joi, 30 septembrie 2010

despre perceptii si stiri - US si EU

Astazi a fost o zi fantastica pentru a demonstra un lucru stiut...
Perceptia e extraordinar de importanta!... mai importanta decat orice altceva!
Azi a fost ziua in care in US s-a anuntat cum cererile de somaj au scazut si cum PIB-ul e mai mare decat se credea...
Tot astazi am avut parte de stiri extrem de negative despre Europa: Irlanda a aprobat o suma imensa pentru bailoutul sectorului bancar (sarmanii de ei cum primesc bonusuri din banii contribuabililor), crescand astfel deficitul bugetar la 32% din PIB-ul tarii... Oh da... aproape dublu fata de valoarea din Grecia din momentul in care lumea ii canta prohodul; in exact aceeasi zi, Spania, tara in care falimentul unei bancute managerizate de preoti a cutremurat lumea, a fost downgradata de S&P...

Ce s-ar fi intamplat acum daca omenirea era in acelasi mindset ca acum cateva luni?... Amintiti-va ce se scria acum 4 luni despre evenimente minore... Amintiti-va cum intreaga lume facea ce scriau ziarele pentru ca... stiau ei...
Acum probabil ca va dati seama de ce spuneam ca atunci cand mainstreamul spune ceva... incercati sa va uitati macar pentru un moment in alta parte!

Dupa ce vedem ce zi trista a fost azi pentru Europa si ce fiesta dincolo de ocean, dupa ce ne putem imagina ce efecte ar fi produs astfel de masuri acum doar cateva luni, ne uitam pe graficele zilei de azi.... si vedem ce?
pe eur/usd, pereche care acum cateva luni ar fi fost puternic lovita... s-a apreciat in continuare!... E drept ca a crescut volatilitatea dar... s-a apreciat! In conditiile in care lumea fuge in continuare de USD dar acum s-ar putea speria si de Eur, am putea crede ca lumea a fugit catre aur... dar nici aurul nu a crescut!
In plus, desi Europa a anuntat date extrem de proaste, bursa a incheiat intr-o oarecare crestere dupa "anunturi"... in aceeasi perioada in care bursele din US erau pe rosu!

Concluzia: stirile de astazi au avut un efect marginal sau chiar un efect contrar asteptarilor!
Motivul? suntem intr-o perioada in care optimismul din US s-a diminuat iar acum oamenii devin mai pesimisti... Stirile au intr-adevar efecte, dar nu imediat ci mai degraba dupa ce anumite idei sunt repetate destul cat oamenii sa ajunga sa le considere ale lor.

Nu uitati insa nici ce spuneam despre problemele economiei europene... Sunt multe bube aici desi parca nu la fel de multe ca in alte parti... cel putin la nivel declarativ.
Intre timp, aveti grija pe cine ascultati, aveti grija la ce emisiuni va uitati... aveti grija ce cititi!

Un articol pe care vi-l recomand este acesta: Motivul pentru care politica de "Quantitative Easinng" nu functioneaza... un articol serios, cu destule trimiteri bibliografice pentru cei care vor sa verifice teoriile, care incearca sa demonstreze ceva ce conducatorii lumii de azi nu vor sa auda!

4 comentarii:

Anonim spunea...

IE, ce vrei sa spui cu asta, poti dezvolta un pic?

"Intre timp, aveti grija pe cine ascultati, aveti grija la ce emisiuni va uitati... aveti grija ce cititi!"

Popescu

Informatii-economice spunea...

Ma refer la faptul ca nimic nu e gratuit si fiecare informatie care ni se da si fiecare interpretare facuta de cineva public poate avea anumite interese in spate...
Hai sa ne amintim cum a fost cu opiniile analistilor referitoare la imobiliare... Oare ei erau atat de dobitoci incat sa nu vada ca cererea de locuinte era intr-o buna masura speculativa si intr-o alta buna masura insolvabila, chiar si in cazul sistemului destul de lejer de creditare? Oare sa fi fost ei atat de neprofesionisti cat sa nu stie ce se intamplase deja in Japonia sau ce se intampla in US?

Anonim spunea...

Azi se publica ISM...ce se va intampla daca scade aproape de 50? Se vor tipari USD in nestire? Haosul ne paste..

Informatii-economice spunea...

ISM a scazut (ce-i drept, nu sub 50), lumea a supravietuit:)... totul e ok:))