miercuri, 19 mai 2010

Agonie sau extaz?

O zi foarte interesanta pe Forex... dupa o scurta corectie pozitiva, Eur a pierdut din nou in fata unui USD "Furios"... Ca de obicei, cand Europa inchide incepe urgia:).
Motivul urgiei de azi: graba short sellerilor pentru a inchide pozitiile deoarece nemtii vor sa reglementeze piata!
Ce am citit interesant si vreau sa impartasesc cu voi:

Principala veste a zilei, cea care a dus piata de la + la un - serios a fost vestea data de Germania ca din NOAPTEA ACEASTA va interzice short sellingul pentru CDS-urile tarilor din zona Euro si pentru alte 10 actiuni ale unor banci. (cine nu stie ce e naked short selling gaseste aici)
Motivul : “Massive” short-selling was leading to excessive price movements which “could endanger the stability of the entire financial system,” BaFin said in the statement.
Unii vor vedea aici lipsa de stabilitate a sistemului financiar, altii vor incerca sa loveasca cat vor putea de tare... Dar intr-un final o asemenea reglementare trebuia sa se intample.
In general trebuie sa fie mai rau inainte sa fie mai bine... si deocamdata, pe finalul sesiunii e mai rau.Acum Eur a ajuns la 1.22 USD... mai are ceva de mers in jos pana cand ar putea reincepe (din punctul meu de vedere) un nou trend ascendent dar noile stiri sunt interesante iar impactul lor asupra pietelor, cel putin pe termen scurt, este: “This will lead to an uproar in the markets tomorrow. Short-sellers will now, even tonight, try to close their positions at markets where they can still do so -- if they find any possibilities left at all now.”
Parerea mea este ca naked short selling ar trebui interzis pe toate pietele, pentru toate activele!

In al doilea rand o analiza geopolitica foarte interesanta a situatiei Europei care merge pe 2 variante importante si foarte des discutate: destramarea zonei Euro prin excluderea Greciei si respectiv destramarea prin iesirea Germaniei...
In mare, pentru a exclude o tara din zona Euro, pana si acea tara ar trebui sa votze impotriva sa (cat de probabil pare asta?). Voi ati vota sa renuntati la o moneda care va loveste pentru ca nu o controlati (devalorizati) doar ca sa relansati o moneda veche pe care nimeni nu ar vrea sa o foloseasca? Daca s-ar intampla asta, grecii si-ar transfera probabil averile in alte tari, ducand la o problema si mai mare a Greciei.
In ce priveste iesirea unilaterala a Germaniei, pentru aceasta ar fi ceva mai usor sa isi joace cartile deoarece este o tara puternica si foarte "chibzuita"... practic toate conditiile de convergenta in UE au fost formulate pentru a aduce celelalte tari la eficienta Germaniei.
Totusi, chiar daca aparent ar beneficia de iesirea din zona Euro, Germania ar pierde aproximativ 500Miliarde Euro din cauza problemelor unor tari creditate puternic de ei (Grecia, Spania, Italia). In plus, avand in vedere ca ar ramane singura tara stabila, marca s-ar intari fata de toti ceilalti punand astfel probleme exporturilor nemtesti, motorul acestei economii.
Concluzia articolului o postez integral:
The resulting conundrum is one in which reconstitution of the eurozone may make sense at some point down the line. But the interlinked web of economic, political, legal and institutional relationships makes this nearly impossible. The cost of exit is prohibitively high, regardless of whether it makes sense.


Hai sa spunem si motivul revigorarii de astazi a Euro, pachetul de aproape 15 miliarde Eur primit de Grecia, care a aratat ca tara nu intra in default... Totusi, interesant e cum pune Reuters problema.... "but huge task ahead"...

Oare va reusi Europa sa reobtina increderea? Oare vor reusi sa opreasca scaderea? Oare vor stopa volatilitatea aceasta imensa (intre 2008 si prezent au fost nu mai putin de 6 raliuri de aprox 20% crestere sau scadere)?
Oare e un lucru pozitiv daca ochii se vor indrepta din nou catre US? S-ar putea ca bubele de acolo sa fie mai rele decat cele de aici.
Hai sa vedem ce ne aduce si ziua de maine:).
O seara placuta!

9 comentarii:

Daniel D spunea...

Total de acord, naked short selling e o mare ticăloșie.

Octaviab spunea...

As paria ca nu US este urmatoarea tinta. Fed a imbunatatit prognoza de crestere economica a SUA. M-as astepta mai degraba la liniste...

Informatii-economice spunea...

intr-adevar, US au avut crestere maricica... 2.5%
Totusi, aceasta crestere ar putea fi un scurt bull trap datorat injectiilor de capital. Imagineaza-ti ca s-a injectat peste 1mld in banci care au folosit leverage-ul avut la dispozitie pentru a ii multiplica prin cateva firme si apoi pentru a specula pe mai multe piete.
Aceasta scurta bula a ajuns si pe la noi... iar noi acum taiem 25% din salariile publice + 15% din pensii!
Ma astept ca ritmul de crestere sa scada in US pe fondul unor vesti proaste care incep sa apara (vezi stoparea cresterii pretului locuintelor, in crestere din 2009).
Totusi ai dreptate! nu cred ca US va fi in vizor pt ca ei sunt "licuriciul mare"... UK?

Octavian spunea...

iar pretul aurului scade... :D

Informatii-economice spunea...

Crescuse destul de mult pe fondul temerilor... ce se va intampla pe termen lung nu stiu dar... "on the long run we shall all be..."???

Octavian spunea...

we shall be all germans!

Informatii-economice spunea...

Acum scriam un post in care spuneam ca nu putem fi cu totii corecti pentru ca "nici macar la case mari" nu sunt toti corecti!
Da... e vorba despre germani!

BlueSlash spunea...

"Totusi ai dreptate! nu cred ca US va fi in vizor pt ca ei sunt "licuriciul mare"... UK?"

vad ca igonori recomandarea mea de a te gandi mai inainte de a posta la zambetul Lady Liz. si, mai ales, cui apartin bancnotele de pe care o face. cu sau fara coroana.

Informatii-economice spunea...

It's not my fault...
Lady Liz zambeste de pe prea multe bancnote:)))))