sâmbătă, 8 mai 2010

Inflatie vs deflatie vs disparitia banilor vs...

Am promis demult ca voi face o scurta analiza a optiunilor de "iesire din criza", atat din punctul de vedere a ceea ce se va intampla cat si din punctul de vedere al modelului de dupa criza.
Motivul pentru care fac aceasta analiza este acela ca nivelul de panica la care s-a ajuns este foarte mare. Cand cineva a speculat grosolan pe piata din US, toata lumea a vazut sfarsitul in fata ochilor si a dat vina pe Grecia...???
Speculatia in sine se baza pe frica oamenilor de ce s-ar putea intampla si pe faptul ca multi au ordine de StopLoss la valori asemanatoare. Din respectiva speculatie, in cateva minute, cineva a castigat PIB-ul Romaniei pe un an...

Sarind peste aceste speculatii, vestile proaste care se distribuie underground spun fie ca urmeaza o perioada in care toate sistemele monetare vor cadea, fie ca urmeaza o perioada in care banii nu vor mai valora nimic, fie ca urmeaza o perioada in care banii vor fi totul.

Hai sa le luam pe rand, analizand recomandarile pentru fiecare dintre situatii si cine sunt cei care castiga cel mai mult din fiecare scenariu.

1. Scenariul hiperinflationist.

Se emite atat de multa moneda incat masa monetara creste dramatic, conducand astfel la o diminuare a valorii banilor ce mai apoi intra intr-o spirala hiperinflationista necontrolata ce va transforma intreaga omenire in Zimbabwe... Practic se considera ca masa monetara suplimentara duce la o crestere a tuturor preturilor produselor, urmate de cereri de crestere salariala, apoi de inca o crestere a masei monetare pt a oferi acele salarii etc.
In Statele Unite putem considera ca anul trecut deja s-a aruncat cu aproximativ un Trilion de USD in piata (700 de bilions prin planul Paulson si mai bine de 300 prin masurile ajutatoare) iar preturile in US au continuat sa scada.
Mai mult, masa monetara din US a avut o evolutie cam asa:
Si cu toate acestea inflatia a fost pastrata in cote normale.
Ce nu se spune este ca exista un mecanism prin care piata reglementeaza nivelul inflatiei, independent de masa monetara.
Ecuatia acestui mecanism, gasita inclusiv in manualele de economie de clasa a 11-a este MV=PY
unde M=masa monetara, V=VITEZA DE CIRCULATIE A BANILOR, P=nivelul preturilor unde s-ar simti inflatia iar Y=cantitatea de bunuri aflate in circulatie.

Cu alte cuvinte, pentru a exista inflatie ar trebui ca in conditiile in care M creste, V sa ramana constant. Totusi, M a crescut dar P a scazut sau a ramas constant pentru majoritatea bunurilor din US, in conditiile in care si volumul tranzactiilor a ramas in cel mai bun caz constant.
Wau!!! Creste exponential masa monetara dar nu si inflatia??? Da! Oamenii nu mai iau credite asa ca V scade alarmant.

1.1 Care sunt recomandarile in cazul unui scenariu inflationist? Pai luati credite la nivelul de acum si bagati banii in bunuri (de preferinta resurse limitate - case, terenuri, petrol, aur, argint etc.). Temeti-va de ipoteza inflatiei, nu tineti banii cash si cresteti viteza de rotatie a banilor!

1.2 Pe cine ajuta acest scenariu Inflationist? In primul rand pe cei care au luat credite mari pe varful bulei. Este sansa pe care o vad ei pentru a ajunge sa plateasca intr-un final un pret corect pentru achizitia spre care s-au indreptat cu capul inainte. Totusi, aceasta e o lovitura puternica pentru cei ce detin capitaluri mari si care au dat respectivele imprumuturi. Valoarea pe care o primesc ei inapoi e mai mica decat cea pe care au dat-o ca imprumut. Un astfel de scenariu ar face ca datoriile acumulate de-a lungul perioadei de boom sa devina un mizilic si practic sa se "nationalizeze". Nu stiu in ce masura se pot devaloriza toate valutele in acelasi timp, in mai ales ca in Europa nu s-au aruncat pe piata un trilion de Euro! In plus, este imposibil sa se sincronizeze atatea tari cu interese diferite si cu situatii diferite intr-o miscare la nivel planetar.

1.3 Pentru a vedea si probabilitatea unui astfel de sceariu trebuie sa ne gandim acum la puterea de negociere a celor doua grupuri de interese: creditatii versus creditorii... Va las pe voi sa faceti acest exercitiu.
Desi lucrurile nu ar sta tocmai bine pentru creditori, un castigator major al acestei abordari care se cosmetizeaza acum este US, tara a caror datorii sunt in moneda controlata de ei. Totusi, la ultimul mare truc inflationist al americanilor prin renuntarea la Acordul Bretton Woods, s-a ajuns la criza petrolului din 73 din cauza formarii OPEC si a supararii acestora ca petrolul pe care il dau celorlalte state valoreaza mai mult decat se primeste in schimbul sau. Atunci insa pamantul era unipolar. Americanii controlau tot. Acum lucrurile s-au mai schimbat in sensul ca GD-ul in US este comparabil cu cel al UE, asa ca Euro sufla in ceafa dolarului, Chinezii produc marea majoritate a bunurilor asa ca ar putea dori sa-si impuna Yuanul iar rusii simt cum isi pierd importanta geopolitica. Propuneri pentru o moneda globala au aparut din momentul in care a inceput criza economica actuala.

2. Scenariul Deflationist.
Din cauza neincrederii, oamenii nu mai cumpara, preturile scad, economia se contracta, somajul creste, salariile scad asa ca oamenii devin din ce in ce mai neincrezatori... Si acesta presupune o spirala... 
Dupa cum spuneam, pana acum cam asta s-a intamplat in US. De fiecare data cand se intampla ceva negativ cu economia americana probabil ca ati vazut cum dolarul creste, tocmai din cauza faptului ca toti renunta la active in favoarea cashului!

2.1 Care sunt recomandarile in acest scenariu? Cash rules... cand deflatia e in toi vei putea cumpara cu o ora de munca din trecut, 2 ore de munca din viitor.

2.2 Pe cine ajuta acest scenariu deflationist? Pe creditori desigur. Ei primesc intr-un final mai multa valoare decat ar trebui. Hai sa revenim la clasici ca si mai devreme si sa exprimam valoarea in munca. Scenariul acesta presupune ca cineva a cumparat un activ cu un avans ce reprezinta echivalentul a 5 ani de munca si un credit ce e echivalentul  a 20 de ani de munca. Acum insa activul respectiv valoreaza in total 10 ani de munca la valoarea trecuta dar s-ar putea ca salariile sa scada iar somajul sa creasca ducand tot la 25 de ani de munca. Totusi, omul a platit deja 7 ani si mai are de platit inca 18... poate renunta la activ si castiga 8 ani in varianta salariilor constante sau 18 ani daca salariile scad si ele, sau poate pastra activul si plati mai multa valoare pentru el. Creditorul deja a castigat 7 ani de munca si un activ... Desigur ca in .ro nu e chiar asa deoarece falimentul personal nu exista iar daca va exista nu va fi ca in US.

2.3 Pentru a vedea posibilitatea unui astfel de scenariu, comparam din nou ce se intampla pe piata si de asemenea puterile de negociere ale participantilor. Cei care "trag sforile" ar avea de castigat dar si statul american ca si tara superindatorata ar avea de suportat destul de mult. 

3. Scenariul disparitia banilor... 
Nu apare in nici o carte acest scenariu si nu stiu sa fi disparut vreodata de-a lungul istoriei asa ca mi-e greu sa analizez acest scenariu... Totusi este temerea majora a multora. Am pus zilele trecute un status pe facebook ce spunea ca "singura veste mai proasta decat planul de reforme al Romaniei este scaderea DowJones cu vreo 10% in cateva minute...". 
Reactia? Oameni care imi spuneau cat se bucura ca vor disparea banii. Oameni cu o cultura economica deosebita, prinsi intr-un lant de zvonuri ce provoaca multe temeri. 

In general acest scenariu ar avea legatura cu inflatia majora si ar face ca neincrederea in bani sa provoace transferul catre troc... Cum iti vei lua in acest caz o masina cand esti producator de gogonele iar proprietarul vrea castraveti... dar doar un borcan si mancare, bautura si o masina mai mica de ce ramane? Greu de spus! Totusi, este clar ca orice astfel de schimbare in care oamenii isi pierd un intreg sistem de valori nu se poate face fara recurgerea la violente majore.

3.1 Care sunt recomandarile? cursuri de autoaparare, arme de calibru cat mai mare, conserve multe si gard electric... de preferinta alimentat cu un generator. Poate chiar generator bazat pe dat la pedale ca nici resurse nu s-ar putea cumpara fara a avea ce vrea vanzatorul... si vanzatorul poate vrea orice.

3.2 Pe cine ar ajuta acest scenariu?... Aici chiar am o problema... Cei care au capital ar fi loviti de o asemenea abordare, cei care au datorii... probabil ca la fel... Guvernele ar cam disparea iar totul ar deveni haos! Cine isi doreste asta? Dwzavantajul haosului este ca nu poate fi controlat si eu cred ca interesele se indreapta mai degraba spre controlul nostru.

3.3 Care e probabilitatea din punctul tau de vedere pentru un scenariu nedorit si nepromovat de nimeni... care ar face rau tuturor?


Ma voi opri aici cu acest post am scris cam mult si cred ca cititorii isi vor pierde atentia. Mai urmeaza mult promise comparatii intre US si Europa si de asemenea mult promisa analiza intre scenariile viitorului model de conducere al omenirii, acum ca si capitalismul si comunismul s-au dovedit utopice.

Daca ti s-a parut interesant spune-mi si parerea ta. Care e scenariul pe care il crezi cel mai probabil?
Ce scenarii am uitat din analiza?






Edit: am uitat sa mentionez ceva f important: nu este mandatoriu ca aceeasi strategie sa fie aplicata in toate colturile pamantului! S-ar putea ca unele tari sa aleaga o strategie in timp ce altele sa mearga in alta directie!

8 comentarii:

AristotelCostel spunea...

http://romanianuda.blogspot.com/2009/11/stoneleigh-deflatie.html

Esenta: o schema Ponzi se termina rau... oricat de complex ar fi impopotonata de integrale triple.

AristotelCostel spunea...

Legat de participantii la internetovoting, prostutii inflationisti pleaca de la premisa ca o schema Ponzi poate functiona... perpetuu. Eu zic ca nu se poate, da's nebun, iar lumea intreaga e plina de... inteligenti.

dragon spunea...

Tesi tind sa cred in varianta deflationista, dar nu exclud nici varianta stagflatiei, deoarece s-au pompat foarte multi bani care sigur vor umflag diverse bule..deci Japonia her we come! - cel putin pe plan mondial.
Romnania mai degraba aparent ia exemplu de la Argentina.

Informatii-economice spunea...

@AC, vad ca iti place acest blog. Ma bucur:)
Vala ce face?
@dragon, nici una dintre cele 3 variante nu este exclusa... nici macar disparitia tuturor vertebratelor:). Argentina e intr-adevar o tara de la care .ro ar trebui sa invete mult si care a invatat mult de la economisti romani destul de necunoscuti aici.

AristotelCostel spunea...

M-ai lovit la sentiment. :) Din moment ce esti dispus sa diseci sub'ectele... vreau sa ma asigur ca pricepi fenomenul. :P

Need help?

Portughiju' asta are un post proaspat care dateaza din 8 mai 2010...

Please be carefull in this rigged market, don´t buy risky assets, protect yourselfs because in some years from now really good oportunities will present themselves.

European Union will fight speculators... HA HA HA HA what a morons. What are the speculators? Speculators are the politicians and other alike that are TROWING MONEY @ the system praying that will do any good. THEY ARE PLAYING WITH YOUR MONEY, THEY ARE THE SPECULATORS... If politicians want to do any good resigns itselfs. Do a favour to the markets and resign, give people free choice and don´t tell them that credit is good, credit is the only way... stop inflating prices so people borrow more, LET THE PRICES ADJUST TO OUR MEANS.

THIS PONZI SCHEME Is rolling over and will fail. The world is full of Madoff´s, and they are about to be exposed by the markets itselves. I was sad because people like me that tell the truth and were seeing this miles ago and trying to show what would happen and is happening were not listen and ridiculed. But i sense that now more people are opening their eyes and studying true economics (less government and much more private sector) and telling each other enough is enough.

Informatii-economice spunea...

:)
47% inflatie - 41% deflatie (valorile de acum) ne cam arata de ce in ultima luna preturile imobiliarelor s-au stabilizat ba chiar au crescut cu 3-5%. Mie imi pare in continuare un BullTrap.
Se pare ca picajul DJ, ieftinire a multor actiuni a insemnat pentru unii inceperea procesului inflationist. Nu prea inteleg cum scaderea valorii unor active duce la inflatie!... Poate imi explica si mie cineva!
Poate se refera la .ro care are de plata 10 mld Eur anul acesta...

Flavian spunea...

Doua-trei vorbe, nu stiu cat ajuta, dar eu incerc:

Sfatul de la primul scenariu cu "luati niste credite si bagati.." reflecta o mentalitate de.. hmmm.. ma abtin.

Scenariul de la punctul doi nu e finalizat. Se omite "hiper-deflatia" si ce se intampla cu valoarea banilor in acel caz.

Scenariul de la punctul trei e exemplu tipic de sindrom Stockholm. Disparitia caritasului e echivalata cu un dezastru, iar tentativele de evadare din vechea paradigma sunt privite cu teama.

Informatii-economice spunea...

Salut Flavian,
Da, in cazul in care va fi inflatie, cei ce pot lua credite (de preferinta cu dobanda fixa) care devin proprietari de bunuri vor fi favorizati... Este ceea ce s-a intamplat cu cei care si-au luat case pe credit prin 1999-2003... aveau de platit prin 2008 cateva zeci de ron pe luna... hai sute cel mult... Majoritatea si-au inchis creditele si au devenit "propretari" dupa mai putin de 10 ani!
Hiperdeflatia, la fel ca si hiperinflatia e un scenariu in care deflatia se autogenereaza si se amplifica pe termen mediu si lung datorita psihologiei multimii de oameni... in continuare valoarea banilor creste! Analiza ramane ok din punctul meu de vedere si in aceste conditii dar... astept mereu critici cnstructive:)
In ce priveste cel de-al treilea scenariu, recunosc ca s-ar putea sa ai dreptate... Nu imi pot imagina cum arata o lume care se reintoarce la troc... Stiu ca atata timp cat dolarul a fost legat de aur in anii 30 cresterea nu a aparut... iar guvernele vor asa de mult sa-si pastreze puterea monetara incat in anii 30 au confiscat aurul din buzunarele oamenilor...
Poate bem o bere sa putem challengeui in timp real scenariile de lucru.

Intre timp felicitari pentru blog!