miercuri, 5 mai 2010

Prin acoperis

Euro is going through the roof!!! multi se intreaba ce se intampla...?
E vacanta la BNR? a uitat dl. Isarescu sa mai controleze "Adecvat" masa monetara? Ce se intampla cu "Flotarea controlata" a cursului?...
Se intampla ca suntem mintiti pe fata de ani buni... se intampla ca FMI nu mai accepta minciunile si lamentarile noastre si vrea fapte in locul vorbelor!
Poate ca romanii sunt mai interesati de ce s-a intamplat intre Bote si blonda lui (si nu de faptul ca Bote a luat 80k Euro ca sa participe la cateva emisiuni)... Poate ca romanii cred cand le spune cineva ca le va construi spitale, metrou si locuinte pentru tineri dintr-un fotoliu de parlamentar... unii dintre ei chiar cred ca a fost o intamplare cand Academia Catavencu a publicat prima despre vizita lui Geoana la SOV si caactualul presedinte va face ordine intre misei...!!!

FMI are nevoie insa de FACTS! iar facts spun clar ca nu suntem in stare sa micsoram deficitele decat daca matrasim datele... fie facem arierate, fie folosim metodologia noastra... fie ca ne prefacem ca nu am inteles...
Intr-un final lucrurile stau din ce in ce mai rau! unii au profitat de situatie si de boomul creat de ei atat in Romania cat si in Europa si US.
Picajul de astazi (Eur este la 4.195 pe interbancar deja) reprezinta un semnal tras de BNR ca nu pot ei sa fie singurii care gandesc constructiv in Romania... Va interveni probabil in curand ca sa stabilizeze situatia. Inca ne permitem sa ne jucam cu cursul de schimb chiar daca vom plati pentru asta. Acest semnal vine in contextul in care oricum le-ar fi fost foarte dificil sa protejeze un curs de schimb in conditiile in care tarile din jurul nostru pica pe valul unei plecari a speculatorilor care intrasera pe motive de Carry trade (dar si ca se se protejeze de urgia care era asteptata in alte parti).
Vor mai exista fluctuatii dar tendinta e destul de urata! Worldwide!
In Statele Unite spre exemplu tocmai s-a publicat un GDP Report in care se spune ca ritmul de crestere anualizata a scazut cu 50% fata de ultimul trimestru din 2009 ajungand la valori normale pentru o perioada non criza. Ce nu s-a spus decat astazi mai tarziu este ca cererea in US a scazut dramatic lasand locul urmatorului V al contractiei.

Ce ne asteapta?
Deflatie (din cauza faptului ca cererea scade pentru toate produsele, inclusiv pentru cele considerate de rezerva), inflatie (pentru ca se vor printa bani iar acestia vor fi folositi in principal pentru paine si bunuri de baza), volatilitate mare (pentru ca unii nu s-au saturat sa speculeze si pentru ca manipularile sunt doar imorale, nu si ilegale, fiind imposibil de demonstrat), drame multe (pentru ca preturile mai mari la unele produse de baza ne vor afecta pe toti), miscari de strada (pentru ca unii vor face ce stiu mai bine... sa protesteze), furturi din locuinte (pentru ca unii vor ajunge la capatul puterilor iar altii nu stiu sa faca altceva), oameni care devin inumani (va mai amintiti bulgaria anilor 98'), politicieni care mint, oameni care devin disperati... unii care se bucura ca au intuit corect...

Sau poate inca un plan Paulson pentru US + Europa care va injecta lichiditate cat sa nu pice sandramaua si va ascunde sub saltea chestiunile negative.

Lumea nu se va sfarsi dar cu siguranta va fi mai rau inainte sa fie mai bine...
Incerc sa pun si linkuri pentru informatiile de azi cum gasesc destule minute libere...!

3 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Eh... nu mă bucur... am cam fost călcat pe codiţe şi încerc să fiu parolist. Numai "marghioală cu broboadă" nu mi se spusese, în rest am bagajele pline de epitete.

Eu de rău m-am pregătit... binele m-ar fi luat prin surprindere. :)

Informatii-economice spunea...

Spuneam ca BNR va interveni pentru a stabiliza situatia... a fost un semnal.
Intr-adevar cu o clasa politica precum cea care conduce acum in .ro si in alte locuri e greu de salvat ceva.
@AC - tu parca mizezi pe inflatie mare... iti dai seama ca in cazul acesta "creditacii" cum iti place sa ii denumesti scapa platind echivalentul a cateva ore de munca pentru apartamentele pe care credeau ca le vor plati secole de-a randul?
E o perioada foarte interesanta...

AristotelCostel spunea...

deflatie cu... fulgi. Ai impresia ca merge Mos Craciurescu sa imparta bani la creditaci? Putin realism... te rog. :)