luni, 23 august 2010

Cum ies lucrurile la suprafata...

Am inceput sa scriu pe acest blog deranjat de modul in care mai toti analistii arata exclusiv doar problemele zonei Euro.  Spuneam pe atunci ca desi Europa are probleme in Grecia, Spania, Italia etc., aceste probleme sunt greu de comparat cu problemele din afara continentului...

Am fost surprins ca aceste chestiuni nu mai sunt doar soptite cum erau odata cand toata lumea se uita la bubele europene... Sunt surprins ca dupa ce orice partz tras in Grecia provoca o manie in intreaga lume, maniile din intreaga lume incep sa se distanteze de partzurile din Grecia!... Nici macar Spania unde diavolul isi bagase coada falimentand o banca Catolica, in aceeasi saptamana in care falimentul inca unor banci din US trecea neobservat nu mai tine capul de afis!

In schimb, acum discutiile incep sa se indrepte catre UK unde s-ar parea ca cineva deschide dulapul plin de cadavre al datoriei publice... sau catre US despre care Krugman ne avertizeaza ca si daca ar fi retrogradat ar primi imprumuturi ieftine...

Acum urmeaza insa intrebarea cea mai dificila... oare aceasta schimbare de opinii este cauzata de faptul ca intregul mecanism de PR al celor ce trag sforile nu mai functioneaza si "adevarul iese la iveala" sau este doar o alta miscare bine studiata din care cateva banci de investitii vor plati la anul bonusuri record? Oare toata aceasta joaca de-a informatiile nu face parte, din nou, dintr-un secret al crizelor de succes?

5 comentarii:

Seba spunea...

Eu cred ca sunt ambele.

Informatii-economice spunea...

sa inteleg ca din punctul tau de vedere erorile PR-ului nu exclud tragerea sforilor... E posibil cand sunt mai multi papusari. Totusi, de obicei, "papusarii" fac parte din acelasi cartel!

Anonim spunea...

Marea Criza Europeana a datoriilor publice chiar daca adevarata, nu este nici pe departe la fel de grava ca criza datoriilor publice si private din alte tari .. prin America, Aisa etc.. si cu toate acestea europa a fost tintita la maxim.. de ce? Pentru ca aveau bani.. iar bani acestia trebuiau mulsi... nu cred in teoriea conspiratiilor.. pur si simplu niste oameni cu multi bani au vrut sa faca si au facut si mai multi bani de pe urma turmelor credule si neginditoatre prin intermediul controlului mass mediei si a controlului prin donatii a marilor centre universitare economice...

Popescu spunea...

Eu cred ca baietii incearca sa ne obisnuiasca cu ideea .. downgradarii ratingului US debt. Ce legatura are cu bonusurile?

PS Excelent blog, l-am descoperit recent. Succes!

Informatii-economice spunea...

@Anonim - ceea ce spui tu (controlul mass media si educatiei) suna foarte aproape de varianta conspirationista. Eu ma refeream mai degraba daca acesti oameni s-au coalizat "natural" din cauza intereselor comune, fara sa planuiasca nimic sau daca au planuit diferite tunuri. Speranta mea e varianta a doua deoarece... inseamna manipulare a pietei si se pedepseste.
@Popescu - multumesc pentru apreciere. Downgradarea ratingului US cand va veni va avea un impact imens asupra intregii omeniri. nu vorbim aici de Japonia ci chiar de "marele licurici". Oricum, daca se intampla, nu ma astept sa fie downgradati la "adevarata valoare" ci doar o treapta... dar mai sunt cativa ani buni pana atunci!