joi, 22 iulie 2010

Despre adevaratul sens al economiei

Noi economistii suntem o specie ciudata... avem o multime de teorii aparute atunci cand regulile jocului erau diferite, avem o serie de principii pe care le folosim cu predilectie (in functie de obicei de doctrina la care aderam), consideram ca oamenii iau decizii rationale (si marmota...), nu prea avem posibilitatea de a face experimente (poate doar daca ne numim Isarescu sau Vladescu) si de aceea lucram cu modele ce reprezinta lucrurile asa cum ar trebui ele sa fie. Intr-un final testam legatura dintre modele si lumea reala folosind date statistice (trecute) si... consideram ca ne-am facut treaba.

O chestiune foarte interesanta este definitia economiei... Stiinta care analizeaza utilizarea eficienta a resurselor limitate cu utilizari alternative...
Eficienta aceasta a starnit vii controverse... pe care insa nu le voi dezbate acum.
Interesant e cum se exprima aceasta eficienta...
- in Ulititate e dificil deoarece utilitatea e foarte greu cuantificabila (s-au facut ceva incercari nereusite de catre marginalisti si foarte interesant incercari mai recente de catre economia fericirii).
- in Bunuri transformabile in aur ar fi o alta evaluare folosita de mercantilisti dar a cam trecut acea perioada...
- in Productie Agricola daca ne luam dupa fiziocrati
- in Munca daca ne luam dupa clasici...

Dar toate aceste chestiuni au cam trecut iar acum exprimam eficienta, la fel ca orice altceva, in BANI!
Problema cu banii este insa alta! ei nu reprezinta decat o promisiune de plata in care oamenii au (o oarecare) incredere! nu mai mult! Valoarea banilor exprimata in orice altceva (bunuri, munca, aur, mancare etc.) se schimba de la zi la zi...
Faptul ca masuram totul in bani si ca scopul economiei a devenit eficienta masurata tot in... bani (sau mai bine spus profit), ajunge sa creeze mari probleme din cauza faptului ca nu exista o baza reala si stabila de comparatie... Acum facem mai multi bani decat acum 10 ani si de aceea ne bucuram nespus asa ca nu mai conteaza in nici un fel impactul asupra vreunui tip de resurse.

Bazat pe eficienta cautata de economie, majoritatea economistilor au concluzionat ca orice fel de incercari neconcurentiale sau discriminatorii duc intr-un final la un rezultat mai putin eficient decat daca s-ar fi "jucat corect". Ca exemplu, daca protejam productia interna obtinem o eficienta mai redusa decat daca am importa ce nu putem face aici (sau producem cu greu aici) si am exporta la schimb ceva la care ne pricepem... daca discriminam anumite categorii de persoane (ex: femeile, persoanele cu handicap, persoanele venite din alte tari sau chiar cei fara studii), obtinem o eficienta mai redusa a muncii etc.
Partea interesanta este ca intr-o astfel de varianta, avand in vedere ca se pot produce mai multi bani pocnind din degete, acest joc este cu siguranta unul cu suma pozitiva si toata lumea e fericita!


O teorie foarte interesanta care challengeuieste putin cele spuse mai sus este cea a economistului roman Paul Fudulu.
Ce spune acesta e relativ simplu: motivatia reala a actiunilor economice nu este eficienta! pe cati dintre voi va intereseaza cat de eficienti sunteti?...

Adevarata motivatie a actiunilor economice este, in viziunea lui Paul Fudulu, CONTROLUL sau PUTEREA... mai exact controlul asupra celorlalti oameni (putere relativa) si respectiv controlul asupra bunurilor, resurselor etc. (putere absoluta)....

In conditiile in care cineva doreste controlul asupra unor resurse limitate si unor oameni (nu va ganditi la "sclavie" in vechiul sens al cuvantului ci la munca), si ei limitati, jocul nu mai este unul cu suma pozitiva... ba chiar s-ar putea sa nu mai aibe nici macar suma nula ci una negativa!

Iar daca este un joc cu suma negativa, cred ca intelegem de ce discriminarile si politicile neconcurentiale au rezistat in timp, dovedindu-ne ca sunt comportamente umane care se autosustin!

Oare cum apare actuala perioada in conditiile in care noi toti alergam dupa bani iar altii... alearga dupa bunurile noastre si chiar dupa noi insine?
Pot sa mai spun si ca ei castiga? Deja multi sunt datori cu intreaga viata (toata munca de pana acum si de asemenea munca din foarte multi ani de acum inainte)... si daca nu ma credeti uitati-va la executarile silite (ale celor care au luat credite, ale girantilor lor... etc.)

Lumea in care traim a fost gandita excelent... foloseste resorturile umane cele mai puternice pentru a sustine un sistem care moral ar fi inacceptabil... Ba chiar as spune ca si logic ar fi inacceptabil daca ne gandim la citatul din H.Ford...
"It is well enough that people ... do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."

Have fun and enjoy living in this world!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Astept cu interes ziua cand inclusiv eu ca manager sa-mi pierd obiectul muncii: banii care numai fericire nu aduc.

Informatii-economice spunea...

Nu sunt sigur ca am inteles la ce te referi. Eu nu as astepta acea zi nici macar cu interes!
Cat despre bani care aduc fericirea... iti recomand articolul acesta
Se leaga si de momentul despre care spuneai...

Anonim spunea...

Acesta este cel mai clar film despre bani pe care l-am vazut vreodata si dezvaluie un mecanism incredibil!
Va rog sa-l trimiteti tuturor cunoscutilor si prietenilor vostri, pentru ca, cu cat e cunoscut de mai multa lume, cu atat va exista o presiune mai mare ca actuala stare de lucruri sa se schimbe!
Profitati acum de faptul ca puteti sa-l vedeti, pentru ca s-ar putea sa fie sters de pe net!



http://video.google.com/videoplay?docid=-1247883637271752945&hl=en#

Informatii-economice spunea...

@Anonim...
Gand la gand... tocmai am publicat un post despre cum apar banii si care sunt problemele sistemului monetar. M-as mira sa-l stearga cineva... sunt multe filme si articole de acest gen (sper ca m-am prins despre e e filmul ca inca nu am apucat sa ma uit).
Sunt destul de multi si cei care spun ca sistemul ar trebui schimbat...
Intr-un final insa, cainii latra, caravana trece:).