duminică, 17 octombrie 2010

Bugetul US ne arata ca suntem pe calea cea buna... sau nu!

Asa cum spuneam in postul de Vineri, aceea a fost ziua in care Statele unite au facut public rezultatul bugetar al unui an fiscal (sept 2009-sept 2010).
Reultatul a fost 1.294 Trilioane USD, in scadere fata de cele 1.42 Trilioane din 2009 si putin mai putin fata da parerea analistilor care se asteptau la 1.3 si ceva maruntis.
In luna Sept, la randul ei, deficitul a fost de 34.5mld, ceva mai sus decat se asteptau analistii (aprox 32.2) dar din nou in scadere fata de anul trecut.

Cu alte cuvinte "semne bune anul are" ar putea concluziona un strut cu capul in nisip!... Nu se mai vede nici o urma de al doilea dip avand in vedere ca situatia se imbunatateste, chiar daca inca nu s-a ajuns pe plus.

Totusi, daca ne amintim bine, in 2009, bugetul a fost incarcat de acel minunat TARP (Troubled Asset Relief Program), prin care statul a cumparat sau asigurat active toxice in valoare de 700Miliarde. Acest program a avut un buget de peste 350Miliarde (adica ceva mai mult decat diferenta intre deficitul de anul acesta si cel de anul trecut).
Partea intresanta e ca acest program TARP a "dat roade"... Injectia de lichiditate in institutii financiare le-a dat acestora destul capital cat sa se poata juca cu piata dupa propria dorinta... Iar cand esti printre putinii jucatori pe piata, marea majoritate fiind "too scared to play" iar tu stii ca esti "too big to fail", lucruri bune se intampla.
Cu alte cuvinte, de-a lungul lui 2009 si 2010, firmele respective au inceput sa plateasca statului o parte din ajutorul primit in momentele dificile, lucru care s-a vazut atat in bugetul pe 2009 dar si in cel din 2010. diferenta e ca in 2009 s-au vazut in principal cheltuielile iar in 2010 in principal veniturile.

Revenind la cat de bine o duce bugetul US si cum scaderea deficitului ne arata ca "suntem pe calea cea buna" si un "al doilea dip este imposibil", trebuie sa recunoastem totusi ca acesta e al doilea cel mai prost exercitiu bugetar din US (dupa 2009, an cu care am facut deja comparatia si am explicat de ce a fost ceva mai bine). Sa mai spunem ca incasarile din taxe pe profit au crescut in 2010 fata de 2009 pe fondul taierilor brutale de cheltuieli operate in intreg sistemul privat, dar ca incasarile din taxe pe venit si tae indirecte au scazut simtitor pe fondul scaderii veniturilor si disparitiei cererii.

Vorbeam sapt trecuta cu un coleg despre evolutia viitoare. Am concluzionat ca sunt 2 mecanisme ce se pot intampla:
- firmele au taiat din cheltuieli si au obtinut profit anul acesta asa ca au cu ce investi anul urmator - scenariu care conduce la o crestere economica
- taierile brutale de costuri se vor simti si anii urmatori prin scaderea cererii si intrarea intr-o spirala deflationista.

Voi ce credeti mai probabil dintre cele 2 variante?


10 comentarii:

Seba spunea...

Vor fi bani din ce in ce mai multi, dar puterea de cumparare a dolarului va scadea dramatic. Va fi o spirala inflationista pe fondul unei deprecieri a dolarului mai ales fata de monedele tarilor BRIC sau alte tari emergente si chiar fata de euro, Yen si frans elvetian, dolar australian sau canadian.

Informatii-economice spunea...

Deprecierea unei valute provoaca intr-adevar import de inflatie dar hai sa ne amintim ca anul trecut dolarul s-a depreciat pana la cote inimaginabile iar inflatia nu a explodat!
In plus, in perioada urmatoare s-ar putea sa asistam la reaprecierea dolarului si la mutarea ochilor in alta directie...

Anonim spunea...

atata timp cat toate bursele din lume sunt influentate de cea americana , nu cred intr-o prabusire a dolarului ( singur ) in raport cu celelalte valute

Informatii-economice spunea...

Dolarul ma asteptam sa intre pe o panta ascendenta si sa se aprecieze... Inca mai cred asta, chiar daca Euro are potential de crestere pana la maxim 1.42...
Parerea mea...

Anonim spunea...

pe ce te bazezi cand spui ca euro are potential de crestere ? eu ma mir ca a ajuns si la valoarea asta , mai ales ca nu demult o luase la vale puternic , s-a schimbat ceva de atunci ?

Informatii-economice spunea...

S-a schimbat orientarea privirilor... Lumea se teme mai mult de ce se intampla in US si uita de bubele din EU.
1.42 il vad ca un punct de maxim ce nu e musai sa fie atins. Zilele urmatoare ne vor arata daca schimbarea tendintei incepe de acum sau mai asteapta.

Lumea in Criza spunea...

Dolarul nu poate scapa. Ghici de ce? China va spune ceva?

Informatii-economice spunea...

@Lumea in criza - multumesc pentru comment. China va deveni un jucator foarte important pe aceasta piata dar... deocamdata nu are nici un motiv rational pentru a dori devalorizarea dolarului, avand in vedere rezerva de care dispune.
Ce doresc ei acum este sa diversifice portofoliul pentru a se feri de potentialele deprecieri voluntare ale USD.

Exista o vorba foarte interesanta: Daca iti datorez 1000USD am o problema. Daca iti datorez 1000000000... ai o problema!... iar chinezii... au o problema:)

Anonim spunea...

parca la euro i-e frica sa se duca mai sus de 1.4 , de ce oare ? si-a pierdut suflul ??

Informatii-economice spunea...

@Anonim... cred ca am vorbit de 3 ori deja despre pct-ul psihologic de la 1.4... azi l-a atins de 2 ori iar cand se pregatea de a treia lovitura a venit stirea din China care a modificat piata...
Oricum eur pierduse destul de mult din suflu.