miercuri, 26 mai 2010

Stirile de astazi

Incepem cu chestiunile interne:

Asa cum a promis FMI-ului, guvernul nostru va incerca sa impuna masurile cerute... Ei sunt dispusi sa-si riste pozitiile ca FMI sa nu se uite urat la noi. Daca FMI se uita urat spre Romania, noi nu mai putem sa ne imprumutam... asta inseamna in primul rand ca ei nu mai au ce fura si apoi ca in general Romania nu mai are cu ce sa plateasca datoriile la fondurile de pensii si salarii!
Asta inseamna ca totul se blocheaza... si ajungem de unde plecam.

Care sunt masurile pentru care ei isi vor asuma responsabilitatea? Le gasim aici... in mare impozitam TOT! de la banii din depozite (unde oricum dobanda era de obicei real negativa) pana la tranzactiile la bursa (atentie, se vor impozita ANTICIPAT... ca si cand s-ar astepta la un bull market serios... micutii).

Apoi se taie... multe lucruri... in asa fel incat intr-un final contabil sa ajungem la o egalitate aproximativa. Avand in vedere ca aceste taieri sunt ilegale si tinand cont de ce spuneam intr-un post mai vechi (citat si de zilisteanu.ro - multumesc Radu), guvernul a gasit un paragraf care ii permite taierea unor drepturi:
apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav

Cu alte cuvinte, si-au dat seama pana si conducatorii cat de stupizi sunt prin incercarea de taiere a unor drepturi si incearca sa gaseasca motivatii... Cat de credibil e ca taierea unor "drepturi ale cetatenilor" se face pentru a apara drepturile cetatenilor... numai ei stiu! Probabil ca asa cum spuneam data trecuta vor fi nevoiti sa plateasca drepturile si ceva penalizari.
Ce m-a surprins este folosirea excesiva a unui "beneficiu" al guvernarii de pana acum care este si un risc in cazul in care FMI nu ne prelungeste acordul... Cred ca v-ati prins despre ce e vorba dar sper sa nu fie cazul!... desi... fundamental vorbind ar cam trebui sa se intample. Fundamentele sunt insa contrazise adesea atunci cand intervine statul sau "sentimentul"... Deocamdata nu mi-as "tine respiratia pana se va intampla acel risc...
Isarescu ne povesteste cat de necesare sunt aceste masuri (si are dreptate ca trebuie sa fie stopata risipa chiar daca solutia nu este taierea la toti la fel sau taierea fara motivatie in competitivitate!!!) lucru sprijinit si de domnu' Nouriel (cel care a nimerit-o cu criza dar a gresit-o cu alte vreo 5 crize intre timp iar asta pt ca stie doar fundamente si se asteapta ca lucrurile sa functioneze ca si cand jucatorii ar fi rationali).

Revenim la situatia mondiala, OECD spune ca Europa isi revine, chiar daca somajul creste chiar daca mai incet decat US.
Un semnal de alarma tras din UK ne arata ca si altii observa un scenariu descris pe acest blog acum ceva vreme si din pacate destul de votat de voi ca si potential mod de evolutie a economiei mondiale...
Totusi, exista si economisti destul de credibili care trag un semnal de alarma ca si intr-o alta perioada s-a zis ca se iese din criza... de vreo 6 ori... si doar ultima oara a fost pe bune... cat de cat pt ca apoi a urmat hiperinflatia.
Va las sa va uitati singuri la filmulet pentru ca e destul de interesant... Conform acestui film, bine ca se vor colecta impozitele pe castiguri bursiere anticipat... ca altfel... Sa nu uitam totusi ca o persoana inteligenta poate castiga si atunci cand piata merge in jos.





Spuneam ceva despre o astfel de evolutie economica aici
Totusi, sunt altii care vad motive de bucurie deoarece bursele vor creste... chiar daca in State incep probleme majore ale unor municipalitati... printre care si Detroit. Vedem de asemenea si cum state americane au deficite serioase (ex - 9 miliarde $ in 2011 pentru NewYork) dar ne aducem aminte ca si in Europa sunt destule astfel de orase si judete... multe dintre ele pacalite de bancile americane sa ia imprumuturi cu dobanzi mici datorita activelor toxice bazate pe acele dobanzi.

Despre EUR/USD nimic astazi... ma asteptam sa o ia in sus dar s-ar parea ca se intampla lucruri greu de inteles de catre mine deocamdata. Mai are pana la punctul de minim la care ma asteptam sa ajunga dar si pana la pct maxim...
Incep sa inteleg insa evolutia de azi avand in vedere ca au aparut stiri cum ca Grecia renegociaza masurile pentru ajutorul Europei iar China e atenta la situatia din zona euro si s-ar putea sa nu isi mai diversifice rezervele (ciudat insa ca a doua stire a aparut doar citata din Financial Times).
Ce spuneam ieri despre buturuga s-a cam adeverit insa... azi bursele din Europa si-au revenit recuperand cei 2% pierduti ieri. DJ a luat-o insa in jos cu vreo -0.4.


O seara placuta si nu uitati sa-mi spuneti parerea despre masurile propuse aici pentru a avea intr-un final o economie functionala a acestei tari.
Nu uitati ca sunt mai multe metode de a protesta impotriva unor masuri: Exista varianta propusa de mine in care se aduc argumente si se gaseste o solutie mai buna ce ar putea fi acceptata de catre ceilalti intr-o varianta win-win sau exista varianta "pumnu' strans"!...
Hai sa o incercam pe prima intai si doar dupa aceea sa ne gandim la a doua. Motivul... cea de a doua nu e musai sa aduca ceva mai bun ci poate doar sa intarzie sau sa grabeasca o problema mai mare.
E interesanta insa melodia! Cred ca vom vorbi zilele urmatoare despre ea si despre metodele alternative ale "pumnului strans"

5 comentarii:

adishaq spunea...

cred ca vremea luarii deciziilor pentru implementarea unor masuri "logice" a trecut.

acum politicienii au de ales intre a nu mai putea sa plateasca imprumuturile externe, ceea ce ar duce la imposibilitatea accesari altor credite, adica nu vor mai fi bani de facut combinatii, si a alege sa intram in incapacitate de plata, isi dau alesii demisia si speram sa o luam de la 0, cu altii (care, privind la clasa politica actuala, oricum alte perspective nu au nici ei).

oricum, demnitate nu exista in claa politica din .ro, deci singura sansa e acel pumn strans prin care sa fie pedepsiti cei care, asa cum bine sunt caracterizati in melodie, "sunt hoti, dar se cred lorzi".

mai vorbim spre iarna, ca si ceausescu tot atunci a fost decapitat. vine frigul, nu mai sunt bai de caldura, de manncare...

Anonim spunea...

ma gandeam din 2008 ca cel mai bun lucru pe care putea sa-l faca basescu era sa aduca un guvern condus de toni blair cu un ministru german la min economiei, unul american la agricultura, britanic la finante etc.
Acelasi lucru il gandesc si acum. Sper sa se realizeze

Informatii-economice spunea...

@adishaq - pumnul strans ar trebui sa fie ultima solutie. Din punctul meu de vedere problema a fost ca atata timp cat toti am avut burtile relativ pline nu ne-a mai pasat ca cineva ne fura. Acum incepem sa strangem cureaua iar asta provoaca revolta! Cred ca ar fi normal sa participam la conducerea acestei tari si la consecinte si cand e bine si cand e rau.
Am primit un raspuns de la un biroul senatorial legat de ce propuneam aici. Ei au spus ca inainte de una sau mai multe propuneri legislative e nevoie de o consultare mai mare... care poate fi inceputa aici sau pe alte bloguri.
Hai sa incercam sa facem treaba corect inainte sa ajungem la violenta!
@Anonim - sa "vanda tara"? sa lase niste profesionisti sa ia decizii care ar putea dauna sponsorilor din campanie? Glumesti cred!

adishaq spunea...

@i-e - asta cu biroul senatorial mi se pare o gluma buna. pai crezi tu ca va face vreun politician ceva pentru tine?

e o vorba: corb la corb nu isi scoate ochii. pai daca vroiau sa faca intr-adevar ceva, cresteau impozitele la case precum in vest, dar ei au zis ca daca le cresc procentual fata de valoarea actuala, da bine la prostime. de fapt, trebuia calculat impozitul ca procent din valoarea locuintei, dar problema e ca toti au cateva locuinte si i-ar fi afectat direct.

intr-adevar, pumnul strans e ultima solutie, dar, mai devreme sau mai tarziu, sigur se ajung aici. din pacate.

Informatii-economice spunea...

@adishaq - verifica ultimele comentarii de aici si vei vedea raspunsul lor.
Intr-adevar nu e incurajator dar ei sunt dispusi sa inceapa o dezbatere publica in cazul in care sunt destui sustinatori.
Au contestat o parte din chetiunile spuse ca sa verifice argumentatia noastra... Hai sa vedem ce le raspundem.