Dupa ce Bogdan a publicat un post despre Multiplicatorul investitiilor publice, in care ne prezinta un studiu al lui Uhlig, ce determina statistic acest multiplicator cu o valoare negativa pe termen lung, vin sa completez in aceeasi idee.
Chiar daca eu consider ca statul are un oarecare rol in economie si ca disparitia lui nu poate fi completa, cred ca in momentul acesta el este mult prea mult dezvoltat, dificil de manageuit si de aceea foarte ineficient.
De aceea vin sa prezint un economist destul de interesant:
Alberto Alesina de la Harvard... un om care a dat cateva sfaturi conducatorilor Europei, sfaturi soldate cu masurile de austeritate fiscala pe care le observati in intreaga Europa.
Mai multe lucrari ale lui Alesina vorbesc despre cresterea economica facuta posibila tocmai de masurile de austeritate fiscala.
Un exemplu de citat care imi place mult din (cred) ultima prezentare a lui Alesina este acesta:
"taking from someone and giving to others (often to the same ones) is often a waste and it does not reduce inequalities and poverty: you’d better tax people less"...
Alesina arata cum masurile de reducere a deficitelor stimuleaza cresterea economica prin calmarea pietelor de obligatiuni si a pietei monetare, diminuand dobanzile si incurajand investitiile private (versus efectul de crowding out produs de interventia statului). In plus, diminuarea deficitelor ii asigura pe contribuabili ca nu va mai fi nevoie de "strangerea curelei" pe viitor pentru rambursarea unor imprumuturi (ce spunea si Uhlig si multi monetaristi), facand ca "paradoxul economisirii" al lui Keynes, ce se face simtit in perioadele de criza, sa nu mai apara. Acest lucru duce la o crestere a consumului in perioada respectiva si astfel la mai multa cerere agregata.
Modul de diminuare a deficitelor promovat de acest economist este reducerea cheltuielilor, nu cresterea taxelor!
Desigur ca nu aceasta este singura parere, keynesienii opunandu-se puternic si ridicand in discutie problemele Japoniei dupa ce a adoptat o politica de reducere a deficitelor prin cresterea taxelor intr-o perioada cu dobanzi foarte reduse.
In final vreau sa-mi exprim mahnirea in ce priveste diferenta intre articolele din ziarele economice din US - un exemplu fiind cel din care m-am inspirat pentru acest post, unde se prezinta teoriile unor oameni de stiinta care au studiat fenomenele si articolele economice din Romania unde ni se prezinta in principal parerile unor oameni de afaceri sau politicieni cu anumite interese in subiectul dezbatut...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu