sâmbătă, 3 iulie 2010

Discursul presedintelui Obama - filmul de sambata.

Rata somajului in US scade... in mare din aceleasi cauze ca si la noi: din ce in ce mai multi renunta sa-si mai caute...
Au disparut joburile din Census despre care vorbeam aici dar in lipsa lor in ultimele luni avem o usoara crestere a populatiei ocupate (o crestere mult mai inceata decat credeau analistii).
Ritmul de crestere a locurilor de munca in industrie in US a fost la 1/2 din asteptari.
Salariile orare sunt in scadere (de la 22.55 la 22.53$/h)... Lucru nu neaparat negativ avand in vedere ca primii dati afara sunt muncitorii necalificati iar revenirea lor ar putea avea acest efect.

Asa ca presedintele Obama ne asigura ca e totul ok si ca mai baga niste bani in stimularea economiei...
A se vedea insa ca banii investiti de ei sunt pentru niste "enablers" care faciliteaza accesul mai multor persoane in viata economica... nu pentru F16-uri, masini de politie sau schimbarea bordurilor!

vineri, 2 iulie 2010

Cine plateste de fapt cresterea de TVA?

Am vazut o multime de discutii in diferite locuri referitoare la ce drame va provoca aceasta crestere a TVA.
Ziarele in cautare de subiecte panicarde vorbesc de o crestere a preturilor cu 5% sau chiar mai mult... Blogurile cu ceva mai multa experienta in ale cererii si ofertei vorbesc chiar de o deflatie pe termen mediu si lung...
Eu ma intorc la economie pentru o explicatie "de manual" de economie:
sursa: http://tutor2u.net/economics/revision-notes/as-markets-price-elasticity-of-demand.html
In mare, graficul de mai sus spune ca orice taxa care modifica oferta (cum ar fi TVA, nu pe venit care modifica cererea), provoaca o miscare in sus a curbei ofertei. Totusi, cum cererea ramane constanta, pretul nu se modifica cu valoarea taxei.
Masura in care se modifica pretul depinde de elasticitatea cererii: In conditii de cerere perfect inelastica, teoretic preturile ar creste cu valoarea taxei. Totusi, in conditii de cerere perfect inelastica, preturile ar fi fost deja crescute de catre orice om de afaceri deoarece creste profitul fara sa diminueze volumul vanzarilor. In general conditii de "perfect" ceva... orice ar fi acel ceva... nu exista. la fel in conditii de cerere perfect elastica, produsul respectiv nu s-ar mai vinde deloc asa ca nu ne mai intereseaza ce se intampla cu pretul.

Ce se intampla cu produsele care ne intereseaza?
Cele cu cerere elastica - in general produse cu multe alte bunuri substituibile, in domenii in care influenta concurentei se simte (mancare, imbracaminte etc.), preturile vor creste cu foarte putin, producatorii si vanzatorii preferand sa isi asume aceasta scadere de margin. Nasol e ca in aceste domenii oamenii vor diminua cantitatea de bunuri mult mai mult, urmand ca intr-un final, vanzarile unor lanturi de magazine sa scada destul de abrupt, aceasta fiind inca o lovitura serioasa data retailului si manufacturilor din Romania.
Pentru produsele cu cerere inelastica - in general produse de monopol/oligopol, destul de rare pe piata, fara substituenti (cum ar fi benzina, telecomunicatiile) sau care s-au transformat in vicii de care nu poti scapa usor (tigari, alcool, tutun etc.), taxa va fi platita in principal de consumatori. Reducerea consumului in aceste conditii nu e foarte mare.

Implicatiile:
Pai cresterea taxei ar trebui sa aduca mai multi bani la buget dar acest lucru din nou depinde de elasticitate. Pentru produsele prea elastice (cum ar fi multe dintre alimente spre exemplu), s-ar putea sa observam o orientare a consumatorilor catre alimente din ce in ce mai ieftine, lucru care va pune presiune mare pe veniturile de la buget. Sunt sigur ca fiecare product manager stie elasticitatea produsului lui dar o statistica pe intreaga piata nu stiu sa existe.
In ce priveste volumul vanzarilor este clar ca acesta va scadea. Oamenii vor consuma mai putin deoarece constrangerea bugetara e mai dura la nivelul volumului de produse. Acest lucru pune din nou presiune pe sectorul productiv: cum nici consumul actual nu va fi continuat, ne putem astepta din nou la scaderi de salarii si concedieri in sectorul privat... care duc mai departe din nou la o reducere a cererii si o adevarata spirala deflationista. Trebuie sa ne amintim insa ca aceasta spirala deflationista nu tine la nesfarsit! Vor fi firme care vor supravietui si chiar o vor duce bine cand vor ramane monopol pe piata si vor seta preturile...!!!

De unde va veni in aceste conditii cresterea economica? Singurele surse de "crestere economica" ar fi diminuarea importurilor in conditiile in care in continuare reusim sa vindem in strainatate (in calculul PIB intra "exporturi nete" motiv pentru care importurile se scad din valoarea PIB-ului), si din exporturile unor firme precum Dacia sau Ford. Poate de aceea se vorbeste asa de mult despre "Exporturi ca motor al cresterii economice".
Totusi, si in strainatate se vorbeste de un Double Dip (inca nu se vorbeste de un Multiple Dip) asa ca nici cererea din partea lor nu va fi mare.
E bine totusi ca avem oferta destul de bine adaptata nevoilor acestor perioade, macar pe partea Dacia si alte cateva firmulite, mici manufacturieri. Ford stiu ca vrea sa produca Tranzit Connect, o autoutilitara pentru care momentan piata a picat rau de tot... asa ca in urmatorii ani nu ii vad prea bine.
Poate era o idee sa cumpere politia vanuri de la ei in loc de Passaturile Variant si de Vito-uri... dar nu stiu cum stateau la comisioane.

Revenind la Cresterea economica, am spus mai devreme ca volumul vanzarilor va scadea, preturile pot creste, ramane constante, sau scadea (nu ma astept la cresteri care sa compenseze scaderea volumelor), somajul va creste cu siguranta din cauza diminuarii cererii de bunuri si servicii... Care crestere economica?
Nasol e ca nici masura cresterii TVA, desi contabil corecta, nu va da rezultatele dorite in diminuarea deficitului bugetar, iar asta doar din cauza mersului economiei, fara sa luam in calcul incentive-ul pentru evaziune.

Ce va urma?
Varianta 1, a "Increderii" nu a mers pe deplin din cauza legii aleia nenorocite "de-i zice constitutie"...
Varianta 2, a FMI sau a "Neincrederii" nu va da rezultatele dorite iar acest lucru se va observa cel mai probabil pe la sfarsitul anului acesta...
Hai sa ne mai bucuram un pic de vremea frumoasa de afara si vorbim mai la toamna de varianta a treia... Desi aceasta varianta loveste dur in banci, in populatie, in stilul de viata (s-ar putea sa ajungem sa descoperim din nou ca merele cu viermi sunt mai sanatoase decat cele care rezista 3-5 luni in fructiera fara sa se observe), in tot, aceasta varianta ar putea insemna o relansare a productiei in Romania...
Manageuita corect, "Varianta 3" ar putea reechilibra aceasta tara pe termen ceva mai lung... Si cred ca doar un guvern de tehnocrati ar adopta o astfel de varianta asa ca poate ar mai epura si clasa politica.

Hai sa vedem si partile bune din tragediile zilnice:)

joi, 1 iulie 2010

prima zi cu TVA marit

Asa cum ati observat, suntem intr-o perioada in care consumul se diminueaza. De vreo doi ani romanii au inceput sa mai inchida cureaua la cate o gaura si sa renunte la "plazmi", la schimbat masina o data la 3 ani... uneori si la sapun (dar asta era si inainte:)... Produsele mai ieftine intra in cosul de consum al familiilor ducand preturile si incasarile in jos.
S-a vorbit mult despre impactul negativ al cresterii TVA asupra inflatiei... mie mi se pare ca a vorbi intr-o astfel de perioada de inflatie e ca si cand ai urla ca vrei apa plutind pe arca lui Noe... dar hai sa vedem!

In general un anumit nivel al inflatiei este benefic pentru economie, el provocand o rotatie mai rapida a banilor prin consumul datorat "incentivului" valorii viitoare mult mai mici. Se considera ca 2% pe an ar fi perfect in conditiile in care produsele de azi nu prea mai seamana cu cele de acum 10 ani din punct de vedere al calitatii (tehnologiei inglobate) asa ca ar trebui sa fie mai scumpe. (cine nu ma crede sa compare LCD-ul de 81 cu CRT-ul de 55 sau HTC Desire cu Nokia 5110... pretul in 2000 pt unul si in 2010 pt celalalt sunt comparabile daca tinem cont si de inflatie chiar daca avem cu totul alta mancare de peste:).
Cand e prea mare, inflatia e daunatoare deoarece dilueaza orice fel de economii si conduce la o "spirala inflationista" in care populatia, pentru a se proteja de efectele negative, cere si obtine salarii mai mari care apoi se duc din nou in... inflatie!
Deflatia e probabil un dezechilibru si mai daunator deoarece incentiveaza consumul viitor si astfel un blocaj economic. In plus da peste cap planurile de afaceri conducand la somaj si multe alte probleme.

Hai insa sa intram ceva mai in detaliu in ce priveste TVA.
O prima problema adusa de aceasta modificare brutala este modificarea tuturor sistemelor informatice... suna simplu dar cand ai de-a face cu billingul a milioane de consumatori nu este. Mai mult, toate preturile aveau afisat TVA-ul si aratau ok... usor de retinut... acum va trebui facut un efort pentru a modifica si regandi tot.
Gandind keynesist asta nu e rau! presupune investitii si oameni ocupati care modifica preturile:)... Chiar daca acestea sunt niste cheltuieli nefolositoare, ele fac banii sa se invarta un pic prin economie!
Spuneam ieri ca aceasta taxa va fi impartita intre cumparatori si vanzatori asa ca nu vor creste preturile cu 5%. Unele lanturi de supermarkete au anuntat chiar ca vor prelua ei impactul acestei cresteri... probabil tocmai pentru ca nu au putut schimba toate preturile intr-o zi:).
Problemele insa incep sa apara: o taxa mai mare presupune venituri mai mici pentru vanzatori (si tot lantul pana la producator). Veniturile mai mici sunt cauzate pe de o parte de preluarea unei parti din TVA si pe de alta parte de o cerere in scadere (datorata cresterii pretului). Blocajul economic e in toi si multi agenti economici de-abia supravietuiesc in asteptarea unor rambursari de taxe ce s-au transformat fara voia lor in credit fiscal acordat statului. Cum vor supravietui acesti agenti economici obisnuiti cu ccresteri de 8% pe an? Din pacate solutia e una nu tocmai placuta! restructurand!... si asta chiar nu prea stiu sa faca!
Vor da oameni afara sau le vor taia salariile pentru a isi salva firma iar asta cauzeaza un nou val de diminuare a cererii.... alte scaderi de preturi... alte falimente... alti someri... alte taieri de salarii!

Romania are probleme din ce in ce mai mari nu din cauza deficitului sau a datoriei publice (ca celelalte state) ci din cauza unei conduceri defectuoase!
In continuare avem problema unui sistem de pensii nesustenabil si (aproape) imposibil de restructurat fara sa aducem amendamente inacceptabile constitutiei, in continuare sistemul privat primeste principalele lovituri, in continuare mergem in jos ceea ce inseamna ca nu vom reusi sa obtinem veniturile dorite la buget desi cheltuielile cu somajul vor creste.

Exista solutii? Da!
Ar fi acel al treilea plan de care vorbeam odata dar despre care nu prea vroiam sa vorbesc de fapt... Se leaga cu postul de ieri dar e inacceptabil din punct de vedere politic si al benere.
Pune presiune pe cei "too big to fail" iar ei au o putere de negociere mult mai mare decat milioanele de amarati din buzunarul carora se fac reformele!
Miscarile din ultima vreme ar putea fi o incercare de testare a unor praguri pe acel al treilea plan. Nu ma astept insa sa dureze prea mult deoarece oameni cu interese mari vor incepe sa puna presiune politica!
Va veni oare vreun moment in care sa se poata aplica acel al treilea plan? din pacate... da! doar ca e imposibil de stiut cand... in mare cand o sa vrea Mugurel.

miercuri, 30 iunie 2010

Mirificul Ron

Nici nu m-am intors bine in tara si am fost asaltat de stiri care mai de care mai panicarde...
"Ce se intampla... vom ajunge la 5ron/eur... dar la 6..."
"Ne-au facut TVA-ul 24%... o sa se scumpeasca toate cu 5%..."
Crunt ce-i drept...

Hai sa vedem cum vine treaba: se pare ca exista o legatura intre cresterea Eur si anuntul de neconstitutionalitate a masurilor intreprinse de guvern... Economia ne spune insa ca o masura anticipata de catre agentii economici nu creaza efecte atunci cand ea este adoptata deoarece agentii au adoptat deja masurile de protectie! si suna logic ce spune economia!
Faptul ca masurile sunt neconstitutionale ar putea sa-l mire decat pe micutul Boc desi cred ca el stia cel mai bine ca nu le poate aplica! pe noi ceilalti nu cred ca ne mai mira. Pe bloguri au fost sute de posturi referitoare la faptul ca planul de masuri e o gluma (inclusiv aici unde cititorii au identificat atat de bine ca masurile se vor aplica doar partial).
Sa credem ca cei care invart si influenteaza pietele (prin influenta pe care o au asupra anumitor interventii) nu stiau ca e neconstitutional? hmmmm...

Declararea taierii pensiilor ca neconstitutionala insa ar fi putut duce la un val de neincredere ce ne-ar putea face sa pierdem urmatoarea transa de la FMI in valoare de 850 mil.Cum ne-am descurca fara ea nu stiu... imaginati-va ca transa aceasta inseamna vreo 600 de masini ca a lui Casuneanu.... Cat cele 11 staruri ale unei echipe de la mondial... cat.... nici nu pot calcula in genti ale lui Nuti... o crestere a rezervei valutare cu 850 mil ne-ar ajuta in acest moment sa... crestem rezerva valutara cu 850 mil sau sa mai platim pensiile si salariile netaiate cam o luna!!!
Nici asta nu pare a fi problema! Iar 850 mil e peanuts (ma rog... 0.8% din PIB care si el e peanuts... va dati seama ca avem persoane care au masini ce valoreaza a o mia parte din PIB-ul acestei tari)...

Si totusi de ce se depreciaza leul??? Am gasit! pentru ca viitoarea crestere a TVA ne impinge spre un leu mai slab!... sau nu? cresterea cu 5pp a TVA va f desigur suportata de producatori si consumatori depinzand de elasticitatea fiecarui bun. Avand in vedere ca multe preturi scad (cel mai bun exemplu fiind apartamentele, in scadere cu 5% fata de 2009 cand deja scazusera serios), cred ca inelasticitatea cererii nu mai permite vanzarea a orice oricat oricum! Noroc cu cresterea TVA ca altfel riscam o dezinflatie asa de mare ca puteam da in deflatii...
Revenind, cresterea TVA din 1 iulie are dpdv economic 2 efecte: scumpirea consumului intern ce duce la un consum mai mic si astfel la importuri mai mici (am impresia ca asta ajuta la diminuarea deficitului comercial care s-a mai diminuat dar exista in continuare:) si la incurajarea oamenilor sa faca achizitii acum, inainte de scumpiri!
Diminuarea deficitului comercial inseamna o cerere mai mica de moneda straina iar incurajarea consumului pana la intrarea in vigoare a cresterii taxelor duce la o cerere mai mare de lei (moneda cu care se platesc majoritatea lucrurilor din aceasta tara), cel putin pana la 1 iulie... amandoua insemnand apreciere a leului cel putin pe termen scurt....
Deci nu am gasit inca motivul!

Problemele economice ale Romaniei nu au inceput de ieri! De ceva vreme ne intrebam cu totii de ce avem masuri asa de dure, de ce la noi e altfel, de ce am aflat dintr-o data ca avem datorii de 10 miliarde scadente anul acesta de care nu ne-a zis nimeni etc.! iar faptul ca avem datorii de 10 mld ne-ar putea duce la concluzia ca cererea de valuta e de fapt mai mare decat ne asteptam! Lucrul acesta inseamna ca leul trebuia de mult sa se deprecieze abrupt! cum de a inceput doar acum cand masurile luate nu prea prevesteau asta?

Cel mai probabil problema e la nivelul perceptiei! Pana acum premierul se lauda ca au tinut cursul si spunea de vreo 10 ori in cadrul discursului acest lucru... BNR intervenea de fiecare data cand leul ajungea la marginea intervalului de variatie chiar daca acest lucru a insemnat ca a fost nevoit sa arunce un miliard de eur in plata unor banci care cumparau deja masiv Eur...
AC pusese aici un comentariu care merge fix in directia pe care o vedeam si eu... Din pacate insa desi deprecierea era previzibila, momentul in care ea se intampla nu prea!... motivul? Mugurel e la butoane si de aceea piata functioneaza doar din cand in cand... BNR intervine in piata sa penalizeze... nu neaparat speculatorii ci mai degraba pe cei care nu sunt de partea care trebuie!
Un exemplu urat de interventie a BNR a fost cand Lucian Isar a fost dat afara din BancPost prin desfiintarea functiei detinuta de el dupa o serie de sicane... pentru ca observand vulnerabilitatile leului, Isar a pariat impotriva acestei monede in acel "atac speculativ" de acum 2 anisori... care avand in vedere ce s-a intamlat apoi la inceputul anului, nu a fost chiar speculativ... ba chiar pare acum foarte bine fundamentat! Singura problema atunci e ca a pariat fara sa "ceara voie de la stapanire"...

Si totusi, in conditiile in care sta pe o rezerva de 30 miliarde eur, in conditiile in care poate decide orice modificare a ratei dobanzii de politica monetara si orice modificare a RMO isi doreste, in conditiile in care poate cere bancilor sa se recapitalizeze sau chiar sa le dicteze pe cine sa dea afara, cum se face ca BNR nu a intervenit pentru "salvarea leului"?
Simplu...

  1. din cand in cand e nevoie de cate un bau-bau pentru ca lucrurile sa mearga (daca nu aplicati aceste masuri lasam cursul sa ajunga la 6... Alo... domnii carora v-am dat credite... vreti sa riscati?)
  2. BNR trebuie sa satisfaca si ea niste interese ale bancilor "partenere", cele prin care fac operatiunile de pe piata, cele care au cumparat masiv eur in ultimele luni... Sa ne amintim ca aceste banci nu au repatriat banii asa ca au nevoie de profitabilitate de pe urma noastra!
  3. chiar daca mai au 30 miliarde de aruncat, nu poti inota impotriva curentului la nesfarsit... iar Romania nu e intr-o situatie chiar roz... chiar deloc! O datorie scadenta atat de mare poate crea probleme serioase.
  4. pentru ca cel mai usor de facut ajustarile si cel mai constitutional este aceasta a 3-a metoda pe langa "varinta de incredere" si cea "de neincredere"...
  5. pentru ca Romania are nevoie de un curs de schimb depreciat pentru a castiga competitivitate:))))... sau pentru ca producatorii de la noi sa aibe bani de inca o masina de fitze ca in cursuri de management tot nu vor investi pana cand frustrarile vechi nu vor disparea
  6. pentru ca tinta de inflatie nu a fost niciodata o tinta reala
  7. vreti sa mai continui?
Cat va dura aceasta depreciere?
din nou simplu: pana cand se va putea castiga mai mult din apreciere... Va mai amintiti cum anul trecut toata lumea stia ca leul va ajunge la 5ron/eur?... isi mai aminteste cineva ce s-a intamplat?
Oare acum ce credeti ca se va intampla?

intre timp pe eur/usd lucrurile par ca se indreapta spre o noua crestere care incepe cu stabilizarea dupa o corectie...
Va depasi de data aceasta nivelul de 1.26?
Pe termen lung situatia Romaniei s-ar putea sa fie favorizata... inca nu se ajunsese la o datorie publica asa de mare cat sa creeze probleme asa ca nici cresterile dobanzilor nu ne impacteaza ca pe alte tari... Cu un pic de gandire strategica Romania ar putea iesi din criza in cativa ani inaintea celorlalti... desi a intrat mai tarziu:)