joi, 21 octombrie 2010

Stare de fapt

Sunt trist sa vad un astfel de film dar imi dau seama ca asa am ajuns... noi romanii si nu numai noi!
Sunt multe tari in care lucrurile s-ar fi desfasurat exact la fel... poate doar nimeni nu ar fi dat o mana de ajutor.
S-ar parea ca individualismul nostru ne-a facut sa uitam de beneficiile unor eforturi minime pentru noi dar care pot insemna foarte mult pentru altii... s-ar parea ca individualismul ne-a facut sa uitam ca ce i se intampla altuia ni se poate intampla si noua. S-ar parea ca am uitat sa respectam proprietatea altora in incercarea noastra de a ne concentra pe binele propriu care va duce la binele colectiv.

Intrebare: Tu ai fi facut ceva daca ai fi observat intamplarile din filmul de mai jos? Daca da, CE?
Da, exista raspunsuri corecte dar... din pacate nici daca ai fi facut ce e corect nu cred ca ai fi reusit sa schimbi nimic.

Imi amintesc ca acum cativa ani, cineva mi-a spart geamul masinii sperand sa-mi ia GPS-ul si detectorul de radar. Din pacate pentru acea persoana a fost vazut de femeile de serviciu asa ca a fugit pierzandu-si ochelarii de soare.
Am chemat politia chiar la locul faptei, au ridicat ochelarii, am fost la sediul lor, am dat cu subsemnatul, mi-au nenorocit pielea bej de pe scaune cu praf de amprentat... Le-am spus politistilor ca au o pereche de ochelari de soare cu amprente clare si 2 martori care au vazut bine pe cei care au spart geamul + in ce curte au sarit... Mi s-a promis ca cineva va trece pentru a interoga martorii... si cu promisiunea am ramas.
Am sunat sa fac follow-up cu tovarasu' politist de vreo 4 ori in acea saptamana. De fiecare data el imi spunea ca a interogat martorii iar martorii imi spuneau ca nu le-a intrebat nimeni nimic. Asa ca m-am lasat pagubas.

Si totusi platesc taxe pentru un serviciu numit siguranta publica, avem politie, jandarmerie si politie comunitara, toti cu obiectiv sa nu se intample asa ceva... si toti se limiteaza la cate o spaga mica sau la cate o ciupeala de ici de colo...

Da, raspunsul corect ar trebui sa fie "as fi sunat la 112 si as fi dat informatiile despre persoana respectiva"... dar nu sunt sigur ca s-ar fi schimbat ceva!
Poate doar un politist si-ar fi luat partea, lucru bun totusi avand in vedere ca poate astfel costul furturilor ar creste.

3 comentarii:

gelu spunea...

pt. toti cei care posteaza articole si comment-uri cu ideea "politia e platita degeaba".
nu zic ca-si merita banii, dar nici ca-si iau banii moka.
sa ma explic...
in ultimii 4 ani am intrat de vreo 15-20 de ori prin 2 sectii de politie, ca si pagubit intr-o anume problema (tulburare de posesie). de asemenea am chemat acasa politia de creo 5-6 ori ( sa reclam smuls de tarusi gard, sau gard daramat).
ce pot eu sa spun, din ceea ce am vazut in sectii: politia nu intervine decat atunci cand se lasa cu sange si internari. adica doar in cazuri de violenta vadita. in rest tergiverseaza cat poate si inchide dosarele cu nup.
adika am vazut tuciurii destul de spasiti in sectie cu "haide sefu', imi pare rau" la care politistul ii spunea "si mie imi pare rau, dar baiatul ala e internat!" adika "dosarul merge inainte baitu', ai belit-o!". in rest, ei incearca sa impace victimele (citez din alta scena cu un baiat de cartier care a pocnit un pusti care i-a lovit masina cu mingea "pai du-te si tu la maica-sa cu flori si bomboane si o sa vezi ca isi retrage planegrea"), iar daca victima nu renunta (asa ca mine - 4 ani!!!) tergiverseaza dosarele pe cat posibil, in speranta unei solutii care va apare din cer (am castigat procesele civile, am pus gardul, dar baba si cu fi-su de mi-au facut belelele nu sunt in puscarie, desi ar merita cu prisosinta!) sau a unui nup dat de procuror (pe care au grija sa il prepare facand dosarele in cel mai tampit mod posibil). pe naivii care nu au mai calcat in viata lor in sectie, daca vin cu cazuri de inselaciuni (am vazut si d-astea vreo doua), ii trimit urgent la plimbare ("aaa, pai nu aici, mergeti la executor" !!!, da, asa i-a spus!), de pleaca bietul pagubit neintelegand ce are de facut.
deci orice infractiune fara violenta vadita e expediata intr-un fel sau altul. cu o exceptie. daca sa zicem ar aparea zeci de plangeri privind furtul de biciclete sau de portofele din autobuz, dupa o anumita schema, politia s-ar pune in actiune.
exemplu (real)...am vazut odata, acum vreo 10 ani, niste politisti in civil cum au dat jos din autobuz (368) o banda de vreo 6-7 hoti de buzunare si i-au luat la capaceala. dar stii cum? ciorditorii erau pusi cu mainile la zid, cu picioarele desfacute (ca in state) si politistii dadeau in ei ca la fasole! se auzea pana in autobuz (oprit intre statii vreme de vreo 5 minute) pocniturile de la pumnii pe care ii incasau aia, de parca era in filmele cu cichi cean. dar ce auzeam era miere in urechile mele, si cred ca toti din autobuz aveau aceiasi senzatie.
concluziile sa si le traga fiecare...

Informatii-economice spunea...

Si totusi Gelu... noi nu platim ca atunci cand cineva omoara pe altcineva sa fie prins vinovatul... Noi platim politie, gardieni, politie comunitara, justitie, puscarii, scoli de corectie, bani pentru fonduri europene care mai apoi sa se intoarca in integrarea infractorilor in societate ETC... pentru a fi protejati in toate conditiile!!!

Revenind la exemplul meu, in aceeasi zona mai fusesera sparte 5 masini in aceeasi noapte... masina mea se afla intr-o curte pazita de o firma de paza... in apropiere se afla un crack house si mai multe bordeluri (din ce am aflat:)... Mie mi se pare un caz destul de grav si cu destule ramificatii cat sa impuna implicarea politiei!

Revenind la bataia despre care spui... nu sunt sigur ca e cel mai bun lucru. Pe langa faptul ca este ilegal, nu cred ca a rezolvat ceva! Eu am vazut o scena asemanatoare atunci cand a venit o masina de mascati + una de jandarmi si 2 echipaje de politie pentru a impresiona un tiganus ce incepuse sa vanda intr-un loc neamenajat pentru vanzare! Da... e normala actiunea si ar trebui sa fie facuta mai des dar... pe celalalt trotuar privea alt tiganus care vindea acelasi gen de produse si care fusese deranjat de competitie!...

Eu am pretentia ca macar cei care protejaza legea sa o respecte!

gelu spunea...

nu incerc sa absolv politia de vina pt. neimplicare. incerc doar sa prezint o imagine, cred eu, mai aproape de adevar, prezentand fapte pe care eu le-am vazut.
ce spun mai jos e o interpetare a mea: tinand cont de supraincarcare (nu prea i-am vazut stand la cafele prin birouri, e un du-te vino non-stop de interogatorii, declaratii, investigatii pe teren) probabil ca isi aleg sa reactioneze la cazurile mai grave. sunt convins ca unii din ei sunt spagari, dar nu cred ca toti si nici macar majoritatea. sunt oameni care sunt deformati de sistemul in care traim, si incearca sa faca si ei ce pot si ce ii duce capul. daca iliescu, hrebe, vanghelie, vantu, voiculescu, patriciu si altii ar fi la parnaie, s-ar putea ca multe sa se schimbe.
iar cu bataia eu cred ca e bine...totdeauna ne purtam cu manusi cu infractorii. pe mine m-a talharit un cioroi pe strada; mi-a tras un sut in fatza de am vazut stele verzi. iar daca-l prinde pe ala sa nu-i traga cateva bucati, pt. ca e ilegal?! ia mai da-i dreaq!