miercuri, 18 august 2010

ultimele studii ale cercetatorilor englezi:)

Potrivit unor studii, s-a aflat ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ieşirea umanităţii din criza globală:

1. Chinejii să nu mai mânânce pentru o zi.
2. Ruşii să nu mai bea o zi.
3. Românii să muncească, şi ei, măcar o zi.

Trist si totusi amuzant... nu?
In Romania a aparut aceasta clasa de oameni care muncesc putin, castiga mult si arunca banii formand bule ce modifica preturile pentru toti ceilalti. Cum putem sa o cuantificam ca sa o analizam mai "la rece" (in sens de stiintific:) nu stiu... poate ma ajutati voi cu solutii.

Intre timp, Eur a facut miscarea despre care vorbeam aici si mai are putin loc de crestere. Se pregateste insa de miscarea despre care vorbeam aici.

3 comentarii:

gelu spunea...

stiu ca ce ai scris are tenta de gluma, dar sincer, fac alergie cand mi se spune ca romanii nu muncesc.
am schimbat in 9 ani 3 corporatii.
francezii, nemtii, englezii, austriecii din respectivele corporatii (sunt mai multe tari in grup, normal), au productivitati de 6 pana la 24 de ori mai mici decat romanii. vorbesc pe cifre, confirmate public de catre CEO. daca esti curios iti trimit calculele.
in rest, dragut blogul, e trecut la favorites.

Informatii-economice spunea...

Salut Gelu si multumesc pentru aprecieri,
Este perfect adevarat ca sunt foarte multi oameni care muncesc mult pentru salarii mici. din pacate insa sunt foarte multi care stau pe venituri mari (de cele mai multe ori nu salarii) si care trag media in jos.
In ce priveste productivitatea, o mare problema a noastra e ca pt a fi comparabila, ea se exprima de obicei in termeni monetari. Daca tinem cont de valoarea monetara a productiei noastre, stam mai rau decat celelalte tari (in medie).

De asemenea, cred ca ai observat ca in majoritatea multinationalelor s-a preferat un colectiv cu o medie de varsta in apropierea valorii 30, in timp ce in sucursalele din alte tari, media de varsta e pe la 40 de ani. Motivul? Generatia care a trait sub comunism este in Romania defavorizata din cauza mentalitatii deprinse in acea perioada.

Nu stiu daca mentalitatea de "noi ne facem ca muncim... ei se fac ca ne platesc" e de vina pentru perceptia de "romanii nu muncesc" dar ca persoana ce munceste si in sectorul public si intr-o multinationala, pot sa-ti spun ca diferenta intre cele 2 e ca de la cer la pamant!

BlueSlash spunea...

frectii... insiri teorii pe care le "cunosti" din carti ori din auzite. n-a zis rau cine-a zis ca dintr-un economist/contabil nu mai poti scoate altceva nici in ruptul capului. capul de economist/contabil/contopist... fireste.
ca un economist care te respecti, doar ai si blog si probabil esti si "doftor" in domeniu, ar trenui sa stii ca valoarea muncii unui individ dintr-o anumita economie e stabilita pe baza unor criterii care evalueaza de fapt economia respectiva in ansamblu. desi sunt un acerb critic a ceea ce-nseamna rss tzigania (tara-n care s-a inventat zicala: cine astazi mai munceste ori e prost ori nu gandeste,) iti pot spune fara sa gresesc prea mult ca un roman pus sa munceasca in exact aceleasi conditii ca un neamt (aici includ mai ales respectul acordat muncii, prin diverse forme) il va bate pe fritz (la fundu' gol) la toate capitolele. chiar daca e vb despre munca bruta sau 'telectuala.
have fun & enjoy your life.

ps.
n-am pb cu sentimentul invocat de tine intr-o postare mai veche.
am "pb" doar cu cei care se cred si se dau mai importanti decat sunt in realitate.