luni, 16 august 2010

ce diferenta...

In US, justitia a pus cu fata la zid mai multe mari compani din domeniul pharma: GSK, Pfizer, AstraZeneca si multe altele.
Motivul? coruptia angajatilor care ofereau unor lucratori din domeniul public (din alte state) favoruri in scopul maximizarii profitului...

"There is perhaps no industry that is as vulnerable to violations of US anti-bribery laws as the pharmaceutical industry. In markets round the world, the companies deal, sometimes thousands of times in a single day, with doctors, clinicians, hospital operators and regulators who are considered under US law to be government officials, because they are employed by state-owned facilities.

Under the Foreign Corrupt Practices Act, the US anti-bribery law, companies may not offer items of value to foreign government officials for profit. One industry lawyer involved in the matter said global pharmaceutical companies operating in countries with state-run medical institutions deal with government officials at every turn of their business: whether it is seeking the go-ahead for a manufacturing site; obtaining drug licences; conducting clinical trials; importing drugs; selling and marketing drugs to physicians; or getting a product on to a hospital’s approved list."

Din punct de vedere economic, aceata e o problema de hazard moral denumita in general "dilema agent-principal". Persoana pe care tu o platesti (ce-i drept prin intermediar statul) are alte interese fata de tine. Tu castigi in cazul in care te insanatosesti rapid, el castiga in cazul in care consumi mai multe medicamente si treci de mai multe ori pe la consultatii... dintre interesele voastre, oare care interese vor prima?

Cum este in Romania?
Voi ati primit vreodata de la vreun doctor "cardul lui de reduceri" de la farmacia favorita... vi s-a parut vreodata ca vi se dau la primele cateva consultatii medicamente destul de scumpe pentru ca intr-un final problema medicala sa se rezolve cu medicamente surprinzator de ieftine...?

Dar cel mai important... vi se pare ca mecanismul public supradimensionat, care sufoca economia privata, face ceva pentru a corecta problemele de coruptie din sistem?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Asta este un alt motiv pentru criza pe care o traversam, de data asta incepem sa aflam de criza din sanatate, maine vor veni altele.

Anonim spunea...

Am lucrat in domeniul software-ului medical. Indirect am avut acces la oameni si povesti (cu parfum puternic de credibilitate) din sistemul medical din Romania. Exemplu: Doctor cardiolog, ia spaga sa recomande oficial doar un brand de stenturi si cathetere. La negru cumpara de la concurenta celor de la care a luat spaga (sa le recomade produsele) stenturi si cathetere bagate pe naspa in ro (nu vama, tva, etc.). Jumatate din pacienti cumpara produsele recomandate, jumatate cumpara de la el la negru (si x3 pretul normal) stenturi si cathetere pentru operatie. Deci un astfel de tovaras tepuieste pacientul, firma de medicale si statul. Daca ar mai fi fost si a 4-a entitate in tranzactie o tepuia si p-aia.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu l-as baga pe tovu' asta ca model pentru tot personalul medical,
stiu multi care rabda si-si fac treaba corect. Dar un singur jegos de genul strica tot: rezidenti care sunt luati de sclavi si pleaca pe capete (pe langa salariu mocirla morala e greu suportabila pentru multi), asistenti hamaliti, pacienti nenorociti. Evident am renuntat dupa 2 ani. Lucrez la alt fel de software acum, bani mai putini dar sunt mai linistit.
Cat despre autoreglarea/vindecarea sistemului medical in ro... Nu mai cred... Marii tovarasii specialisti promoveaza rezidenti si asistenti care se integreaza in mocirla morala, sprea a fi siguri ca o perpetueaza... :D
Imi vine sa ma gandesc direct la solutii radicale... Solutiile blande/civilizate chiar daca ar reusi ar mai nenoroci cateva generatii de medici, asistenti si pacienti.

Informatii-economice spunea...

Din pacate exemplele sunt multe si foarte negative...
Trist este ca sistemele au fost gandite ca sa protejeze astfel de oameni: nimeni nu are nici un fel de responsabilitate in caz ca ceva se intampla incorect, nimeni nu raspunde pentru ce face, nimanui nu ii pasa.
Mai mult, cei care ar trebui sa controleze sa nu se intample asa ceva, sunt incentivati sa inchida ochii!
Halal stabilire a obiectivelor si a regulilor!