vineri, 13 ianuarie 2012

Privatizarea UCIDE!!!???

Am vrut sa incep anul cu o postare in care sa explic previziunile sumbre ale anului acesta... Vroiam sa povestesc despre problemele economice si geo-politice care ne vor lovi in 2012. Din pacate se intampla in Romania niste fenomene care ma dezamagesc. Am ales ca primul post de anul acesta sa-l irosesc cu o problema care a divizat Romania in 2 tabere: Presedentia si restul lumii!

sursa imaginii: cotidianul 

Televiziunile au inceput sa vuiasca, internetul s-a umplut de campanii virale, zeci de prieteni ma invita sa sprijin SMURDul deoarece "Privatizarea sanatatii ne va UCIDE"!

Ma uit la televizor si nu imi vine sa cred... mi se pare ca este 1992, iar lumea se bucura cand "golanii" din piata universitatii sunt batuti de mineri... Nu ne vindem tara! nu privatizam... ai nostri sunt mai buni...
Au trecut deja 20 de ani de cand romanii au decis sa "nu-si vanda tara" iar lucrurile au mers din rau in mai rau. Tara nu a fost vanduta in numele celor multi catre investitori ce ar fi concurat pentru profit ci a fost lasata pe mana unor hoti care au inchis toate facilitatile de productie, au vandut-o la fier vechi, si-au luat o masina "jmechera" si au mancat banii.

Unul dintre domeniile cele mai corupte este sanatatea. Aceasta e caracterizata prin mai multe cotizatii paralele: cele oficiale si foarte impovaratoare, cele neoficiale de fiecare data cand un client are nevoie de o analiza sau un tratament si cele private unde pentru o contributie nu prea mare (in conditiile in care beneficiezi de un pachet achizitionat prin firma) primesti servicii de o calitate destul de ridicata.

M-as fi asteptat ca toata lumea sa sprijine un sistem care merge excelent dar nu m-as fi asteptat ca mii de oameni sa iasa in strada pentru a proteja un sistem care NU MERGE! Nu m-as fi asteptat ca cineva sa spuna vreodata ca doreste sa dea in continuare spaga daca vrea sa nu moara in spital... nu m-as fi asteptat ca un jurnalist (Andrei Zaharescu - Antena 1) dintr-o tara care a iesit din comunism printr-o revolutie sangeroasa sa spuna ca vor veni firme straine specializate in sanatate, cu multi bani, care vor oferi salarii mai bune doctorilor de pe salvarile actuale si care ii vor fura pe acesti doctori, lasand sistemul de urgenta de stat fara doctori buni!!!
Din pozitionarea jurnalistului ai fi putut jura ca un salariu mai bun pentru un doctor este motiv de protestat in strada! iar faptul ca va fi o salvare de stat care se va lupta cu alte 3 salvari private ca sa ajunga mai repede la tine pentru a te salva e cel mai rau lucru care ti se poate intampla...

Nu vreau sa fiu acuzat ca sustin o anumita parte politica! Cred cu tarie ca Basescu este un hot care a lasat Romania fara flota, ca doamna Udrea a subventionat o multime de proiecte private in care nu ar fi trebuit sa arunce banii luati din buzunarele noastre si ca sunt prea putini oameni corecti in politica romana! Cred de asemenea ca Partidul Lberal este cel care a marit aparatul de stat mai mult chiar si decat guvernele sociale si de asemenea ca PSD a devalizat de-a lungul timpului ministere cheie precum transporturile si sanatatea.

Nu cred insa ca privatizarea unor organisme care NU FUNCTIONEAZA desi se pompeaza sume imense in ele este un lucru rau! Nu cred ca vreodata concurenta va face rau vreunui domeniu! Nu cred ca banii nostri sunt cheltuiti bine in sanatate! Nu cred ca sunt tratat corect in sistemul public de sanatate!

Si nu imi vine sa cred ca am vazut pancarde care spun ca "Privatizarea ucide"!!!

Pentru toti cei care inca mai cred ca privatizarea si concurenta ucid dedic urmatorul cantec cu rugamintea de a invata ceva din istorie si a nu mai judeca o idee prin prisma sentimentelor fata de persoana care o propune!

Recunosc ca nu am citit propunerea legislativa si este adevarat ca "Diavolul este in detalii" dar argumentele celor care sustin SMURD mi se par mai degraba propaganda electorala bazata pe imaginea foarte buna a unui om care a creat un serviciu performant decat o argumentatie rationala. In aceste conditii cred ca e usor de inteles de ce mi se pare ca zecile de mii de oameni care au viralizat protestul si miile care au iesit in strada imi par o masa de manevra...



Edit 14.01 - 21:30:
Am gasit descrierea pe scurt a modificarilor provenite din acest nou proiect de lege. Trebuie sa recunosc ca desi unele ma dezavantajeaza cel putin aparent (sunt sigur ca daca as avea nevoie de o interventie costisitoare m-ar amana toti doctorii pana cand si-ar primi "parandaratul" care ar avea o valoare destul de apropiata de cea a coplatii), sunt de acord cu marea majoritate si consider ca ne-ar ajuta la cresterea satisfactiei celor care au nevoie de asigurare medicala.

Trebuie sa mai spun ca eu, la fel ca majoritatea "corporatistilor" am un abonament medical privat de care sunt foarte multumit. Nu am stat niciodata la coada, nu mi s-a pretins si nu a primit nimeni spaga pentru ceea ce trebuiau sa faca, nu s-au plans niciodata ca nu au ceva ce ar fi fost necesar si nu m-au pus niciodata pe mine sa merg sa aduc ceva.
Pe de alta parte mi-au dat mereu retete necompensate cu mai multe medicamente decat aveam nevoie dar in aceasta hora stiu (din retetele primite de parinti) ca au intrat si doctorii din spitalele publice si farmacistii (fiind unul dintre principalele metode prin care fondurile din sistemul medical ajung sa fie insuficiente.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Exemplu la mintea cocosului de "Privatizarea ucide":

Ieri monopol cu Romtelekkom.
Azi orice putoi are un mobil in buzunar.

Anonim spunea...

Dude, e simplu !

A fost o reactie emotionala sincera la demisia lui Raed Arafat; asta a fost pretextul; cand oamenii au vazut cum este tratat un om (tehnic, fara treaba cu politica) care a facut ceva bun in tara asta de catre presedintele tarii, s-au revoltat.

Repet, asta a fost pretextul ... o scanteie care a reamintit roman'lor de multele necazuri pe care le au pe langa sanatate; ca la protest au fost si multi care nu stiau pe ce lume traiesc, asta e altceva. Eu unul am vazut si multi oameni respectabili si cu capul pe umeri acolo.

Anonim spunea...

Ah ... si apropo ... crezi ca romanii sunt ei foarte fericiti de ideea de privatizare dupa astia 20 de ani ?!

Ce s-a intamplat cu BCR, cu Petrom, etc ? Au fost ele niste privatizari de super-success ? Lumea aude mereu de "baietii destepti" din energie, transporturi, etc si se intreba in mod firesc: "Daca vin niste baieti destepti si aici si te lasa sa mori cu zile ?" Bine, mori cu zile si acum, dar daca situatia se inrautateste ?!

Informatii-economice spunea...

@anonim - problema mea cea mare e ca MassMedia ii joaca pe degete pe atat de multi romani aparent inteligenti si respectabili ca nu stiu daca mai putem vreodata spera ca romanii vor vota vreodata pentru binele lor!

Ideea privatizarii sanatatii este una pe care eu o susin 100%... de aceea astept aici pe blog pe cei care se opun acestei idei sa-mi explice de ce este ea negativa.

Din ce am vazut sunt foarte putini oameni care au comentat pro, marea majoritate limitandu-se sa-l sprijine pe Raed Arafat, o persoana cu adevarat deosebita pentru care am avut ocazia sa fac un proiect si pe care il respect... dar care de aceasta data nu mi se pare ca are dreptate!

Informatii-economice spunea...

@anonim 3... ideea principala ar fi concurenta, nu privatizarea. SMURD am inteles ca ar ramane public dar ca se teme ca isi va pierde oamenii...
Mie mi se pare ca daca din acelasi buget va fi platit cine ajunge primul, vor alerga 3 salvari sa ma ajute, nu va trebui sa astept sa termine doamna de la dispecerat cafeaua!

Anonim spunea...

Anonim2&3 ... again:

Strict referitor la SMURD: l-am ascultat de dr. Arafat acum cateva zile la TV; marea problema cu cine ajunge primul este ca ala privat (daca ajunge el primul) poate sa aiba ceva constrangeri legate de costuri la un moment dat (spre exemplu: "Eu nu urc la Cuca Macaii sa-l iau pe bolnav ca mi se rupe masina in doua si ma freaca seful la cap dupa aia"), pe cand problema asta nu exista cu actualul sistem public. In plus, sistemul de urgenta functioneaza in felul asta in mai toate tarile, din cate am inteles. Inca o data, asta e referitor doar la SMURD; mie mi s-a parut ca omul a vb. foarte argumentat si ca a avut o incapatanare "pozitiva", daca pot sa-i zic asa, nu o incapatanare prosteasca.

Referitor la reforma in sanatate in general: parerea mea este ca trebuie facuta, evident; probabil insa ca proiectul asta de lege nu era facut prea bine (nici eu nu l-am citit ca sa am o parere cat de cat pertinenta); ce trebuia facut era sa se discute in continuare, si nu o reactie de genul: "Imi iau jucariile si plec acasa"; este Base cumva sef la Guvern, este ministru la Sanatate ? Reactii total stupide care nu au facut decat sa irite lumea.

P.S. Astept cu nerabdare parerile despre 2012 :) ; e ceva timp de cand n-ai mai scris.

Informatii-economice spunea...

@Anonim 2&3&6:)
Da, o firma privata are constrangeri economice pe care trebuie sa le manageuiasca. Teoretic si domeniul public are asa ceva iar daca acest lucru nu se intampla inseamna ca banii nostri nu sunt cheltuiti chibzuit (Ex stupoid dus la extrem: daca se duc cu elicopterul sa ia pe cineva care s-a impiedicat in Victoriei nu e tocmai bine)...
Da, intr-adevar e bine ca cel putin in prima faza sa existe si un sistem public "de backup" pentru a face tranzitia la un sistem privat in care nu avem experienta si din ce am inteles nu se vorbea despre desfiintarea SMURD ci mmai degraba despre faptul ca acesta va pierde din putere in fata "capitalistilor" privati.
Mergand mai departe, dl. Arafat a demisionat, nu a fost demis! Cu alte cuvinte el a inceput o vijelie mediatica desi per final scopul este sa avem un sistem de sanatate mai performant. Un presedinte intelept ar fi temperat putin situatia dar presedintele nostru e obisnuit sa negocieze pe pozitii de forta, lucru foarte negativ.

Revenind la protest, 100% din cei care au protestat sunt din urban, acolo unde ei ar avea doar de beneficiat in cazul in care ar fi mai multe firme de salvare.
In aceste conditii revin la intrebarea mea: romanii au ajuns sa fie doar o populatie usor manevrabila cum vrea media sau inca mai gandesc?
Consider ca evenimentele de zilele trecute au infirmat cu tarie ideea de consumator/alegator rational!
Iar daca sunt atat de multi oameni care actioneaza impotriva interesului lor s-ar putea sa insemne ca avem mai multi "dusmani" decat ne imaginam!

AristotelCostel spunea...

... pentru cea mai mare parte a "mediei" manipularea a devenit...imposibila.

Latraul a mers cu nesimtirea peste punctul critic. Cum ar putea sa convinga reprezentantul unor banditi o populatie imbatranita si saracita ca va "reforma" sistemul sanitar facandu-l cadou celor care s-au ocupat de... proiect legii?

Informatii-economice spunea...

@AC - In general suntem de acord pe foarte multe chestiuni dar acum vad ca nu. Explica-mi te rog care sunt problemele respectivei reforme.
Ce au tot sustinut in media mi se pare o prostie. "Hai sa tinem totul ca monopol de stat desi nu functioneaza"...
PS: privatizarea ucide cred ca a fost cel mai prost tagline de scris pe o pancarda... parca ii si aud in 1992 cu "nu ne vindem tara"... doar ca atunci i-am crezut pentru ca nu a zis nimeni ca o vor aduce la sapa de lemn si o vor vinde la fier vechi!

Gdan spunea...

Excelent clipul cu decembrie mai suntem unii care ne aducem amintem de Ei - s-a uitat acel decembrie sangeros, oamenii au crezut ca de atunci va curge lapte si miere.

Dl.Raed ar fi bine sa nu confuzeze populatia, Smurd nu este aceeasi mancare de peste cu sistemul de sanatate unde spaga se invarte la sute de milioane de euro iar actul medical este departe de decent.
Smurd poate ca este controlabil din punct de vedere al costurilor dar sistemul de sanatate national toaca bani fara numar si fara eficienta; dar cum poate unui om sa-i fie frica de ceva nou cand tocmai dl. Raed i s-a oferit o sansa sa lanseze altceva adica Smurd-ul? Pai dl. Raed ar fi putut cere mai mult de ex. ca toti privatii sa primeasca licenta de la Smurd daca vor dori sa se implice in sistemul de urgenta si sa-i trieze la sange, deci putea sa ceara sa negocieze sa propuna etc; dintr-o concurenta populatia are de castigat fiindca orice ar spune dl. Raed, Smurd-ul este al statului si niciodata lucrurile la stat nu au fost/nu vor fi curate, suspiciuni de contracte, spagi grase existand mereu.

Un sistem privat de sanatate poate deschide lucrurile, poate reactiva increderea pacientilor intr-un act medical de calitate nu doar paleati, totodata poate aduce medici din afara cu competente peste marea majoritate a celor de aici, o spun cu regret avem doctori cu tot felul de titluri care doar titulara o au si spaga ce o primesc fiindca competentele le sunt depasite asa cum sunt cateva floricele - halate albe, care merita tot respectul si nu exista cuvinte pentru efortul lor.

Un sistem privat de sanatate trebuie foarte bine reglementat si mai mult de atat sa fie mana in mana cu cel de stat cum momentan la stat sistemul nu fct ca un tot unitar, ramane optimismul ca oameni cu idei si competente vor scoate ceva bun.

Anonim spunea...

ce parere ai despre aceste argumete?
http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2012/01/12/proiectul-de-lege-a-sanatatii-are-o-hiba-insurmontabila-este-incomplet/

Personal, nu am citit acest proiect si nici nu am de gand. Am urmarit cateva interviuri cu domnul Arafat(ex http://stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60540775&section=20333&video_section_id=) si eu unul il cred. Are experienta tehnica necesara ca sa vada urmarile unei astfel de legi.Despre moralitatea lui, necesara pentru creditarea cu cele mai bune intentii ,cred ca nu e necesar sa discutam.

Anonim spunea...

@Gdan & all

Domnul Arafat a explicat clar: el contesta DOAR partea la care se pricepe, adica sistemul de urgenta, nu toata legea.

Informatii-economice spunea...

@ultimul anonim - Sunt de acord cu obiectiile. Propunerea legislativa nu are tocmai acele detalii care ar fi putut sa o faca o propunere rea deoarece spuneam si mai devreme ca "diavolul e in detalii".

Tocmai de aceea, ajutorul lui Arafat pana la final pe aceasta tema ar fi fost de apreciat.

Mi se pare insa ca din nou avem de-a face cu o "revolutie confiscata"...
Am auzit idei de genul ca cearta lui Basescu cu Arafat a fost tocmai pentru ca legea Sanatatii, ceruta de FMI ar fi dus la diminuarea veniturilor pentru campanii electorale ale PDL-ului.

Interesant e ca nici un politician nu isi doreste ca o lege in care contribuabiul decide cine va primi banii lui in loc ca acestia sa intre intr-un buget controlat... politic.

Anonim spunea...

>Tocmai de aceea, ajutorul lui Arafat pana la final pe aceasta tema ar fi fost de apreciat.

In interviul indicat, Arafat afirma ca si acum, dupa ce si-a dat demisia, raspunde pozitiv la orice invitatie pentru consultari. Problema e ca nu are cine sa-l invite: Boc nu l-a primit, comisia de elaborare l-a primit doar la primele 3 sedinde.

Anonim spunea...

Ca si "corporatist" mai gandesti singur sau ti-ai insusit modelul de gandire al "organizatiei",adica profund individualist(nazist)?La clinicile particulare la care ai abonament sunt doctori din alta tara/galaxie ,nu sunt tot din sistemul national?Sau crezi ca doar unii(pe ce criterii) merita sa aiba acces la sanatate,iar ceilalti("socialistii",desigur) trebuie sa moara!

Informatii-economice spunea...

@ultimul anonim: Inteleg aluzia cu corporatistii... Cineva trebuie sa mai si munceasca insa iar Romania este tara cu 20 milioane de oameni dintre care 3 milioane lucreaza in sectorul privat, ca sa sustina 1.5 mil in sectorul public si restul populatiei asistate.
Diferenta e ca daca in domeniul privat nu-ti place cum esti tratat, ai macar o alta varianta. Daca insa nu-ti place cum te trateaza doamna de la ghiseu trebuie doar sa taci si sa inchiti in sec.

Nu inteleg insa aluzia cu doctorii... Ce incerc eu sa spun este ca aceiasi oameni care intind mana in sectorul public reusesc sa se abtina cand sunt platiti din bani privati si cand stiu ca nu vor mai primi nimic daca cer spaga. La spitalele unde mai profeseaza banuiesc ca daca nu iau spaga nu au ce imparti cu vreun sefulet si in cazul acesta li se diminueaza "turele profitabile".

Cat despre "ceilalti trebuie sa moara"... cred ca glumesti! Problema mea cea mare e ca sunt mult prea multi din ceilalti (asistati sociali) care posteaza chemari la "lupta de clasa" de pe iPhone-ul lor.
Cred insa ca fiecare om ar trebui sa-si faca anual un control pentru ca altfel raman fara asigurare si astfel s-ar salva multi oameni si bani, cred ca doctorii ar trebui sa fie preocupati si de problemele noastre si ca daca un doctor nu isi face treaba, acesta ar trebui concediat...

Sper ca nu sunt prea naziste pentru tine chestiunile in care cred! Si sper ca desi am fost spalat pe creier mult timp, in continuare mai pot sa rezonez cu chestiuni normale...

Anonim spunea...

Inainte de revolutie, Romania avea o industrie care exporta in toata lumea si produsele erau printre cele mai bune din lume. Vine "privatizarea", si fabrici intregi sunt vandute pe nimic si transformate in fiare vechi. Industria acum e zero, suntem un popor de consumatori de import.

Problema nu e cu prvatizarea in principiu, ci cu "privatizarea" varianta romaneasca, sau varianta oamenilor fara principii dornici de profir 1000% in 24 h.

Cred ca tre sa fiti extrem, extrem de idealisti sa credeti ca o privatizare a sistemului de sanatate ar fi in interesul oricui altcuiva decat a putinilor care au acces la contractele respective si conturile lor elvetiene.

In contextul asta, da! privatizarea ar ucide sansele omului de rand din romania - stiti, ala de castiga 5 milioane pe luna - sa mai primeasca si farama aia de gratuitate medicala de acum, asa cum e ea.

Daca pt voi, tarifele unei clinici private sunt "ok" sau "de bun simt", ganditi-va cat inseamna 120 lei = o consultatie! luati din 500 de lei = toti banii pe care -i ai pe luna.

Un stat care face din sanatate o sursa de profit economic e o mizerie. Aia din SUA nu mai stiu cum sa se planga de sistemul lor de cacat si noi - CAT DE PROSTI SUNTEM! - inca visam sa fim ca ei. incredibil asa ceva. absolut incredibil!

dintre toate culturile civilizate din lumea asta, tocmai pe primitivii aia ne-am gasit si noi sa-i copiem!

Informatii-economice spunea...

@ultimul anonim, tarifele pe care clinicile private il cer persoanelor private sunt MUUULT mai mari decat firmelor. Motivele sunt multiple, de la faptul ca cei care apeleaza in mod particular la astfel de firme sunt cei care isi permit si care au nevoie in timp ce firmele pot negocia mai bine si platesc pentru multi oameni care vor folosi foarte rar serviciile (la fel ca si in sistemul public).

Revenind la privatizare, mi-ar fi placut sa aud propuneri de privatizare pe piata financiara a spitalelor, cu cumpararea unor pachete bine definite si la intervale care sa permita investitorilor sa concureze... dar am auzit doar ca ea ar ucide!

Stiu ca romtelecomul s-a privatizat, a intrat intr-un mediu concurential si apoi a scazut preturile si a lansat servicii noi. Ma intreb de ce nu s-a intamplat asta inainte de privatizare!

AristotelCostel spunea...

Cu romtelecom-ul spui prostii. A fost tot o privatizare la vreme de seara, lasand clientii captivi sa plateasca oricat. Mult mai tarziu a aparut si asa zis concurenta care a profitat de faptul ca romtelecomul ridicase pretentiile la nivele absurde de s-a ajuns ca in 2010 recuperatorii sa recupereze datorii
la facturi emise in 2002.

In privinta noi legi, sa lasi privatii sa potriveasca preturile serviciilor in functie de cat poate jupui statul de la sclavi, iar salariile medicilor in functie de salarizarea zonei... mi se pare o idee cretina de concentrare a unor asa zise profituri ceea ce ar insemna, de fapt, legalizarea raptului din prezent.

Informatii-economice spunea...

@AC - trebuie sa-ti dau partial dreptate. Privatizarile din ultimii 21 de ani au fost niste magarii facute de guvernanti pentru a-si spori averile prin spagi.

Totusi, chestiunile care inca mai sunt "de stat" merg mai rau decat cele privatizate pentru simplul motiv ca de la stat se fura cel mai bine din buzunarele tuturor.

Romtelecom a fost privatizat cand deja erau 2 operatori mobili pe piata motiv pentru care a pastrat ACELEASI preturi o perioada iar apoi a trebuit sa le dea in jos.
Mi-as dori sa se intample la fel si in sanatate!!!

PS: ai experienta destul de multa in piete financiare. Cum ar putea statul privatiza sanatatea in asa fel incat sa obtinem mai multe fonduri la buget iar cei care preiau spitalele sa nu poata sa-si bata joc? (ex: impartirea fiecarui spital in 2 si privatizarea pe parti pentru a nu crea situatii de monopol, vanzarea de participatii pe piata de capital impartite pe o perioada de cativa ani pt a permite investitorilor cu fonduri sa cumpere etc...)
Exista desigur si varianta privatizarii in stil FSN - dam totul unui "investitor" pentru 1 leu in speranta ca acela va veni cu fonduri si nu stimm de ce sunt apoi vandute si spitalele la fier vechi...

Ce nu am vayut pe nicaieri sunt idei constructive de privatizare ci doar "opriti-va complet si lasam sistemul sa ne omoare usor"!!!