sâmbătă, 8 ianuarie 2011

despre stat...

Am rasfoit cateva carti vechi si am regasit un citat foarte interesant pe care il uitasem:

"Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else."
(Statul e o inventie fantastica prin care toti doresc sa traiasca pe cheltuiala tuturor celorlalti)...

Cred ca e un citat foarte bun de repetat de fiecare data cand auzim la TV "Statul ar trebui sa se implice" sau "Statul ar trebui sa rezolve"...

Iar atunci cand auziti aceste lucruri, ganditi-va daca in conditiile in care Statul v-ar permite sa pastrati cei 43% din munca voastra pe care ii preia (atat reprezinta povara fiscala asupra muncii in Romania, povara fiscala comparabila cu cea din statele nordice), alaturi de cei 20% din consumul vostru (cat reprezinta TVA-ul de 24% din pretul final al marfurilor), nu cumva ati reusi sa rezolvati singuri acele probleme, fara nici o interventie din partea statului, fie ca este vorba despre educatie (pe care cu un salariu dublu ati putea sa o platiti mai usor decat sa orientati copiii spre domeniile "sponsorizate de stat" dar care nu se mai cer de catre piata din anii 80), sanatate (oare nu ati putea cu un salariu dublu sa platiti chiar si o operatie costisitoare, in conditiile in care azi statul plateste doctorii jignitor si oricum trebuie sa dati foarte multi bani pentru ca operatia sa decurga bine), constructii (oare cu un salariu dublu pt toti cetatenii ar mai fi nevoie de mii de oameni platiti in fonduri de garantare ca sa preia riscurile sau care sa construiasca cartiere ANL oferite "nevoiasilor" cu pile pe pozitii de conducere in partide), asigurari sociale (oare la un salariu dublu nu ati fi in stare sa economisiti destul cat sa nu mai fie nevoie de ajutor de somaj cand ramaneti pentru cateva luni fara job sau de concediu maternal, in conditiile in care oricum salariul unuia dintre parinti ar ramane la fel de mare... dublu fata de cat e acum)?

Tot Bastiat mai avea o vorba interesanta (pe care nu o mai gasesc) prin care spunea ca oamenii cer, statul da, dar statul e un urias cu 2 maini... si ca sa dea cu una trebuie sa ia cu cealalta...
Deloc surprinzator este ca mana care ia face o treaba mult mai buna decat cea care da!

Hai sa incercam sa schimbam aceasta mentalitate de asistat si sa cerem din partea statului sa ne lase noua decizia in ce priveste ce si cat avem nevoie!!!


Si inchei cu inca un citat de la acelasi autor:
When under the pretext of fraternity, the legal code imposes mutual sacrifices on the citizens, human nature is not thereby abrogated. Everyone will then direct his efforts toward contributing little to, and taking much from, the common fund of sacrifices. Now, is it the most unfortunate who gains from this struggle? Certainly not, but rather the most influential and calculating.

vineri, 7 ianuarie 2011

Din nou despre imobiliare

Pe buzele tuturor surade o intrebare: cat vor scadea preturile imobiliarelor in 2011.
Intrebarea e gresita! Faptul ca atat de multi oameni se intreaba in continuare acest lucru inseamna doar ca dupa ce s-au fript cu scaderi de aproximativ 50% fata de pretul din 2008, instinctul de "investitor mioritic" a revenit in multi dintre noi...

E clar pentru toata lumea ca la noi preturile nu pot scadea peste 700eur/mp... sau era 1200... sau sub cat nu pot scadea preturile constructiilor de fapt?

Am observat foarte multe pareri pana acum ce spuneau fie ca preturile vor mai scadea pentru ca nu mai este cerere, fie ca preturile nu vor mai scadea pentru ca desi cererea lipseste, costurile de constructie nu sunt legate in nici un fel de cerere ci mai degraba de pretul constructiilor pe alte piete.

Parerea mea despre fundamentele evolutiei pe piata imobiliara cred ca v-o amintiti din posturile de aici si respectiv efectul masurilor guvernului de aici.

Acum revin doar la cele 2.
Inainte de 2008 multi confundau cererea cu "dorinta"... Observand ca fiecare om si-ar dori un apartament in centrul orasului, o vila in suburbii, inca 2-3 apartamente de inchiriat, o casuta la munte si una la mare, concluzionau in graba ca cererea este de cel putin 5 locuinte per persoana, motiv pentru care la o populatie de 22 de milioane (nu stiu daca mai sunt 18 in Romania) inseamna ca in urmatorii 80 de ani constructiile vor creste masiv... asa ca investiti.
Totusi, dorinta, ca sa se transforme in cerere, trebuie sa fie solvabila, trebuie sa fie constientizata si prioritizata de subiect, trebuie sa fie cunoscut obiectul ce satisface acea nevoie, iar subiectul trebuie sa stie si sa aibe voie sa achizitioneze acel bun (ex: legile impotriva achizitiilor straine).
In momentul de fata cerere este dar in principal latenta, nesolvabila, datorata greutatii unor "investitori" care si-au dorit atat de mult sa "dea lovitura" in imobiliare sa se reorienteze catre alte domenii in continuare in crestere. Cererea nesolvabila insa nu inseamna NIMIC pe piata! Acest lucru ar trebui sa duca la o scadere a preturilor, asa cum spuneam si in celelalte posturi. Totusi, aceasta scadere este lenta si cu "hopuri" datorate Bull-trapurilor.

In ce priveste costurile si faptul ca in Romania nu se poate construi mai ieftin decat in alte tari, deoarece materialele de constructii ar putea fi exportate in acele tari, aparent acest lucru contine un sambure de adevar. E foarte corect ca pe o piata globala, nu conteaza doar cererea interna in conditiile in care pot fi accesate si piete straine.
Vom abserva insa ca nici pe pietele straine situatia nu e tocmai roza si ca multe dintre tarile cu o mai mare transparenta a informatiilor si mai multa concurenta, preturile fie au scazut destul de abrupt, fie nu au urcat niciodata prea mult.

Observam insa si tari vecine, care ar putea accesa si ele piete straine. In Bulgaria spre exemplu, in statiunea de ski unde am fost, pretul de strigare al unui apartament la cheie, mobilat (stil ikea) si utilat (frigider, plita si cuptor incastrabile, hota, televizor etc.) porneste de la 300 eur/m2 si urca pana la 450eur/m2 in conditiile unei pozitionari deosebite...

Ptiu la naiba... ei au reusit sa construiasca si la preturi mai reduse...?
Cum oare? Dupa un pic de studiu am ajuns la cateva concluzii:

Pai in primul rand piata cimentului la ei nu e un oligopol cooperant! La noi avem Lafarge si Holcim, cei 2 giganti care seteaza strategia dominanta in asa fel incat sa-si maximizeze profitul. In al doilea rand, dezvoltatorii de la ei tin cont de cerere si in multe cazuri lucreaza cu facturile la vedere. Asta inseamna ca discounturile de pana la 60% (din ce stiu eu iar eu s-ar putea sa nu stiu nivelul maxim) primite pentru gresie, faianta, instalatii electrice, termice, sanitare etc. pentru cumparaturile engros se vad si in buzunarul clientului, nu doar in cel al constructorului sau dezvoltatorului.
Forta de munca la randul ei e platita decent dar nu exagerat. Nu stiu daca sudorul Dorel cere si acolo mai bine de 1000 Eur pentru ca are un pic de experienta... nici daca soferii sunt suparati ca scot doar 600 Eur. S-ar putea sa va surprinda dar cunosc destul de multe cazuri de persoane cu liceu si cu joburi de mare responsabilitate precum cele de mai sus, care scot chiar mai multi bani lunar si care sunt in continuare suparati ca nu traiesc destul de bine...

De asemenea, costurile terenurilor la ei sunt un pic diferite avand in vedere ca spre deosebire de Romania, in alte tari intrarea in UE nu a fost privita ca oportunitatea de a iesi din foame a multor persoane... desigur fara munca...

Cu alte cuvinte, cu forta de munca destul de ieftina, cu terenuri in zone excelente la preturi decente, cu preturi care nu sunt formate in conditii de monopol si cu discounturi la vedere (sau chiar cu marginuri rezonabile inclusiv pentru comenzi mai mici), fara jecmanelile clasice din momentul in care doresti sa primesti autorizatiile sau sa te legi la infrastructura unor regii monopol, undeva in Europa, nu foarte departe, se poate construi la preturi semnificativ mai mici decat la noi.

Efectul globalizarii clamat de multi, acela ca nu se poate construi aici mai ieftin deoarece costurile trebuie sa fie comparabile cu alte tari, existand cerere externa pe piata factorilor de productie este exact motivul pentru care ma astept ca preturile sa scada in 2011 ceva mai rapid decat in 2010:
concuram cu state precum Bulgaria pentru atragerea investitiilor, in conditiile in care noi NU suntem la fel de bine pozitionati (vezi proiectele de transport gaze care ne tot ocolesc), avem taxe mai mari (vezi TVA 24% versus 20%), avem dobanzi mai mari pentru imprumuturi (rata dobanzii de politica monetara e 0.18% pt BGN versus 6.25% pt RON), avem infrastructura mai slaba ce trece prin o multime de sate, avem preturi mai mari, avem birocratie mai stufoasa, justitie mai paguboasa si coruptie mai serioasa etc.

Cu toate aceste caracteristici, sunt curios care sunt motoarele cresterii economice prognozata de multi pentru anul acesta... care sunt acele beneficii pe care le oferim investitorilor (in afara privatizarii unor monopoluri pe 1 leu si scutirii de taxe pe zeci de ani)