sâmbătă, 30 octombrie 2010

Despre schimbarea polilor de putere

Vorbeam la un moment dat despre o lume oobisnuita cu un singur "licurici", asaltata de o adevarata colonie de licurici proaspeti care vor sa lumineze mai tare decat toti ceilalti.
De la dominatia americana, a mai aparut un pol in Europa, tara cu un GDP asemanator cu US, un alt pol in America Latina, in tarile cu cresteri economice sustinute chiar si in perioada crizei si desigur i Asia.
Probabil cel mai puternic pol opus Americii este China.
De la politica expansionista si incercarile de a prelua fortat anumite industrii de peste oceani pana la actiunile sale de impunere a unei alte monede de schimb (deocamdata in schimburi bilaterale cu Turcia), China isi joaca foarte interesant cartile.

Un fost decan la Harvard si fost Assistent Secretary al Apararii ne povesteste despre un joc geopolitic foarte interesant.

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu stiu ce fel de poluri sau licurici sunt astia noi dar eu observ ca deocamdata toti stau cu urechile ciulite la ce face fed-ul , iar bursa americana decide trendul pe toate bursele lumii ...

Informatii-economice spunea...

da... toti stau cu urechile ciulite la ce face FED asa cum toti stateau cu urechile ciulite la ce fac bancile din Spania sau guvernul grec...
Imi mai amintesc si cum un comunicat al bancii centrale chineze a schimbt piata dintr-un foc reversand trendurile...
Daca si China va deveni un licurici e discutabil. Cu siguranta insa rolul ei in geopolitica lumii se modifica.