Astazi ZF a dat publicitatii un articol incare sarmanul Chidesciuc din nou pare cel mai pesimist. El spune ca la anul vom avea scadere economica de -2%... in timp ce Ionut Dumitru (probabil cel mai apropiat de BNR dintre toti economistii sefi din banci) are o prognoza foarte apropiata de a guvernului +1-+2%...
Cat de probabil este sa crestem la anul?
Tehnic, daca ne uitam la cum se misca perceptiile consumatorilor si increderea lor in economie... Nici o sansa! Anul acesta mai era cum mai era si tot degeaba!
Daca ne uitam din punct de vedere fundamental, valul de someri ce vin in toamna si se continua probabil anul urmator, scaderea veniturilor disponibile pentru o mare masa de consumatori (bugetari si pensionari), cresterea TVA si potentiala impozitare mai dura a pensionarilor, formeaza din nou premisele unei cresteri masive...???
Sa le amintim domnilor de la Palatul Victoria o declaratie de-a dreptul fenomenala a micutului BOC vorbind despre scaderea economica de anul acesta:
"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA."
Sa le spunem tovarasilor de la Palat ca 32% din 100% inseamna mai mult decat 32% din 98%? Sau sa le spunem sa nu mai hraneasca Leviathanul prin achizitii publice la preturi umflate si prin nepotisme?
Sa le mai spunem ca pe langa incasarile sporite din TVA, efectul se mai vede si la incasarile reduse din impozitul pe venit, pe profit, CAS-uri si asa mai departe, toate venituri la bugetul consolidat? Sa le mai spunem si ca economia e diferita de contabilitate iar economistii, spre deosebire de o conceptie generala, nu sunt doar contabili?
Si ca sa revin la intrebare... oare atunci cand negociezi un imprumut, e mai bine sa fii un optimist mare, un pesimist mic sau sa iei in considerare si scenariile mai sumbre ca sa te asiguri ca ai solutii pentru ele si poti rambursa datoriile?
Si oare pesimistul cel mai mare este chiar atat de pesimist sau e doar ceva mai realist decat ceilalti? Hai sa ne gandim ca 2011 este anul cu toate premisele pentru scadere pe toate pietele internationale! Ar fi culmea ca Romania cea "bine condusa", cu "oameni harnici" si "un mediu de afaceri bine pus la punct" sa fie insula de crestere in oceanul de scadere...
4 comentarii:
Avem un alt repertoriu publicistic din gama "specialistii ING" cu care ne-am obisnuit pe tot parcursul lui 2009.
La cate "rateuri" au dat, ING ar trebui sa-si reformeze departamentul de analiza macroeconomica. Sunt penibili.
Specialistii ING nu mi se pare ca au gresit mai rau decat ceilalti "analisti".
Daca imi amintesc bine, prognoza de scadere economica data de ING pentru 2009 a fost cea mai apropiata de adevar...
Daca imi amintesc bine, ING a fost printre speculatorii din cotombrie 2008, cand nu exista nici un motiv de ingrijorare pentru economia Romaneasca si cand am vazut cat de departe erau de adevar prin intarirea monedei nationale de la 4.3 la 3.5...
sau a fost invers?... isi mai minteste cineva? Leul s-a apreciat sau s-a depreciat la inceputul lui 2009?
O fi fiind apropiat Ionut Dumitru de Guvern? Oare coopereaza cu ei?
A fost aprobata componenta Consiliului Fiscal
Marţi, 29 Iunie 2010 10:58
Comisiile de buget-finante au ales în unanimitate cei cinci membri care vor face parte din Consiliul Fiscal.
Astfel, Consiliul va fi format din Lucian Albu (din partea Academiei Române), Tatiana Moşteanu (ASE), Răzvan Stanca (BNR), Silviu Seitan (Institutul Bancar Român) şi Ionuţ Dumitru (ARB).
... exemplele ar putea continua!...
Trimiteți un comentariu