sâmbătă, 8 mai 2010

Inflatie vs deflatie vs disparitia banilor vs...

Am promis demult ca voi face o scurta analiza a optiunilor de "iesire din criza", atat din punctul de vedere a ceea ce se va intampla cat si din punctul de vedere al modelului de dupa criza.
Motivul pentru care fac aceasta analiza este acela ca nivelul de panica la care s-a ajuns este foarte mare. Cand cineva a speculat grosolan pe piata din US, toata lumea a vazut sfarsitul in fata ochilor si a dat vina pe Grecia...???
Speculatia in sine se baza pe frica oamenilor de ce s-ar putea intampla si pe faptul ca multi au ordine de StopLoss la valori asemanatoare. Din respectiva speculatie, in cateva minute, cineva a castigat PIB-ul Romaniei pe un an...

Sarind peste aceste speculatii, vestile proaste care se distribuie underground spun fie ca urmeaza o perioada in care toate sistemele monetare vor cadea, fie ca urmeaza o perioada in care banii nu vor mai valora nimic, fie ca urmeaza o perioada in care banii vor fi totul.

Hai sa le luam pe rand, analizand recomandarile pentru fiecare dintre situatii si cine sunt cei care castiga cel mai mult din fiecare scenariu.

1. Scenariul hiperinflationist.

Se emite atat de multa moneda incat masa monetara creste dramatic, conducand astfel la o diminuare a valorii banilor ce mai apoi intra intr-o spirala hiperinflationista necontrolata ce va transforma intreaga omenire in Zimbabwe... Practic se considera ca masa monetara suplimentara duce la o crestere a tuturor preturilor produselor, urmate de cereri de crestere salariala, apoi de inca o crestere a masei monetare pt a oferi acele salarii etc.
In Statele Unite putem considera ca anul trecut deja s-a aruncat cu aproximativ un Trilion de USD in piata (700 de bilions prin planul Paulson si mai bine de 300 prin masurile ajutatoare) iar preturile in US au continuat sa scada.
Mai mult, masa monetara din US a avut o evolutie cam asa:
Si cu toate acestea inflatia a fost pastrata in cote normale.
Ce nu se spune este ca exista un mecanism prin care piata reglementeaza nivelul inflatiei, independent de masa monetara.
Ecuatia acestui mecanism, gasita inclusiv in manualele de economie de clasa a 11-a este MV=PY
unde M=masa monetara, V=VITEZA DE CIRCULATIE A BANILOR, P=nivelul preturilor unde s-ar simti inflatia iar Y=cantitatea de bunuri aflate in circulatie.

Cu alte cuvinte, pentru a exista inflatie ar trebui ca in conditiile in care M creste, V sa ramana constant. Totusi, M a crescut dar P a scazut sau a ramas constant pentru majoritatea bunurilor din US, in conditiile in care si volumul tranzactiilor a ramas in cel mai bun caz constant.
Wau!!! Creste exponential masa monetara dar nu si inflatia??? Da! Oamenii nu mai iau credite asa ca V scade alarmant.

1.1 Care sunt recomandarile in cazul unui scenariu inflationist? Pai luati credite la nivelul de acum si bagati banii in bunuri (de preferinta resurse limitate - case, terenuri, petrol, aur, argint etc.). Temeti-va de ipoteza inflatiei, nu tineti banii cash si cresteti viteza de rotatie a banilor!

1.2 Pe cine ajuta acest scenariu Inflationist? In primul rand pe cei care au luat credite mari pe varful bulei. Este sansa pe care o vad ei pentru a ajunge sa plateasca intr-un final un pret corect pentru achizitia spre care s-au indreptat cu capul inainte. Totusi, aceasta e o lovitura puternica pentru cei ce detin capitaluri mari si care au dat respectivele imprumuturi. Valoarea pe care o primesc ei inapoi e mai mica decat cea pe care au dat-o ca imprumut. Un astfel de scenariu ar face ca datoriile acumulate de-a lungul perioadei de boom sa devina un mizilic si practic sa se "nationalizeze". Nu stiu in ce masura se pot devaloriza toate valutele in acelasi timp, in mai ales ca in Europa nu s-au aruncat pe piata un trilion de Euro! In plus, este imposibil sa se sincronizeze atatea tari cu interese diferite si cu situatii diferite intr-o miscare la nivel planetar.

1.3 Pentru a vedea si probabilitatea unui astfel de sceariu trebuie sa ne gandim acum la puterea de negociere a celor doua grupuri de interese: creditatii versus creditorii... Va las pe voi sa faceti acest exercitiu.
Desi lucrurile nu ar sta tocmai bine pentru creditori, un castigator major al acestei abordari care se cosmetizeaza acum este US, tara a caror datorii sunt in moneda controlata de ei. Totusi, la ultimul mare truc inflationist al americanilor prin renuntarea la Acordul Bretton Woods, s-a ajuns la criza petrolului din 73 din cauza formarii OPEC si a supararii acestora ca petrolul pe care il dau celorlalte state valoreaza mai mult decat se primeste in schimbul sau. Atunci insa pamantul era unipolar. Americanii controlau tot. Acum lucrurile s-au mai schimbat in sensul ca GD-ul in US este comparabil cu cel al UE, asa ca Euro sufla in ceafa dolarului, Chinezii produc marea majoritate a bunurilor asa ca ar putea dori sa-si impuna Yuanul iar rusii simt cum isi pierd importanta geopolitica. Propuneri pentru o moneda globala au aparut din momentul in care a inceput criza economica actuala.

2. Scenariul Deflationist.
Din cauza neincrederii, oamenii nu mai cumpara, preturile scad, economia se contracta, somajul creste, salariile scad asa ca oamenii devin din ce in ce mai neincrezatori... Si acesta presupune o spirala... 
Dupa cum spuneam, pana acum cam asta s-a intamplat in US. De fiecare data cand se intampla ceva negativ cu economia americana probabil ca ati vazut cum dolarul creste, tocmai din cauza faptului ca toti renunta la active in favoarea cashului!

2.1 Care sunt recomandarile in acest scenariu? Cash rules... cand deflatia e in toi vei putea cumpara cu o ora de munca din trecut, 2 ore de munca din viitor.

2.2 Pe cine ajuta acest scenariu deflationist? Pe creditori desigur. Ei primesc intr-un final mai multa valoare decat ar trebui. Hai sa revenim la clasici ca si mai devreme si sa exprimam valoarea in munca. Scenariul acesta presupune ca cineva a cumparat un activ cu un avans ce reprezinta echivalentul a 5 ani de munca si un credit ce e echivalentul  a 20 de ani de munca. Acum insa activul respectiv valoreaza in total 10 ani de munca la valoarea trecuta dar s-ar putea ca salariile sa scada iar somajul sa creasca ducand tot la 25 de ani de munca. Totusi, omul a platit deja 7 ani si mai are de platit inca 18... poate renunta la activ si castiga 8 ani in varianta salariilor constante sau 18 ani daca salariile scad si ele, sau poate pastra activul si plati mai multa valoare pentru el. Creditorul deja a castigat 7 ani de munca si un activ... Desigur ca in .ro nu e chiar asa deoarece falimentul personal nu exista iar daca va exista nu va fi ca in US.

2.3 Pentru a vedea posibilitatea unui astfel de scenariu, comparam din nou ce se intampla pe piata si de asemenea puterile de negociere ale participantilor. Cei care "trag sforile" ar avea de castigat dar si statul american ca si tara superindatorata ar avea de suportat destul de mult. 

3. Scenariul disparitia banilor... 
Nu apare in nici o carte acest scenariu si nu stiu sa fi disparut vreodata de-a lungul istoriei asa ca mi-e greu sa analizez acest scenariu... Totusi este temerea majora a multora. Am pus zilele trecute un status pe facebook ce spunea ca "singura veste mai proasta decat planul de reforme al Romaniei este scaderea DowJones cu vreo 10% in cateva minute...". 
Reactia? Oameni care imi spuneau cat se bucura ca vor disparea banii. Oameni cu o cultura economica deosebita, prinsi intr-un lant de zvonuri ce provoaca multe temeri. 

In general acest scenariu ar avea legatura cu inflatia majora si ar face ca neincrederea in bani sa provoace transferul catre troc... Cum iti vei lua in acest caz o masina cand esti producator de gogonele iar proprietarul vrea castraveti... dar doar un borcan si mancare, bautura si o masina mai mica de ce ramane? Greu de spus! Totusi, este clar ca orice astfel de schimbare in care oamenii isi pierd un intreg sistem de valori nu se poate face fara recurgerea la violente majore.

3.1 Care sunt recomandarile? cursuri de autoaparare, arme de calibru cat mai mare, conserve multe si gard electric... de preferinta alimentat cu un generator. Poate chiar generator bazat pe dat la pedale ca nici resurse nu s-ar putea cumpara fara a avea ce vrea vanzatorul... si vanzatorul poate vrea orice.

3.2 Pe cine ar ajuta acest scenariu?... Aici chiar am o problema... Cei care au capital ar fi loviti de o asemenea abordare, cei care au datorii... probabil ca la fel... Guvernele ar cam disparea iar totul ar deveni haos! Cine isi doreste asta? Dwzavantajul haosului este ca nu poate fi controlat si eu cred ca interesele se indreapta mai degraba spre controlul nostru.

3.3 Care e probabilitatea din punctul tau de vedere pentru un scenariu nedorit si nepromovat de nimeni... care ar face rau tuturor?


Ma voi opri aici cu acest post am scris cam mult si cred ca cititorii isi vor pierde atentia. Mai urmeaza mult promise comparatii intre US si Europa si de asemenea mult promisa analiza intre scenariile viitorului model de conducere al omenirii, acum ca si capitalismul si comunismul s-au dovedit utopice.

Daca ti s-a parut interesant spune-mi si parerea ta. Care e scenariul pe care il crezi cel mai probabil?
Ce scenarii am uitat din analiza?






Edit: am uitat sa mentionez ceva f important: nu este mandatoriu ca aceeasi strategie sa fie aplicata in toate colturile pamantului! S-ar putea ca unele tari sa aleaga o strategie in timp ce altele sa mearga in alta directie!

joi, 6 mai 2010

it's a kind of magic...

vorbeam ieri despre cum se manipuleaza pietele in asa fel incat ochii sa fie atintiti asupra Europei... Acesta va fi un post foarte scurt.
Dow Jones a scazut la un moment dat cu 9% "din cauza problemelor din Grecia"... Incredibil... Bursa americana pica pentru ca sunt interconectati cu cea din Europa... care e ceva mai stabila...??? Europa a scazut doar cu vreo 2%, asemanator cu zilele trecute...
Nimeni nu mai vorbeste despre faptul ca vanzarile din retail au fost mult mai reduse decat asteptarile, majoritatea firmelor avand scaderi sensibile... mi-a placut insa un comment pe care il redau si eu:

Frank - Thursday May 06, 2010 12:34PM EDT
boy this is a revelation ............................ Americas Broke Lets Face it..........................Save Save Save............................

Tot acolo am gasit si asta: 10 lucruri care ar putea periclita cresterea economica...
Nu inteleg de ce toti vorbesc de Grecia... Ca marime a PIB-ului e la vreo 3% din marimea US... it's peanuts!!!

DowJones si-a mai revenit semn ca din nou au fost taxati cativa investitori aflati in pragul atacului de cord... la un moment dat majoritatea vor deveni imuni la miscarile bruste si atunci vor fi penalizati si mai rau...! Mai tineti minte povestea celui care a strigat de prea multe ori "lupul"?

O seara placuta!

Ce a spus Base azi...

Asa cum v-ati obisnuit, astazi Base a zis iar prostii!
Hai sa incepem cu momentul: Delegatia FMI e in Romania ca sa ne aprobe bani dar guvernul nu si-a facut temele. Aparent e in targeturile impuse asa ca erau foarte veseli si au cerut subventii. FMI s-a uitat ceva mai bine si a vazut ca se cheltuieste pre mult (deficitul creste), se masluiesc datele desi se infirma vehement asta, iar economia se contracta desi guvernantii bagau mana in foc ca nu. In concluzie, pe limba noastra a tuturor, FMI s-a prins de ce stiam si noi toti! Mai mult, FMI nu prea mai are incredere dupa ce a vazut ca flexibilitatea de care a dat dovada a determinat pe romani sa-i priveasca precum pe prosti.
In aceste conditii, FMI a cerut masuri ferme: scaderea cheltuielilor sau cresterea veniturilor, in asa fel incat deficitul bugetar sa nu mai creasca. Atentie, asa cum am mai spus, FMI nu impune nici o masura. Spre deosebire de noi (cei multi si dezbinati), FMI vrea doar rezultatul!
Variantele au fost 2 - sursa aici:
1. Varianta de neincredere - cea in care crestem veniturile prin cresterea TVA si a impozitului pe venit. Nu inteleg de ce au fost alese aceste impozite cand avem impozite cu o colectare destul de buna, care insa nu sunt folosite: taxa pe imobile sau taxa auto... ambele prost gandite dar ambele ar putea creste sensibil incasarile in asa fel incat o crestere minora a TVA si o mai buna colectare sa duca la acoperirea deficitelor.
2. Varianta de incredere: Reducerea cu 25% a fondului de salarii pentru bugetari (care reprezinta 9.5% din PIB), reducerea cu 15% a pensiilor (pensii care reprezinta 15.5% din PIB), reducerea cu 15% a somajului (despre care se asteapta cresteri, pentru ca in final suma sa dea bine) si reducerea "masiva" a subventiilor (din nou ca sa dea suma pentru ca inca se pare ca sunt probleme).

Se pare ca s-a mers pe varianta 2, cea mai greu de controlat de catre FMI si care permite guvernului sa arate bunele intentii, chiar si daca nu atinge toate punctele...
Calculul facut e unul de clasa a patra: 
25% (scadere salarii)* 9.5% (din PIB) + 15% (scadere pensii) * 15.5%(din PIB) = 4.7% (din PIB) scadere a cheltuielilor pentru 1/2 de an adica o scadere a deficitului, cel putin teoretic cu vreo 2.4%.
Spun ca cel putin teoretic deoarece mai exista o parte urata: cand scazi salariile cu 25%, vor scadea si impozitele aferente acestor salarii cu mai mult...cu mai mult din cauza deducerilor care se aplica. La fel se intampla si la pensii asa ca s-a mai gasit un buffer: somajul si subventiile care ar trebui sa asigure restul diminuarii cheltuielilor.

Ce e bine la aceasta decizie:
1. nu va mai fi nevoie sa ne mai imprumutam la fel de mult
2. reducerea de costuri va fi in domeniul bugetar, partial lovit deja dar nu la fel ca mediul privat
3. semnalul transmis pietelor a fost unul de hotarare in luarea unor masuri.

Ce e rau la aceasta decizie:
1. E o alta masura prociclica, in conditiile in care masurile prociclice ne-au adus in situatia de azi.
2. E o masura care diminueaza semnificativ cererea de pe piata, cu repercursiuni in toate domeniile private
3. E o masura foarte dificil de implementat: nu prea pot fi dati oameni afara fara compensatorii multe, asa cum scaderea pensiilor s-ar putea sa fie inca un glont tras in picior daca ne gandim la experienta Letoniei, unde pensionarii si-au recastigat in instanta drepturile...
4. E o masura care nu obliga statul la mai multa responsabilitate: achiziti publice, evaziune fiscala tolerata de cei care ar trebui sa o controleze, etc...
5. E doar o alta masura aplicata in medie, care in mod normal ii loveste pe cei performanti nu pe cei cu pile... Sa nu uitam ca diminuarea cu 25% a salariului nu se va intampla la toata lumea deoarece unii sunt prea bine infipti si in plus, salariile sunt confidentiale.
6. E o masura care va provoca o multime de defaulturi personale, in randul bugetarilor care nu vor mai putea plati pana la capat creditele, ducand mai departe un val de cresteri a dobanzilor pentru toata lumea, odata cu cresterea riscurilor
7. E o masura care pe termen mediu provoaca mai multa frica de somaj si astfel abtinere de la cheltuieli si scadere economica
8. E o masura care va provoca ample miscari de strada din partea sindicatelor si a pensionarilor. Un articol interesant care ma face sa-mi amintesc de evenimentele de la Tg.Mures de prin martie 1990 gasiti aici.
9. E o masura care... deja m-am saturat sa fiu negativist...!

Personal nu cred ca aceasta "reforma" va fi implementata. S-a mai vorbit mult despre asa ceva si s-a facut putin. Cred ca din nou guvernul a obtinut timp pentru a mai "boieri" o perioada.
Noi pierdem din nou... Hotii raman protejati iar pierderile se nationalizeaza. Lipsa de viziune ramane. Sansele de crestere economica se diminueaza. In continuare nu facem nimic pentru a spori veniturile bugetare prin cresterea economica, inca ne punem singuri bete in roate cand vine vorba de atragerea fondurilor europene, inca dam cu piciorul oricarei sanse de a trai mai bine.

Intre timp cred ca ati vazut ce se intampla in US... cand toata lumea se uita la Europa...

Suntem in top!

hahaha...
Asa cum scriam ieri, cand toata lumea arata cu degetul intr-o directie, magicienii se joaca in alte locuri!
Hai sa vedem cine ghiceste raspunsul urmatoarei ghicitori!
Cand toata lumea vorbeste despre destramarea zonei Euro, despre problemele Greciei, Spaniei, Portugaliei, care sunt tarile cu rating AAA (cele mai stabile posibil, cu ZERO risc) care pot fi trecute pe lista falitilor?

Oh da... Prima din top (daca ne uitam doar la tarile "super sigure"), asa cum credeam, cu un nivel al leverage-ului la cote astronomice, pregatindu-se de o lovitura viitoare este... US! Locul 16 intr-un top destul de biased de altfel avand in vedere ca se considera in continuare perspective de crestere economica pe care eu nu le vad cel putin deocamdata. urmatoarele in acest top sunt Noua Zeelanda, Australia si UK, adica fix tarile despre care toti considera ca sunt sigure, chiar daca au aparut deja zvonuri despre probleme ale UK (o tara tot din zona unde sunt atintite privirile). 
Prin faptul ca au acum ratinguri la fel de bune ca si activele toxile inainte de caderea Lehman, aceste tari isi asigura finantare ieftina (ex: US are CDS de 30 puncte versus Grecia care ajunsese pe la 700 puncte) asa ca aparent deocamdata este totul sub control. Totusi, magia se termina la un moment dat.
Atentie!!! Raportul este insa unul vechi! Grecia nu mai are demult CDS de 300, US nu mai are de ceva vreme datorie publica de 87% iar Romania... Romania din pacate nu mai are doar 14% datorie publica!

Ca tot veni vorba despre tarisoara noastra, si aici suntem "de top"... chiar daca este vorba despre o prognoza facuta cand se spera ca vom avea o crestere economica de ... 5%...?
Cum se modifica aceasta prognoza in conditiile in care toate tarile au avut scaderi economice? Cum se modifica in conditiile in care toate tarile si-au crescut datoriile publice?
E o intrebare destul de buna.
Poate ne va ajuta vreun alt blogger care are destul timp sa updateze statisticile si sa refaca calculele!

miercuri, 5 mai 2010

Adevaratii magicieni economici:))))

De ce oare scriu un post referitor la magie pe un blog despre economie? M-am tampit? Tara arde iar pe mine ma apuca?... NU!

"Magicienii sunt, inainte de toate si mai ales, artisti ai atentiei si constientizarii. Ei manipuleaza concentrarea si intensitatea atentiei umane, controloand, intr-un moment oarecare dat, atat ceea ce constientizam cat si ceea ce nu ne dam seama ca exista." - sursa

oh da... in economie avem multi magicieni!
Unii chiar se prezinta astfel! Au facut sa dispara datorii si sa reapara, au facut sa pice economii si au ridicat altele facandu-le sa "leviteze" mult deasupra pamantului...
Unii se prezinta chiar ca "oamenii Domnului"... si au dreptate! Prin natura meseriei, chiar asta sunt!
Isus spre exemplu se spune ca a mers pe apa... dar si Johannes:)). Iar cei care se prezinta ca "oamenii domnului" chiar cred ca sunt asta deoarece pot "merge pe apa".

Revenind la economie, atunci cand toata atentia este directionata catre un anumit loc, atunci cand toti se gandesc care sunt scenariile de evolutie pentru acelasi ceva anume...

Uita-te in directia opusa.

Schimba macar pentru cateva momente directia cu 180 de grade si intreaba-te de ce toti se uita undeva si ce se intampla dincolo...
S-ar putea sa ramai surprins!

un citat fabulos:)

Semnalele sunt multe...
Fundamentele sunt nasoale...
si totusi atunci cand pesimistii exclama ura... se intampla ceva...
Ce se intampla de fiecare data duce la o corectie serioasa ce poate fi urmata de o noua corectie sau... de un scenariu anticipat.

Toata aceasta evolutie ma face sa imi amintesc un citat celebru dintr-un economist care stia cu ce se mananca o criza.
Stiu ca multi imi vor umple frigiderul de carne pentru acest citat dar... amintiti-va mereu ca

"The market can stay irrational longer than you can stay solvent"

PS: economistul despre care vorbesc s-ar putea sa fi dat solutia care ii convenea cel mai mult pentru iesirea din criza, s-ar putea sa fi gasit o solutie doar pentru acea criza, s-ar putea sa fi dat o solutie gresita...
Dar cu siguranta a descris fantastic ce se intampla cand incepe nebunia!

Prin acoperis

Euro is going through the roof!!! multi se intreaba ce se intampla...?
E vacanta la BNR? a uitat dl. Isarescu sa mai controleze "Adecvat" masa monetara? Ce se intampla cu "Flotarea controlata" a cursului?...
Se intampla ca suntem mintiti pe fata de ani buni... se intampla ca FMI nu mai accepta minciunile si lamentarile noastre si vrea fapte in locul vorbelor!
Poate ca romanii sunt mai interesati de ce s-a intamplat intre Bote si blonda lui (si nu de faptul ca Bote a luat 80k Euro ca sa participe la cateva emisiuni)... Poate ca romanii cred cand le spune cineva ca le va construi spitale, metrou si locuinte pentru tineri dintr-un fotoliu de parlamentar... unii dintre ei chiar cred ca a fost o intamplare cand Academia Catavencu a publicat prima despre vizita lui Geoana la SOV si caactualul presedinte va face ordine intre misei...!!!

FMI are nevoie insa de FACTS! iar facts spun clar ca nu suntem in stare sa micsoram deficitele decat daca matrasim datele... fie facem arierate, fie folosim metodologia noastra... fie ca ne prefacem ca nu am inteles...
Intr-un final lucrurile stau din ce in ce mai rau! unii au profitat de situatie si de boomul creat de ei atat in Romania cat si in Europa si US.
Picajul de astazi (Eur este la 4.195 pe interbancar deja) reprezinta un semnal tras de BNR ca nu pot ei sa fie singurii care gandesc constructiv in Romania... Va interveni probabil in curand ca sa stabilizeze situatia. Inca ne permitem sa ne jucam cu cursul de schimb chiar daca vom plati pentru asta. Acest semnal vine in contextul in care oricum le-ar fi fost foarte dificil sa protejeze un curs de schimb in conditiile in care tarile din jurul nostru pica pe valul unei plecari a speculatorilor care intrasera pe motive de Carry trade (dar si ca se se protejeze de urgia care era asteptata in alte parti).
Vor mai exista fluctuatii dar tendinta e destul de urata! Worldwide!
In Statele Unite spre exemplu tocmai s-a publicat un GDP Report in care se spune ca ritmul de crestere anualizata a scazut cu 50% fata de ultimul trimestru din 2009 ajungand la valori normale pentru o perioada non criza. Ce nu s-a spus decat astazi mai tarziu este ca cererea in US a scazut dramatic lasand locul urmatorului V al contractiei.

Ce ne asteapta?
Deflatie (din cauza faptului ca cererea scade pentru toate produsele, inclusiv pentru cele considerate de rezerva), inflatie (pentru ca se vor printa bani iar acestia vor fi folositi in principal pentru paine si bunuri de baza), volatilitate mare (pentru ca unii nu s-au saturat sa speculeze si pentru ca manipularile sunt doar imorale, nu si ilegale, fiind imposibil de demonstrat), drame multe (pentru ca preturile mai mari la unele produse de baza ne vor afecta pe toti), miscari de strada (pentru ca unii vor face ce stiu mai bine... sa protesteze), furturi din locuinte (pentru ca unii vor ajunge la capatul puterilor iar altii nu stiu sa faca altceva), oameni care devin inumani (va mai amintiti bulgaria anilor 98'), politicieni care mint, oameni care devin disperati... unii care se bucura ca au intuit corect...

Sau poate inca un plan Paulson pentru US + Europa care va injecta lichiditate cat sa nu pice sandramaua si va ascunde sub saltea chestiunile negative.

Lumea nu se va sfarsi dar cu siguranta va fi mai rau inainte sa fie mai bine...
Incerc sa pun si linkuri pentru informatiile de azi cum gasesc destule minute libere...!

Viitorul nu arata bine...

scuze pentru lipsa de timp.
O zi urata azi dar asteptata:

Dow Jones a scazut cu 2% (-225, de la 11152 la 10950) asa cum ne asteptam de ieri cand spuneam ca piata va shorta mai mult decat crezi. dupa cum spuneam acolo, "daca au inceput discutiile referitoare la asa ceva, nimic bun... cel putin nu pe termen scurt."
Interesant e ca scaderea s-a intamplat in ciuda unor semnale pozitive venite din economia US.

La noi incepe potopul. Pe cat de bine stateam din punct de vedere macro, pe atat de rau am ajuns! Ministerul finantelor este, a fost si va fi mereu un simplu contabil ce aplica regula de 3 simpla: am nevoie de o suma de bani ca venituri pentru a atinge deficitul prognozat... cresc taxele pentru a ajunge la acea suma...
Nimeni nu se gandeste ca o crestere a TVA va diminua masiv cererea interna si astfel orice sansa de crestere economica... nici ca o crestere a impozitului pe venit va incuraja evaziunea si ca veniturile vor creste doar marginal... Guvernantii nu au invatat nimic din cresterea accizelor!
Un model econometric al lui Alter arata ca o crestere a TVA cu 1% va spori incasarile bugetare cu 0.65%... Cred ca e o estimare destul de pozitiva. Se poate si mai rau!

Aceiasi guvernanti spun mereu ca nu e adevarat sau ca FMI ne cere modificarea taxelor. FMI (pe cat de mult nu-mi place organizatia) nu ne cere nimic! Ei ne dau bani daca respectam niste conditii. Conditiile se refera la o dinamica a economiei care sa ne permita plata datoriilor.
Ei ne-au cerut doar un deficit mai mic. Noi am mintit in ce priveste cresterea economica, somajul, incasarile bugetare si chiar restructurarea cheltuielilor publice.

Pentru cei care vor sa arunce cu pietre in greci, nu uitati ca la ce guvernanti avem, s-ar putea sa ajungem si noi in situatia lor!

Leul e batut in cuie in ciuda scaderii de dobanda a BNR si in ciuda evolutiei negative a celorlalte valute din regiune... la urma urmei avem bani sa sponsorizam speculatorii...

Maine ar trebui sa apara indicele vanzarilor cu amanuntul pt .ro. Si-a mai temperat scaderea dar vin vremuri grele...

Inca mai sunt dator cu 2 articole promise dar de care n-am timp... de-abia astept sa vad cum comentati acele informatii si daca vedeti aceleasi speculatii...
Urmeaza o perioada interesanta pentru noi toti.

luni, 3 mai 2010

SHORTer than you think!

Dupa luni de zile in care piata a fost Bullish desi toate semnalele aratau ca ursii ar trebui sa castige, a venit momentul in care cineva din Mainstream incepe sa scrie despre ce se intampla. Vorbeam in posturile precedente despre cele mai mari speculatii "Ever", speculatii care prind bine si in Romania, si despre cum unii castiga IMENS din acele speculatii. Eu ma refeream in principal la macroeconomie dar nici domeniul Micro nu a ramas nelovit. Nationalizarea pierderilor de pana acum si acordarea de ajutor "sarmanilor" obtin profituri imense pe care si le distribuie ca bonus au facut ca hazardul moral deja existent in economie si care a cauzat criza (conform asociatiei economistilor americani)sa continue, ba chiar sa sporeasca!

Aici este un extras dintr-un articol Financial Times, preluat intai de Dan si apoi de Flavian.
Articolul este dificil de gasit din pacate avand in vedere ca FT vrea bani pe el dar macar partial este pe net.

Ce urmeaza? Pai daca au inceput discutiile referitoare la asa ceva, nimic bun... cel putin nu pe termen scurt. Pe termen lung putem vedea urmatoarea perioada ca pe una in care fie vom mai scapa de cei care se prezinta ca "lucratorii Domnului", fie ei vor ajunge sa ne trimita pe multi in o sclavie crunta... si hai sa spunem ca datele problemei nu arata foarte bine pentru noi!

Articolul despre care spuneam:
The outperformance of risk assets over the past year suggests investors appear to believe that all credit problems have been solved – but nothing could be further from the truth, says Leigh Skene at Lombard Street Research.

“Rising stock markets and narrowing credit spreads depend on buyers being more anxious to buy than the sellers are to sell,” he says. “So who are the enthusiastic buyers of risk assets?”

Surprisingly, says Mr Skene, surveys show that the usual investors in major rallies – pension funds, hedge funds and retail investors – have not been net buyers of equities. And he says the most likely explanation for this anomaly in the biggest stock market rally since the 1930s is that major investment banks are the anxious buyers.

“Their buying would appear to be for one of two reasons. Firstly because they think the authorities will prevail in their (so far unsuccessful) efforts to inflate their way out of debt liquidation; or secondly because they are too big to fail and so can afford to take a huge gamble that enough buying will convince others to rush in and buy their inventory of risk assets at even higher prices.

Sursa: http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=102x4360485