vineri, 24 septembrie 2010
America
USD-ul a testat zilele trecute pragul 1.34, l-a strapuns dar a fost respins, l-a mai incercat de cateva ori dupa care a prins momentum si a urcat pana la 1.346.
Mesajele transmise de Bernake sunt foarte importante dar nu vor putea schimba pe termen lung cursul pietei.
Eu trebuie sa plec pentru ca ma asteapta cineva special care se supara ca si in weekend ajung foarte tarziu:).
Vedem maine cum a fost.
Have fun!
Edit: Pana la urma se pare ca a fost un speech "lame" despre faptul ca teoria economica este ok doar ca nu poate prevedea ce fac "inginerii economici si financiari"... Asta ca raspuns la intrebarea de ce sa mai studiem economie daca tot nu reusim sa anticipam nimic!
Raspunsul meu ar fi (cu parere de rau) acela ca teoriile economice sunt de prea multe ori conjuncturale, ca principalii sponsori ai proiectelor de cercetare economica sunt de obicei statele sau institutiile financiare si ca in aceste conditii e dificil sa ii spui "stapanului" ca greseste!
Cum ar fi ca raportul unei cercetari dintr-un program guvernamental sa arate ca lucrurile ar fi fost mai bune daca acel guvern nu ar fi luat nici o masura si ar fi lasat economia sa se regleze? Nu cumva si-ar taia sponsorizarile viitoare?
mentalitatea de invingator!
Unul dintre cititorii blogului mi-a ridicat mingea la fileu intrebandu-ma de ce in conditiile in care eu vad scaderi pe imobiliare, Donald Trump spune ca:
One man’s crisis is another billionaire’s long-awaited opportunity.
“I’ve made a lot of money in times that others have looked at as real estate downturns,” Trump told GolfCourseRealty.com. “This is the time you should be buying and negotiating fantastic deals.”
Am gasit un filmulet destul de recent in care isi divulga o parte din strategia investitionala si din motivele pentru care desi imobiliarele sunt la pamant, pe el nu il afecteaza cu nimic!
Si are dreptate: achizitiile facute in momentul cel mai negru al crizei sunt cele mai profitabile dupa aceea. Atunci cand intreaga lume e trista, daca reusesti sa iti gasesti curajul (si resursele) sa zambesti, vei avea un avantaj imens in fata celorlalti.
Amintitiva ca au fost oameni care in 2000 au cumparat apartamente cu 10k$ cand noi ceilalti ne temeam pentru ziua de maine iar in 2008 acei oameni obtinusera deja un randament incredibil!
Asa ca hai sa exemplific mentalitatea de invingator cu o gluma (preluata de pe un site si postata exact cu limbajul de acolo):
Se intalnesc Itic si Strul. Itic, suparat, trist, slabit... Strul, vesel nevoie mare.
S: - Frate, am scapat de toate problemele!
I: - Da' ce-ai facut, ma?
S: - Mi-am luat un elefant, frate!
I: - Hai ba, lasa vrajeala, ca nu-mi arde...
S: - Nicio vrajeala, ma. Am scapat de toate problemele. Stii parcul meu
de masini? Vine elefantul in fiecare zi, le spala, da cu coada, le lustruieste.
Nevasta-mea. .. stii ca e obsedata cu gradina de flori. N-am treaba, le stropeste asta de cinci ori pe zi... jet mic, jet mare.
Copiii... stii ce disperat eram cu ei. Am si uitat ca-i am acum. Ii ia elefantul cu trompa ii pune in spate, ii plimba prin cartier, joaca
fotbal cu ei. Nu mai am niciun stres.
I: - Da' cat ai dat, ma, pe el?
S: - 100.000 de euro, da' face toti banii...
- Auzi, ma... Nu mi-l vinzi mie?
S: - Ce sa fac?!! Ba, nene, asta e parte din familie acum, nu e de vanzare.
I: - Hai ma ca-ti dau 150.000, da mi-l mie, doar stii ce probleme am acasa!
S: - Nu se poate, ma. E sufletul nostru, cum sa ne despartim de el?
I: - Hai, ba, ca-ti dau 200.000, da-mi-l sa scap de belele.
S: - Nu se poate, ba Itic, tu nu intelegi. Iti comand si tie unul, daca vrei, da' ai de asteptat un an.
I: - Bai, Strul, iti dau 300.000! Ajuta-ma sa-mi rezolv problemele, ce dracu', suntem ca fratii, am inceput impreuna sa facem afaceri...!
S: - Bine, ma, hai. Da' sa stii ca ti-am dat de la inima, era ca si copilul nostru.
Dupa 6 luni se intalnesc astia iar. Strul vesel, Itic, terminat, cu parul alb, cearcane mari...
I: - Bai, Strul, ce mi-ai facut, ba? M-ai nenorocit cu elefantul asta!
S: - De ce, ma?
I: - Nu face nimic, frate. Parcul meu de masini, il stii... S-a suit cu curu' pe masini, mi le-a strivit. Nevasta-mea. .. Obsedata si ea cu florile, s-a facut pe ele de nu se mai vede o petala sub diatamai balega. Copiii... nu-i haleste, dar ii bate cu trompa, ii alearga prin casa. Sunt
terminat!
S: - Bai, Itic, tu ai o problema!
I: - Da, ba, stiu, cu elefantul de la tine.
Scrool pana mai jos pentru deznodamant si pentru a vedea ce inseamna mentalitatea de invingator!
S: - Nu, ba! Problema ta e ca daca iti mentii atitudinea asta, n-o sa scapi niciodata de elefantul ala! Nu mai vorbesc sa mai faci si profit!
Un weekend placut tuturor si aveti grija in cine aveti incredere si care sunt interesele acelor persoane!
joi, 23 septembrie 2010
imobiliarele... poveste veche cu date noi.
Asa cum bine stiti, in "tarile cu apa calda" situatia pietei imobiliare este monitorizata in mod frecvent (de obicei lunar). E un lucru de bun simt avand in vedere importanta sectorului constructiilor in economie si avand in vedere importanta creditelor imobiliare si ipotecare in sectorul bancar. S-a facut si la noi un astfel de indice dar momentan pot spune ca am mai multa incredere in indicele imobiliar calculat de Renderman.
Motivul interesului sporit: publicarea unui set de date noi.
In primul rand ieri a fost dat publicitatii raportul ce ne arata o scadere de 3.3% a pretului imobiliarelor YoY si cu 0.5% in iulie fata de iunie.
Astazi, sirul vestilor rele a fost oprit prin anuntul unei cresteri spectaculoase a vanzarilor de locuinte vechi, crestere de 7.6% in August versus Iulie.
Aparent combinatia de preturi foarte joase si inceput de crestere al vanzarilor ar putea indica un bottom pe piata americana de locuinte. E normal ca pe primele care sa-si revina sa fie locuintele vechi si de-abia cand stocul de locuinte va scadea de la necesarul pe 12 luni (asa cum este acum) la necesarul pe 1-2 luni, sa reinceapa constructiile.
Totusi, tare mi-e frica de faptul ca acest salt din septembrie e cauzat doar de prelungirea programului lor "prima casa", prelungit pana la 30 septembrie.
Dupa ce timp de cateva luni piata a picat in ciuda existentei acestui program, acum, la finalul lui, cei care au tot amanat cumpararea unei locuinte se grabesc sa prinda ultimul tren catre un credit fiscal de pana la 8000USD.
Parerea mea este ca dupa ce trece si acest stimul,se va intampla cam ce spune domnul de mai jos.
Atentie, el se refera si la US, si la EU!
Asa cum spuneam si eu si multi altii, problema este asemanatoare in intreaga lume, asa ca probabil si rezolvarea va fi asemanatoare.
Poate va diferi timingul!
Mi-am mai spus parerea despre evolutia imobiliarelor pe meleaguri mioritice aici (chestiuni fundamentale) si aici (efectele unor masuri mai recente). Daca va intereseaza subiectul s-ar putea sa gasiti si acolo cateva informatii interesante.
miercuri, 22 septembrie 2010
Resemnat, despre sistemul de pensii... (partea a doua)
Asa cum spuneam si atunci, problema va fi data de numarul mic de persoane de varsta a doua care sa munceasca pentru a intretine un numar mare de persoane de varsta a treia.
Dar pentru aceasta avem sistemele de pensii! Organisme create special pentru a redistribui o serie de venituri in asa fel incat oamenii sa fie siguri ca la o varsta inaintata, la care nu mai pot contribui activ la viata economica, vor avea in continuare un trai decent. Trebuie sa spunem inca de la inceput ca dreptul la pensie nu este un drept natural, universal (precum dreptul la viata sau dreptul la munca), ci un drept castigat prin contributiile aduse de-a lungul perioadei active.
Sistemele de pensii s-au impartit in doua: sistemul public, de tip PAYG (pay as you go), si sistemul privat, bazat pe investirea banilor cotizati si matematici actuariale. Practic, primul sistem se bazeaza pe faptul ca generatia de varsta a doua de acum plateste pensiile celor de varsta a treia in timp ce al doilea sistem se bazeaza pe faptul ca toate contributiile indivizilor sunt investite de catre "expertii" unui fond de pensii, urmand ca la implinirea unei varste trecuta in contract, sa se calculeze speranta de viata a acelei persoane si pe aceasta baza, suma rezultata din investirea banilor sa fie impartita pe intreaga perioada ramasa de viata.
Primul tip de sisteme de pensii a fost adesea criticat. Pe scurt cateva motive:
- netransparent - nu stie nimeni de ce vecinul are o pensie mai mare desi a muncit mai putin
- partinitor - de ce o persoana care a dormit prin parlament timp de cativa ani trebuie sa castige din pensie mult mai mult decat o persoana care a muncit
- bazat pe aranjamente - oare de ce au fost date atatea ordonante cu dedicatie in ce priveste sistemul de pensii, ordonante care modificau modul de calcul al pensiei pentru 2-3 zile
- corupt - mereu cand sistemul este netransparent si necontrolat, se intampla ca cei care decid valoarea pensiei o fac dupa ureche... daca nu iti convine ii dai in judecata si poate recalculeaza, daca platesti bine o sa-ti convina. Ei oricum nu fac nimic rau! Doar o mica gresala nevinovata!
- controlat politic - daca prinzi sfarsitul unui ciclu electoral cand iesi la pensie te-ai scos
- nesustenabil - in conditiile in care copiii sunt putini iar batranii multi, se va ajunge la momentul in care nu vor fi destui care sa plateasca pensiile, oricat de mici ar fi pensiile. In plus, daca ne gandim la faptul ca tinerii au plecat din multe sate pentru a ajunge la oras, unde nu trebuie sa taie lemne cand vor sa se incalzeazca, nu trebuie sa scoata apa din fantana cand le e sete si nu trebuie sa faca foc in vatra cand vor sa manance, ma intreb ce se va intampla cand povara fiscala aplicata muncii va creste de la 45% cat e acum (comparabila cu cea a Suediei) la 70%?... stiind ca tinerii vor avea in continuare "orasele" unei lumi intregi care ii asteapta la munca, probabil ca acestia isi vor abandona parintii in cautarea unei vieti mai bune.
Pentru cei din generatia mea (nascuti in anii 70-80), probabilitatea sa muncim pana la adanci batraneti pentru o pensie infima este foarte mare, indiferent cat de mult timp si cu ce sume vom cotiza.
Sistemul de pensii privat a fost prezentat ca salvatorul situatiei. S-a facut un plan prin care un procent infim din castigurile noastre preluate de stat sa fie redistribuite catre firme private pentru a ne convinge ca e ok si ca putem continua si pe cont propriu. Firmele respective dupa ce isi scad comisioanele, investesc sumele rezultate pe piata financiara. Aparent toate bune si frumoase... e un prim pas in transferul catre un sistem privat de pensii.
Teoretic, intr-un astfel de sistem, se pastreaza si chiar multiplica banii proveniti din cotizatii asa ca o persoana isi poate calcula inca de acum pensia pe care o va avea cu siguranta la batranete.
Totusi lucrurile nu stau chiar asa! O firma de pensii private poate da faliment (vezi cazul AIG, salvat de statul american pentru a nu crea o adevarata drama nationala)... AIG nu avea probleme din cauza unui management defectuos al fondurilor de pensii ci mai degraba din cauza "vulturilor" ce se napustisera asupra unor fonduri foarte tentante!
Falimentul unui astfel de gigant ar insemna ca, dintr-odata, milioane de votanti realizeaza ca toate cotizatiile facute de-a lungul vietii valoreaza cam cat o ceapa degerata si de asemenea, ca persoane de 80 de ani, care nu mai pot munci, se trezesc dintr-odata fara nici o sursa de subzistenta!
Cu alte cuvinte, desi mai bun principial decat sistemul PAYG, faptul ca platesti timp de aproximativ 40 de ani de viata activa (sau chiar mai mult) dar doar la finalul perioadei poti beneficia de sumele depuse inseamna ca orice fel de calcul economic va fi biased. Este de-a dreptul imposibil sa previzionezi situatia economica pentru o generatie si cel mai probabil vei avea de a face cu un ciclu Kondratiev aproape complet in toata aceasta perioada.
Din nou, aceasta analiza high level ia in calcul doar siguranta pe care ti-o ofera sistemul de pensii in conditiile in care lucrurile functioneaza normal, fara sa ia in calcul varianta unor fraude (gen FNI) sau a unor atacuri speculative asupra unor organisme ce au nevoie de rostogolirea unor datorii (probleme de cashflow). O frauda in acest domeniu e infricosetor de dificil de descoperit deoarece aceste firme incep sa faca plati muuuuult timp dupa ce tu le-ai dat banii! Noroc ca ochiul ager al organismelor de control e atintit asupra potentialelor fraude...???
Sistemul privat de pensii presupune ca dai banii tai unui fond reglementat care are ca indatorire sa investeasca acei bani, urmand ca intr-un final, in momentul iesirii la pensie, sa imparta suma rezultata din cotizatii si investitii la perioada pe care e probabil sa o mai traiesti din acel moment.
E drept ca mortalitatea tot scade iar speranta de viata tot creste, uneori repejor, lucru care da batai de cap asiguratorilor. Pentru a se feri de aceste "probleme" ei aplica un set de comisioane mai mari sau iau in calcul o speranta de viata mai lunga decat te-ai astepta, chiar daca pe simularile pe care ti le fac totul este roz.
Care va fi problema cu acest sistem de pensii? In general ei se bazeaza pe mai multe tipuri de investitii - de la bonduri publice (considerate sigure) pana la actiuni si obligatiuni private.
Bondurile emise de state am vazut ca deocamdata au rezistat in lumea vestica, chiar daca pentru Grecia spre exemplu erau cat pe ce sa pice. Totusi, in cazul falimentului unui stat, acele bonduri vor fi rascumparate la o valoare de maxim 0.5/1, iar asta inseamna pierderi insemnate. De ce am putea asista la astfel de defaulturi?... uitati-va intr-un post mai vechi in care spuneam ca Europa va avea datorii publice medii de 600% din PIB pentru a sustine sistemele de asigurari sociale de astazi...! Vreti sa ne mai amintim si discutiile ce se purtau atunci cand Grecia era in pericol sa pice? Ca au o datorie publica mare, ca au deficit mare, ca au o economie nerestructurata si ca... impozitele din viitor nu vor putea sustine plata datoriilor, avand in vedere populatia imbatranita a Greciei!!!
Dar macar ramane economia privata care va merge bine!...?
Nu chiar. In conditiile in care populatia imbatraneste, cererea de produse si servicii de folosinta indelungata scade! Cred ca ati vazut si in strainatate ca batranii isi schimba mai rar casele si masinile, invata mai greu noile descoperiri tehnologice iar in materie de gadgeturi sunt cu mult in urma mediei. Nu pentru ca nu au bani ci pentru ca dupa o varsta dorintele sunt mai putine.
Cel mai probabil din acest motiv piata imobiliara va continua sa pice pe un termen destul de lung si odata cu ea cererea pentru credite mari. Lipsa cererii de creditare ar putea insemna o multiplicare redusa a banilor si astfel o inflatie redusa sau chiar deflatie pe termen lung.
Cererea de active riscante ar putea avea exact aceeasi soarta! Dupa o varsta, dorinta de a te inbogati e ceva mai redusa, stiind ca timpul pentru a cheltui bogatia se diminueaza. Lucrul acesta ar duce, cel mai probabil la o crestere a cererii de active fara risc, motiv pentru care randamentul bondurilor ar putea fi unul minim (sau chiar zero), fara ca acest lucru sa deranjeze pe cineva... Pardon, va deranja pe cei care au cotizat o viata la sistemele de pensii si care se trezesc cu randamente real-negative!
Ar mai fi totusi ceva: Chiar daca populatia imbatraneste in lumea occidentala, in tari precum Niger, oamenii de-abia ajung sa implineasca 50, in conditiile in care natalitatea este imensa si deci numarul de copii este mare. Aceasta populatie tanara este privita de multi ca salvarea mult asteptata: in conditiile in care munca se muta in alta parte si doar vanzarea se face in state dezvoltate, in conditiile in care statele lumii a treia sunt destul de indatorate cat sa plateasca facturile occidentului (vezi citatul din Andreas Treichel), lucrurile ar putea sa mearga bine...
Despre sansele ca lumea a treia sa devina motorul care sa sustina cu putere occidentul si despre alte solutii potentiale... in episodul urmator (cand voi mai gasi timp).
Daca te intereseaza subiectul, s-ar putea sa fii interesat si de posturile:
- "Binecuvantati fie tinerii", ce prezinta amploarea deficitelor si motivul pentru care in 2050 vom avea o varsta mediana de 53 de ani (in conditiile in care acum este 35) si o datorie publica de aproximativ 633% (chiar daca a fost 22% si a mai crescut din cauza imprumutului de la FMI);
- "Resemnat despre varsta a treia", post ce trateaza problema imbatranirii populatiei si cauzele ei.
marți, 21 septembrie 2010
din nou... cuvantul cu D
Dupa ce a luptat cu inflatia, FED a devenit preocupat de deflatie si se pregateste de quantitative easing!
Este ceva ce am tot spus aici pe blog (cititorii noi pot incerca un search).
Am povestit si de ce FED nu are prea mult spatiu de quantitative easing si de ce e atat de greu sa creezi inflatie atunci cand nu ai cerere.
Interesant este ca in conditiile in care se vorbeste de deflatie, USD se depreciaza ajungand la minime istorice chiar si fata de anumite bunuri (aur)...
Acest lucru se intampla (cred eu) pentru ca acelasi mesaj este decriptat diferit de oameni in functie de ce vor ei sa auda.
Inflationistii au auzit doar quantitative easing, uitand de faptul ca de fapt nu se schimba nimic ci doar se pastreaza o masura ce nu a dat roade pana acum, roadele dorite fiind mentinerea unui nivel al inflatiei ce sa incurajeze atat consumul cat si dezvoltarea tehnologica.
Vanzatorii de aur au vazut ca acest metal se apreciaza fata de USD, fara sa mai observe si ca USD se depreciaza fata de aproape toate valutele dar nu si fata de commodities.
Deflationistii (ca mine) isi vad teoria confirmata oficial si incearca sa "prevada" ce carti va mai scoate FED din maneca... mai vedem si ca petrolul, un bun mult mai folositor decat aurul se depreciaza din cauza semnalului puternic... FED se teme ca nu vom avea crestere economica!
O alta stire interesanta e cea data de presedinte: Nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung...
Pai cum...? cu cresterea economica ce incepe "de maine"... cu iesirea aceasta fulminanta din recesiune doar ca sa avem unde sa revenim... cu toate masurile luate pentru a echilibra bugetul...??? Incredibil!!! ce fraieri!
Domnu' Basescu... nu ne mai anuntati cate miliarde mai avem de plata pana la finalul acestui an? Dar pentru la anul cand ne spuneti cat mai trebuie sa imprumutam?
Resemnat, despre varsta a treia... (partea 1)
Sistemul de pensii reprezinta o problema care se tot agraveaza! Nu doar pentru ca in Romania acest sistem are deficite in ultimii ani ci pentru ca pe masura ce trece timpul, lumea asa cum o stim noi intra intr-o gaura fara fund...
La ce ma refer? Chiar daca raportul de dependenta economica (persoane asistate / persoane care muncesc si platesc contributiile) nu ar fi subunitar (daca ar fi 1/4 - 1/6 cum era acum ceva vreme si cum este normal), problema tot ar exista. Problema vine din dinamica:
Natalitatea a scazut dramatic de la 2.2-2.3 cat era inainte de 89, natalitate ce asigura inlocuirea generatiilor vechi cu cele noi, la 1,2-1,3 (copii / femeie), valoare care inseamna ca pe parcursul unei generatii, populatia va scadea cu aproximativ 40%. Momentan lucrurile nu sunt grave deoarece in paralel cu scaderea natalitatii, a scazut si mortalitatea. De aceea, populatia Romaniei spre exemplu scade usor usor, intr-un ritm care nu alarmeaza pe nimeni. Familii mai mici si o durata de varsta mai mare pare a fi tendinta tarilor dezvoltate .
Problema adevarata va aparea peste cativa ani. Uitati-va pentru un moment pe grafic:
Daca forma varfului piramidei este asa cum ar trebui sa fie, baza are probleme grave. In mod normal baza este larga pentru ca pe masura ce trec anii, din ce in ce mai putine persoane supravietuiesc. Ce se intampla insa atunci cand populatia in varsta de 5 ani este aproape egala cu populatia in varsta de 70 de ani, stiind ca nu toti cei care au acum 5 ani vor ajunge la 70? Se intampla ca populatia scade intr-un ritm draconic!
Revenind, populatia de peste 65 de ani este in intregime populatie asistata, populatia sub 20 de ani la fel. Ramane o grupa de 45 de ani de oameni care trebuie sa produca destul pentru a se autosustine si pentru a sustine populatia asistata. Lucrul acesta este din ce in ce mai greu insa, avand in vedere ca "decreteii", spike-ul din grafic, vor iesi la pensie in 20 de ani iar tinerii din acea perioada vor fi din ce in ce mai putini. Acum, chiar daca bugetele de pensii si asigurari sociale sunt deficitare, exista o generatie foarte numeroasa care munceste, o generatie normala ca numar de pensionari asistati si o generatie foarte mica de tineri intretinuti.
Si totusi, de ce vor fi mai putini tineri cand parcurile sunt acum pline de copii?
Daca ne intoarcem la datele de la INS, observam ca in 2007, natalitatea pe grupa de varsta 15-19 ani a fost de 35.2 copii la 1000 femei, in grupa de varsta 20-25, 66.5 copii/mie, grupa 25-29, 81 copii la mie dupa care, 30-35, in scadere, 54.4 copii la mie, urmand ca pe intervalul 35-40 sa fie de doar 18.
Cu alte cuvinte, dupa 30 de ani natalitatea scade in mod natural. Daca ne uitam pe graficul de mai sus observam ca anul acesta prima generatie de copii nascuti in conditiile unei natalitati <2 a ajuns la 20 de ani. Efectele se vad deja in scoli si facultati unde strategia se bazeaza in principal pe atragerea absolventilor la continuarea studiilor. Urmeaza ca efectele sa se vada destul de serios in maternitati! Generatia care acum are intre 0-20 de ani, generatie cu un numar redus la 1/2 fata de "decretei", va trebui sa sustina natalitatea viitoare. Problema e ca si daca natalitatea reajunge la 2, numarul de persoane de astazi nu mai poate fi obtinut deoarece o natalitate de perpetuare a speciei (2.1) ar reusi doar sa pastreze populatia proportionala cu cea de atunci, nu cu cea de acum. Totusi, un salt al natalitatii de la 1.3 la 2.1 nu e posibil decat daca se vor reinterzice metodele contraceptive (in 1967 spre ex, natalitatea a sarit de la 1.9 la 3.6), lucru foarte putin probabil. Problemele sistemului de pensii vin tocmai de aici: un numar din ce in ce mai mic de persoane active vor trebui sa sustina un numar din ce in ce mai mare de persoane asistate.
Momentul critic ar trebui sa fie in 2032 (daca se pastreaza actuala varsta de pensionare).
Atunci vor incepe sa iasa la pensie cei din generatia 1967, cea mai numeroasa generatie. Pentru a continua cu surprizele placute, in 2032, cei care acum au 20 de ani vor avea 42, adica vor fi in floarea varstei, numai buni sa sustina o generatie mare de pensionari... Dar... cei care vor avea atunci 42 de ani sunt acum ca numar doar o jumatate din generatia 67!
In acel moment in locul unei generatii mari care sa sustina populatia asistata, vom avea o generatie mica ce va incerca sa sustina o generatie foarte mare de persoane. Daca acum bugetele sunt deficitare, imaginati-va cum vor fi atunci! Imaginati-va ce va fi dupa aceea, cand persoanele active vor fi din ce in ce mai putine dar vor trebui sa sustina o populatie destul de numeroasa...
Si daca tot v-am intristat, hai sa inchei cu o melodie care-mi place mult... Un cantec vechi ce contine mai multe sfaturi de viata decat o... "lectie de dirigentie"...
Printre ele si "respect your elders".
Continuarea Aici
luni, 20 septembrie 2010
De ce Romania e cea mai tare
De fiecare data cand ma intalnesc cu prietenii plecati se intampla un lucru interesant: dupa ce ii acuz de un comportament asemanator celui al lui Raducioiu, se incepe o discutie in care se compara tara in care ei traiesc cu Romania, cu bune si rele, in cunostinta de cauza.
De obicei, cei plecati sunt 100% de partea tarii unde au ajuns asa ca, de dragul debate-ului, mie imi vine responsabilitatea de a arata de ce Romania e cea mai tare tara!
De obicei imi vine greu asa ca va voi ruga pe voi sa completati opiniile mele cu opiniie voastre.
1. Romania este o tara fantastica deoarece are forma unui buchet de flori!... Asa scria in manualul din care invatam in generala geografie! Mie mi se parea ca seamana mai degraba cu un peste, lucru care ar putea fi de altfel confirmat de numarul mare de ... de pe strazile noastre dar si din Italia, Spania... ce sa mai... intreaga lume! Faptul ca Romania ar avea forma de buchet de flori (doar daca privesti cu atentie), nu e in masura sa ne ajute la ceva dar... ne face unici in lume...???
2. Romania are si munti si mare!... citez din memorie din aceleasi carti care imi bantuie trecutul. E drept insa ca in afara de Elvetia, Austria, Ungaria, Slovacia si Cehia, toate celelalte tari din Europa au cam ambele forme de relief. Si este la fel de adevarat si ca austriecii sau elvetienii ajung mai repede la mare decat ardelenii nostri! Din nou, faptul ca avem o mare murdara si munti cu putine partii de ski nu ne ajuta foarte mult dar le avem...
3. In Romania oamenii sunt prietenosi si primitori!... lucru foarte usor de observat pe figurile omenilor ce asteapta in statiile de autobuz in diminetile ploioase! Prietenia dintre noi mai poate fi observata si in trafic, atunci cand ne spunem cuvinte dulci de amor! cand ne ingramadim la cozi la plata impozitelor si cand ne injuram de Paste si Craciun langa usile bisericilor.
4. Romania este o tara emergenta, in plin proces de catching up, reprezentand un fantastic potential de investitii pentru occidentalii in cautare de chilipiruri. Am putea spune chiar ca Romania reprezinta un El Dorado al zilelor noastre. Totusi chilipirurile au inceput sa dispara dupa 2004, fiind rezervate unor "initiati" iar scaderea economica din ultima vreme, mult mai mare decat in toate celelalte tari, ne face sa realizam cat de sustenabila era cresterea noastra. In ce priveste asemanarea cu El Dorado-ul vestului salbatic, aceasta mi se pare foarte potrivita, si noi laudandu-ne cu aceeasi infrastructura si acelasi nivel de respectare al legilor ca si americanii acelor vremuri.
5. Avem cele mai frumoase femei!... Acest lucru este incontestabil, in mai ales de catre cei care nu au fost prin Polonia... Oricum, multe dintre frumusetile acestor plaiuri pot fi vazute mai des la Milano (in cazul in care sunt cuplate cu cine trebuie), sau in Spania/ Italia, daca s-au cuplat cu cine nu trebuia... Numarul mare de concursuri de Miss castigate de romance!
6. Ne pricepem la Fotbal! Incontestabil!!! in spatele tuturor blocurilor se discuta despre strategia de joc, despre ce trebuia sa faca fiecare jucator, despre cum insa "balonul este rotund"... si cum "Dumnezeu nu este roman"... in ziare scrie cum "baietii au jucat bine dar ceilalti si-au dorit mai mult victoria"...
7. Poate ca cele de mai sus va fac sa credeti ca traiti intr-o tara ca oricare alta dar... nimeni nu are preturi atat de mici ca noi (ne spune si Khris pe noul sau blog)... Da, poate in alte tari sunt perioade in care gasesti preturi promotionale mai mici la anumite produse si poate ca si preturile nepromotionale sunt comparabile cu cele de aici de la aceleasi produse dar in medie stam mult mai bine... Asta inseamna ca Nikee-ul luat din Europa romaneasca e mai ieftin decat Nike-ul luat din orice alta tara din Europa...
8. Impozitele nu sunt chiar asa de mari ca in alte locuri... E adevarat ca in Romania nivelul mediu de impozitare a muncii este de aproximativ 45%, cu mai putin de un punct procentual mai jos decat in Suedia spre exemplu... Sa mai spun ca avem un TVA printre cele mai mari si ca ne batem joc de bani cum putem, batandu-ne joc si de populatie in acelasi timp... nu micutilor... nu ma refer la noi ci la guvern, desigur!
9. Suntem un popor cu o istorie straveche! Ne tragem din daci si romani... iar "the ducks descend from the trucks"... Avem chiar atestari documentara in acest sens si probabil ca daca nu aveam prieteni de la Drobeta Tr. Severin, nu as fi ajuns niciodata sa gasesc acel cap de pod ramas in paragina si nici statuia lui Decebal, sculptata in stanca la Portile de fier...
10. Greutatile prin care am trecut ne-au unit, iar unitatea ne face puternici! Tocmai de aceea manifestatia impotriva taierii salariilor si pensiilor a avut ecou... sunand a gol! Daca ma gandesc ca zeci de mii de francezi au iesit pe strazi pentru a protesta vehement impotriva expulzarii rromilor in Rromania iar la demonstratia impotriva taierilor salariale s-au mancat mici, s-a baut bere si s-a dansat dansul pinguinului dupa un concert Smiley... incep sa ma jenez ca sunt roman!
Suntem cunoscuti ca tara cu cersetori multi, copii handicapati, hoti si criminali care au invadat Europa... ah si sa nu uit... dam foc copiilor in maternitate!
Nu credeam sa aibe imaginea tarii asupra mea ca individ pana acum vreo 5 ani... Am vrut atunci sa inchiriez o casuta pe coasta de azur pentru o vacanta. Dupa ce ne-am inteles la pret, proprietarul m-a intrebat ce adresa sa treaca pe contract. Cand i-am spus "Bucharest, Romania" s-a incheiat discutia. Mi-a spus sec ca nu vrea sa mai faca afaceri cu "noi"... desi eu nu mai facusem niciodata nici un business cu el.
Eu am cam ramas fara idei... ma ajutati voi? avem noi romanii ceva care sa ne diferentieze ceilalti, in afara de snobism, delasare, indiferenta, dispret fata de toti ceilalti, dezbinare si multe altele de acelasi gen?
Modificari demografice... de weekend
Acest profesor explica modificarile demografice cu ajutorul cutiilor de la IKEA.
Ce poate fi mai simplu?