luni, 31 mai 2010

Polonia un exemplu de leadership

Vorbeam mai demult despre ce inseamna scutul antiracheta bazat pe rachete cu raza medie de actiune de tip Patriot, in Polonia, in coasta rusilor...
Am gasit un film foarte interesant despre mentalitatea, dedicarea si puterea de convingere a fostului presedinte. Intr-o discutie zilele trecute spuneam ca nu mai exista oameni care sa faca ceva in primul rand pentru tara lor, sa ia masuri nepopuliste si ajunsesem sa le dau dreptate lui Buchanan si Tullock. Se pare ca am gresit!



Cati dintre noi mai sunt surprinsi ca Polonia a reusit sa fie singura tara din Europa cu crestere economica in 2009 (in afara de Luxemburg parca)?
Unii dintre voi isi mai amintesc si "confesiunile unui asasin economic" ale lui John Perkins... si ce scria chiar pagina nr 2. - dedicatia pentru presedintii Ecuadorului si Republicii Panama.

John Perkins - Confesiunile unui asasin economic

E drept ca nu trebuie sa generalizam. Totusi, presedintele Germaniei a trebuit sa demisioneze zilele acestea dupa ce i-a iesit porumbelul (100% adevarat si cunoscut de toti oamenii cu capul pe umeri) ca actiunile militare ale tarii urmaresc interese economice si mai putin libertatea celor cu care se lupta. Mai mult, asa cum probabil stiti, un tribunal din Olanda a ajuns la concluzia ca razboiul din Iraq nu a avut nici o baza in legislatia internationala. S-ar parea ca interesele economice sunt uneori mai puternice decat morala sau dreptatea.

Nu incerc sa fac o apologie a teoriilor conspiratiei si nici sa anunt un potential razboi...
Constat insa ca traim intr-o lume interesanta! Si mai constat si ca exista presedinti care reusesc sa se implice in binele tarii lor, chiar cu riscul pierderii popularitatii! Chiar cu riscul pierderii... vietii...?

6 comentarii:

Octavian spunea...

se intrezareste cumva un ton optimist? :D

Informatii-economice spunea...

Nu... Kaczynski era polonez... noi suntem romani!
Chiar am avut in seara aceasta o discutie ref la solidaritatea acestui popor. Intrebarea fundamentala era cine s-ar "rascula" daca ar fi crescute taxele. Raspunsul ar fi nimeni... Oamenii nu au demonstrat nici cand a fost vorba de taierea salariilor. Au venit la Bucuresti sa-l asculte pe Smiley si sa bea o bere in Herastrau...
Asa popor, asa soarta!

originar spunea...

no comment .. aceeasi reteta la moartea lui Kaczinsky, ca si la moartea presedintilor din Amercia Centrala din cartea lui Perkins...pt. cine are ochi de vazut, totul este evident...
cat priveste solidaritatea poporului roman..ce sa mai zic..ma abtin..

Informatii-economice spunea...

@Need2trip - multe lucruri seamana fara a fi neaparat mai mult decat simple coincidente.... ex: revolutiile din blocul estic s-au intamplat toate in aceeasi perioada si au semanat destul de mult, ce se intampla acum in Spania seamana cu ce s-a intamplat in Grecia etc...
Ca sa privim pozitiv, asta inseamna ca putem invata mult din trecut:)

originar spunea...

pai si ce? revolutiile din blocul estic nu sunt un contraexemplu.... pana si in mainestream media deja se recunoaste ca toate revolutiile in Europa de Est au fost pregatite cu grija dinainte, tot blocul estic a fost setat sa cada , cam in aceeasi perioada...practic, eu sunt de parere ca toata perioada asta a comnismului sau ce-o fi fost el, a fost un mega-experimenta la nivel macro, pt a vedea "baietii" un preview la ce vor sa faca la nivel planetar...si ca o coincidenta, dupa cativa ani de euforie a castigarii "libertatii", au inceput sa apese tare pedala instituirii noii ordini mondiale.
Mda..am putea invata din trecut..dar, totusi, cu ne ajuta pe noi, de ex, ca banuim ca ..sa zicem..Spania si Portugalia vor urma o traiectorie asemanatoare cu a Greciei (criza a datoriilor, proteste de strada, urmate de imprumuturi inrobitoare de la FMI, etc)?
In concluzie: ok, stim, banuim, intuim, dar cum ACTIONAM? (pt a nu fi vicitme colaterale in razboiul asta)

Informatii-economice spunea...

@Need2Trip - sa nu-mi spui acum ca si razboaiele mai sus mentionate au fost tot planificate... nu as putea trai intr-o astfel de lume...:))

Nu-i asa c e socanta o opinie precum cea de mai sus intr-o lume in care toti stim ca "interesul poarta fesul"?
In ce priveste intrebarea... solutii sunt: cumpararea pe varf de bula a unor obligatiuni spaniole spre exemplu pe care sa le vinzi apoi din scurt cu un profit substantial, dupa ce si "Spania este salvata de la faliment"...
Suprpinzator dar printr-un astfel de comportament ii ajuti si pe ei pentru ca oricum vei cere o dobanda mai mica decat "Greiii".