vineri, 30 aprilie 2010

Secretul unei CRIZE de succes:))

Peste tot ni se spune ca Europa e in Criza!!! Ni se repeta acest lucru de atat de multe ori ca ne dam seama ca daca ar fi sa cumparam GRPs (puncte de rating - metoda generala de plata pentru publicitatea TV) pentru toata aceasta mediatizare ar trebui sa dublam GDP-ul omenirii!
Tuturor ne este frica de ce se va intampla. Frica ii face pe oameni sa reactioneze fara sa gandeasca iar aceasta frica poate proveni de la riscul de a-si pierde viata, pozitia sociala sau averea agonisita pana acum, precum si de la orice alt risc.Un exemplu simplu este faptul ca in anii 60 Americanii si-au sporit consumul construind buncare de beton sapate in pamant langa casele cu structura de lemn de frica unui bombardament atomic imposibil al URSS. Peste tot li se spunea "duck and cover" si faceti-va rezerve de parca aceasta ar fi metoda de a scapa de un atac atomic!

S'nP, firma de rating care inainte de falimentul Lehman Brothers spunea ca acestia sunt foarte siguri ne spune acum ca Grecia, Spania si Portugalia sunt in pericol!
"Contagiunea se extinde in Europa si nici o tara de pe acest continent nu este ferita!!!" 
Shortati Euro, fiti lungi pe dolar!!! sunt instructiunile pe care le auzim aproape zilnic de la cei care... surprinzator... au interese masive in ce priveste aceasta problema!
Daca un "samsar" v-ar spune sa-i cumparati o masina lovita fara sa o vedeti ati lua-o? Daca un chirurg v-ar spune ca daca "va taie ouale" veti fi mai fericiti, l-ati plati pt a o face? Daca mostenitorul vostru v-ar da o sticla pe care scrie "Verde de Paris" ca elixir al tineretii ati bea?

Stiati spre exemplu ca doar 15% din datoria Greciei este detinuta de catre bancile Grecesti care au suferit un puternic atac la credibilitate in timp ce restul este detinut de banci din Franta, Germania si chiar... USA? Daca il cititi si pe Khris, cu siguranta stiti ce volatilitate a fost pe aceste banci grecesti si cum din aceasta volatilitate unii au castigat deja miliarde pe seama celor care s-au speriat! Oare cum de nu a fost aceeasi volatilitate si in US?

Vorbeam aici despre sansele ca Grecia sa nu fie ajutata... despre motivele pentru care ei sunt probabil "too big to fail"... si se pare ca vor fi salvati, cel putin temporar. Atrageam atentia inca de atunci asupra riscurilor la care se expun cei care se sperie!

Revenind la "Secretul unei CRIZE de succes", ce poti face cand vrei sa controlezi o piata si sa castigi rapid munca pe termen de cativa zeci de ani a unor oameni nevinovati:
  1. Formezi o bula in care ei sa datoreze mult pentru putina valoare adaugata
  2. Ii ajuti sa faca prostii
  3. Te pozitionezi ca bun prieten cu ajutorul legaturilor cu politicieni care nu sunt in stare sa ia decizii fara "parandarat"
  4. Ii shortezi atunci cand piata este calma, desi esti in continuare prietenul cel bun 
  5. Atunci cand iti convine mai mult, ii dai de gol!
  6. Tara este downgradata intrucat datele arata rau dar comparativ cu al altor tari (Grecia are 12% deficit si 120% datorie publica, comparativ cu USA spre exemplu, cu al lor 11% deficit si de asemenea cu fantastica datorie publica de 94%, ca sa nu mai vorbim despre deficitul "geaman" al contului curent de care nu vor scapa usor)
  7. Ii imprumuti la costuri imense stiind ca au nevoie disperata de 8.5 mld Eur in Mai 2010 si de inca vreo 19 in Iunie...
  8. Profiti de volatilitate si de oamenii speriati ca sa castigi si mai mult...mult mai mult!

Cam aici suntem acum.
S-a anuntat ca Grecia va primi un ajutor de 120 Mld Euro, dublu fata de cei 65Mld previzionati...
Ce urmeaza? Cei care stiu secretul unei CRIZE de succes vor marca profiturile, cei care s-au speriat vor marca pierderile! 
Populatia va marca datoriile cu 10% dobanda anuala, mai mult chiar dacat un credit intr-o tara bananiera precum Romania! Tot populatia va marca o restructurare dureroasa...
Sentimentul regional revine pe plus... pana cand cineva il va trece pe minus!

Viata merge inainte cam la fel doar ca unii au acum datorii mai mari. Intreaga lume ii uraste pe "lenesii aceia" deoarece din cauza lor noi europenii o vom duce mai rau! Ei trebuie sa se restructureze dar o vor face cu un picior in groapa!.. sau cu ambele picioare in groapa. Exista si o parte mai buna... macar acum se vor restructura! Sper ca se vor restructura desi conducerea este formata tot de baietii cu parndaraturile.
Criza se muta in urmatoarea tara asa cum revolutia s-a mutat in '89 prin intreaga Europa de est...

Sper ca v-a placut mica sceneta economica! Nu bag mana in foc ca este adevarata dar pare credibila ca varianta de castig manipulata de cineva! Sper ca v-ati distrat si ca ati si invatat ceva:
1. Nu credeti tot ce vi se spune!
2. In economie exista interese ce fac viata unor oameni sa para un mizilic!
3. Incercati sa aveti mai multa incredere in "Facts" decat in "Oppinions"!
4. Comparati datele negative sau pozitive pe care le aveti cu datele altora si cu benchmarkuri
5. Orice s-ar intampla ganditi la rece!
6. Sentimentul regional se misca in jurul lumii stand foarte putin timp in fiecare loc... si profitand peste tot pe unde trece...

7. Cititi in continuare acest blog:)... o sa mai continui curand cu inca 2 posturi pe o tema asemanatoare: Asemanari si diferente dintre Europa si USA si respectiv care ar putea fi schimbarile de paradigma ce ne asteapta.

Inchei cu intrebari: 
Voi ce credeti? Este piata internationala manipulata sau nu? 
Incotro se indreapta aceste manipulari? cum vor evolua ele?

PS: Acest post este doar un pamflet care aduna mai multe informatii credibile si le prezinta intr-o forma... de-a dreptul incredibila! Nu sunt impotriva nici uneia dintre partile citate in cadrul postului si recunosc rolul pozitiv al speculatorilor pe piata. Consider insa ca manipularea pietei este ilegala chiar daca aproape imposibil de demonstrat. La urma urmei fiecare asculta ce vrea si face ce-l taie capul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ce cred eu ?
In teoria conspiratiei: adica in
1. imbogatirea unei paturi reduse de oameni dpdv al numarului celor ce participa la "cascaval"
2. in saracirea majpritarii populatiei lumii prin sclavie la nivel mental si material
3. in sfere de influenta, in masoni cu tot lobby*ul lor
4. in influenta negativa a industriei farmaceutice si in rolul ei in ceea ce priveste pct 1
5. in Hristos.

Informatii-economice spunea...

interesant... introduci divinitatea in teoria conspiratiei?