marți, 19 octombrie 2010

Momentul adevarului

A venit un moment destul de interesant... Dolarul a ajuns atat de oversold incat au ramas doar doua optiuni:
- fie se intareste semnificativ - varianta deflationista pe care o cred destul de probabila
- fie se depreciaza puternic aducand fiori reci inflationisti unei lumi intregi si periclitand statutul sau de moneda de rezerva.

S-ar parea ca miscarea Chinei a fost triggerul... motivul pentru care dupa ce eur/usd a atins de 2 ori pragul psihologic de 1.4 si a fost respins, atunci cand se apropia a treia oara lucrurile s-au schimbat.
Sa vedem daca aceasta miscare e doar pe termen scurt sau reprezinta o schimbare de trend!
Miscarea chineza a presupus ca foarte multi traderi isi inchid pozitiile scurte pe USD ca sa deschida pozitii lungi pe CNY... actuala "bataie a pestelui".

Interesant e ca tocmai s-a terminat o miscare mai generoasa si mai usor de prevazut a usd... ce urmeaza insa e discutabil! Sunt atat de multe posibilitati de evolutie incat perechea mi se pare foarte interesanta de monitorizat... dar periculos de investit atat scurt cat si lung.
Interesant este si faptul ca miscarea e in USD, Eur si Aurul evoluand in continuare in aceeasi directie, Aur de la 1.370 la 1.330 iar Eur de la 1.4 la 1.374. Diferenta de amplitudine e data in principal de marimea pietei, lucru care avantajeaza aurul la cresteri si Eur la scaderi.

Intre timp am citit multe articole foarte interesante... cum am timp vi le recomand!

8 comentarii:

Anonim spunea...

mai exista si o a treia varianta , totusi , ca pana acum , "in between" , nici deflatie , nici inflatie , o lungesc la nesfarsit cat mai merge ... nu cred ca ar fi vre-un politician dornic sa imbratiseze una din variantele pe care le-ai propus , asa ca , mergem pe val unde ne-o duce ... euro poate o ia iar la vale spre 1.2 apoi isi revine si asa mai departe , toata lumea e fericita

Informatii-economice spunea...

@Anonim... lucrurile incep sa se complice... in Decembrie ar trebui sa fie facut public raportul referitor la motivul crizei si hibele sistemului bancar, in US s-au oprit executarile silite, FED striga in gura mare ca va incepe QE... de maine... se gasesc articole stiintifice scrise de mmembri marcanti ai FED care spuneau in 2008 ca deflatia nu e o problema atat de mare etc...
Cel mai important motiv este ca trebuie sa se rupa pisica deoarece un joc piramidal nu poate functiona la nesfarsit iar in conditiile in care gradul de indatorare privat a depasit 200% in multe zone (US, Japonia etc.), creditele noi nu mai pot fi garantate decat cu... propria persoana iar asta stim bine ce inseamna si de ce a fost abolit...

Poate ca ai dreptate si se va mai incerca continuarea in aceleasi conditii dar... o miscare majora trebuie sa se intample!

cossoft spunea...

Si eu cred acelasi lucru. O miscare majora trebuie sa se intample pentru a sparge buba asta care inca e mare. Cred ca semnalul a fost dat de CHINA ieri..si in curand lucrurile se vor rostogoli intr-un bulgare pana se vor opri cine stie unde.

Informatii-economice spunea...

Da... ar trebui sa se intample mai devreme decat mai tarziu...
Totusi, China nu a facut foarte mult cu miscarea de ieri... Eu as zice chiar ca e ceva BaU in conditiile in care China are inflatie.
Totusi, a fost o miscare ce a surprins piata modificand anumite perceptii (China isi va devaloriza moneda pentru a lupta cu Licuriciul insetat de QE). Totusi, astfel de miscari nu se intampla de obicei pe termen lung... dupa cateva zile piata revine la cursul sau.
Acum insa miscarea s-a suprapus pe un final de trend si in plus a lasat FED oarecum fara o poveste: trebuie sa devalorizam pentru ca nenorocitii de chinezi tin moneda la un curs "nesimtit" nu mai e o poveste credibila...

Anonim spunea...

in cazul asta america , castiga , v-a avea o moneda slaba , asa cum si-a dorit , iar ceilalti ( europa etc ) v-or trebui din pacate sa joace cum vor americanii ( si sa faca si ei eventual qe ) pentru ca altfel nu ies din recesiune ... oare cu cat s-a apreciat moneda chinezieasca dupa aceasta urcare "spectaculoasa" de dobanda ?
pana la urma cred ca americanii au dreptate si curaj ( fata de europeni ) sa se ia la tranta cu chinezii care incep sa umble din ce in ce mai mult cu nasul pe sus ( mai ales dupa ce au ajuns unde sunt tot datorita americanilor )

Informatii-economice spunea...

Nu chiar...
Stii cum e cu pastilele? trece o problema dar fac rau in alta parte.
Americanii au mai facut QE acum un an si ceva... cu rezultate relativ hilare in termeni reali (au reusit doar sa umfle o bula speculativa pe assets).
Partea interesanta e ca daca ei recurg la QE si la o devalorizare competitiva, s-ar putea ca USD sa nu mai fie singura moneda de rezerva si de tranzactii internationale... si atunci e rau... pt ei... pt viitor!

Anonim spunea...

ultimele date economice din america fac ca , corectia de ieri sa fie deja uitata astazi , multi cred ca america o duce rau , dar totusi numai date bune de acolo ... euro incearca din nou pragul de 1.4 poate cu succes de data asta

Informatii-economice spunea...

pai daca vezi ce spuneam mai devreme... Totusi, astfel de miscari nu se intampla de obicei pe termen lung... dupa cateva zile piata revine la cursul sau.