miercuri, 4 noiembrie 2015

Revolutia #Colectiv si ce se cere in strada - revendicarile urmatorului miting

M-am uitat aseara la televizor. Multi tineri frumosi care au iesit in strada din furie! Furie pe sistem, pe conducatori, pe societatea in care traim. Cred ca tuturor ne-a ajuns sa traim inca 25 de ani de comunism deghizat in capitalism dupa ce alte mii de tineri au murit la revolutie.
#Colectiv e doar o alta ocazie in care observam ca lucrurile nu merg... ca spaga si coruptia au o nota de plata mai mare decat ne asteptam... Cred ca in final oamenii au ajuns la capatul puterilor si se coalizeaza din cauza unei tragedii care ne doare in fiecare secunda in care ne gandim la suferinta oamenilor de acolo.
Spre deosebire de majoritatea demonstratiilor, aici au fost mai putini diversionisti (oameni cu portavoci, oameni care au un mesaj predefinit pe care trebuie sa-l imprime demonstratiei, oameni de pe statul de plata al diverselor partide sau agentii) si mai multi oameni mahniti de ce se intampla, dezamagiti de cum merg lucrurile in aceasta tara si speriati ca ei si copiii lor vor trebui sa-si lase rudele in varsta si sa plece dintr-o tara frumoasa si bogata pentru ca sa aibe o sansa la un trai decent...

Ce m-a intristat la aceasta masa de oameni frumosi sunt cerintele...
Nu am vazut nici o cerinta coerenta si de aceea m-am gandit sa dau o mana de ajutor cu acest post. E desigur o viziune personala dar sunt o persoana care trebuie sa creeze ecosisteme de business care functioneaza prin faptul ca valorile si obiectivele tuturor sunt aliniate. Cred ca de asa ceva e nevoie si in acest caz.

Cerintele din piata au fost axate doar pe demisia unor oameni... Piedone, Oprea, Ponta... chiar si "Prea de pomana fericitul"... Daca pleaca acesti oameni vor veni altii la fel. Cred ca va mai amintiti exploziile de bucurie de cand a picat cabinetul Boc si cred ca stim ce a urmat... Politicienii sunt politicieni, indiferent de culoarea politica! Ba chiar schimba partidele ca pe sosete ca sa ramana mereu la conducere. Daca-l inlocuiesti pe "Dracu" cu "Frac'su" esti de fapt in acelasi loc... sau chiar mai rau... Daca dai mai multe puteri unor "structuri" (ISU spre ex.) care nu si-au facut treaba pana atunci, nu faci decat sa cresti valoarea spagilor... Te inseli amarnic daca astepti sa iti rezolve problemele oameni carora le pasa doar sa aibe putere, sa obtina bani negri si sa te controleze,

Cred insa ca cerintele ar trebui sa se axeze pe altceva asa ca incep o lista de revendicari:
Revendicari legate de rezolvarea problemelor similare celor ce au condus la tragedie:
- Debirocratizarea si simplificarea cerintelor statului. E incredibil ca atunci cand ceri un sfat de la o autoritate primesti simplul "trebuie sa fie conform legislatiei in vigoare"... adica sa fie conform milioanelor de pagini de legislatie prost gandita care se bat cap in cap si din care un functionar public va gasi cu siguranta un motiv sa te amendeze si sa-ti ceara o spaga pentru a fi el "de treaba"... un checklist facut de functionarii publici pentru fiecare chestiune mi se pare mandatoriu - Ex: care sunt prevederile principale de protectie in caz de incendiu pentru un anumit tip de agent economic... Stim cu totii ca atunci cand prevederile sunt prea complicate, nimeni nu le mai aplica. Un exemplu e fisa de protectie in caz de incendiu pe care o semnam o data la cateva luni... si care surpriza!!! nu presupune de obicei ca echipele chiar fac un training.
- Diminuarea puterilor de control ale statului, cresterea puterii private... Nu ma incalzeste cu nimic ca ISU are puterea sa inchida  pe oricine (pun pariu ca ar trebui sa inchida si primariile) dar ca se va concentra pe cluburi...Vreau ca eu sa pot sa solicit inchiderea cuiva care mi se pare ca nu respecta normele. Stiind insa ca la fiecare pacaleala pe care o vezi inainte sa se intample, OPC spre exemplu cere chitanta de achizitie ca sa miste macar un deget, ma astept ca statul sa reglementeze ca doar oamenii care au murit pot solicita asa ceva...
- Transformarea justitiei coercitive intr-una reparatorie - Credeti ca daca toata lumea stie ca vor avea de plata sume reparatorii imense ce vor duce la confiscarea totala a averii, patronii si administratorii vor mai risca la fel de mult? De ce vorbim de numarul de ani de inchisoare pe care ii fac "vinovatii"? Chiar nu ma intereseaza cate carti trebuie sa scrie! Ma intereseaza ca in cazul in care se intampla ceva negativ, sa se gaseasca solutii reparatorii pentru cei care au de suferit. E drept ca nu poti cuantifica niciodata viata unui om drag... dar anii de puscarie, cartile de scris si alte lucruri chiar nu ajuta. Pentru asta ar trebui ca taxa de timbru sa fie zero iar jurisprudenta sa includa pe viitor ca normala partea reparatorie.

Revendicari legate de schimbarea politica de care intr-adevar are nevoie Romania
- parlament de doar 300 de oameni - adica aplicarea cerintelor unui vot popular la un referendum!
- diminuarea numarului de ministere, scaderea numarului de consilieri/consiliere, diminuarea numarului de secretari de stat... E incredibil cati astfel de birocrati avem pe mia de locuitori comparativ cu orice benchmark...
- Votul electronic si/sau prin corespondenta, care va insemna si o ingradire a drepturilor noastre de privacy dar intr-un scop bun
- Liste de vot electronice... le-a pus in aplicare pana si Republica Moldova!!!
- Diminuarea criteriilor de candidatura la presedentie si de formare a partidelor (inclusiv parlamentare) pentru a permite accesul in politica a unor oameni noi, nealiati partidelor deja corupte
- Vot uninominal pana la capat, nu mecanismul acesta care permite realocari...
- Transparenta totala in ce priveste campaniile electorale - cati bani se dau si pentru ce... (campaniile de pana acum au avut o valoare media de zeci de ori mai mare decat suma totala declarata de partide...
- Finantarea campaniilor electorale inclusiv prin crowdsourcing bancar sau plata cu cardul - sume mici care intra dintr-un cont identificabil in contul partidului, fara complicatiile celelalte legate de semnatura si CNP-ul persoanei care face donatia... Asta ar permite partidelor mici coalizate pe social media sa aibe o sansa!
- Legislatie care sa permita identificarea averilor obtinute ilicit si confiscarea acestora... Degeaba il prinde pe Nastase cu o gainarie si scapa dupa un an cu averea intacta... degeaba il prind pe Ponta cu 50k Eur... Toti cei care au fost pe la puscarie, au scapat repede si cu averea intacta! Coruptii din Romania cheltuie astfel de sume intr-un weekend la Monte Carlo sau Dubai!
- Declararea publica a afilierii politice a patronilor si actionarilor trusturilor de media... mi se pare ca traim intr-o propaganda crunta in care adevarul conteaza foarte putin.

Eu cam la atat ma pot gandi deocamdata... Astept si alte propuneri!








4 comentarii:

florian spunea...

Welcome back. Felicitari pt articol.

AristotelCostel spunea...

"va insemna si o ingradire a drepturilor noastre de privacy dar intr-un scop bun"

... ar merge și "întărirea forțelor Securiste care să servească binelui... universal."

STS-ul a "făcut" alegerile din ultimii 11 ani fără vot prin corespondență... după metoda alba-neagra... în turul doi se schimbă voturile obținute de candidați, iar în cazul în care votanții se uită unii la alții fără să priceapă cum de a câștigat bazaconia securistă bețivă sau retardul Mutu o ardem... cu diaspora. Scopul bun ne-ar scuti de melodramă.

Informatii-economice spunea...

@Aristotel, cred ca fortele securiste se descurca destul de bine in sistemul actual.
Da, e o problema cand se voteaza pe liste de hartie (desi pana si Republica Moldova a reusit sa faca un sistem electronic de contorizare a votantilor)!
Da, controlul asupra votului e aproape inexistent si habar nu am in ce masura vom putea vreodata sa verificam daca ce am stampilat pe un buletin de vot e ce s-a si numarat.
Si da, sunt de parere ca votul electronic e mult mai usor de verificat!

Gresesc?

PS: de la tine asteptam analiza pe Eur/USD. Mie mi se pare un val 3 impulsiv de toata frumusetea!

AristotelCostel spunea...

Păi... am notat valul 3 ?!?