joi, 12 august 2010

EUR/USD - prea repede

Spuneam aici ca EUR va pica fata de USD... cu 2 puncte de stabilizare la 1.31 si 1.29.
La primul prag prognozat, 1.31, s-a stabilizat pe o perioada mai mica, la 1,29 s-a stabilizat ceva mai serios.
Totusi, in conditiile in care eu credeam ca miscarea va dura 2 sapt, observ ca a facut mare parte din miscarea pe care o banuiam in doar 2 zile...
Ar putea sa mai salte inainte sa-si reia scaderea spre 1.27, asa ca e destul de posibil inca un moment bun pentru cateva exituri.

Interesant este ca miscarea aceasta destul de brutala nu vine pe o baza fundamentala (nu au aparut informatii negative referitoare la economia Europei) si se manifesta si fata de celelalte monede (JPY, GBP, CAD, NZD, AUD, CHF etc.).
Din punct de vedere tehnic insa, US nu stau foarte bine, aparand pe alocuri semnele recesiunii si transformand investitorii in risk adverse. Si stim cu totii ca atunci cand aversiunea fata de risc creste, investitorii se pun cu... burta... pe dolar, aceasta parand cea mai sigura alternativa.

Si deocamdata, in conditiile unei potentiale deflatii, este cea mai sigura alternativa!

4 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Si mie caderea mi s-a parut prea rapida, mai vedem.

Informatii-economice spunea...

mda... dar americanii fug destul de repede pe cash...
Inca o veste proasta care creste aversiunea la risc a investitorilor americani e cea legata de somaj... Stai sa vezi si la noi lunile septembrie, octombrie...

Titus TULEA spunea...

Pai eu cred ca de cind yuan-ul floteaza liber fata de un cos de valute a aparut fundamentalul... Daca ne uitam in structura cosului de valute, mesajul este urmatorul: se va devaloriza yuan-ul in masura in care se devalorizeaza USD fata de EUR. Ala era fundamental-ul pentru care EUR/USD s-a dus asa de repede...

Informatii-economice spunea...

Yuanul floteaza (nu liber)iunie. Da, el constituie una dintre principalele cauze nerecunoscute ale aprecierii Euro. Totusi, intr-o perioada in care somajul creste in fiecare luna, americanilor le convine un USD care se depreciaza fata de Yuan si astfel si fata de celelalte monede fata de care moneda chineza e legata.

Oricum, desi puterea de negociere si interesele fiecarei parti sunt o parte importanta a oricarei analize, fundamentele economice nu mi se pare ca arata cine stie ce motive pentru aprecierea USD din ultima vreme. Poti sa ne divulgi ceva mai mult din argumentatia ta?