luni, 2 august 2010

bullish... pana cand?

Economia este acum pe o panta ascendenta. Eu cred ca este o corectie (sau un bull trap ceva mai lung) dar s-ar putea sa ma insel.
Ce spune ca s-ar putea sa ma insel cand sunt pesimist?
In primul rand datele declarate de catre firme atat in Europa cat si in US: scapate de concurentii mai slabi, multi s-au trezit monopol pe piata sau parte a unui cartel care face jocurile... Intr-o astfel de perioada, "cei care conteaza" fac jocurile si astfel peste tot, piata este bombardata de "vesti bune"... Lumea zambeste si toti devin mai bullish, uitand prin ce am trecut. Apetitul pentru risc ajunge la cote inalte facand omenirea sa fie mai fericita si mai exuberanta.
Apoi sunt restul datelor sintetizate foarte bine de catre Deutsche Bank aici...
1. Creste cererea investitionala din partea institutiilor private... dar atentie! Este vorba despre cresteri procentuale q/q... Aici efectul de baza e foarte important pentru ca plecam de la un nivel foarte redus (o scadere q/q mare) si o potentiala sezonalitate avand in vedere ca si in 2007 si 2006 primele trimestre au insemnat cresteri serioase (desi in 2007 se cam stia despre criza).
2. Pentru ca rata economisirii ca procent din venitul personal disponibil creste, lucru care va alimenta cererea viitoare... oare acesti oameni nu au auzit de paradoxul economisirii?
3. Pentru ca numarul de locuri de munca pierdute nu mai creste... sa ne reamintim totusi ca aceasta crestere este sub asteptari si ca momentan si cererea este destul de la pamant. Anumite elemente (censusul spre exemplu) de anul acesta au adus usor MA de employment growth pe pozitiv. Cu toate acestea, cresterea ar trebui sa se bazeze pe ceva sustenabil dar deocamdata cererea intarzie sa apara
4. Pentru ca angajarile temporare cresc... si ar mai creste daca ar face lunar americanii cate un Census... apoi un census al censusului si tot asa cu din ce in ce mai multi oameni pentru a sustine cresterea. Eu vad ca scade dupa ce s-a terminat perioada aceea.
5. Pentru ca angajarile part time nu mai scad cu aceeasi viteza... pe farming cred ca ne intereseaza mai putin data fiind sezonalitatea. Pe nonfarming yoy vad ca e in continuare negativ...iar asta nu e bine (zic eu)
6. Pentru ca saptamana de munca e in crestere... Sa fim rautaciosi si sa spunem ca pe masura ce au fost concedati mai multi part-timers, aceasta saptamana era normal sa creasca? dar ca in incercarea de a ramane pe pozitii, oamenii muncesc mai mult desi de multe ori nu sunt platiti suplimentar (lucru f bun pentru oferta dar f rau pentru cerere)... Sa mai spunem ca si pe la noi se munceste mai mult iar revenirea economica o simtim?

Intr-un final cred ca datele pe care se bazeaza sentimentul pozitiv sunt reale si corecte. Ma astept sa mai avem 2-3 luni cu vesti bune, in mai ales ca acum, cu vacantele tuturor, nici nu e greu sa faci astfel de vesti.
Sa nu uitam totusi ca si in alte perioade au existat vesti bune inainte de picaje puternice.... si sa speram ca sunt eu pesimist degeaba!
Mai vine insa curand un post despre motivul pentru care cred ca "forget all the doom and gloom about deflation, and the second half slowdown and the double dip" este in principal "whisfull thinking".

Niciun comentariu: