Nimeni nu a sesizat faptul că nu ne interesa de fapt să le vindem casele, ci să manipulăm piaţa imobiliară, să o tragem în jos, asigurându-ne în acelaşi timp că la momentul potrivit, când curba prăbuşirii imobiliare va atinge cel mai de jos nivel, grupurile financiare din ţările noastre de origine să cumpere masiv şi la preţuri de nimic aceste active. Te asigur că în 2010 un apartament cu trei camere care în 2008 era evaluat la 150.000 euro, va fi scos la vânzare, la executare silită, la preţuri de sub 30.000 de euro şi nu va veni nimeni să cumpere, pentru că în 2010 toţi vor fi preocupaţi să ţină banii deoparte pentru ziua de mâine. Va fi momentul perfect să cumpărăm totul pe nimic.”

Popescu

Informatii-economice spunea...

Cred ca multe din lucrurile care se intampla sunt planificate de unii, desi sunt platite de noi. Stiu acest interviu. A fost publicat in toata blogosfera economica, de cancan si pe multe forumuri.

2010 insa nu a fost anul in care sa se intample asa ceva! E drept ca inca nu s-a terminat si ca asteptam saptamanile acestea niste miscari economice care sa dezvaluie trendul perioadei viitoare dar... inca nu e momentul.

Daca insa contine un sambure de adevar e alta mancare de peste.
Cat sambure de adevar? Hai sa iti dau 2 chestiuni de weekend:
- un citat din John Adams - There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword, the other is by debt
- un citat mai recent din Andreas Treichel pe care il gasesti in postul binecuvantati fie tinerii...

Anonim spunea...

Nici eu nu cred ca se va ajunge la acest nivel al preturilor in 2010, eu ma refeream la scenariu nu la deadline si preturi (care sunt exagerate)

P

Informatii-economice spunea...

deadline-ul este exagerat...

Anonim spunea...

IE> nu stiam ca John Adams a spus asta,:
There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword, the other is by debt

Eu o stiam din Ziegeist..

Am citit postul de care zici, generatiile viitoare trebuie sa plateasca datoriile facute de noi..

Evident ca plata acestor datorii se va face indirect: prin taxe mai mari si investitii guv mai putine, deci subdezvoltare

Scenariul descris de tine e sinistru, nu stiam ca cifrele arata asa de rau..
Inseamna ca ne indreptam catre marele Shut Down, sistemul trebui resetat, softurile rescrise

Dumnezeu cu mila!

Informatii-economice spunea...

In general se considera ca politica fiscala expansionista (efectuata fara diminuarea costurilor) cam asta face: reduce nivelul taxelor pentru a lasa o gura de oxigen economiei, duce la deficite bugetare sustinute prin imprumuturi ce vor fi platite de generatiile viitoare.
Totusi, aparent situatia se regleaza (cat de cat) prin faptul ca din castigurile perioadelor de expansiune rezulta averi mai mari lasate apoi mostenire generatiilor viitoare.
E doar o teorie economica a unui laureat nobel de demult.