luni, 6 decembrie 2010

Falimentul Europei si Terminarea Crizei Americane

Dupa ce temerile referitoare la US au trecut, oamenii privesc din nou ingrijorati cum au aparut norii negri in alta zona. Multi isi dau seama ca aceasta volatilitate inseamna ca unii pierd iar altii castiga... Si daca ne gandim la piata Forex si respectiv la Bondurile guvernamentale, se castiga mult!
Stiind din avans incotro se vor orienta ochii, se poate miza pe acea directie. Ochii la randul lor se indreapta dintr-o parte in alta, pe de o parte din cauza ciclicitatii si pe de alta parte din cauza insistentei pe anumite stiri.
Din punct de vedere statistic, intensitatea corelatiei dintre un eveniment/o stire si ce se intampla pe piata este foarte slaba intr-un prim moment... Ea creste insa puternic dupa ce oamenii digera acea informatie si dupa ce destul de multe informatii merg in exact aceeasi directie.

Acum ochii sunt indreptati dinspre US catre Europa... Iar Europa o ia in JOS...
Da... in ciuda QE2 care ar fi trebuit sa schimbe radical lucrurile, Dolarul se apreciaza fata de Euro! E drept ca aurul se pregateste sa atinga un nou record de pret dar despre cum se calculeaza aceste recorduri "all time high" voi scrie un alt post cand voi avea ceva mai mult timp de documentare si analiza a datelor.

Revenind la miscarea USD despre care vorbim, cred ca ati observat ca spuneam despre o devalorizare a EUR si apreciere a USD, chiar dupa ce lumea considera ca "hartia igienica" numita dolar va ajunge in final la gunoi din cauza QE2. Motivatia acestei miscari ar fi, pe langa o perioada prea mare de negativism in US, datoria suverana a mai multor tari din UE. Am observat ce s-a intamplat cu Irlanda si cum in urma bailoutului public al unui sistem privat oamenii s-au revoltat in asa masura incat guvernul a trebuit sa-si dea demisia. Observam cum iar se vorbeste despre Grecia, Spania, Portugalia si mai nou alte tari.
Saptamana trecuta au fost insa niste anunturi interesante, care au fost trecute prea usor cu vederea:
In primul rand, un Statement European ce spunea ca vor salva toate statele considerate solvabile sau a caror datorie publica este sustenabila pe termen mediu si lung...
Mai exact:
“For countries considered solvent, on the basis of the debt sustainability analysis the private sector creditors would be encouraged to maintain their exposure according to international rules and fully in line with the I.M.F. practices”.
“In the unexpected event that a country would appear to be insolvent, the Member State has to negotiate a comprehensive restructuring plan with its private sector creditors, in line with I.M.F. practices with a view to restoring debt sustainability. If debt sustainability can be reached through these measures, the European Stability Mechanism may provide liquidity assistance.”


Hopa... Adica nu e ca in US - salvam toate statele, de la California pana la Detroit sau NewYork... ii salvam doar pe cei care nu reprezinta o piatra de moara!

Ce facem cu cei care nu se pot salva singuri?
Aceasta este intr-adevar o intrebare interesanta!

Daca statenentul nu viza anul 2013 as fi crezut ca un raspuns la aceasta intrebare vom avea cel mai probabil intr-un timp nu foarte lung (q1-q2 2011), cu ocazia unei noi lovituri puternice in zona Eur, motiv pt care Euro ar putea ajunge din nou la valori sub 1.2 (undeva in intervalul 1.15-1.17) inainte sa-si revina. Interesant este ca dupa ce ajunge la o astfel de valoare, ar putea sa galopeze destul de serios, inversand downtrendul care l-a caracterizat de la 1.51.
Totusi, aceasta e doar un "educated guess" si nimic mai mult... Suntem intr-un moment in care e foarte dificil de "Guesstimat" ce se va intampla, volatilitatea fiind foarte mare iar schimbarile pietei destul de bruste.

E drept ca nimeni nu poate baga mana in foc dar s-ar parea ca se fac pasi pentru insanatosirea reala a economiei, nu doar pentru ascunderea problemelor sub covor! Rau este insa ca acest set de masuri pentru a ajunge la o situatie sustenabila inseamna de fapt o politica prociclica ce nu mai poate fi evitata din cauza exceselor din trecut! Dar inainte sa ne fie mai bine, va trebui sa suportam o perioada in care ne va fi mai rau!

Revenind la terminarea crizei americane, am fost surprins sa aflu saptamana trecuta ca aceasta s-a petrecut deja, probabil fix cat am fost eu plecat!...
Ptiu... pe asta nu o credeam posibila dar se pare ca mi-a scapat ceva!
Domnul Bove Puzza sau in engleza Dick Bove a spus acest lucru clar si tare... Cele 3.3 TRILIOANE USD aruncate de FED pe piata prin toate programele au salvat sistemul financiar american, international si am impresia ca si pe cel intergalactic...
Da... e adevarat ca deocamdata nu se dau credite noi ci se incearca in principal prelungirea celor vechi... E adevarat si ca somajul din US (tara in capul listei lui Bove) a sarit de la 9.6 la 9.8%, contrar tuturor asteptarilor ca ... e adevarat ca tarile care au primit bani au acum nevoie de mai mult... dar GDP-ul US e mai mare decat se astepta...
E adevarat si ca sectorul imobiliar e sub apa si a mai venit si vestea aceea cu... cine a luat cei mai multi bani din cei 3.3 trilioane.... veste ce arata cat de aproape am fost de marginea prapastiei... si desigur e adevarat ca in total "rulajul" a fost chiar mai mare deoarece gaurile "apareau" acolo unde te-ai fi asteptat mai putin... in total, mai bine de 9 Trilioane USD acordate bancilor de catre FED... "lenderul de last resort".
Dar dupa acest efort sustinut, criza a trecut... sustine domnul... Bove.

Am fi putut crede ca o suma de genul 9 Trilioane, chiar acordate pe termene scurte, ar fi putut cauza miscarea ochilor dinspre EU (80 miliarde pentru salvarea Irlandei) catre US (lucru care s-a intamplat partial daca ne uitam la evolutia Eur/Usd) dar raliul Eur a inceput la 13:30, odata cu anuntarea datelor despre somaj si noi locuri de munca in economia US... asa ca cel probabil pana luni dimineata se va fi terminat deja iar informatiile despre cheltuirea unor sume de bani de ordinul trilioanelor fara nici un fel de strategie vor fi deja uitate...

Momentan mai interesanta e o stire ca aceasta... care vorbeste despre dificultatile Europei si riscurile falimentului unor tari si cum se destrama zona euro... despre cum din 2013 Europa nu va mai printa sa salveze pe toata lumea asa ca riscurile vor fi mai mari iar banii mai scumpi... iar asta nu ii face pe guvernanti sa cheltuie mai responsabil ci mai degraba tine in loc cresterea economica!

Hai sa vedem ce ne va aduce si saptamana care vine.

2 comentarii:

mike spunea...

dincolo de "unde sunt atintiti ochii" ba UE ba USA trebuie totusi ca investitorii sa se bazeze si pe informatii reale , chiar crezi ca euro s-ar putea duce la inceputul lui 2011 spre 1.15 usd cand tu spuneai nu cu mult timp in urma ca unele state din US sunt poate chiar mai rau decat Grecia ? Atata timp cat FED-ul poate tipari in nestire de ce n-ar face-o si BCE-ul plus chestia ca Chinezii parca ar dori sa-si mai schimbe o parte din USD in Euro !

Informatii-economice spunea...

Diferenta dintre UE si US este aceea ca in UE este acordul a mai multe state, inclusiv a celor performante, care nu au facut excese.
Chinezii la randul lor sunt un factor important, asa cum ii identifici si tu si cum am scris si eu de-a lungul timpului... dar nici ei nu vor sa cumpere la preturi mari!
Totusi, spuneam ca aceasta este previziunea cea mai dificila din punctul meu de vedere.

Uneori am dreptate, uneori ma insel. Pana acum am cam avut dreptate cu miscarile Eur/Usd chiar daca am cam gresit in ce priveste inflatia din .ro...
Nu ma asteptam ca efectul unei cresteri brutale de taxe sa fie cresterea preturilor in conditile scaderilor de salarii a 1/3 dintre cei care muncesc. S-ar parea insa ca nu am evaluat bine veniturile din economia "gri"... mea culpa!