sâmbătă, 11 decembrie 2010

La final de an

Cand stai pe un munte de informatii e usor sa vezi ce au dorit si ce au gandit cei mai multi dintre noi.
Google a facut acest filmulet despre cum a fost lumea in 2010.

Felicitari lor!

joi, 9 decembrie 2010

ala micu de departe...

Am vorbit destul de mult in ultima vreme despre miscarea ochilor... ex: aici
Am vorbit destul de mult in ultima vreme despre faptul ca Eur a intrat intr-un downtrend destul de nasol... ex: aici
Spuneam si despre problemele US... fie cu un grafic sau intr-o discutie mai lunga cu multe linkuri si argumente.

Acum am vazut ca si un micut domn economist dintr-o tara indepartata are aceleasi pareri...
Vedeti ce scrie aici.
Avem insa pareri un pic diferite in ce priveste commodities.
El le vede in crestere, eu in scadere.
Imi dau seama totusi ca privirea mea este pe termen lung, bazata pe fundamente, dar nu am analizat piata pe termene ceva mai scurte si din punct de vedere al "miscarii ochilor". Poate voi incerca asta cand gasesc un pic de timp.

.

miercuri, 8 decembrie 2010

Eur/Usd

Acum ca a ajuns la 1.32 ar trebui sa se aprecieze un pic...
1.36 cred ca ar fi de ajuns inainte sa reintre pe trendul descendent.

Din nou... acest lucru s-ar putea intampla doar daca am dreptate.

Voi cum vedeti evolutia cursului Eur/Usd in urmatoarea perioada?
Dar evolutia pe Aur si Ag?

.

marți, 7 decembrie 2010

Despre preturile record ale metalelor... cu relaxare...

Acum ceva vreme am citit un articol extrem de interesant referitor la AUR, articol pe care se bazeaza acest post. Postul este unul promis de ieri cand mentionam "recordurile all time high", chiar daca mi-ar fi placut sa gasesc informatii mai puternice si sa va pot prezenta un grafic cu evolutia reala pana la acest "all time high".

Aurul ieri a atins din nou "maximul istoric"... Argintul a ajuns la 30...
Avand in vedere forta cu care cresc, incep sa ma intreb daca nu era o bula de calarit pentru o perioada destul de lunga. Totusi, ne amintim cu totii ca in general evolutia unei piete presupune cresteri indelungate si consolidari care se pot finaliza brusc intr-o cadere cu 50% sau chiar mai mult.
Motivul unei astfel de evolutii este increderea!

Se spune ca increderea dureaza ani sa o castigi si secunde sa o pierzi.

Cam asta se intampla cu investitorii... atunci cand isi dau seama ca au gresit in acordarea increderi lor intorc spatele, jenati parca de alegerile proaste facute.

Asa cum bine stiti suntem asaltati cu informatii referitoare la recordurile batute de pretul aurului. Oarecum surprinzator, aceste recorduri nu fac decat sa sperie oamenii si sa ii indemne sa cumpere mai mult! Chiar daca exista softuri ce spun ca de obicei "gloata" greseste si ca o strategie castigatoare e sapariezi impotriva celor 70% care vor pierde mereu, indiferent de fundamente, oamenii pariaza in continuare pe metale. Va amintiti ce s-a intamplat in Februarie 2009? Cu totii am pariat pe Eur/Ron la 4.5-5 desi atunci cand avea potentialul de crestere de la 3.6 la 4.3 aveam incredere in Ron...

Da, exprimat nominal aurul este mai scump ca niciodata dar cei care compara aurul cu USD uita ca USD a suferit o inflatie de 2% in fiecare an de destul de multa vreme. In aceste conditii dolarul de acum e mai slab fata de dolarul de acum 30 de ani iar cresterea aurului din ultima perioada nu a mai dus acest metal la "maximele istorice".
Ba chiar putem spune ca in mod normal fiecare produs este in cam fiecare moment la maxime istorice prin simplul mecanism al inflatiei pozitive. Inflatia inseamna ca o masina este mai scumpa azi decat era acum cativa ani, dar e drept ca incorporeaza mai multa tehnologie, sau ca o resursa ce este mai putin disponibila.

Daca ne gandim ca inflatia in US intre momentul Ianuarie 1980 si prezent a fost de 181% si daca ne gandim si la faptul ca in ianuarie 1980 pretul aurului era pe undeva pe la 850USD/oz, ne dam seama ca daca maine pretul aurului nu ajunge la 2389, pretul nu va fi decat un maxim nominal...

In plus, ne amintim si ce s-a intamplat imediat dupa 1980... in numai 2 ani pretul aurului a reusit sa se injumatateasca si a ramas la acel nivel pana prin 2005.

Trebuie sa ne mai amintim si ca acea perioada (1971-1980) a fost una cu o inflatie exagerat de ridicata (doua cifre in majoritatea tarilor), cauzata tocmai de ruptura valutelor fata de aur, de formarea OPEC si cresterea rapida a pretului petrolului si de razboiul rece (Rusii interveneau in Afganistan iar Iranul era in revolutie)...

Ce tocmai am spus poate fi interpretat in doua moduri:
- Fie putem spune ca acum nu sunt acele conditii, ca lumea se confrunta cu o inflatie foarte redusa si temeri de deflatie asa ca aurul nu are motive sa "creasca intr-un an cat altii in zece"
- Fie putem spune ca pana va ajunge la 2400USD/oz mai este loc de crestere asa ca trebuie sa ne protejam de inflatia care vine...

Trebuie sa mai spunem ca in general aurul creste intr-o piata bull deoarece oamenii cauta alternative de investitie si pica intr-o piata bear deoarece oamenii prefera sa manance decat sa se "decoreze"... si trebuie sa mai spunem ca in ultimii 2 ani am avut parte de un "raliu al taurilor" pe toate pietele ce ar putea lasa chiar si Pamplona cu gura cascata... in mai ales avand in vedere ca situatia e destul de trista iar criza nu a plecat niciodata ci a fost doar ascunsa pentru o perioada.

Parerea mea este ca vom vedea in urmatoarele 4-5 luni incotro merg lucrurile... Eu in continuare cred ca se va solicita plata datoriilor fara graba, ca se vor mari taxele, oamenii vor incerca sa le plateasca... multi nu vor reusi... unii vor prospera. .. iar in conditiile acestea, cum nici taxele nici ratele nu se platesc in aur... cred ca bula va mai creste pana cand economia o va lua in jos.



Enjoy the week si nu uitati sa-mi spuneti si parerea voastra!

luni, 6 decembrie 2010

Romania si Ungaria

Stiati ca:
Ungaria tocmai a fost retrogradata de Moody's?
In timp ce seful FMI Dl. Strauss Kahn declara acum mai putin de o luna ca Romania, Ungaria si Grecia sunt aproape de insolventa?

Ce coincidenta...
La noi insa are domnul acela mic grija sa nu se intample nimic rau... El stie mai bine ce vroia sa spuna dl. de la FMI...

Falimentul Europei si Terminarea Crizei Americane

Dupa ce temerile referitoare la US au trecut, oamenii privesc din nou ingrijorati cum au aparut norii negri in alta zona. Multi isi dau seama ca aceasta volatilitate inseamna ca unii pierd iar altii castiga... Si daca ne gandim la piata Forex si respectiv la Bondurile guvernamentale, se castiga mult!
Stiind din avans incotro se vor orienta ochii, se poate miza pe acea directie. Ochii la randul lor se indreapta dintr-o parte in alta, pe de o parte din cauza ciclicitatii si pe de alta parte din cauza insistentei pe anumite stiri.
Din punct de vedere statistic, intensitatea corelatiei dintre un eveniment/o stire si ce se intampla pe piata este foarte slaba intr-un prim moment... Ea creste insa puternic dupa ce oamenii digera acea informatie si dupa ce destul de multe informatii merg in exact aceeasi directie.

Acum ochii sunt indreptati dinspre US catre Europa... Iar Europa o ia in JOS...
Da... in ciuda QE2 care ar fi trebuit sa schimbe radical lucrurile, Dolarul se apreciaza fata de Euro! E drept ca aurul se pregateste sa atinga un nou record de pret dar despre cum se calculeaza aceste recorduri "all time high" voi scrie un alt post cand voi avea ceva mai mult timp de documentare si analiza a datelor.

Revenind la miscarea USD despre care vorbim, cred ca ati observat ca spuneam despre o devalorizare a EUR si apreciere a USD, chiar dupa ce lumea considera ca "hartia igienica" numita dolar va ajunge in final la gunoi din cauza QE2. Motivatia acestei miscari ar fi, pe langa o perioada prea mare de negativism in US, datoria suverana a mai multor tari din UE. Am observat ce s-a intamplat cu Irlanda si cum in urma bailoutului public al unui sistem privat oamenii s-au revoltat in asa masura incat guvernul a trebuit sa-si dea demisia. Observam cum iar se vorbeste despre Grecia, Spania, Portugalia si mai nou alte tari.
Saptamana trecuta au fost insa niste anunturi interesante, care au fost trecute prea usor cu vederea:
In primul rand, un Statement European ce spunea ca vor salva toate statele considerate solvabile sau a caror datorie publica este sustenabila pe termen mediu si lung...
Mai exact:
“For countries considered solvent, on the basis of the debt sustainability analysis the private sector creditors would be encouraged to maintain their exposure according to international rules and fully in line with the I.M.F. practices”.
“In the unexpected event that a country would appear to be insolvent, the Member State has to negotiate a comprehensive restructuring plan with its private sector creditors, in line with I.M.F. practices with a view to restoring debt sustainability. If debt sustainability can be reached through these measures, the European Stability Mechanism may provide liquidity assistance.”


Hopa... Adica nu e ca in US - salvam toate statele, de la California pana la Detroit sau NewYork... ii salvam doar pe cei care nu reprezinta o piatra de moara!

Ce facem cu cei care nu se pot salva singuri?
Aceasta este intr-adevar o intrebare interesanta!

Daca statenentul nu viza anul 2013 as fi crezut ca un raspuns la aceasta intrebare vom avea cel mai probabil intr-un timp nu foarte lung (q1-q2 2011), cu ocazia unei noi lovituri puternice in zona Eur, motiv pt care Euro ar putea ajunge din nou la valori sub 1.2 (undeva in intervalul 1.15-1.17) inainte sa-si revina. Interesant este ca dupa ce ajunge la o astfel de valoare, ar putea sa galopeze destul de serios, inversand downtrendul care l-a caracterizat de la 1.51.
Totusi, aceasta e doar un "educated guess" si nimic mai mult... Suntem intr-un moment in care e foarte dificil de "Guesstimat" ce se va intampla, volatilitatea fiind foarte mare iar schimbarile pietei destul de bruste.

E drept ca nimeni nu poate baga mana in foc dar s-ar parea ca se fac pasi pentru insanatosirea reala a economiei, nu doar pentru ascunderea problemelor sub covor! Rau este insa ca acest set de masuri pentru a ajunge la o situatie sustenabila inseamna de fapt o politica prociclica ce nu mai poate fi evitata din cauza exceselor din trecut! Dar inainte sa ne fie mai bine, va trebui sa suportam o perioada in care ne va fi mai rau!

Revenind la terminarea crizei americane, am fost surprins sa aflu saptamana trecuta ca aceasta s-a petrecut deja, probabil fix cat am fost eu plecat!...
Ptiu... pe asta nu o credeam posibila dar se pare ca mi-a scapat ceva!
Domnul Bove Puzza sau in engleza Dick Bove a spus acest lucru clar si tare... Cele 3.3 TRILIOANE USD aruncate de FED pe piata prin toate programele au salvat sistemul financiar american, international si am impresia ca si pe cel intergalactic...
Da... e adevarat ca deocamdata nu se dau credite noi ci se incearca in principal prelungirea celor vechi... E adevarat si ca somajul din US (tara in capul listei lui Bove) a sarit de la 9.6 la 9.8%, contrar tuturor asteptarilor ca ... e adevarat ca tarile care au primit bani au acum nevoie de mai mult... dar GDP-ul US e mai mare decat se astepta...
E adevarat si ca sectorul imobiliar e sub apa si a mai venit si vestea aceea cu... cine a luat cei mai multi bani din cei 3.3 trilioane.... veste ce arata cat de aproape am fost de marginea prapastiei... si desigur e adevarat ca in total "rulajul" a fost chiar mai mare deoarece gaurile "apareau" acolo unde te-ai fi asteptat mai putin... in total, mai bine de 9 Trilioane USD acordate bancilor de catre FED... "lenderul de last resort".
Dar dupa acest efort sustinut, criza a trecut... sustine domnul... Bove.

Am fi putut crede ca o suma de genul 9 Trilioane, chiar acordate pe termene scurte, ar fi putut cauza miscarea ochilor dinspre EU (80 miliarde pentru salvarea Irlandei) catre US (lucru care s-a intamplat partial daca ne uitam la evolutia Eur/Usd) dar raliul Eur a inceput la 13:30, odata cu anuntarea datelor despre somaj si noi locuri de munca in economia US... asa ca cel probabil pana luni dimineata se va fi terminat deja iar informatiile despre cheltuirea unor sume de bani de ordinul trilioanelor fara nici un fel de strategie vor fi deja uitate...

Momentan mai interesanta e o stire ca aceasta... care vorbeste despre dificultatile Europei si riscurile falimentului unor tari si cum se destrama zona euro... despre cum din 2013 Europa nu va mai printa sa salveze pe toata lumea asa ca riscurile vor fi mai mari iar banii mai scumpi... iar asta nu ii face pe guvernanti sa cheltuie mai responsabil ci mai degraba tine in loc cresterea economica!

Hai sa vedem ce ne va aduce si saptamana care vine.