duminică, 1 august 2010

Sindromul Stockholm si "antonimul" sau?

S-a vorbit mult despre sindromul Stockholm... despre oamenii care nu vor sa vada nici o schimbare pentru ca s-au obisnuit deja cu raul.
Chiar daca denumirea de Stockholm dupa un jaf celebru mi se pare ciudata in conditiile in care acest subiect a fost tratat de Platon in "Republica", trebuie sa recunoastem ca in anumite momente (destul de des) asa ne comportam atunci cand vine vorba despre "lucruri importante".

Mitul pesterii

Totusi, pe langa aceasta programare mentala de a ne obisnui cu orice, oricat de rau, mai exista si o alta programare, de data aceasta "genetica", cel putin la fel de puternica precum prima: incercarea noastra de a vedea pericole chiar si acolo unde nu sunt



Intrebarea de final este:
In ce masura modul in care privim criza economica este influentat de sindromul Stockholm (frica de schimbare) si in ce masura este influentat de acea teama care ne face sa "ocolim tufisurile unde credem ca s-ar putea ascunde ceva" si de lucrurile in care vrem sa credem (despre care se vorbeste in filmuletul atasat)?

11 comentarii:

titi matriteru spunea...

ne-au albit undeva cei care in 2007 2008 habar nu aveau de criza si acum vad numai dabal dip,conserve,pusti,aur,argint,conserve si ferme lucrate cu plug tras de 2 boi

Informatii-economice spunea...

Exista si cei care in 2007 banuiau iar la inceput de 2008 stiau de criza... si care sunt impartiti intre "dabal dip" si "alte chestii"...
Inchei cu un citat din memorie:
"Sculi... za trus iz aut zeer":))

AristotelCostel spunea...

@titi matriteru

Crezi tu ca te-au albit "aia"?

Flavian era doar ridicol in 2008 cand recomanda "oil" la 147$/barilul.

De "albit" s-au ocupat retardatii imobiliar si pocitaniile financiar-bancare mintind si prostind pe fata pana fura luati de dracu'. :)

Flavian recomanda acum aur si argint... funny in continuare, retardatii imobiliar vad bottom-ul, pocitaniile vad "revenirea".

"Albirea" e functie directa de interes. Esti o zoa' cu cloaca for seil? Pick me! :P Esti decent? Nu flavian e problema ta, ci retardatii si pocitaniile!

"Multiple dip" e scenariu de baza.

P.S. In Romania se ara si cu... vaca... la cativa km de capitala europeana care trebuia sa recupereze decalajele de pret pe mp fata de Monaco si Barcelona. Daca ar avea toti caracter, s-au umple Pamantul de oameni... nu de porci.

Informatii-economice spunea...

@AC... sunt multi care spun multe... retardatii imobiliari intr-o masura destul de mare nu sunt chiar retardati... ei doar au spus o poveste destul de credibila pentru multi oameni care s-au bazat pe mentinerea la nesfarsit a unor trenduri nesustenabile.
In ce priveste cititorii... ei sunt de 3 categorii: cei care nu au pareri personale asa ca le imprumuta pe cele pe care le citesc si se frig din cauza imobiliarilor jmecheri... cei care nu cred in nimic din semnalele de alarma de pe bloguri dar citesc pt a avea motive sa injure... si ma bucur ca nu sunt multi aici... si cei care eu parerile lor pe care vor sa le testeze fata de alte pareri si care vor sa se informeze...
Ultimei categorii ii este dedicat acest "glob"...

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AristotelCostel spunea...

@Razvan

Ieri pe la 17 am ramas iar gura casca la mizeriile unui retardat imobiliar numit Liviu (poate gresesc) Ureche (sigur).

Mizeria vorbea in continuu despre atingerea bottom-ului, momentul ideal de cumparare and SHIT.

Vita asta pune aceeasi placa de doi ani de zile. Un jmecher, manca-t-as, mai variaza metoda de tepuire, merge la invaluire, dar retardatul despre care vorbesc repeta scenariul bottom-ului de cate ori apare pe... plazma.

1. S-au fript... nu vor mai primi... credite. :)
2. Prosti sau meschini. :P
3. Succese!

Flavian spunea...

Pff, nu dau prea des pe aici, dar se cuvine sa facem niste rectificari.

In vara lui 2008 recomandam aur, hrana, combustibili. Aurul e la 1200, hrana se scumpeste si ea, iar benzina nu s-a mai ieftinit de atunci desi petrolul a scazut si BDI e la pamant.

Pe langa toate astea recomandam insa investitia in inteligenta. Motiv pentru care mi se pare logic ca inainte sa vorbesti de sindromul Stockholm sau "antonimele" lui sa intelegi despre ce este vorba.

Asa cum am mai spus, Sindromul Stockholm se refera mai ales la TEAMA de schimbare. Victimele nu s-au obisnuit neaparat cu raul, uneori pot chiar sa realizeze situatia in care se afla, desi de multe ori rapitorul le inseala simturile, la fel ca in povestea cu pestera.

Problema este insa teama. Teama ca daca vor incerca sa faca ceva sau altcineva va incerca sa o faca pentru ei, lucrurile se vor sfarsi rau. Ca atunci "rapitorul" se va supara si va lua masuri si mai dure. Motiv pentru care de multe ori il apara tocmai de cei care le vor binele.

Astfel apar situatiile ciudate in care tocmai cei care sunt optimisti in privinta schimbarii sunt acuzati ca ar avea o problema... :)

Flavian spunea...

P.S. Stiinta si teoria sunt utile, dar cu conditia sa nu transformam psihologia intr-o noua religie sau teoria intr-o noua dogma. Nu stiu de ce filmuletul ala imi da senzatia de vorbarie goala. Asa ca a unui orb ce descrie culorile. A unui pustnic care vorbeste despre dragoste la nivel teoretic. A unui eunuc ce incearca prezentarea Kama Sutra.. ai prins ideea... :)

Informatii-economice spunea...

@Flavian... Daca dai asa rar pe aici, welcome back:)...
Si povestea lui Platon este tot despre frica.... frica de necunoscut si modul in care consideram ca e mai bine acum decat sa riscam.
Shermer o fi el un Eunuc ce vorbeste de Kama Sutra dar povestioara lui face sens! Este mai rau sa gresesti crezand ca totul e ok si ceva mai bine sa gresesti fiind un pic mai atent!
Nu consider ca filmuletul e un antonim dar mi se pare ca sunt oameni care merg mult prea departe cu scenariile, ajungand uneori la absurd! Am intalnit oameni care mi-au povestit cu lux de amanunte ce cred ei ca va urma (mai rau decat cred eu ca va fi) dar s-au blocat la primul contraargument... Stupid nu?

Flavian spunea...

Observ ca te concentrezi mai mult pe partea de perceptie decat pe cea de sentiment. Sindromul Stockholm se refera tocmai la sentiment, la teama, la lipsa de optimism a victimelor.

La capitolul perceptie, cand victima nu intelege nici macar faptul ca este o victima si inca se intreaba daca rapitorul ii vrea binele, e intr-adevar mult mai trist. Ca in povestea cu pestera.

Dar atunci cand treaba e clara, iar situatia e acceptata ca una anormala, nu mai e vorba de greseala sau de perceptie. Ci doar de sentiment. Iar sentimentele, asa cum spuneam... e cam greu sa le teoretizezi. Pentru ca trebuie sa le simti.

Ai fost vreodata indragostit ? Incearca sa-i descri sentimentul cuiva care nu a fost si poate vei incepe sa intelegi ce vreau sa zic. Sau cuiva care vrea sa-ti demonstreze teoretic ca dragostea e o greseala, o eroare de functionare a creierului. Cam asa si cu optimismul meu... :)

Informatii-economice spunea...

Referitor la perceptii si sentimente, s-ar putea sa ti se para interesant postul acesta. Am vazut ca esti mare fan NIA asa ca probabil interpretarile vor fi diferite dar punctul de plecare e interesant.