Am vazut o multime de discutii in diferite locuri referitoare la ce drame va provoca aceasta crestere a TVA.
Ziarele in cautare de subiecte panicarde vorbesc de o crestere a preturilor cu 5% sau chiar mai mult... Blogurile cu ceva mai multa experienta in ale cererii si ofertei vorbesc chiar de o deflatie pe termen mediu si lung...
Eu ma intorc la economie pentru o explicatie "de manual" de economie:
sursa: http://tutor2u.net/economics/revision-notes/as-markets-price-elasticity-of-demand.html
In mare, graficul de mai sus spune ca orice taxa care modifica oferta (cum ar fi TVA, nu pe venit care modifica cererea), provoaca o miscare in sus a curbei ofertei. Totusi, cum cererea ramane constanta, pretul nu se modifica cu valoarea taxei.
Masura in care se modifica pretul depinde de elasticitatea cererii: In conditii de cerere perfect inelastica, teoretic preturile ar creste cu valoarea taxei. Totusi, in conditii de cerere perfect inelastica, preturile ar fi fost deja crescute de catre orice om de afaceri deoarece creste profitul fara sa diminueze volumul vanzarilor. In general conditii de "perfect" ceva... orice ar fi acel ceva... nu exista. la fel in conditii de cerere perfect elastica, produsul respectiv nu s-ar mai vinde deloc asa ca nu ne mai intereseaza ce se intampla cu pretul.
Ce se intampla cu produsele care ne intereseaza?
Cele cu cerere elastica - in general produse cu multe alte bunuri substituibile, in domenii in care influenta concurentei se simte (mancare, imbracaminte etc.), preturile vor creste cu foarte putin, producatorii si vanzatorii preferand sa isi asume aceasta scadere de margin. Nasol e ca in aceste domenii oamenii vor diminua cantitatea de bunuri mult mai mult, urmand ca intr-un final, vanzarile unor lanturi de magazine sa scada destul de abrupt, aceasta fiind inca o lovitura serioasa data retailului si manufacturilor din Romania.
Pentru produsele cu cerere inelastica - in general produse de monopol/oligopol, destul de rare pe piata, fara substituenti (cum ar fi benzina, telecomunicatiile) sau care s-au transformat in vicii de care nu poti scapa usor (tigari, alcool, tutun etc.), taxa va fi platita in principal de consumatori. Reducerea consumului in aceste conditii nu e foarte mare.
Implicatiile:
Pai cresterea taxei ar trebui sa aduca mai multi bani la buget dar acest lucru din nou depinde de elasticitate. Pentru produsele prea elastice (cum ar fi multe dintre alimente spre exemplu), s-ar putea sa observam o orientare a consumatorilor catre alimente din ce in ce mai ieftine, lucru care va pune presiune mare pe veniturile de la buget. Sunt sigur ca fiecare product manager stie elasticitatea produsului lui dar o statistica pe intreaga piata nu stiu sa existe.
In ce priveste volumul vanzarilor este clar ca acesta va scadea. Oamenii vor consuma mai putin deoarece constrangerea bugetara e mai dura la nivelul volumului de produse. Acest lucru pune din nou presiune pe sectorul productiv: cum nici consumul actual nu va fi continuat, ne putem astepta din nou la scaderi de salarii si concedieri in sectorul privat... care duc mai departe din nou la o reducere a cererii si o adevarata spirala deflationista. Trebuie sa ne amintim insa ca aceasta spirala deflationista nu tine la nesfarsit! Vor fi firme care vor supravietui si chiar o vor duce bine cand vor ramane monopol pe piata si vor seta preturile...!!!
De unde va veni in aceste conditii cresterea economica? Singurele surse de "crestere economica" ar fi diminuarea importurilor in conditiile in care in continuare reusim sa vindem in strainatate (in calculul PIB intra "exporturi nete" motiv pentru care importurile se scad din valoarea PIB-ului), si din exporturile unor firme precum Dacia sau Ford. Poate de aceea se vorbeste asa de mult despre "Exporturi ca motor al cresterii economice".
Totusi, si in strainatate se vorbeste de un Double Dip (inca nu se vorbeste de un Multiple Dip) asa ca nici cererea din partea lor nu va fi mare.
E bine totusi ca avem oferta destul de bine adaptata nevoilor acestor perioade, macar pe partea Dacia si alte cateva firmulite, mici manufacturieri. Ford stiu ca vrea sa produca Tranzit Connect, o autoutilitara pentru care momentan piata a picat rau de tot... asa ca in urmatorii ani nu ii vad prea bine.
Poate era o idee sa cumpere politia vanuri de la ei in loc de Passaturile Variant si de Vito-uri... dar nu stiu cum stateau la comisioane.
Revenind la Cresterea economica, am spus mai devreme ca volumul vanzarilor va scadea, preturile pot creste, ramane constante, sau scadea (nu ma astept la cresteri care sa compenseze scaderea volumelor), somajul va creste cu siguranta din cauza diminuarii cererii de bunuri si servicii... Care crestere economica?
Nasol e ca nici masura cresterii TVA, desi contabil corecta, nu va da rezultatele dorite in diminuarea deficitului bugetar, iar asta doar din cauza mersului economiei, fara sa luam in calcul incentive-ul pentru evaziune.
Ce va urma?
Varianta 1, a "Increderii" nu a mers pe deplin din cauza legii aleia nenorocite "de-i zice constitutie"...
Varianta 2, a FMI sau a "Neincrederii" nu va da rezultatele dorite iar acest lucru se va observa cel mai probabil pe la sfarsitul anului acesta...
Hai sa ne mai bucuram un pic de vremea frumoasa de afara si vorbim mai la toamna de varianta a treia... Desi aceasta varianta loveste dur in banci, in populatie, in stilul de viata (s-ar putea sa ajungem sa descoperim din nou ca merele cu viermi sunt mai sanatoase decat cele care rezista 3-5 luni in fructiera fara sa se observe), in tot, aceasta varianta ar putea insemna o relansare a productiei in Romania...
Manageuita corect, "Varianta 3" ar putea reechilibra aceasta tara pe termen ceva mai lung... Si cred ca doar un guvern de tehnocrati ar adopta o astfel de varianta asa ca poate ar mai epura si clasa politica.
Hai sa vedem si partile bune din tragediile zilnice:)
8 comentarii:
PS: daca vreun jurnalist citeste acest blog (si am observat ca sunt cativa:), cum ar fi sa pariati in direct cu ministrul finantelor, pe o parte din averea lui (o casa ca la astea sunt foarte sensibili desi nu ar trebui), ca daca aplicam cresterea TVA nu va mai fi nevoie de nici o alta masura pana la sfarsitul anului viitor. Cred ca mediul privat ar face cheta pentru ce ar trebui sa dea jurnalistul:)):)):))...
sugestie nevinovata: fa postari mai scurte ... caci da, dimensiunea conteaza ... long articles sucks
and yes, you can !
Salut Vala si multumesc pt Add-ul in Blogroll.
Da, stiu ca scriu prea mult, stiu ca cei care citesc ajung sa stea cate 8 minute pe blog cand am posturi cu linkuri si vreo 3 altfel si stiu ca multi pleaca pleaca atunci cand vad cat de lung este.
Multumesc mult pentru sugestie:)
Voi incerca pe viitor sa transmit o singura idee pe post.
Care e de fapt varianta 3? Ceva mai explicit se poate? La partea cu deductia stau mai prost (deh, sunt limitat), si desi iti citesc blogul, cand am timp si stiu ca ai dat trimiteri catre varianta 3, nu am inteles eu mare lucru.
Varianta 3 este ceea ce "Grecia nu mai poate face"... dar Romania ar putea... Cred ca deja "esti in curs de a te prinde" despre ce e vorba:).
Este solutia reechilibrarii rapide a cheltuielilor bugetare fara a fi nevoie de taieri salariale sau concedieri.
Din pacate aceasta solutie afecteaza acordul cu FMI si intreg sistemul bancar + o parte "generoasa" a populatiei.
Aceasta varianta va fi amanata pana cand va ajunge cutitul la os rau de tot! Din pacate insa cutitul s-a apropiat deja simtitor!
Eu cred ca anul 2011 ne rezerva multe surprize! si nu ma refer la cresterea de 5% prognozata de FMI! Ma refer mai degraba la intoarcerea Romaniei in anii 1998-1999.
Poate vom mai avea un tehnocrat premier!
yep, Croitoru (de exemplu) era mult mai potrivit. inca mai este.
cutitul a fost deja inlocuit cu fierastraul pt oase.
var.3 e cam singura viabila economic. chiar daca ignoram contextul international.
offtopic: Eu nu vreau posturi mai scurte. Am gasit aici un blog care-mi place si care imi da teme de gandit. Nu vreau "pastile" de 1-2-3 minute. That's my personal opinion. Easy with the rocks, as someone says! :)
@Florian, Si eu am o atractie ciudata spre a scrie posturi destul de lungi in care abordez un subiect din mai multe puncte de vedere.
Din pacate am constatat in analytics ca destul de multi dintre cititori se cam "sperie" de aceste posturi. Incerc in aceste conditii, la sfatul mai multor bloggeri sa pastrez doar o singura idee in fiecare post chiar daca de obicei pentru a expune o idee si a o motiva trebuie sa intru in mai multe alte chestiuni.
Multumesc insa pentru aprecieri. La cat mai multe comentarii:).
Trimiteți un comentariu