joi, 20 mai 2010

900k someri in plus --> ne temem de Euro...

Inca o zi foarte interesanta: Euro si Usd s-au jucat pe o volatilitate mare... motivul invocat de media din US:
avem 900k someri in plus fata de asteptari (cresterea cu 450k versus scaderea asteptata de 450k) asa ca ne temem de ce se intampla in zona euro...
Eu cred ca zona Euro a devenit deja "Marele Licurici" al omenirii!!! orice partz tras aici inseamna scaderi pe DOW!... pentru FTSE si DAX inteleg ca miroase... dar... pana peste ocean sa se simta???

Un motiv al evolutiei de astazi ar putea fi acesta: Investitorii sunt suparati ca cineva le-a luat jucaria si se asteapta ca si altii sa le aplice acelasi tratament... asa ca se zbat cat pot si urla ca din gura de sarpe falimenturile... Unii merg chiar mai departe si sustin ca Germania pregateste unilateral o lege pentru defaultul Greciei... Am spus alaltaieri cat de corecta e aceasta afirmatie:) Nu vad de ce ar face asa ceva acum, cand in Grecia tocmai au intrat aprox 15 mld Euro, bani care inseamna ca ei nu mai depind de imprumuturi la suprapret, cel putin pe termen scurt.
Intre timp, Eur si-a continuat cresterea dupa ce a testat de cateva ori nivelul de 1.242 si a fost respins... e de bine zic eu. Pana si aurul scade aratand ca temerile incep sa dispara... Ce sa mai intelegem din miile de articole ce apar peste tot referitoare la situatia dezastroasa a zonei Euro? Da, situatia zonei euro e rea dar... si celelalte tari stau rau! Nasol e ca atunci cand magia (era sa scriu mafia... nu stiu de ce) nu mai merge... lucrurile se strica!

AC a propus un articol de-a dreptul savuros referitor la cat de mult este exagerata miscarea doamnei Merkel si care sunt efectele reale ale acesteia. Miscarea Germaniei a fost relatata ca un "doom's day", chiar mai rau decat caderea cu 10% a dow acum cateva zile desi nu face decat ordine intre jucatori.
Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa se accepte naked short sellingul in general! Nu e o miscare antiliberala sa interzici un comportament de vanzare a ceva ce nu detii! Parabola facuta este aceea ca principalul beneficiu al acestei practici este curatarea bursei de firmele neperformante... de ce nu facem la fel si cu oamenii aplicand niste masuri pur spartane (omorarea celor bolnavi sau nu destul de puternici) e intrebarea foarte interesanta pe care o pune articolul. (multumesc inca o data AC).

Intre timp, cum nu pot face miscari in vederea cresterii economice intr-un climat de teama, cum nu pot taia cheltuielile din cauza sindicatelor... tarile europene incep sa faca inevitabilul: cresc taxele pentru a plati datoriile.
Da... astfel se indreapta catre o scadere economica datorata lovirii mediului privat si cererii. Totusi, daca ne uitam bine, 21% TVA pt majoritatea produselor, cu 6% pt produsele de baza nu e chiar asa o tragedie. In dinamica face rau dar... vor supravietui. Nu stiu cat de bine colecteaza ei veniturile dar... asta li s-a cerut sa faca si avand in vedere ca nu se pot imprumuta la costuri acceptabile, trebuie sa inghita in sec si sa o faca.

Mi-e frica de faptul ca asta ne asteapta si pe noi.
Va provocasem la un brainstorming pentru cautarea unor solutii. Vad ca nu cu prea mare succes!
Nici macar un comentariu... nici macar un feedback!
Recunosc ca sunt un pic dezamagit! In mai ales dupa ce astazi pe blogul lui Bogdan Glavan s-a tot discutat daca e bine sau nu sa acceseze Romania fonduri europene sau daca e bine sa se scoata economia subterana la suprafata... si spre surprinderea mea, cei mai liberali decat mine (care ma consider destul de liberal in sensul ca doresc diminuarea semnificativa a puterii statului) considera ca nu ar trebui nici sa accesam fondurile, nici sa scoatem economia subterana la suprafata...
Recunosc ca in ce priveste fondurile, cred ca ar fi mai bine ca aceasta redistribuire destul de arbitrar sa nu existe dar e pacat sa platesti costurile si sa nu te bucuri in nici un fel de beneficii.
Mi-a placut insa destul de mult un comentariu de acolo care spunea ca un premier mai liberal decat BOC nu s-ar putea gasi. El chiar nu face NIMIC:))!

In conditiile in care vad ca nu sunteti foarte dornici de dezbateri nu pot decat sa imi invat lectia si sa nu mai incerc sa continui... poate e mai bine sa critici doar, fara sa dai si solutii!... cu solutiile te poti frige in timp ce "stiam eu" merge mereu, chiar daca toata lumea stia!

Rugaminte insa: daca nu puteti ajunge la o solutie mai buna, nu ii mai criticati pe ceilalti care nici ei nu gasesc astfel de solutii!

Si ca sa nu plecam suparati, va propun ceva ce va va descreti cu siguranta fruntile: 25 de lucruri pe care nu le stiai despre Basexu...

15 comentarii:

Daniel I spunea...

Ei, hai ca exagerezi legat de discutiile de pe logec.

Chestiunea legata de "economia subterana" e cam asa :

Daca am incerca sa o scoatem cu forta, ar fi suicid economic.
Singura metoda de a o scoate "cu binisorul la lumina" e o reducere REALA a fiscalitatii (spre deosebire de ce a facut Tariceanu - a redus unele impozite si le-a crescut pe altele) si a birocratiei - adica exact opusul a ce se vehiculeaza momentan ... Iar orice altceva e o aberatie.

Domnul care a afirmat ca "boc e cel mai liberal premier", faimosul Constantin Gheorghe, e un comunist sinistru - un exemplu de perla de-a lui e "piata n-a produs niciodata nimic" (nu inventez, e verificabila treaba). Ar fi mai bine sa fie ignorat individul.

Iar referitor la "brainstorming", nu se inghesuie lumea sa comenteze pentru un motiv foarte simplu.
Nicaieri nu e mentionata singura metoda de redresare REALA a Romaniei, si anume REFORMA LIBERALA.

Toate variantele propuse de tine sunt variatiuni pe tema "cum sa eficientizam masina de furt".

Informatii-economice spunea...

Daniel, eu nu cred ca vreun stat va putea fi reformat complet si sincer... cred ca si statul are un rol.
E drept ca pe masura ce ii dai un deget pentru a putea sa atinga niste obiective, el se hraneste cu intreaga mana ca un veritabil leviathan, si nu voi contrazice asta!
In ce priveste "reforma liberala" nici nu stii cat mi-as dori macar o M.Thaetcher sau un Regan... Mai mult decat au facut ei cred ca e de-a dreptul imposibil...
Nu avem insa! Trebuie sa ne descurcam cu ce avem iar cei care sunt undeva sus se vor lupta pentru a nu implementa schimbari.
De aceea eu cred ca "babysteps will get you far"... primul pas: hai sa furam mai putin!... pasul 2: hai sa mai taiem din cheltuieli si sa eficientizam cate ceva... etc.
Atentie! E un moment foarte bun pentru astfel de propuneri pentru ca Guvernul, Sindicatele si Patronatele asteapta o solutie salvatoare! I-am propus lui Bogdan sa ne implicam in asa ceva fara sa intram in politica (cel putin eu). Poate ma/ne veti ajuta sa schimbam cate ceva!

PS: imi pastrez parerea ca ar trebui sa accesam fondurile disponibile (chiar daca ofera beneficii doar unora distorsionand piata), de preferinta in principal pentru infrastructura si ca taxarea unora dar nu a tuturor este nociva pentru concurenta! In ce priveste citatul cu Boc... m-a distrat teribil:))

BlueSlash spunea...

s-o crezi tu c-ar fi suicid economic.
nu degeaba denumesc eu aceasta tara ca fiind de fapt rss tzigania. daca s-ar dori cu adevarat eradicarea evaziunii ar fi suficiente doua-trei cazuri de condamnare plus confiscarea averilor in vederea recuperarii prejudiciului. desigur ca asta ar insemna si o justitie care sa fie eficienta si (mai ales) competenta. si crede-ma ca s-ar rezolva problema.
pe de alta parte,
actualii liberali sunt doar o caricatura. daca o sa ai dorinta de a te informa ai afla poate cu surprindere ca cei care au contrasemnat procesele verbale masluite prin care comuistii au "castigat" alegerile in 1947 au fost chiar cei invocati de tine. asadar, flocirica a fost cu adevarat consecvent cand s-a aliat cu pdsr. have fun.

Daniel I spunea...

Blueslash

1. Aparent, esti incapabil sa distingi intre "liberali" si "activisti ai Partidului Liberal".

2. La fel de aparent e faptul ca nu intelegi ca evaziunea fiscala e reactie DEFENSIVA, si nu crima de neiertat.

Bai oamenilor, statul e un angajat pe care il platesc prin impozite.
Eu dau niste bani, el imi ofera niste servicii.
Cand "tariful" lui e excesiv, serviciile non-existente, si mai e si hot - nu ti se pare normal sa ma sustrag platii ?

M-am saturat de fascistii care urla ca "neplata impozitelor e sursa problemelor".
Auzi tinere, azi am avut putin timp liber ... si am calculat ca statul confisca (printr-o metoda sau alta) cam 2/3 din tot ce castigi. 43% in mod direct, restul indirect (deci mai greu de evaluat).

Si ce primesc in schimb ? Nervi si bataie de joc.
Si tot cei care refuza sa fie jecmaniti sunt criminalii ???

Informatii-economice spunea...

@BlueSlash - sunt perfect de acord cu tine ca primul domeniu unde ar trebui facut curatenie e justitia. Voi trece si asta pe lista.
Economia spune ca probablitatea de a face ceva ilegal depinde de: riscul de a fi prins, riscul de a fi condamnat, pedeapsa si castig. Momentan riscurile sunt minime iar castigul e semnificativ.
In ce priveste cei invocati, nu sunt sigur la cine te referi... Daca te referi la Regan @ Thatcher, stiu ca ei au "domnit" prin anii 80, mult dupa "ungerea" comunistilor.

Informatii-economice spunea...

Oh nu... Guys keep it out of here!
Sunteti 2 persoane inteligente si destul de informate. Hai sa nu ne certam intre noi cat timp altii ne iau si chilotii de pe noi.
Incercati sa transformati totul in ceva constructiv! De exemplu propuneri de obiective la celalalt post... E mai usor sa te gandesti care solutie ar fi mai buna decat cine tipa mai tare.
PS: Daniel are dreptate cand spune cat confisca statul... Am scris si eu ceva asemanator aici.
Cred ca amandoi veti fi de acord ca pentru a se putea concura, agentii economici ar trebui sa aibe acelasi tratament! daca unul plateste taxele iar altul nu... nu e bine

Octavian spunea...

Parerea mea este ca solutia corecta si functionala pe termen lung este o reala integrare europeana, respectiv preluarea majoritatii prerogativelor guvernului de la Bucuresti de catre UE, in special in domeniul fiscal si de investitii.

Acest lucru trebuie sa se intample in toate tarile UE.

Nu poti sa mergi si calare, si pe jos.

Informatii-economice spunea...

@ Octavian... nu prea ai somn:))
Uniunea fiscala este un pas firesc in evolutia unei uniuni vamale, monetare si economice. Totusi, geopolitic vorbind, fortele care se opun unei astfel de miscari sunt f puternice (cred ca stii asta mai bine decat mine). O astfel de uniune ar presupune consensul playerilor. ECB a propus deja o astfel de continuare dar... reticenta e mare.

Totusi, in ciuda faptului ca anumite taxe ar trebui sa fie identice si anumite costuri de tranzactionare minuscule, nu stiu daca o conducere centralizata ar putea rezolva diferentele de productivitate si de mentalitate dintre tari.

Comparam Grecia cu Germania?

BlueSlash spunea...

@Daniel I
iti multumesc mult pt aprecierile deosebite cu care m-ai gratulat.
nu cred c-ai inteles ca in lumea civilizata evazionistii chiar sunt considerati criminali.
mi-ar fi placut sa avem o dezbatere chiar de pe pozitii total opuse. pt ca progresul are ca parinte tocmai antagonismul. consensul duce la baltire, inertie, conservatorism, auto-suficienta.
insa,
nu ma pricep asa de bine ca tine sa "omagiez" persoanele cu care dezbat. plus ca am si convingerea ca asemenea chestiuni nu se pot substitui argumentelor.

@Informatii Economice
nu numai justitia trebuie pusa pe lista.
referitor la tendinta de sustragere de la obligatiile fiscale sunt de acord ca statul e represiv, mai cu seama fiscalitatea din rss tzigania, dar multimea de taxe si cuantumul lor e determinat de multitudinea de "ajutoare" oferite cu precadere celor care stau cu ... mana-n sus (nu neaparat cu sens de vot). si dincolo de ineficienta "masinariei" bugetare ar trebui sa ai in vizor si mentalitatea "privatilor". in vremea-n care inca era valabila celebra lege de infiintare a sc-urilor iar statul inca nu devenise asa de hulpav, "privatii" isi faceau o sc, o "mulgeau" vreme de 5 ani apoi infiintau o alta, treceau totul pe noua sc mai putin obligatiile.
... si ar mai fi multe de spus.

BlueSlash spunea...

erata:
"multimea de taxe si cuantumul lor sunt determinate"

Daniel I spunea...

Continui sa nu intelegi. Taxele reprezinta plata anumitor servicii.

Cand raportul pret/calitate al acestor servicii scade sub un anumit nivel, incepe "evaziunea fiscala".

Acuma sunt doua metode de a rezolva aceasta problema.

Opinia mea ar ca trebuie ridicat nivelul acelui raport. Ori cresti nivelul serviciilor (haha, ce gluma buna), ori scazi pretul (singura varianta fezabila).

Opinia altora ar fi ... criminalizarea unui numar urias de oameni - oameni care nu fac decat sa-si pazeasca propriul buzunar. Pentru ca, nu-i asa, suntem toti niste robotei care ascultam orbeste de ordinele CONDUCATORULUI IUBIT.

PS Cata vreme TU te-ai apucat sa ma acuzi ca as fi vreun propagandist PNL-ist si sa-mi arunci in carca lucruri care s-au intamplat cu cateva decenii inainte de a ma naste, n-ai dreptul sa te scandalizezi cand iti raspund cu aceeasi moneda. Capisci ?
Nu ai dreptul sa arunci atacuri la persoana si sa te scandalizezi dupa.

Informatii-economice spunea...

@Daniel, taxele sunt o regula impusa tuturor. Daca nu negam complet existenta statului, pastrand rolul sau de oferire de servicii de reglementare si aplicare a reglementarilor, el trebuie platit.
Mereu vor exista persoane pentru care pretul va parea prea mare si mereu vor exista free rideri (care nu au considera ca pretul e prea mare ci doar ca pot scapa fara sa plateasca, aplicand alte reguli decat ceilalti). Pentru a se sustine, statul va mari atunci taxele si controlul sporind presiunea asupra celor care platesc si transformand mai multi in freerideri.
Asa apare curba Laffer... pentru Romania se pare ca 32% e valoarea maxima. De aceea apare deficitul bugetar si datoriile care trebuie sa le acoperim cu totii!

Intrebare: din punct de vedere libertarian, este ok ca regulile sa se aplice diferit? Ex: tu sa respecti proprietatea celorlalti dar ei sa nu o respecte pe a ta?

Rugaminte pentru amandoi! Hai sa transformam discutia intr-una cat mai civilizata! Nici unul dintre noi nu este detinatorul adevarului absolut asa ca ar fi mai bine sa discutam decat sa ne certam. Multumesc pentru intelegere.

Daniel I spunea...

Evident ca legea e aceeasi pentru toti. Evident ca toata lumea ar trebui sa plateasca impozit.

Dar cand impozitele sunt de-a dreptul confiscatorii (cu riscul de a ma repeta, sunt de-a dreptul satul sa aud de "impozitele mici din Romania" si de "cota unica de 16%", cand impozitul real platit de un angajat cu norma completa e undeva pe la 60%) ... nu e un mister ca lumea se sustrage.

Si solutiile la aceasta problema trebuie sa fie realiste ... naiv-optimismul doar va agrava situatia.

Informatii-economice spunea...

@Daniel - inteleg ca un obiectiv pentru ca Romania sa mearga mai bine ar fi "diminuarea impozitelor pana la un nivel care sa incurajeze munca". Voi trece si acest obiectiv in respectivul post dar am rugamintea sa ma ajuti sa cuantific care este nivelul acceptabil pentru taxe. Sa zicem cat din veniturile muncitorului median ar trebui sa se duca inspre taxe si care ar trebui (din punctul tau de vedere) sa fie splitul - aparare, politie, justitie, sanatate, asistenta sociala, educatie, etc... Posteaza te rog raspunsurile in acel post.
PS: trebuie sa tinem cont ca in Gremania, tara care merge mult mai bine dezvoltata decat Romania, nivelul colectarii impozitelor e de aprox 42% din PIB (si probabil ca au si ei economie subterana 10-15%).

BlueSlash spunea...

@Daniel I
daca tu consideri ca este necesar imi voi cere scuze fata de tine cu speranta ca incheiem o disputa care a capatat accente personale si ne concentram pe disputa de idei, cu argumente. incercam in ceea ce am postat sa subliniez doar falsitatea si demagogia (am oroare de astea) si sa mai stii ca apropiatii mei ma considera ca fiind un liberal. mai corect un ultra-liberal. dar, oricat de ultra~ as fi nu pot uita esenta sau daca vrei principiul care sta la baza democratiei: poti face ceea ce doresti si te pricepi mai bine cata vreme nu incalci & respecti libertatea celorlalti de a face ceea ce doresc si (mai ales) nu incalci legile in vigoare. si mai cred ca asta reprezinta de fapt esenta & principiul liberalismului autentic.

@Info-economice
principial, treaba este extrem de simpla
mai putine "ajutoare" oferite din bugetul de stat -> o nevoie mai mica de impozitare -> mai putine taxe si cuantum redus al acestora.
folosesc denumirea de "rss tzigania" tocmai din cauza comportamentului atat al agentilor economici cat si al indivizilor de a cauta orice mijloc de a se sustrage de la plata taxelor. si de fapt de la a se sustrage de la oricare tip de obligatie. rss tzigania este tara in care oamenii vor numai drepturi. aminteste-ti bancul despre intalnirea dintre bulibasa si cizmaru' defunct. sau studiaza ceea ce se petrece la o banala trecere de pietoni. "sinucigasii" se arunca pe "zebra" uitand de fapt ca, in calitate de participanti la trafic au obligatia pe de-o parte sa se asigure inainte de a se angaja in travesrsare si de a nu pune in pericol buna desfasurare a traficului. ti-ai gasit sa o respecte (si vorbesc aici de o proportie ingrijoratoare de peste 80%). sunt "calauziti" doar de faptul ca ei stiu ca ceilalti participanti la trafic (recte soferii) au obligatia sa le acorde prioritate. la fel se petrece si cu alte obligatii, inclusiv cele de natura fiscala.
de fapt,
intr-o tara in a carei capitala se voteaza unul care a fost dovedit ca a comis falsuri si ca a uzat de acestea este dificil sa mai tii cont de prezumtia de nevinovatie.