luni, 7 noiembrie 2011

Cat de bine stau mamele bancilor din Romania

Probabil ca foarte multi se gandesc la ce ne asteapta in viitor. Cel mai adesea, in momentul in care ne dam seama ca se intampla ceva, dam cu totii buzna pe bloguri, reviste, forumuri si emisiuni economice la TV.
Ciudat e insa ca de fiecare data apare cate un domn impunator care a mai spus multe prostii pana atunci, care ne linisteste spunand ca va fi bine (si la vara cald)...
Imi amintesc ca in 2008 s-a pus problema ce se va intampla si a aparut unul cu chelie care a spus ca Romania nu va fi lovita... apoi a venit un viticultor spunand ca leul e puternic si ca rezista cu stoicism atacurilor... a fost urmat de o multime de melteni ce au vazut numai V in fata ochilor... si de atunci apar numai vesti bune de genul "de maine" incepem sa crestem economic, vor creste salariile si pensiile, vom angaja inca 17 milioane de oameni in sectorul bugetar ca restul lucreaza deja acolo si vom dota toti comunitarii cu covrigi in coada pentru a mai bate nca un record mondial... mereu de maine.

Stim cu totii ca banii sunt "sangele" unei economii asa ca sistemul bancar ar trebui sa fie inima acesteia. majoritatea stim ca bunastarea din 2003-2008 a fost cauzata de fluxul de capital care intra intr-o tara emergenta capabila sa ofere randamente imense, randamente pe care mamicile subsidiarelor de aici nu le mai vedeau de ani buni.

Probabil ca stiti noile norme de creditare care... culmea... intr-o tara a carei curs de schimb a fost asa de stabil in ultimii 2 ani, prevede un "test de stres" pentru clientii potentiali in care euro se depreciaza cu 35.5% (ma intreb de ce tocmai aceasta valoare si nu... 35.73%) iar CHF cu peste 40%...

Probabil ca v-ati dat seama ca motivul existentei BNR nu e stabilitatea preturilor ci mai degraba a sistemului bancar... si probabil ca v-ati dat seama din actiunile bancii centrale ca vom fi din nou loviti de un "tsunami".

Pentru a vedea care sunt bancile de care cel mai probabil ne vom desparti anul viitor aruncati un ochi pe documentul atasat. Atentie insa! Nu va lasati furati de detalii... Daca cele care nu au trecut testul au foarte multe sanse sa faca un atac de cord atunci cand va incepe iuresul, banci care stau mai bine decat multe dintre suratele lor pe care le consideram "stabile" au fost deja ingropate in mormanul de datorii (vezi pg 5 - Dexia care desi e flancata de cele mai mari banci de la noi a implodat deja si a fost nationalizata).

Mai jos inca un document, de aceasta data de la Credit Suisse, ce ne arata cat de sensibil e sistemul bancar (recomand vizualizarea documentului full screen).

Credit Suisse Stress Test Round 3

8 comentarii:

Anonim spunea...

Care-s cele mai sigure banci din Romania dupa dvs? sunt multumita si daca imi spuneti numai 2 sau 3. V multumesc!

Anonim spunea...

Avand in vedere ca turcii au crestere economica, bancile lor sunt sigure?

CEC-ul e banca sigura?
dar banca Transilvania?

Informatii-economice spunea...

Hai sa o luam pe rand:
1. Nu exista pe piata Romaneasca NICI O BANCA sigura!
2. Siguranta unei banci se exprima in primul rand prin gradul de adecvare al capitalului.
3. O banca cu un grad mic de adecvare al capitalului nu e musai sa dea faliment DAR... constituie o tinta usoara pentru speculatori, exact asa cum s-a intampalt si cu Lehman.
4. Basel 3 vine cu o serie de cresteri in acest grad de adecvare al capitalului care, alaturi de mai multe alte conditii loveste puternic sistemul bancar (in sensul ca ii impune mai multa stabilitate in conditiile in care el se poate stabiliza doar dupa ce e trantit la pamant).
5. Nu pot spune care sunt bancile pe care eu le consider sigure deoarece in cazul in care nu sunt, veti spune ca IE ne-a pacalit. Va pot da insa anumite sfaturi:
a. Banci internationale - fiti atenti la expunerea acestora pe zonele cele mai problematice (vezi aici) si la evolutia actiunilor lor... (vezi si aici cateva exemple de banci cu multe sedii impunatoare si peste tot dar care... se clatina)
b. Banci Romanesti - fiti atenti la portofoliul de imobiliare care se va mai degrada inca o data (cel putin in acceptiunea mea) si la portofoliul de credite negarantate cu ipoteca. In cazul in care banca reuseste sa execute o casa pentru un nebun care si-a luat o masina e ok dar majoritatea creditelor sunt date la valorile din 2007-2008 cand nebunia atinsese cote maxime.

Succesuri!
:)

Anonim spunea...

bancile cele mai mari , de renume sunt cele mai expuse pe grecia , dar totusi parca nu-mi vine sa cred ca in romania de ex o sa pice brd-ul sau bcr-ul si o sa ramana in picioare banca romaneasca , carpatica sau transilvania , parca totusi e ceva anormal cel putin la bancile mari in romania dobanzile la depozite sunt mult mai mici decat la bancile fiice grecesti care din cate vad au nevoie in romania de lichiditate la greu !

Informatii-economice spunea...

nu pot spune care dintre bancile spuse de tine vor pica si care nu... dar vad ca se face aceeasi gresala iar si iar:
De cate ori am vazut pe "jmecherul cartierului" (compara cu awareness-ul unei banci), dandu-se jos din BaMWeul lui alb (compara cu sedii multe facute in perioada de boom imobiliar pentru ca se stia ca imobiliarele vor ajunge la cel putin 5000 eur/m2)... dupa care l-am vazut cum a ramas fara bmw si acum conduce o dacie...
Eu nu-mi imaginam dupa ce am vazut zecile de zgarienori din Frankfurt ca vreodata Commerzbank ar putea fi amenintata si totusi... uite ca sa afla pe locuri fruntase din lista rusinii...
Faptul ca cineva e pe lista rusinii nu inseamna ca va pica... ci ca sacalii din jur o vor lovi stiind ca e slabita...

Dobanzile depind in principal de cati oameni le trec pragul iar ei ar fi culmea sa lase o imagine negativa lasand sa se vada o broboana de transpiratie...
Ah... si inca ceva: Banca Romaneasca nu e un exemplu bun deloc!!!

Anonim spunea...

bancile mari de care am vorbit gen SocGen , Commerzbank de care ai adus vorba sunt banci de marca din vest cu care in cel mai rau caz cred ca se va intampla ce s-a intamplat si cu Dexia . Sunt banci mari din state puternice si nu cred ca francezii sau nemtii o sa le lase in voia speculatorilor de pe piata.
Frumoasa ultima descriere , dar totusi , chiar asa , problemele aste financiar-bancare nu pot fi rezolvate decat prin implozie ? Toti fac pe virtuosii pana in ultimul moment ??? Cetateanul de bun simt care e mintit regulat de presa publica in romania ce sa mai creada ?

Anonim spunea...

M-am jucat astfel:
Target Core Tier 1: 9.0%
Haircut-uri de 50% la toti PIIGS.
REZULTA -1.8% PENTRU ERSTE

Informatii-economice spunea...

Mai joaca-te... mai uita-te...
o sa ai multe surprize!
Cat despre bancile mari ce urmeaza sa fie nationalizate... sa vezi cum se va inghesui Grecia sa nationalizeze bancile lor!!!