Azi a fost ziua in care s-au anuntat agregatele monetare pentru luna Septembrie:
Conform BNR,
"Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii septembrie 2010 de 195 738,8 milioane lei. Faţă de luna august 2010 aceasta a crescut cu 19,3 milioane lei (-0,5 la sută în termeni reali), iar în raport cu septembrie 2009 masa monetară s-a majorat cu 6,5 la sută (-1,2 la sută în termeni reali)."
Masa monetara creste iar acest lucru inseamna inflatie dar... faptul ca in termeni reali este mai mica decat anul trecut inseamna ca socurile gen crestere TVA peste noapte sau cresterea unor preturi administrate au provocat o scadere a cererii, mai mica decat ma asteptam dar in continuare o scadere.
Stim cu totii ca guvernul se imprumuta masiv pe spinarea noastra pentru a baga banii in reasfaltari si borduri, in proiecte de cercetat despicarea firului in patru si alte prioritati nationale. Interesant este ca in ciuda scaderii inregistrate pe segmentul creditelor in lei (majoritatea credite de consum pe termen scurt), romanii au reinceput sa "se inghesuie" la creditele in valuta (o crestere de aproape 10% versus sep 2009)... lucru care mie imi cam explica stabilizarea preturilor apartamentelor.
In acest moment insa eu trebuie sa recunosc ca sunt un pic confuz. Imi pusesem TP pe Eur/Usd la 1.42, nivel spre care s-ar parea in continuare ca se indreapta perechea dar... mult mai greu decat credeam. In plus, perechea cea mai urmarita a ajuns la un nivel la care nu pot (cel putin deocamdata) sa trag o concluzie pertinenta: se va deprecia in continuare USD lucru ce inseamna ca americanii chiar vor reusi sa produca inflatie sau va incepe sa se aprecieze in conditiile in care datoriile pe termen scurt si mediu in US sunt mai mari decat disponibilitatile, lucru care ar insemna o oarecare "disperare" in obtinerea cashului din partea miilor de companii "underwater" si astfel la cresterea cererii de bani.
Vom vedea cum va evolua situatia pe viitor. Eu inca mai cred ca in US va fi deflatie care se va extinde in intreaga lume deoarece toti au probleme similare: niveluri nesustenabile are datoriilor.
Motivele pentru care cred in continuare ca vom avea deflatie dar si ce s-ar intampla in fiecare caz si care ar fi strategia pentru a trece peste o astfel de problema le-am scris odata, demult, AICI.
2 comentarii:
ai grija sa nu-l superi prea tare pe mr.bernake ! daca nu scade somajul in us , ma tem ca inflatia ne asteapta orice am face ... pana la urma masina de tiparit e la ei . pe de alta parte daca democratii pierd majoritatea in us , poate totusi inflatia nu v-a lovi asa de tare , e doar o presupunere
Somajul din US nu va scadea prea curand (cred eu). Si totusi injectiile de lichiditate par ca se concentreaza la "Oamenii domnului" de la GS si cam atat!
Si eu am o imprimanta mai mult decat decenta dar sa stii ca nu ma ajuta prea mult!
Daca ei dau drumul la tiparnita, lumea isi pierde increderea in USD. In plus, nu cred ca ar ajuta prea mult in conditiile in care nu ar putea sa creeze o alta bula, cel putin la fel de mare!
Poate vor reusi sa faca asta cu aurul desi ar fi foarte pacatos pentru viitor!
Trimiteți un comentariu