Acum ceva vreme am citit un articol extrem de interesant referitor la AUR, articol pe care se bazeaza acest post. Postul este unul promis de ieri cand mentionam "recordurile all time high", chiar daca mi-ar fi placut sa gasesc informatii mai puternice si sa va pot prezenta un grafic cu evolutia reala pana la acest "all time high".
Aurul ieri a atins din nou "maximul istoric"... Argintul a ajuns la 30...
Avand in vedere forta cu care cresc, incep sa ma intreb daca nu era o bula de calarit pentru o perioada destul de lunga. Totusi, ne amintim cu totii ca in general evolutia unei piete presupune cresteri indelungate si consolidari care se pot finaliza brusc intr-o cadere cu 50% sau chiar mai mult.
Motivul unei astfel de evolutii este increderea!
Se spune ca increderea dureaza ani sa o castigi si secunde sa o pierzi.
Cam asta se intampla cu investitorii... atunci cand isi dau seama ca au gresit in acordarea increderi lor intorc spatele, jenati parca de alegerile proaste facute.
Asa cum bine stiti suntem asaltati cu informatii referitoare la recordurile batute de pretul aurului. Oarecum surprinzator, aceste recorduri nu fac decat sa sperie oamenii si sa ii indemne sa cumpere mai mult! Chiar daca exista softuri ce spun ca de obicei "gloata" greseste si ca o strategie castigatoare e sapariezi impotriva celor 70% care vor pierde mereu, indiferent de fundamente, oamenii pariaza in continuare pe metale. Va amintiti ce s-a intamplat in Februarie 2009? Cu totii am pariat pe Eur/Ron la 4.5-5 desi atunci cand avea potentialul de crestere de la 3.6 la 4.3 aveam incredere in Ron...
Da, exprimat nominal aurul este mai scump ca niciodata dar cei care compara aurul cu USD uita ca USD a suferit o inflatie de 2% in fiecare an de destul de multa vreme. In aceste conditii dolarul de acum e mai slab fata de dolarul de acum 30 de ani iar cresterea aurului din ultima perioada nu a mai dus acest metal la "maximele istorice".
Ba chiar putem spune ca in mod normal fiecare produs este in cam fiecare moment la maxime istorice prin simplul mecanism al inflatiei pozitive. Inflatia inseamna ca o masina este mai scumpa azi decat era acum cativa ani, dar e drept ca incorporeaza mai multa tehnologie, sau ca o resursa ce este mai putin disponibila.
Daca ne gandim ca inflatia in US intre momentul Ianuarie 1980 si prezent a fost de 181% si daca ne gandim si la faptul ca in ianuarie 1980 pretul aurului era pe undeva pe la 850USD/oz, ne dam seama ca daca maine pretul aurului nu ajunge la 2389, pretul nu va fi decat un maxim nominal...
In plus, ne amintim si ce s-a intamplat imediat dupa 1980... in numai 2 ani pretul aurului a reusit sa se injumatateasca si a ramas la acel nivel pana prin 2005.
Trebuie sa ne mai amintim si ca acea perioada (1971-1980) a fost una cu o inflatie exagerat de ridicata (doua cifre in majoritatea tarilor), cauzata tocmai de ruptura valutelor fata de aur, de formarea OPEC si cresterea rapida a pretului petrolului si de razboiul rece (Rusii interveneau in Afganistan iar Iranul era in revolutie)...
Ce tocmai am spus poate fi interpretat in doua moduri:
- Fie putem spune ca acum nu sunt acele conditii, ca lumea se confrunta cu o inflatie foarte redusa si temeri de deflatie asa ca aurul nu are motive sa "creasca intr-un an cat altii in zece"
- Fie putem spune ca pana va ajunge la 2400USD/oz mai este loc de crestere asa ca trebuie sa ne protejam de inflatia care vine...
Trebuie sa mai spunem ca in general aurul creste intr-o piata bull deoarece oamenii cauta alternative de investitie si pica intr-o piata bear deoarece oamenii prefera sa manance decat sa se "decoreze"... si trebuie sa mai spunem ca in ultimii 2 ani am avut parte de un "raliu al taurilor" pe toate pietele ce ar putea lasa chiar si Pamplona cu gura cascata... in mai ales avand in vedere ca situatia e destul de trista iar criza nu a plecat niciodata ci a fost doar ascunsa pentru o perioada.
Parerea mea este ca vom vedea in urmatoarele 4-5 luni incotro merg lucrurile... Eu in continuare cred ca se va solicita plata datoriilor fara graba, ca se vor mari taxele, oamenii vor incerca sa le plateasca... multi nu vor reusi... unii vor prospera. .. iar in conditiile acestea, cum nici taxele nici ratele nu se platesc in aur... cred ca bula va mai creste pana cand economia o va lua in jos.
Enjoy the week si nu uitati sa-mi spuneti si parerea voastra!
5 comentarii:
ceea ce spui tu este tocmai ceea ce FED-ul vrea sa nu se intample , o stire recenta anunta extinderea la americani a programului de reducere a taxelor initiat de Bush , evident in europa e alta treaba , oricum pana la urma US sau UE datoriile trebuiesc platite ... atata timp cat FED-ul insa tine dobanda la minim eu cred ca se poate investi in aur fara probleme , nasol e in romania ca nu avem o piata a aurului , de curand am auzit o stire ca BCR-ul a renuntat la cumparare , a ramas pe piata doar Piraeus
@Mike - nu stiu la ce te referi cand spui ca e fix ce nu vrea FED sa se intample... Mie mi se pare ca lucrurile evolueaza acolo sub "obladuirea" FED.
In ce priveste dobanzile, cred ca ele vor sta la nivel apropiat de zero pentru mult timp in speranta ca daca are destula benzina, chiar si un motor inecat va porni... Uita-te la Japonia...
faci multe comparatii cu japonia,
poate intereseaza pe cineva evolutia
ultimilor 20 ani la imobiliare,
http://storage.canalblog.com/62/92/113109/56228609.jpg
urmareste culorile, in 90 verde apoi galben prin portocaliu.
Laurentiu
o imagine face cit o mie de cuvinte
@Anonim - multumesc mult pentru link... cred ca ar fi foarte interesant un benchmark al Romaniei versus celelalte tari din punct de vedere al evolutiei... poate ne-ar putea da mai multe indicii referitoare la unde ne aflam pe un learning curve...
@MadMax - eu nu stiu cum s-ar putea ca un sistem de doar 4T sa suporte o economie ce tranzactioneaza si produce mult mai mult... Gandeste-te ca M2 in US este undeva la nivelul de 8T daca imi amintesc eu bine iar M1 la aprox 2T!
In plus, daca te uiti la Money Supply, acesta a crescut intr-adevar dramatic, fara sa vedem insa o crestere masiva a preturilor... Gandeste-te ca M1 aproape s-a dublat in ultimii cativa ani (3-4 ani) dar preturile nu...!
Trimiteți un comentariu