duminică, 26 septembrie 2010

Visul "romanesc":)

Pentru ca in continuare e weekend, continui cu un post mai putin serios.
Se tot vorbeste despre "American Dream" si de faptul ca aceasta "programare mentala" i-a facut pe americani sa se supraindatoreze, sa recurga la credite subprime, sa formeze bule speculative, sa porneasca adevarate "caritasuri" economice in cautare de profituri mai mari si mai mari.

Ma intreb daca noi romanii suntem cumva programati mental sau genetic in acelasi sens?
Initial credeam ca nu dar cateva discutii recente mi-au deschis ochii!

In primul rand acum cateva luni, cu ocazia unei conferinte la care fusesem chemat in UK, am vizitat o prietena veche ce s-a stabilit la Londra. Ea mi-a zis ca ii place extrem de mult acel oras cosmopolit, adora sa se loveasca la fiecare colt de strada de o mostra de cultura, i se pare fantastic sa lucreze intr-un mediu multicultural, castiga bine si a reusit sa creasca mult... dar ca ii e din ce in ce mai greu.
Motivul pentru care ii e din ce in ce mai greu este acela ca discutiile cu parintii si prietenii de acasa merg de obicei pe un tipar binecunoscut:
- De cat timp lucrezi acolo?
- De 3 ani.
- Wau... super!... si cat castigi?
- Destul de bine... cam XXXX lire/luna.
- Si... ti-ai luat casa acolo?
- NU
- Ah... Dar ce masina ti-ai luat?
- NU mi-am luat masina... oricum nu s-ar merita sa o folosesc prin Londra...
- Aha... Si... te-ai casatorit?
- NU inca...
- Pai si atunci... de ce te chinui acolo?

Vi se pare cunoscut stilul? Dar intrebarile? Nu cumva reprezinta ele cele mai importante lucruri pentru noi romanii? Casa + Masina + Familie?...
Atunci mi-am dat seama ca si noi suntem programati de frustrarile unor parinti sau rude care au stat ani de zile cu chirie la ICRAL, care au strigat noaptea la ora 2 lista pentru un autoturism Dacia pentru care au asteptat pe lista timp de zeci de ani si pentru care nunta cu strigatul darului si "jecmanirea" rudelor sarace era modul in care se obtinea "avansul"... Ca "asa e obiceiul"!

Daca programarea mentala e una izbitoare, m-a surprins ideea de "programare genetica" despre care am aflat la o bere, intr-o discutie despre un studiu nepublicat al unor persoane de la academia romana, studiu pe care nu l-am vazut asa ca ar putea fi la fel de bine o gluma (in general nu as cita lucruri auzite la o bere, dar acum e weekendul cu posturi "light" iar tema se potriveste prea bine).
Studiul ar spune ca din cauza zonei in care ne aflam, Romania a trecut prin o lunga serie de razboaie si de perioade de ocupatie.
In aceste razboaie participau, in prima linie, oamenii "cei mai viteji", oameni care de foarte multe ori nu se mai intorceau sau care mureau din cauza ranilor. In perioadele de ocupatie, persoanele curajoase, care incercau sa se elibereze sau sa organizeze rebeliuni erau omorati sau torturati in public pana la moarte. Supravietuiau in principal cei pentru care vorba "capul plecat sabia nu-l taie" a reprezentat un motto in viata... Iar noi suntem urmasii lor! Noi le purtam mai departe genele si nu mentalitatea sau inteligenta bazata pe teoria jocurilor ne impinge sa fim slugarnici, supusi si dezbinati ci selectia genetica... cea care a facut spre exemplu ca femeile homo sapiens sa aibe cei mai mari sani dintre toate mamiferele.

Chiar daca teoria aceasta privind selectia genetica a romanilor poate fi usor combatuta cu cunostintele din inteligenta artificiala, care arata ca e mai putin important cum construiesti sistemul si mult mai important cum il educi, ea ramane interesanta si amuzanta in acelasi timp.

Acum, in incheiere, va intreb ce credeti ca mai suntem "programati" sa ne dorim sau cum altfel suntem "programati" sa ne comportam?... Ce altceva ar mai constitui "visul romanesc"?

11 comentarii:

Deceneu spunea...

Cu visul romanilor sa aiba o casa si masina, ca sa sfideze lumea sunt de acord, dar cu influenta genetica nu.
Genetica poate influenta potentialul intelectual si temperamentul, dar mentalitatea este rezultatul culturii, si cred ca biserica ortodoxa a avut si are o influenta majora in valorile carora le platim tribut.
Sunt de acord cu ce scrie A M Pippidi in RL. Catolicismul a fost si este mai implicat in progresul social, pe cand ortodoxismul a prpovaduit supunerea si acceptarea conditiei.

Anonim spunea...

IE> suntem programati mental, societatea ne seteaza prioritatile si ne manipulaeaza sa alergam spr ele.

Femeile au o presiune sociala pt casatorie, de nesuportat.

Cat despre programarea genetica, nici eu nu cred sa fie valida. Daca ar fi asa, Australia ar trebui sa fie o tara de criminali si infractori..

Cat despre visul romanesc, e f greu de definit in conjunctura actuala, lumea se lupta sa faca fata crizei, sa supravietuiasca. La modul general vorbind insa, nu cred ca exista un vis romanesc...

Popescu.

Informatii-economice spunea...

@Deceneu - si totusi, cati oameni cu adevarat religiosi cunosti?
Da, varianta cu selectia genetica este destul de dificil de aparat daca ne bazam pe teoriile din inteligenta artificiala (in care am mai multa incredere decat in parerile personale).
Cel mai probabil un sistem de educatie in care trebuia sa memorezi si sa nu iti exprimi pareri personale este de vina.

Informatii-economice spunea...

Ah... poveste adevarata:
Ca tot spuneam de un sistem in care nu ai voie sa exprimi pareri personale imi amintesc de un profesor care spunea:
Cand un elev/student isi exprima o parere personala, exista 2 variante:
- ori este o banalitate, caz in care studentul trebuie depunctat pentru ca nu a studiat destul
- ori este o absurditate, caz in care studentul trebuie depunctat ca nu a gandit destul...

Acesta este invatamantul in care am crescut noi. Din fericire s-a schimbat destul de mult din acele vremuri!

Deceneu spunea...

Nu am sustinut ca biserica ar avea o influenta in perioda actuala, dar consider ca mentaliatea supunerii s-a intiparit in matricea valorilor sociale si produce efectele prin educatie, chiar daca cetatenii nu mai sunt religiosi.

gelu spunea...

interesant studiul academiei romane. si eu am reflectat in aceiasi termeni de multe ori asupra conditiei romanilor si am ajuns la concluzia ca tara asta este cum este, pt. ca noi suntem doar o turma de oi. ne plecam in fata ierarhiei, a organului, ne acceptam soarta, nu avem nimic de spus, nu ne intereseaza sa cunoastem mecanismele prin care putem schimba cursul nenorocit al acestei natii. astfel ca totul se rezuma la o suma de abuzuri si cateva palide si razlete proteste...
acum avem de trecut un test cu bancile; sa vedem ce or sa faca "grupurile de lucru" ale clientilor.
mi-as dori sa ne regasim gena dacilor; ei aveau pe drapel un lup...

Flavian spunea...

Ai interpretat gresit zic eu. Majoritatea romanilor sunt convinsi ca cei care pleaca o fac din motive pur materialiste. Cei care pun deasupra banilor lucruri precum prietenii, familia din tara, legatura spirituala cu locul in care s-au nascut, aleg sa ramana aici.

Mi se pare destul de logic asadar sa gandesti ca daca respectivul ales sa devina un dezradacinat din motive materialiste, atunci ar trebui sa aibe ceva realizari la capitolul respectiv, altfel plecarea a fost degeaba...

Iar inainte de a te grabi sa-mi spui ca nu asta e motivul, ca unii sunt satui de fapt de circul de la tv, sau de birocratie si alte cele, eu zic sa reflectezi intai. Daca ar avea aici hai sa nu zicem bani la discretie, hai sa zicem macar cat castiga acolo sau macar jumatate, cati din cei care pleaca din tara ar mai face pasul ?

Ca unul ce are multi prieteni afara cu care pastrez legatura si am fost plecat pe cont propriu pentru a lucra suficient cat sa-mi fac o parere proprie, as baga mana in foc ca procentul celor care au plecat din motive materiale este de o majoritate zdrobitoare...

Informatii-economice spunea...

Ai dreptate Flavian... Majoritatea pleaca sa aibe grija de batrani, sa culeaga roadele solului, sa munceasca in constructii, sa fie pesti si respectiv..., sa cerseasca...
Ce sa mai! SA FACA BANI. Cu acesti bani vor de cele mai multe ori sa vina inapoi si sa impresioneze vecinii.
Cei ramasi aici, la randul lor se lupta si ei sa "faca bani" cu care sa bifeze lucrurile "importante in viata".
Daca nu se pricep la facut bani, imprumuta! Totusi, anumite lucruri trebuie bifate!

Cea mai trista poveste pe care o stiu e a unei femei care pleca sa se prostitueze ca sa... aibe bani de nunta! Da... si lucrul acesta trebue bifat!
Fara a avea pretentia ca ei fac ma bine (ba chiar teoria economica ar spune ca nu fac mai bine), uite ce se intampla in alte tari.

Flavian spunea...

Ca anul 2009 a fost un sezon prost la nunti puteam sa-ti zic si eu, al doilea job il am exact in acest domeniu. In 2010 a fost ceva mai bine, multi din cei care au amanat atunci pasul au facut-o tot din motive economice.

Nici acum n-o duc mai grozav dpdv material, dar acum nu mai pun botul la cei care le zic ca se va termina criza asta acushica, imediat, asa ca au inteles si faptul ca nu are rost sa mai amane... :)

godless1859 spunea...

Studiul e putin cam fantasmagoric. O simpla comparatie cu americanii, care sufera de aceeasi boala desi sunt indivizi care au emigrat de prin toata lumea si nu au avut parte de presupusa selectie genetica efectuata asupra romanilor arata ca e vorba de programare mentala nu genetica.

Foarte multa presiune sociala din partea celor care deja au case, masini si copii, si dorinta nativa a omului de-a avea un statut social "respectabil" concretizat in viziunea majoritatii cetatenilor romani prin casa masina si copii ii determina si pe cei reticenti sa faca aceleasi lucruri. Probabil mai e si setea de a detine proprietati izbucnita dupa caderea (oficiala) a regimului comunist. Oamenii aveau bani dar nu prea puteau sa cumpere cu ei chestii. Acum sunt chestii de cumparat si isi dau toti in petec. Situatia e mult prea complexa ca sa fie pusa pe seama unui singur factor, care de altfel e destul de obscur.

InfoEconomice spunea...

@Flavian - mereu am apeciat oamenii care muncesc mai mult decat sa se planga mai mult... Felicitari pentru cele 2 joburi.
S-ar putea ca totusi, dupa cativa ani de stagnare a casatoriilor, tot criza sa fie cea care le incurajeaza din cauza optimizarii unor costuri.
@godless1859 - multumesc pentru comment. Am impresia ca e primul pe acest blog asa ca sper la mai multe.
Asa cum am zis, cred mult mai mult in programarea mentala decat in cea genetica. Totusi, americanii sunt urmasii celor care au luptat cu greutatile si si-au urmat idealurile... celor care au lasat trecutul in urma si au transformat vestul salbatic intr-o tara ca putine altele!