miercuri, 2 iunie 2010

Cat de mic e un "salar" mare...? Dar unul "nesimtit"?

Astazi (deja ieri...) a fost o zi cu cateva informatii interesante.
Sarind peste problemele Spaniei despre care vom vorbi zilele urmatoare, Hotnews a publicat lista salariilor din Ministerul de Finante...
Cu aceasta ocazie ne-a fost prezentat ce inseamna un "Salar" nesimtit... Mai iese in evidenta venitul incasat de Directorul adjunct al Oficiului de Plati si Contractare Phare: 12.858 lei, in conditiile in care directorii au de obicei aprox 7500, iar referentii 1400...

Desigur ca articolul a starnit valuri de ura... dar...
Ma gandesc ca intr-o firma mai acatarii, un director (nivel 3 ierarhic dupa CEO si VP), are un salariu de peste 2000 Eur/luna (intre 5 si 10 as zice eu)... chiar daca de obicei respectivul director nu gestioneaza fonduri de miliarde!
1400... este o valoare sub media nationala declarata (adica exceptand PFA-uri, drepturi de autor, munca la negru etc.)... iar aici ne referim totusi la persoane cu facultate!

Stiu totusi din surse sigure (cu care insa nu am mai vorbit de cand a inceput criza) ca in ministere (cel putin la finante), venitul era format din aproximativ 2000 ron salariu + 2000 ron prima + 2000 ron bonus lunar!

Cred de aceea ca:
  1. Statistica prezentata nu ar trebui sa provoace ura decat a catorva persoane cu venituri foarte mici, care insa sunt sigur ca si-ar gasi ceva mai bine platit, chiar si in conditiile pietei muncii de acum
  2. Valoarea informatiilor prezentate in aceste statistici e foarte aproape de zero! Atata timp cat toate prezinta informatii referitoare la o singura luna, pot fi modificate radical prin spimpla intarziere a primelor.
  3. Daca dorim sa facem ordine in aceste sisteme, propun sa incercam cu adevarat transparenta unor masuri: hai sa luam exemplul norvegian si sa publicam TOATE FISELE FISCALE online! Eu spre exemplu as fi de acord ca veniturile mele sa fie publice, in mai ales ca stiu ca nu pacalesc pe nimeni. Temerea ca cineva mi-ar putea da in cap stiind ce venituri am e minima... 1/2 din romani daca ar avea venituri mari le-ar tine "la vedere", in parcarea din fata garsonierei!
  4. Aparent, din ce citesc pe net, problemele nu par a fi asa de mari "la bugetari" cat in firmele monopol unde statul e actionar majoritar si unde veniturile sar serios de medie... dar unde salarul se pare ca nu e afectat de scaderea cu 25%.
  5. Ar trebui sa fim interesati si de salariile prezentatorilor TV si a jurnalistilor ce se oripileaza la gandul ca un ministru castiga 5000 ron... asta ca sa nu zic de starurile de la TV in general
PS: Un prieten spunea odata "If you pay peanuts you'll have monkeys as employees"... oare se doreste sa avem maimute sau marionete angajate in pozitii cheie?
PS2: Nu-i asa ca si pe voi va sensibilizeaza pana la lacrimi gestul presedintelui de a isi dona salariul? va dati seama ca sarmanul om va muri de foame si va intinde mana sa cerseasca din BMW-ul presedentiei? sau poate il vor sustine fetele lui, cea ajunsa europarlamentar prin forte proprii sau cea care si-a luat apartament de lux din veniturile de notar in metropola Vranceana "Paunesti"...

Voi ce credeti? Aceste salarii (daca sunt adevarate) sunt problema Romaniei?




7 comentarii:

Anonim spunea...

"Statistica prezentata nu ar trebui sa provoace ura decat a catorva persoane cu venituri foarte mici, care insa sunt sigur ca si-ar gasi ceva mai bine platit, chiar si in conditiile pietei muncii de acum".
Probabil ca ai cititori foarte selecti si destepti, de vreme ce arunci cu atita usurinta afirmatii de acest gen...

Informatii-economice spunea...

@Anonim - din pacate imi cunosc foarte putini dintre cititori... Totusi, un salariu de 5000 Ron reprezinta de 2 ori si ceva salariul mediu pe economie (1.767)...
Nu cred ca trebuie sa ne uram sefii cand castiga mai mult decat noi si... trebuie sa spun sincer ca 5000Ron mi se pare un salariu mic pentru responsibilitatile normale ale unui director!
Ca sa nu mai spun ca intr-o statistica destul de independenta salariile acestea nu sunt deloc mari!

Informatii-economice spunea...

Si ca sa nu uit... Ce ma ingrijoreaza e faptul ca in conditiile in care salariul de ministru e mai mic decat salariul de Senior System Architect, e clar ca nu salariul ii motiveaza pe politicienii nostri sa investeasca in cumpararea de voturi si campanii electorale de zeci de milioane de eur...

Oare ce ii motiveaza atunci? Grija fata de popor??? :)))

Akhenaton spunea...

Atat timp cat scara valorilor a ramas rasturnata de la momentul decembrie '89 orice lucru e posibil. Sper ca aceasta criza care la noi imbraca si o forma morala si nu numai una economica sa destepte populatia si conducatorii.
Stiu, Romania a mers bine numai cand tara a fost guvernata mai in forta, aproape autocratic. Suntem prea dezbinati, avem prea multe idei, incepem si nu terminam lucrile.
Un ministru are o responsabilitate uriasa pe umeri, e firesc sa castige proportional cu acea responsabilitate, numai ca la final de mandat el ar trebui sa arate si roadele actiunilor sale, mai ales in domenii sensibile precum economia, economie ce genereaza nivelul de trai.
Cred ca in toata lumea grupuri de interes isi propun oamenii care sa le confere protectie, sa le faciliteze contracte, etc. Nu asta inseamna in esenta lobby? Asa ca eu nu i-as condamna prea mult pe guvernanti (nici pe cei actuali, nici pe cei de dinainte), ei fac si la noi ce se face in toata lumea. Numai ca la noi nivelul de trai, dupa o perioada de aparenta crestere (datorata creditarii) acum scade abrupt, iar cei aflati in posturi cheie sunt parca paralizati, nu se intrevad actiuni ferme, sunt la cheremul grupurilor care i-au propulsat la putere.
E destul de periculoasa, spre exemplu, nelegiferarea falimentului personal. Orice ministru, ori parlamentar ce are ceva viziune ar putea propune o alta varianta a legii (daca ea nu este in forma actuala buna), numai ca o asemenea lege ar pune presiune pe banci, lucru de neconceput inca la noi.
Revenind la salariul (ori mai corect venitul) unui ministru, cred ca e foarte putin 5000 lei, asta si in conditiile in care un director, subordonat ministrului, castiga de multe ori cu mult mai mult. Se poate sa fie asta din cauza unor legi strambe? Daca DA atunci cineva (in speta parlamentul ori guvernul) sa le indrepte, ca e datoria lor.

AristotelCostel spunea...

Am remarcat sezatorile TV pe tema "salarului", da' am schimbat repede... posturile.

Multi calcati pe cap vorbesc de triplarea pretului gigacaloriei, da' n-am vazut pana acum... unu' (exceptandu-te, desigur) sa vorbeasca despre salariile celor din ... monopoluri.

"Neincompetentii" din guvern ar face bine sa curete zonele respective inainte de venirea iernii ca altfel vreo 6 milioane de pensionari+alte categorii inclusiv de salariati se vor trezi cu niste datorii la intretinere+penalizari care-i vor face invidiosi pana si pe badaranii din IFN-uri. :P

Informatii-economice spunea...

@AC - Ca tot vorbeai de Gigacalorie, ai vazut articolul acesta acum cateva luni... complet contradictoriu cu... acesta...
Nu am acces la astfel de statistici asa ca... pe cine sa cred?

Informatii-economice spunea...

@Akhenaton - e ciudat sa auzi borbind despre moralitate si nesimtire persoane care castiga foarte mult stand pe un scaun si inversunand oamenii si arata cu degetul niste incompetenti pilosi care insa au salariile mai mici decat ei!...
In tara asta sunt prea multi hoti care striga hotii!!!
Are cineva idei referitoare la cum putem schimba lucrurile?