joi, 7 octombrie 2010

atatea lucruri interesante

Inca o zi foarte interesanta...
Eur a urcat rapid dupa care s-a lovit de un prag pe care il astepta.
Dupa ce a testat de 2 ori 1.399, a sarit peste 1.4 cu viteza... probabil prea mare viteza. Spuneam aici cand eur era la 1.34 ca Euro are energie sa creasca pana la 1.39-1.4... Acum mi se pare ca in ciuda miscarii de azi, Eur mai are putin gaz... as zice ca pana pe la 1.42.
A asteptat o veste buna care sa-l intoarca un pic iar vestea a venit. Cererile de somaj din US au scazut (desi acum cateva zile am aflat ca numarul locurilor de munca a scazut si el) si desi de obicei acest lucru inseamna pesimism - oamenii nici macar nu mai cauta de munca, acum a fost vazut ca un lucru pozitiv.
Azi si ECB a anuntat ca nu isi va schimba dobanda de politica monetara, aratand ca incercarile de QE vor continua. Ma intreb insa daca avem in experienta recenta infuzia de capital de anul trecut, cand US au bagat mai bine de un trilion in piata fara sa obtina pornirea motorului economiei... de ce nu incearca "altceva"?
Mi se pare ca economia are un comportament asemanator cu al unui motor care nu se alimenteaza dar caruia ii merge electromotorul... Vei reusi sa il faci sa se auda... vei reusi chiar sa misti masina de pe loc... dar intr-un final vei avea mai mult de plata si mai mult de reparat.
Revenind la eur/usd, vedem ca lovitura in 1.4 nu a fost doar pe eur ci si pe multe alte planuri. Aurul spre exemplu s-a depreciat chiar mai mult aratandu-ne astfel ca exista o oarecare nervozitate si pe acel plan. Mai mult, momentul in care oamenii doresc sa faca exit dintr-o piata mica (daca o comparam cu piata forex) este momentul in care lucrurile se strica rau. Nu insinuez ca ar fi moment de exit de pe piata aurului dar... aceasta e principala explicatie a volatilitatii de azi.

Va las acum cu un alt filmulet. Reprezinta probabil cea mai recent exprimata parere a lui Nouriel Roubini. Sunt surprins ca din nou nu mai vede dipuri, in mai ales ca acum o luna parea convins de apropierea lor.

6 comentarii:

Flavian spunea...

Nu insinuezi ca ar fi moment de exit de pe piata aurului ? Hopa... dar cand ai insinuat ca ar fi moment de entry ? :)

Ti-am mai zis ca pe Roubini n-ar trebui sa-l asculti asa mult. Si daca nu ti-am mai zis, iti zic acum... :)

Anonim spunea...

nu inteleg de ce a venit premierul chinez in europa , probabil vrea sa-i aduca si pe ei in aceeasi situatie in care e usa ? daca mai continua ritmul de apreciere euro , europa o sa aiba probleme mari !!!

Anonim spunea...

IE ti se pare realizabila si clonabila ( la noi) chestia asta?

http://www.zf.ro/business-international/la-presiunea-populatiei-islanda-ar-putea-obliga-bancile-sa-ierte-credite-ipotecare-de-1-5-mld-euro-7457405

Informatii-economice spunea...

@Flavian - nu am insinuat niciodata ca e momentul de cumparare. M-am trezit cand era 1.150 -1.200 cand deja mi se parea supraapreciat.
Nu il ascult pe Roubini dar destul de multi il asculta... Si mie mi se pare cam volatil asa ca banuiesc ca e o legatura intre opiniile lui si "the highest bidder"
@Anonim - Premierul chinez nu a facut nimic americii! Americanii au facut totul!
Suportul pentru euro are multe taisuri... e o arma ce poate fi foarte folositoare sau te poate omora daca nu o stapanesti bine! Europa ar putea iesi castigata din aceasta cauza!
@Anonim 2 - ma faci sa rad:))... pai cine sa preseze guvernul sa faca asa ceva? ce ar zice FMI despre asta... cine ne-ar mai credita in continuare?
Nici pt Islanda nu sunt sigur ca e cea mai buna varianta!

Anonim spunea...

nu stiu cum ar putea europa iesi castigata atata timp cat euro se tot apreciaza ... asta daca nu e vre-un fel de romanie !!!

Informatii-economice spunea...

Gandesti pe termen foarte scurt dar pe un termen atat de scurt nici nu e timp de modificarile logistice necesare importului...
Aminteste-ti de motivele pentru care nu credeam ca americanii vor fi consecventi in inundarea pietei cu bani... de aici.
(paragraful ce incepe cu "Totusi, la ultimul mare truc inflationist al americanilor prin renuntarea la Acordul Bretton Woods, s-a ajuns la"...)