marți, 28 septembrie 2010

O zi pasionanta...Eur, usd si aur.

Ieri nu am scris nimic. Nu pentru ca nu aveam ce sa scriu ci pentru ca am fost suparat. Negru de suparare chiar, pentru ca am vazut ca atunci cand e vorba despre sistemul public si de alocarea banilor, "lucrurile nu sunt ce par a fi".
Azi mi-am dat seama ca daca nu pot schimba ceva, as face mai bine sa accept acel ceva sau sa-i intorc spatele. Asa invatam odata intr-un training de inteligenta emotionala. Si tot prost am ramas din punct de vedere emotional:)!

Azi insa a fost o zi foarte interesanta asa ca imi face placere sa scriu din nou.
Motivul pentru care a fost asa interesanta ziua de azi?
Scriam inca de vineri despre jocul eur/usd in jurul unui prag psihologic 1.35. Comportamentul acestei perechi a fost de-a dreptul delicios:
S-a purtat precum un copil sfios care crede ca nu are voie sa faca ceva dar... vrea!
Vineri a testat 1.349 dupa care s-a retras usurel. Luni a pornit indecis, dupa care s-a gandit sa mai incerce. A incercat si a reusit! Pentru o scurta perioada, Eur/usd a fost peste 1.35... dar s-a speriat. Ajunsese la TP-ul multora asa ca a luat-o in jos ca si cand cineva l-ar fi pleznit peste maini.
Azi a fost ceva mai hotarat, a urcat de vreo 2 ori pana la 1.349 si cand sa mai testeze din nou nivelul 1.35, americanii au publicat datele:
Increderea consumatorilor americani in economie a scazut destul de mult... pana la nivelul asteptat doar de cei mai pesimisti dintre experti. Asta inseamna ca oamenilor le e ceva mai teama sa cumpere decat luna trecuta, ca privesc viitorul ceva mai nesiguri, ca se vor abtine de la a-si baga pielea la saramura pentru o "investitie" mai mare intr-un bun care va aduce in continuare costuri.
Vazand asta, perechea Eur/Usd a prins curaj, nemaiasteptand alte testari ale pragului de rezistenta.
A trecut prin ele cu viteza si Eur s-a apreciat in fata Usd.

Mai interesanta a fost evolutia aurului! Spuneam ca nu am incredere in acest metal ca fiind "salvarea" din fata crizei din simplul motiv ca in afara de valoarea atribuita istoric, el nu reprezinta foarte mult. Nevoia de un astfel de bun e relativ mica asa ca... in caz ca lucrurile iau o intorsatura dramatica, parerea mea e ca nu aurul va fi castigator ci banii... Daca insa tot sistemul monetar pica, intre aur si motorina as alege... motorina... intre aur si paine as prefera... painea... iar intre aur, paine, motorina si un pistol as prefera cu siguranta pistolul! Pun pariu ca intr-un moment de criza ar avea un "randament investitional" mult mai mare, chiar daca pt mine doar in scop de autoaparare.
Aurul a sarit astazi intr-o zi, cat alte lucruri in zece, atingand desigur, un nou punct de maxim care il va readuce (oare pentru a cata oara) pe primele pagini ale ziarelor.
Nu sunt sigur ca inteleg exact de ce in conditiile in care piata muncii se inaspreste fiind din ce in ce mai greu sa pastrezi locul de munca sau sa gasesti altul nou (element inclus in indicele increderii consumatorilor), oamenii care nu stiu daca maine vor mai avea un job si-ar lua bijuterii!
Nu sunt sigur ca inteleg de ce in conditiile in care asteptarile privind inflatia scad, oamenii ar da navala sa cumpere bunul despre care ei cred ca isi va pastra valoarea... in perioade inflationiste!
Cred insa ca aceasta piata este condusa acum de niste fosti investitori in imobiliare, oameni cu destul PR si pricepere cat sa poata crea o fobie.

Si se mai intampla un fenomen ciudat: de obicei, atunci cand lucrurile mergeau prost, americanii ieseau din de pe piata financiara si intrau in bani... bani cu care isi cumparau bonduri guvernamentale. De aceea, nu rar s-a intamplat ca dupa anunturi negative, piata bursiera sa scada dar Usd sa se intareasca. Azi insa, dupa scaderea   de acum cateva ore, bursele din US au revenit in teritoriu pozitiv...

Exact asa cum spuneam... o zi pasionanta!

12 comentarii:

Anonim spunea...

unde sunt cei care prevesteau paritatea usd eur ??? e plina lumea de comentatori de duzina ...

Informatii-economice spunea...

Nu spune hop pana cand nu treci pragul...
S-ar putea ca dupa ce trece de 1.39 sa o ia din nou in jos...
Momentan se apropie de un nivel de 1.363 unde s-ar putea sa mai zaboveasca ceva pana sa-l doboare...
E o lupta interesanta pentru suprematie... si cel mai interesant e ca toate actiunile guvernamentale seamana cu medicamentele: fac bine pe o parte si rau pe altele...

Anonim spunea...

@anonim atata timp cat abordarile sunt diferite nu vom vedea prea repede paritate usd euro. america merge pe solutia inflatie,europa pe austeritate. dar ideile se mai schimba,politicienii mai pierd castiga alegeri,e imposibil de prezis ceva cu termen de ani de zile

Flavian spunea...

Sursa citatului o cunosti deja... :)

The mainstream financial press networks cannot grasp the meaning and potential of gold. They hate it. The broader comprehension of gold is superficial. They recognize the excess of government deficits and debt issuance, but not their permanence. They recognize the fast vast creation of new money, but not the need for repeated episodes of more creation, to the point of total debasement. They recognize the need for safe harbor, but still cling to the notion of USTreasury Bonds offering that safety. They recognize the need for inflation to return, but not how a chronic dependence upon inflation brought the current wreckage. They recognize the inevitability of further debt burdens, but not the certainty of debt default. They recognize the need to reduce the US debt to manageable levels, but not the wicked foreign response in global revolt. They recognize the foreign angst over the USDollar and its teetering condition, but not the global revolt against it. They recognize the missing collateral reserves in the banking system, but not how gold used to serve that purpose. They recognize the sickness of the debt based monetary system, but not the ultimate requirement for a complete overhaul of the monetary system. They recognize the rise in the gold price, but not its identification as money in a moneyless world. They recognize the broken system, but believe it can be righted, if only naively by the passage of time. They confuse legal tender with money. They do not understand gold, but they will, probably when it is too late. GOLD IS BOTH THE STORE OF VALUE AND THE BALLAST IN THE BANKING SYSTEM. It offers stability, but seems like dead weight to the ignorant.

Informatii-economice spunea...

"bank reserves increased dramatically since the start of the financial crisis. Reserves are up a staggering 2,173% from $47.3bn on September 10, 2008, just before the financial crisis began, to $1.1tn now. Yet M2 is up only 11.4% since September 10, 2008, and bank loans are down $140.2bn."
si "The Bank of Japan tried quantitative easing to revive their economy and avert deflation, but it didn’t work."- dintr-un articol foarte recent!
Vroiam sa scriu despre asta zilele acestea dar... pun linkul in incercarea de a-ti raspunde cu un alt citat.

Mai tii minte cand spuneam ca sistemul monetar, desi biased si pagubos, desi inrobitor pentru multi... pare a fi totusi excelent gandit in jurul cererii de bani?... Care cerere acum nu prea exista!

Flavian spunea...

Sistemul monetar... biased si pagubos.. n-ar trebui gandit in jurul cererii de resurse ? ;)

P.S. Ziceai zilele trecute de corporatii si marketing. Numele ipsos romania iti zice ceva ? :)

Informatii-economice spunea...

Cum se masoara mai bine cererea de bunuri, servicii si astfel de resurse decat prin esantionul unic, unanim acceptat: pretul exprimat in bani.

Sigur ca imi spune... dar nu stiu la ce te referi!

Anonim spunea...

IE mi-a placut articolul, si mai ales parerea ta despre activul activelor, refugiul refugiilor, care iti tine de foame pe timp de criza, te apara de ploaie si de furtuna: AURUL.

Aurul nu poate fi refugiu decat pt acei indivizi sau entitiati care detin LARGE AMOUNTS OF MONEY si care aveau nevoie sa creeze si sa mentina un activ suport si o piata pt acesta, in care sa se refugieze sau sa iasa cand au chef.

Astfel, daca incerci sa dai o logica normala acestei piete, adica sa compari o bijuterie cu o bucata de paine esti in eroare. Aurul e o conventie, o manipulare , UN FAS..

In caz de criza tot ce va conta vor fi activele reale care pot produce ceva cu care sa te poti hrani si supravietui: terenuri, ferme, etc. Ma refer la criza reala, nu criza "valorii" create printr-un click de banca nationala. In momentul in care clickul bancii nationale nu va mai insemna nimic -si suntem aproape, avem quantitative easing fara efecte- tot ce va conta va fi supravietuirea..

Esti de acord cu mine?

Popescu

Informatii-economice spunea...

@Popescu - Probabil ca te va surprinde opinia mea avand in vedere ca citesti de ceva vreme ce scriu! QU va da rezultate la un moment dat si va fi deosebit de dureros! Dar... nu acum! Pe termen mediu scenariul deflationist mi se pare mult mai apropiat de realitate.
In ce priveste Aurul dar si multe alte chestiuni, perceptia este EXTREM de importanta. Daca va fi perceput in continuare ca "investitia" salvatoare, asa cum erau privite imobiliarele acum ceva ani... vor creste precum imobiliarele!

Ce ma surprinde e avantul unor oameni de a spune "Aurul este la maxime istorice"... deci e subevaluat!!!???

Anonim spunea...

IE> eu nu stiu cum ai puta sa evaluezi Aurul, ce repere sa iei.
La un teren, sau ce vrei tu, fiind ceva ce produce, poti evalua intr-un fel sau altul. Aurul ce produce?

P

Informatii-economice spunea...

Aurul are utilizari in domeniul electronic si bijuterii dar acestea, desi importante nu constituie modul de evaluare.
Este un bun rar pe care oamenii il doresc din toate timpurile!...

Flavian spunea...

E la mintea cocosului.. aurul e MONEDA. Dolarul ce produce ? Leul ce produce ?

Atunci cand monedele de hartie emise in ritm inconstient de tari aflate la un pas de faliment incep sa iasa din scena, monedele reale incep sa le ia locul.

Aurul eindependent de cheful lui Ben sau Mugurel de a arunca dolari din elicopter sau a falimenta tara care emite lei cu totul. E simplu, unii au priceput de mult asta... :)