marți, 21 septembrie 2010

din nou... cuvantul cu D

Intrerup seria de posturi despre modificari demografice pentru a face loc unei stiri interesante:

Dupa ce a luptat cu inflatia, FED a devenit preocupat de deflatie si se pregateste de quantitative easing!
Este ceva ce am tot spus aici pe blog (cititorii noi pot incerca un search).

Am povestit si de ce FED nu are prea mult spatiu de quantitative easing si de ce e atat de greu sa creezi inflatie atunci cand nu ai cerere.

Interesant este ca in conditiile in care se vorbeste de deflatie, USD se depreciaza ajungand la minime istorice chiar si fata de anumite bunuri (aur)...
Acest lucru se intampla (cred eu) pentru ca acelasi mesaj este decriptat diferit de oameni in functie de ce vor ei sa auda.

Inflationistii au auzit doar quantitative easing, uitand de faptul ca de fapt nu se schimba nimic ci doar se pastreaza o masura ce nu a dat roade pana acum, roadele dorite fiind mentinerea unui nivel al inflatiei ce sa incurajeze atat consumul cat si dezvoltarea tehnologica.
Vanzatorii de aur au vazut ca acest metal se apreciaza fata de USD, fara sa mai observe si ca USD se depreciaza fata de aproape toate valutele dar nu si fata de commodities.
Deflationistii (ca mine) isi vad teoria confirmata oficial si incearca sa "prevada" ce carti va mai scoate FED din maneca... mai vedem si ca petrolul, un bun mult mai folositor decat aurul se depreciaza din cauza semnalului puternic... FED se teme ca nu vom avea crestere economica!

O alta stire interesanta e cea data de presedinte: Nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung...
Pai cum...? cu cresterea economica ce incepe "de maine"... cu iesirea aceasta fulminanta din recesiune doar ca sa avem unde sa revenim... cu toate masurile luate pentru a echilibra bugetul...??? Incredibil!!! ce fraieri!
Domnu' Basescu... nu ne mai anuntati cate miliarde mai avem de plata pana la finalul acestui an? Dar pentru la anul cand ne spuneti cat mai trebuie sa imprumutam?

9 comentarii:

Anonim spunea...

IE, deci marele licurici pregateste tiparnita? Deja sunt in corzi, au picat in capcana lichiditatii?

Vorba lui Roubini, trebuie sa mai vrea si calul..Geaba duci calul la adapatoare daca nu vrea sa bea apa..

Popescu

Anonim spunea...

IE tu ce parere ai de efectele OUG 50 ref la modificarea contractelor de credit ale bancilor cu clientii?
Nu stiu daca esti la curent, prin OUG 50 toate dobanzile variabile la credite trebuie raportate transparent la euribor/robor, adica ceva de genul

EURIBOR + 8% (marja bancii)

numai ca momentul OUG e nefericit pentru ca euribor e la minim istoric, deci ingheata marja bancii in niste maxime, iar cand o incepe euribor sa creasca va fi rupere

ce sanse sunt sa vedem euriborul spre 5% in urmatorii ani?

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - te voi dezamagi dar... nu cred ca in urmatorii ani vom vedea rate supraunitare ale euribor... Oamenii se lupta cu deflatia! Cresterea dobanzilor va fi posibila doar atunci lucrurile iau avant.
Uite-te spre exemplu la Japonia! Gandeste-te de cand au ei dobanzi in jurul valorii zero!
Pe de alta parte, 4% peste Euribor e deja o valoare MARE cand vine vorba de un credit mare. Nu mai vorbesc de creditele cu dobanzi de 15%!

Cat despre tiparnita marelui licurici... statul e singurul care va fi cu adevarat activ pe acea piata dar nu vom putea vorbi de crowding out!
Si chiar daca US vor rostogoli destul de usor datoria publica de aproape 100%, nu stiu ce vor face cu cei cam 300% datorie privata!

Anonim spunea...

sa inteleg ca in principiu si ECB , BOE vor urma aceeasi cale ? asta ca prea s-a apreciat euro si poate nu le convine ...

Informatii-economice spunea...

Pai nu prea au alte solutii.
Problema deflatiei nu e doar in US. (chiar daca ECB neaga, articole de genul acesta nu au aparut din neant). Aceleasi datorii imense sunt si in Europa. In plus, devalorizarea USD s-ar putea sa ii faca atractivi la export asa cum spuneai si tu.

Cel mai probabil intreaga lume dezvoltata o va lua pe drumul Japoniei (mai devreme sau mai tarziu).

Anonim spunea...

IE nu ma dezamagesti deloc, cresterea EURIBOR ar fi tot ce ne-ar mai lipsi acum, ar arunca toata piata creditelor in aer pt ca Maria sa Guvernul a vrut sa lege toate dobanzile la Euribor pt transparenta, numai ca momentul e prost ales..

Drumul Japoniei, ce vrei sa spui, deceniul pierdut?

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - da, problemele Japoniei mai sunt cunoscute si ca deceniul pierdut (desi perioada am impresia ca e mai lunga).

Din punctul meu de vedere oamenii ar trebui sa se trezeasca si sa protesteze dand in judecata bancile pentru marja prea mare.
Ei pot cere exact aceeasi marja ca in momentul in care au luat creditul. Din pacate prea putini fac asta.

Akhenaton spunea...

INSIGATORULE, vrei sa deie bancile faliment? Cum adica marja mai mica? Pai nu era vorba de o afacere in care doar se castiga? Tu cu cine faci banking?
Imi amintesc ca si eu voiam sa iau un credit, insa cand sa o fac am aflat ca la o banca cu capital majoritar francez (nu-i spun numele ca se stie) unui francez i se acorda credit in conditii preferentiale (chiar occidentale), cu dobanzi ca-n Franta (desi dezvolta o afacere in Romania). M-am simtit discriminat si am refuzat orice contact cu banca in cauza.
Ce bucurie cand isi lua cate unu credit, acum e jale mare ca e musai sa plateasca si profitul bancii.
Imi amintesc de franturi de discutii auzite pe la Mall acum ceva ani "eu am rata mai mare ca tine desi am venit mai mic, te-am facut!".
Pana si discutiile despre piata imobiliara s-au redus considerabil, pana si cei mai virulenti sustinatori ai cresterilor (mai nou al minimului istoric) au incremenit intr-o aparatoare asteptare.
Insa am reusit sa depasim varful crizei. Urmeaza relansarea.

Informatii-economice spunea...

Da... nevoia unui nou imprumut FNI.... pardon FMI... si votul unei varste de pensionare mai ridicata ne arata destul de bine directia in care se relanseaza Romania!
Las deoparta calitatea managementului efectuat de clasa politica!