joi, 14 iunie 2012

Trageti voi concluziile


Lagarde: Eurozone Has Less than 3 Months to Save... de NewsLook

4 comentarii:

vala spunea...

3 nulitati oligofrene care nu inteleg nimic...

niste verze

Ovidiu spunea...

Uniunea monetara nu prea poate functiona fara o uniune fiscala. De fapt e greu de vazut un viitor fezabil economic pentru Europa fara existenta unei uniuni si cred ca asta se urmareste. Acum problema e ca diferitele natiuni care s-au tot batut intre ele de-alungul istoriei trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta idee, lucru care poate dura cateva decenii. Pana la urma noi, europenii ne asemanam mai mult intre noi decat cu rasa galbena (ca exemplu). Poate e folositor sa facem o paralela cu situatia provinciilor romanesti: exista tipologii si clisee de caractere pentru fiecare: munteni, ardeleni sau moldoveni; cu toate astea traim sub acceasi organizare. Acelasi lucru, evident la un alt nivel si cu diferente mai pronuntate se poate extinde la nivel european. Si la noi in tara exista discutii despre faptul ca o anumita regiune trimite un volum mai mare de taxe catre stat iar banii care se intorc se impart in mod egal intre toate regiunile contribuabile. Dar este un fapt acceptat. Intr-o Europa unita fiscal in primul rand trebuie ca lumea sa fie de acord cu asa ceva. Nu cred ca in contextul actual si viitorul apropiat cineva poate spera ca Grecia poate fi la fel de productiva ca si Germania. Cum ar fi sa produca grecii un echivalent al Mercedesului? :). Pana la urma este vorba despre compromis...

Informatii-economice spunea...

@Vala - pentru ultimii 2 nu te contrazic dar primul are o minte sclipitoare. Ma intereseaza insa si parerea ta.
@Ovidiu - Exista niste teorii ale lui Robert Mundell care spun ceva apropiat de varianta ta. Totusi, ce spui tu e ca politicienii trebuie sa renunte la suveraneitate si la puterea ce li se ofera pentru a o oferi altora iar oamenii de rand trebuie sa se lase condusi de cineva care nu a auzit vreodata de judetul respectiv.
Grecii nu pot face un echivalent al Mercedesului dar nu stiu daca nemtii au un echivalent pentru Acropole...
Mai exista si alte variante pe langa plecarea Greciei... Spaniei, Italiei si poate chiar a Frantei din UE... Unele nediscutate dar destul de interesante:)

Anonim spunea...

Un pronostic EUR/USD pe termen de o luna doua, si unul pina la sfarsitul anului, dati? :)) :))

Radu