vineri, 27 iulie 2012

Eu pentru cine votez (la referendum)? Lupta Basescu - Ponta si efectele ei economice

Romania e zguduita de un mare scandal care a impartit populatia in Basisti si Anti-Basisti. Surprinzator, fiecare romman tine cu o tabara, nu pentru ca are incredere in acea tabara ci mai degraba pentru ca o uraste pe cealalta.
 Ce spun cele 2 tabere:
Basistii:
- Ponta e infantil - Corect
- Ponta a plagiat - Corect dar irelevant
- Ponta reprezinta un partid de hoti - Corect
- Daca ar fi alesi la presedentie, cei de la PSD l-ar gratia pe Nastase si l-ar transforma intr-o victima - probabil
- Politicile populiste de stanga ne vor duce in sapa de lemn - foarte probabil
- Din cauza lor am ajuns de rasul Europei - fals, eram de rasul Europei de mult timp
 - Din cauza lor Leul a ajuns la minime istorice... din nou - Fals, Euro a pierdut fata de USD aproximativ 4% in exact aceeasi perioada (si nu din cauza scandalului din .ro chiar daca si acesta a fost considerat problematic pentru UE). Cu alte cuvinte Europa e considerata periculoasa din cauza tarilor periferice, Romania e o tara periferica asa ca e chiar mai periculoasa decat vestul iar in astfel de momente capitalul fuge catre zone mai sigure... Miscarea ascendenta a Eur/Leu a inceput acum multe luni cand nu se stia de Ponta si miscarile lui anticonstitutionale. Cei care ma citesc au vazut probabil ca am mai scris sfaturi de fugit din leu spre USD. Cine a fcut ce am recomandat are acum un 15% profitabilitate fara probleme.
- Ponta a calcat in picioare statul de drept - Corect dar nu imi amintesc sa fi fost vreun politician in Romania postdecembrista care sa nu-l fi calcat in picioare.

 AntiBasistii: - Basescu e hot - Aproape sigur, dosarul Flota s-a terminat in "coada de peste". In plus, toti politicienii sunt corupti conform teoriei public choice
- Basescu a inceput modificarile anticonstitutionale, Ponta doar le-a reversat - corect, diferenta fiind timpul in care s-au facut modificarile si modul
- Basescu e cel care a inceput acest scandal mediatic ce a adus o imagine atat de proasta Romaniei - Corect dar a avut si ce sa spuna... E ciudat sa spui Monica Macovei a spus ceva catre UE in conditiile in care ceea ce a spus nu e departe de adevar.
- Basescu a politizat justitia si institutiile unui stat de drept - Corect... Mai corect ar fi "Si Basescu a politizat justitia" asa cum au facut si ceilalti presedinti in asa fel incat sa poata sustine camarila de partid.
- Basescu a facut-o pe o fica Europarlamentar iar pe cealalta incredibil de bogata - corect
- Fratele lui Basescu e implicat in multe afaceri "de familie" ilegale - corect
- Basescu a pus in pozitii cheie persoane gen "Nuti", Ritzi, Roberta Anastase care au devalizat Romania - Corect dar si in celelalte guvernari a fost exact la fel. Putem enumera rapid afacerea gazelor de la Rusi in timpul lui Nastase, privatizari paguboase si decizii privind resursele din Marea Neagra pe final de mandat in perioada Tariceanu, afacerile cu Cafea in perioada in care Constantinescu a fost presedinte, devalizarea Romaniei in timpul mandatelor lui Iliescu etc. In plus, se pare ca si Ponta a facut astfel de afaceri cu cei din guvernele PDL, intarindu-mi convingerea ca toti politicienii sunt o apa si un pamant.
- Ca Basescu le-a taiat pensia, salariile, le-a nenorocit sanatatea etc... unele initiative corecte economic dar puse in practic intr-o maniera stupida (si probabil foarte interesata).

 Din cate vedeti, ambele tabere au dreptate! Noi trebuie sa mergem la vot pentru a sprijini un presedinte pe care nu il mai dorim sau pentru a sprijini un alt partid de hoti, care au reusit in doar 2 saptamani sa-si dea arama pe fata".
Orice am alege, trebuie sa va spun ca jocurile se fac, la fel ca de obicei, cu ajutorul a doua mase de manevra: cei din zona rurala si pensionarii!
Cei care citesc Bloguri sunt destul de impartiti cat sa nu conteze votul lor.

 Parti bune din acest conflict:
1. Aflam mai devreme foarte multe probleme care in mod normal ar fi fost tinute in maneca (a se citit in dosar) pana la alegeri si doar daca respectivul contracandidat e amenintator
2. In aceasta lupta politica, fiecare incearca sa atace pe toate planurile asa ca s-ar parea ca s-a creat un precedent: un membru de vaza al unui partid e in puscarie. Asta inseamna ca pentru a se reabilita, celalalt partid va trage toate sforile ca si un contracandidat sa ajunga dupa gratii.
3. Lupta aceasta politica ii face sa-si arate adevaratul nivel. Dupa ea nu cred ca vreunul dintre politicienii actuali va mai avea o imagine destul de buna.
4. Mecanismele statului de drept, suprapolitizate inca din 1990-1991 pe o structura de cadre inspirata de la cursurile din Gheorghiu Dej, nu mai stiu pe cine sa serveasca. In acest haos s-ar putea chiar sa se ia decizii, nu doar sa se faca show cu catuse la TV ca pana acum
5. S-ar putea ca supravegherea pe justitie a UE sa mai ramana o perioada. Un arbitru extern e din nou un lucru pozitiv, chiar daca ne poate costa scump.

 In concluzie, situatia este una interesanta. Basescu a facut o miscare foarte inteligenta atunci cand a rupt o parte din partid in asa fel incat esalonul doi sa ia conducerea peste o perioada cu o fata noua dar sprijiniti din spate de aceleasi interese. Totusi, nici asta nu e o varianta convenabila pentru noi deoarece "neam saturat" de aceeasi Marie cu prea multe palarii de prea multe culori politice.

 Noi ar trebui sa gasim solutia in care cat mai multe din ilegalitatile lor ajunng facute public, cat mai multi dintre politicienii corupti ajunng dupa gratii iar deciziile luate de noua conducere sunt indreptate spre o Romanie in care nimeni sa nu fie mai presus decat legea (fie ca legea e de dreapta sau de stanga). 
Revenind la optiuni, aici vine partea dificila deoarece totul e confuz. Curtea constitutionala a spus ca legea veche era constitutionala dar nu si daca OUG-ul este.

Variantele se bazeaza pe numarul participantilor la vot si pe sprijinul acordat prin vot:
- Multi pro Basescu - probabil Ponta isi da demisia deoarece a gresit strategia. Basescu trage in continuare sforile convins de suportul populatie dar nu mai scoate dosare ale competitorilor
- Putini pro Basescu - probabil Ponta isi da demisia nereusind sa connvinga romanii nici sa iasa la vot, nici sa voteze cum doreste el. Basescu trage in continuare sforile dar mai scoate dosare ale competitorilor ca sa se asigure de un numar mai mare de adepti.
- Multi contra Basescu - Ponta s-a asigurat de reusita, se fac alegeri ale caror rezultat e probabil pro USL, se gratiaza cine trebuie si poate mai avem parte si de razbunari in timp ce se fura in continuare din tara si se fac jocuri populiste dar de data aceasta de catre o alta parte.Exista persoane care recomanda aceasta varianta si in speranta unor alegeri in care sa nu mai castige ca de obicei aceleasi persoane (fie ca sunt de stanga sau de dreapta). Asa au sperat si locuitorii sect 5 spre exemplu si s-au trezit ca au de ales intre "Garcea" si "Vanghele"
- Putini contra Basescu - Teoretic o astfel de varianta nu este constitutionala pentru validare contra Basescu dar nici nu e morala ca victorie pro. Ar putea fi varianta in care ambii contracandidati se descalifica in continuare unul pe celalalt. In plus, recunosc ca mi-ar placea sa mearga la vot un numar destul de mare de antibasisti incat sa dea o nota destul de puternica de autenticitate pentru actiunile actualului guvern.

Cu alte cuvinte, desi urasc sa ma implic intr-o lupta politica, propunerea mea e ca antibasistii sa mearga la vot iar probasistii sa nu. In felul acesta va fi un vot puternic impotriva lui Basescu (ce va da apa la moara lui Ponta) dar neconstitutional (varianta in care Basescu va mai dezvalui si alte dosare, obligand USL sa scoata si ei contrainformatiile de la naftalina.
 Speranta mea e ca vor reusi sa se compromita toti politicienii in asa hal incat din 2014-2015 cand probabil ca sunt premise pentru o bruma de crestere economica, sa avem intreaga clasa politica la puscarie si un set de conducatori din randul celor 15.000 de profesionisti pe care tara asta nu i-a vazut nicioata...

PS: pentru cei care vin pe aceasta pagina ca sa citeasca ce ii asteapta din punct de vedere economic (marea majoritate a celor care inca ma mai citesc in mod frecvent), urmeaza cateva saptamani in care tot ce e riscant se va mai aprecia putin. Leul probabil isi va mai reveni indiferent ce iese la referendum, Euro la fel, aurul va creste dupa ce a pierdut asa de mult... etc.
Nu va lasati pacaliti insa. Daca plecati in vacanta fie lasati stop loss-uri pornite, fie transferati inapoi in ceva cu adevarat sigur. Voi stiti ce cred eu ca e sigur in aceasta perioada:)
(Text editat din cauza lipsei formatarii)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Am comentat pe site-ul lui Horea ca anonim ca dolarul a luat-o in jos, la gara, numai ca am gresit cand am scris..atunci ma uitam la raportul Eur/USD care o luase in jos...nu am mai corectat. Acum intr-adevar, dolarul a luat-o nitel in jos, iar dumneavoastra spuneti ca se va aprecia peste un timp si ca-i mai safe decat alte monede,da? am inteles bine, da?

daca-mi raspundeti aici, nu-i nevoie sa mai raspundeti si la Horea decat daca vreti :))

PAcat ca scrieti asa rar

Anonim spunea...

Voiam sa merg sa votez contra lui Basescu, dar si de ceilalti mi-e cumplit cumplit de sila. Nu stiu ce sa fac.
Am prieteni care insista ca nici un presedinte nu va mai avea viata lunga daca se aproba mecanismul referendumului de acum. Ei insista ca daca Basescu este demis, USL-ul va avea grija ca pina la toamna, prin legi bine date (cu legea uninominalului pur) sa-si asigure ca vor castiga cu majoritate zdrobitoare la parlamentare si ca ce va urma apoi va fi horror

Anonim spunea...

Cu toate ca am multe de pierdut, imi doresc sa vina haosul...financiar, care va atrage pe cel politic, social si economic. Lumea are nevoie de un reset, de reguli care sa nu se mai bazeze pe cele ale unei singure natii....

Informatii-economice spunea...

@Anonim 1. - da... acum aproape un an am facut o previziune de 1.15 usd pentru un eur. Imi pastrez acea tinta.
Din ce am vazut, si Cristi Dogaru a postat azi o analiza similara celei de aici cu concluzii similare.
@Anonim 2. s-ar parea ca s-a intamplat ce speram. Chiar pusesem pariu pe 45% participare cu 85% contra lui Base. USL e slabit dupa toata campania facuta (gandeste-te cat i-a costat outdoorul + SMSurile + banii dati participantilor la mitinguri + concertele electorale + incentive-urile date votantilor rurali).
Base in schimb stie ca nu mai are sprijinul populatiei asa ca trebuie sa-l recastige. Toti sau distrus din punct de vedere politic:). Eu cred ca urmeaza o noua geeratie de politicieni. Trist e ca daca nu suntem atenti votam niste marionete ale celor vechi...
@Anonim3. Eu nu imi doresc haos si nici nu se intampla. Ce se intampla e ca niste "ochi albastri" nu se inteleg si in final joaca prost cartile! E singura varianta prin care noi putem castiga impotriva unui "cartel" format din persoane de aceeasi parte a baricadei dar care par a fi concurenti.

Popescu spunea...

IE>ar trebui sa schimbi numele blogului in Informatii economice si politice :)

Ai dreptate la final, trebuie transferat capitalul in ceva sigur, iar imobiliarele pot fi acel ceva

Informatii-economice spunea...

@ popescu - e tot "get out of the mainstream and think for yourself" orice as scrie:). In plus, nu ma bag in politica dupa un articol apropiat de aceasta tema.
Cat despre imobiliare, cred ca au redevenit la fel sigure acum cat erau in 2007...