marți, 25 mai 2010

Sistemul bancar din Romania :))

Dupa ce in postul precedent am vazut efectele negative pe care le-a avut falimentul unei banci catolice din Spania asupra economiei globale, putem afirma ca problemele au inceput sa apara si in sistemul bancar romanesc!

In presa a aparut o veste ce destabilizeaza echilibrul acestui sistem: Sub amenintarea unui pistol, un grup de 3 persoane a furat sertarul unui ghiseu alaturi de o suma ce nu a fost inca declarata.

Interesant este modul in care bravii politisti i-au prins pe raufacatorii:
Momentul care i-a dat de gol a fost cel in care au inceput sa-si dea dedicatii unul altuia in discoteca: "Pentru cei mai tari spargatori de banci", "Pentru fratiorul meu, cel mai tare spargator de banci" etc.

Gandindu-ma ca astfel de hoti reusesc sa jefuiasca banci in Romania, imi dau seama ca sistemul nostru bancar e in prag de colaps!
Voi sterge cat de curand acest post pentru a nu fi observat de jurnalistii de la WSJ... va dati seama ce urgie ar provoca o astfel de stire asupra economiei globale?

Parca si vad titlul de prima pagina: "Sistemul bancar dintr-o tara europeana a intrat in colaps la vederea unor manelisti"...

Daca nu ar fi de plans cred ca as rade in hohote:))

3 comentarii:

BlueSlash spunea...

suma nedeclarata? intr-o banca?
a... scuze. iar am uitat in care tara incerc sa supravietuiesc. bancile au fost "impanate" de "specialisti" si mai ales de "specialiste" care, pe de-o parte, au "studiat" (inclusiv la ASE) ca legea venitului minim garantat stimuleaza cresterea economica si mai putin despre ceea ce-ar fi trebuit sa stie despre ceea se face (si mai ales CUM ar trebui sa se faca) intr-o banca; iar pe de alta aveau multe "competente" in ceea ce priveste activitatile (de tot felul) prestate unor diversi potentati (bunul simt ma impiedica sa folosesc cuvinte colocviale).
iar atacurile se dau cu succes pt ca bancile au fost obligate sa-si concedieze proprii paznici inarmati si sa cheltuie o gramada de bani pe sisteme sofisticate de alarma & contracte cu valori enorme cu diverse firme de protectie si paza.

Informatii-economice spunea...

@BlueSlash - s-ar putea ca suma sa nu fi fost declarata pentru a nu atrage atentia asupra loviturii. Imaginati-va ca sarmanii hoti ar fi putut fi hacuiti pentru o suma infima...
Nu cred ca educatia functionarelor are ceva de-a face cu aceasta problema si nici ca paznicii din banci ar putea face ceva!
Imi amintesc cum un barbat si-a facut nevoile intr-un centru de afaceri din Bucuresti sub ochii paznicilor care il loveau cu un stegulet in genul celor care se pun pe masa...

BlueSlash spunea...

he heee... iar imi vine-n minte "jaful secolului" din sistemul bancar. ala cu masina de valori. mai ales faza-n care nu se gaseau banii furati. si nu s-au gasit nici acum.
educatia functionarelor? hmm... ar fi de discutat. ma refeream la ce "compentente" au.
fostii paznici de la banci aveau arme si consemn clar. din cate stiu erau mai "acoperiti" de lege pt uzul de arma decat sunt acum chiar militistii ori jandarmii.