vineri, 22 octombrie 2010

Invataminte pentru tineri...

prefer sa nu comentez in nici un fel...
prefer doar sa ascult si sa dau mai departe sperand ca ei vor castiga... sau ca noi vom castiga pentru ei...

joi, 21 octombrie 2010

De Soto

Am ascultat ieri prelegerea de seara a prof de Soto. Cu parere de rau a trebuit sa refuz invitatia lui Bogdan deoarece la pranz am fost destul de ocupat dar cred ca partial de Soto a acoperit subiectul de la pranz si in ASE.
Chiar daca sunt de acord cu multe dintre lucrurile spuse de el in continuare nu sunt convins ca el propavaduieste "calea cea buna".

In primul rand ideea de antreprenoriat, una buna in sine, nu stiu cat de aplicabila este... in lipsa unor "statistici oficiale", ma intreb cat de usor ar fi sa afli ca e nevoie de ceva intr-un anumit colt al lumii, in conditiile in care traim totusi intr-un univers limitat.
Pe partea de distorsionare a pietei prin interventia statului si imposibilitatea calculului economic, R. Lucas spunea ca miscarile statului pot fi endogenizate avand in vedere ca se cunosc scopurile lor. Nu stiu insa ce se intampla cu miscarile a milioane de oameni chiar mai imperfect informati decat statul statul... pot fi acestea prevazute in conditiile in care miscarile lor depind de atat de multe variabile?

Problema aruncarii de masa monetara pe piata e intr-adevar o prostie in momentul in care vezi ca acest lucru nu mai functioneaza. Nu stiu cat de corect este insa un etalon aur avand in vedere ca (in opinia mea) nu incurajeaza dezvoltarea...
Hai sa incercam un exemplu: sa spunem ca tot ce avem e pretuit in aur sau in orice alt etalon ce ramane aproximativ constant. Ma intreb ce s-ar intampla pe termen ceva mai lung... Sa zicem ca incepem prin anii 1900 si ne gandim la industria Auto. Sa zicem ca primul automobil a avut un pret... urmatorul includea ceva mai multa inovatie asa ca trebuia sa fie mai scump (chiar daca acest lucru inseamna o inflatie absolut normala observata CPI)... dar diferenta aceasta ar fi fost destul de dificil de platit in conditiile in care masa monetara ramane constanta... Acum intrebarea: oare industria auto ar fi ajuns la nivelul de azi in conditiile pastrarii etalonului aur?
Da! Este corect ca se risipesc resursele, da, este corect ca ESP-ul mi-a intrat doar de vreo 4 ori dar m-a salvat de cel putin 2... da, este corect ca nu e nevoie neaparat de oglinda heliomata si senzori de de toate dar... sunt foarte folositoare. In plus, chiar daca se consuma mai multe resurse, se descopera si metode alternative de procurare a lor...
Ca sa ne reamintim un episod de istorie, in criza anilor '30, lumea a inceput din nou sa creasca doar dupa ce s-a rupt etalonul aur si s-a permis deprecierea monedei prin lege pana la un alt nivel de referinta in aur... As spune ca nici atunci nu s-au platit complet oalele sparte in perioada precedenta de crestere (a fost nevoie de ww2 pt asta) dar... chiar daca obiectivul declarat este eficienta, spuneam odata ca un obiectiv mai realist pt economie e controlul iar ca obiective personale probabil fericirea/ starea de bine.

Mai mult, observam ca acum cand banii se devalorizeaza, avem din ce in ce mai putini tirani care iau cu ei in mormant "tezaurul"... (ar fi ce-i drept cateva cavouri cu termopane pe la Bellu dar piramide mai rar).

Continuand exemplul cu masini... ma intreb daca dupa 110 ani s-ar compara 2 economii... una "pe steroizi financiari" precum actualul sistem si una cu etalon aur care a inhibat cresterea pastrand insa anumite proportionalitati cu resursele rare... oare din care economie v-ati cumpara voi o masina? V-ati lua un Camaro sau un CLK provenite din economii declarate de de Soto ca socialiste (deoarece ingradesc antreprenoriatul prin interventiile statului) sau v-ati lua o masina "Tata Motors", asa cum banuiesc ca ar ajunge cele gandite cu respectarea proportionalitatii cu resursele?
Si daca ati alege Camaro sau CLK, nu cumva le-ati arata celor care inca mai pastreaza respectul pentru resurse ca gresesc? Oare dupa ce ar pierde odata in acest joc, nu ar fi si ei tentati sa schimbe partea? Dar oare nivelul de dezvoltare la care ar ajunge i-ar permite economiei care nu a luat steroizi sa concureze cu cea foarte puternica?

Am descoperit insa ca avem pareri comune in multe chestiuni, una dintre ele fiind cea a inflatiei vs deflatiei... Si de Soto considera ca initial sistemul se va contracta precum in Japonia, odata cu stingerea datoriilor si astfel sterilizarea de masa monetara in conditiile lipsei cererii de bani urmand ca apoi sa depinda foarte tare de cat de bine vor reusi bancile sa sterilizeze excesul de lichiditate... si nici el nu crede ca acest lucru se va intampla.
Spuneam in posturi trecute ca da... dupa 5-8 ani de deflatie, ne va lovi un adevarat uragan financiar... deocamdata insa nu! Nimeni nu castiga acum de pe urma inflatiei (sau ma rog... nimeni dintre cei importanti).

Am descoperit ca am aceeasi "pasiune" ca si de Soto legata de interventia statului si ca si acesta ar dori ca statul sa isi diminueze puterea... Normal pentru el ca varf de lance al gandirii libertariene... am descoperit si eu ca sunt mai libertarian decat credeam in anumite privinte.

Am descperit insa si ca avem pareri radical diferite in ce priveste economia subterana si statistica!!! Eu prefer oricand un model econometric bine garantat in fata unui rationament si as prefera sa fim cu totii egali iar comportamentul de tip freerider sa fie minimizat pe cat posibil.

Intr-un final am vrut sa ii pun o intrebare mai degraba morala:
Cum se face ca majoritatea libertarienilor convinsi pe care ii cunosc se plang de faptul ca statul le-a taiat 25% din salariu... in conditiile in care si de Soto e profesor la o universitate de stat? De ce atat de multi libertarieni apeleaza la fonduri publice pentru a castiga mai bine?

Asta e un fel de "fa ce zice popa, nu ce face popa"?...
Ma bucura in schimb faptul ca in conditiile in care austrianistii nu prea recunosc drepturile de autor, cartea sa proaspat lansata in Romania se afla si pe net, in limba engleza.


In concluzie, a fost o alta experienta interesanta, o prezentare a unor idei ce au cucerit extraordinar de multi oameni, o prelegere occidentala, plina de energie (chiar daca mi-ar fi placut sa ne vorbeasca liber, nu sa citeasca).
Sper ca v-a placut si voua!

oare ce ne va povesti Bullard azi?

In aceasta seara, presedintele FED St. Louis va vorbi public.
In mod normal o astfel de veste nu merita spatiu nici macar pe un blog micut ca acesta dar Bullard e o persoana destul de interesanta.
In ciuda faptului ca reprezinta FED si ca trebuie sa cante in stilul in care i se spune, Bullard este si o persoana cu opinii proprii destul de interesante.
El este, spre exemplu, persoana care acum mai bine de 10 ani, intr-un moment in care economia americana dadea semne serioase de oboseala (vezi criza .com-urilor) si in care se punea problema deflatiei, asa cum se pune si astazi, recomanda o perioada de deflatie si argumenta ca o astfel de perioada nu ar fi atat de negativa pe cat se crede.
Ba chiar arata cu exemple concrete cum in anii 1875-1900 a existat crestere economica in ciuda existentei deflatiei.

Mai multe pareri de-ale lui Bullard gasiti aici

Daca despre meetingul G20 nu cred ca vom afla stiri deocamdata, ne jucam cu ce avem. Stim doar ca ei sunt destul de stresati de potentialele lupte valutare pe care eu le vad ca pe incercari de "magie"...

Stare de fapt

Sunt trist sa vad un astfel de film dar imi dau seama ca asa am ajuns... noi romanii si nu numai noi!
Sunt multe tari in care lucrurile s-ar fi desfasurat exact la fel... poate doar nimeni nu ar fi dat o mana de ajutor.
S-ar parea ca individualismul nostru ne-a facut sa uitam de beneficiile unor eforturi minime pentru noi dar care pot insemna foarte mult pentru altii... s-ar parea ca individualismul ne-a facut sa uitam ca ce i se intampla altuia ni se poate intampla si noua. S-ar parea ca am uitat sa respectam proprietatea altora in incercarea noastra de a ne concentra pe binele propriu care va duce la binele colectiv.

Intrebare: Tu ai fi facut ceva daca ai fi observat intamplarile din filmul de mai jos? Daca da, CE?
Da, exista raspunsuri corecte dar... din pacate nici daca ai fi facut ce e corect nu cred ca ai fi reusit sa schimbi nimic.

Imi amintesc ca acum cativa ani, cineva mi-a spart geamul masinii sperand sa-mi ia GPS-ul si detectorul de radar. Din pacate pentru acea persoana a fost vazut de femeile de serviciu asa ca a fugit pierzandu-si ochelarii de soare.
Am chemat politia chiar la locul faptei, au ridicat ochelarii, am fost la sediul lor, am dat cu subsemnatul, mi-au nenorocit pielea bej de pe scaune cu praf de amprentat... Le-am spus politistilor ca au o pereche de ochelari de soare cu amprente clare si 2 martori care au vazut bine pe cei care au spart geamul + in ce curte au sarit... Mi s-a promis ca cineva va trece pentru a interoga martorii... si cu promisiunea am ramas.
Am sunat sa fac follow-up cu tovarasu' politist de vreo 4 ori in acea saptamana. De fiecare data el imi spunea ca a interogat martorii iar martorii imi spuneau ca nu le-a intrebat nimeni nimic. Asa ca m-am lasat pagubas.

Si totusi platesc taxe pentru un serviciu numit siguranta publica, avem politie, jandarmerie si politie comunitara, toti cu obiectiv sa nu se intample asa ceva... si toti se limiteaza la cate o spaga mica sau la cate o ciupeala de ici de colo...

Da, raspunsul corect ar trebui sa fie "as fi sunat la 112 si as fi dat informatiile despre persoana respectiva"... dar nu sunt sigur ca s-ar fi schimbat ceva!
Poate doar un politist si-ar fi luat partea, lucru bun totusi avand in vedere ca poate astfel costul furturilor ar creste.

miercuri, 20 octombrie 2010

nu uitati

Miercuri, pe 20 octombrie 2010, la Bucureşti,
două evenimente:

la Universitatea Româno-Americană, în Aula Magna, ora 11.00
Prelegere publică:Financial Crisis and Economic Recession

şi la Academia de Studii Economice,în Aula Magna, ora 18.00
Prelegere publică: The Crisis of Statism and the Way Out



marți, 19 octombrie 2010

Momentul adevarului

A venit un moment destul de interesant... Dolarul a ajuns atat de oversold incat au ramas doar doua optiuni:
- fie se intareste semnificativ - varianta deflationista pe care o cred destul de probabila
- fie se depreciaza puternic aducand fiori reci inflationisti unei lumi intregi si periclitand statutul sau de moneda de rezerva.

S-ar parea ca miscarea Chinei a fost triggerul... motivul pentru care dupa ce eur/usd a atins de 2 ori pragul psihologic de 1.4 si a fost respins, atunci cand se apropia a treia oara lucrurile s-au schimbat.
Sa vedem daca aceasta miscare e doar pe termen scurt sau reprezinta o schimbare de trend!
Miscarea chineza a presupus ca foarte multi traderi isi inchid pozitiile scurte pe USD ca sa deschida pozitii lungi pe CNY... actuala "bataie a pestelui".

Interesant e ca tocmai s-a terminat o miscare mai generoasa si mai usor de prevazut a usd... ce urmeaza insa e discutabil! Sunt atat de multe posibilitati de evolutie incat perechea mi se pare foarte interesanta de monitorizat... dar periculos de investit atat scurt cat si lung.
Interesant este si faptul ca miscarea e in USD, Eur si Aurul evoluand in continuare in aceeasi directie, Aur de la 1.370 la 1.330 iar Eur de la 1.4 la 1.374. Diferenta de amplitudine e data in principal de marimea pietei, lucru care avantajeaza aurul la cresteri si Eur la scaderi.

Intre timp am citit multe articole foarte interesante... cum am timp vi le recomand!

luni, 18 octombrie 2010

Despre grevele din sistemul public...


Foarte multi dintre cititori spuneau mai demult ca cea mai buna varianta de eficientizare a aparatului administrativ ar fi ca atunci cand apare un sefulet mai cu "cohones", acesta sa faca ordine si sa dea afara pe capete...
Recunosc ca m-as fi asteptat ca primul raspuns in preferintele voastre sa fie cel "ciuntit" de poll pt ca era prea lung: plan de concedieri stiut din timp + respecializare + salarii compensatorii + diminuarea beneficiilor pt cei neperformanti.

Domnul Ialomitianu a venit la Ministerul de Finante simtindu-se in forta si neputand apropia picioarele din cauza... binecunoscuta:). A dorit sa faca urgent o reparatie la nivelul salariilor prin taierea stimulentelor... Nu dorea sa faca asta din vreo dorinta a lui (stirea ca el a dat in judecata MFP pentru a primi acele stimulente e foarte relevanta in acest sens) ci pentru ca i s-a cerut de mai sus...
A incercat sa le taie stimulentele si a ramas el fara "cohones"!

Hai sa vorbim un pic despre acest sistem al stimulentelor din multe ministere, inclusiv cel al finantelor. Trebuie sa spun ca nu cunosc situatia din ultimul an dar stiu destul de bine cum era acum cativa ani si nu ma astept sa se fi petrecut schimbari substantiale.
Angajatii de la finante au salarii nu foarte mari dar... acceptabile, de obicei semnificativ peste medie. 2000 pt un incepator, 3000 pentru un expert cu ceva experienta si 4000 pentru pozitii mai sus in ierarhie. Interesant este ca acest salariu nu reprezinta nimic pentru venit. El este dublat de "sporul" lunar acordat fara o motivatie certa si de "prima", primita din nou fara o baza in ceea ce fac.
Valoarea acestora din urma este de obicei cat un salariu fiecare! Cu alte cuvinte, desi salariul este de doar 2000, venitul este de 4000-6000 pentru o persoana la inceput de drum si depinde in principal de "tenta de maroniu" de pe nasul persoanei, avand in vedere ca seful de departament decide prima!
Veti spune ca deja e interesant sa lucrezi in domeniul public! Ei bine da! Mereu a fost doar ca cei din privat sunt mult prea obositi din cauza muncii pentru a observa asta!
Si mai ciudat este ca nu doar in Romania se intampla lucrul acesta ci si in alte tari cu traditie in ce priveste democratia precum Statele Unite sau Marea Britanie... Pentru acelasi volum de munca (sau mai putin - asa cum arata studiul din UK, in sectorul public se munceste cu aproximativ 23% mai putin decat in domeniul privat datorita concediilor mai mari, a respectarii cu strictete a orelor de munca, a lipsei grevelor etc.), pe aceeasi pozitie, cu aceleasi responsabilitati, conform articolelor din linkuri, cei din domeniul public ajung sa fie mai bine platiti decat cei din domeniul privat (cu 12% mai bine in UK... mult mai bine in Romania din ce observ eu) pentru simplul motiv ca nimeni nu negociaza cu adevarat salariul cu acei angajati deoarece il platim cu totii. Exista intr-adevar si persoane care muncesc mult la stat pentru salarii de nimic, acele persoane despre care dl. Ialomitianu spunea dar... nimeni nu ii tine sa nu treaca baricada spre domeniul privat daca ei cred ca acolo umbla cainii cu covrigi in coada sau ca merita mai mult!

Ce ma deranjeaza cel mai tare este pozitia televiziunilor (la care am renuntat chiar sa ma mai uit). Imi amintesc ca la o luna dupa ce s-a luat masura taierii salariilor am vazut intr-un calup de stiri cum sarmanii angajati de la o maternitate au ajuns sa primeasca salariu un leu... la fel si angajatii unor teatre!!!
Prietena mea era in lacrimi, pregatita sa fuga sa le dea acestor oameni din salariul ei si sunt sigur ca in aceeasi situatie se aflau multe persoane nervoase ca statul isi bate joc de angajati. Parerea a fost insa rapid schimbata de intrebarea mea:

"adica... acea persoana catiga 1.33 lei/luna inainte de scaderea cu 25% a salariului???"
Ciudat as spune! Chiar ilegal avand in vedere ca salariul minim pe economie e de aprox 150 eur pentru oamenii de rand si ceva mai mare pentru bugetari!
Si in plus... 1.33 era un salariu motivant dar cu 0.33 lei mai putin nu mai poate trai?


Aaaaha! deci nu e vorba despre un salariu de 1 leu ci despre restul de plata dupa plata in avans a unor sume... dar nici in sistem de avans si lichidare nu iese calculul decat daca pentru a suplini efectele taierilor de salarii, contabilii respectivei institutii au platit in avans destul de mult, urmand ca apoi sa isi dea seama ca tot nu pot scapa!

Acum am auzit la MF o doamna plangandu-se de salariul dansei de 700 ron... Din nou o persoana trimisa la un prim plan pentru a obtine o crestere in medie pentru toti colegii, inclusiv pt cei care depasesc venitul de 12000 ron lunar. La fel cum in cazul grevelor din educatie sunt luati in discutie doar profesorii suplinitori si preparatorii, nu si profesorii universitari, inchizandu-se mereu ochii in ce priveste meditatiile si alte proiecte din care se castiga imens... La fel cum in cazul doctorilor nu se pune niciodata problema conflictului de interese in conditiile in care au si cabinet particular si nici a platilor "la negru" cerute pentru ca totul sa mearga bine... La fel cum in multe cazuri se ia in calcul doar cea mai trista poveste si se doreste extrapolarea ei catre categoriile in care acea poveste e foarte departe de adevar!

Dupa toate acestea ma intreb:

- Oare scopul televiziunilor este doar sa critice sau chiar au vreun punct de vedere? Critica nereformarea sistemului public si deficitul bugetar, apoi critica scaderea salariilor, apoi critica orice fel de concediere...???

- Oare scopul sistemului public este securitatea sociala pe bani multi sau productia unei serii de servicii care teoretic sunt mai rentabile daca sunt produse pentru intreaga tara?

- Oare avem vreo sansa pentru a readuce balanta public/privat la un nivel decent?

duminică, 17 octombrie 2010

Bugetul US ne arata ca suntem pe calea cea buna... sau nu!

Asa cum spuneam in postul de Vineri, aceea a fost ziua in care Statele unite au facut public rezultatul bugetar al unui an fiscal (sept 2009-sept 2010).
Reultatul a fost 1.294 Trilioane USD, in scadere fata de cele 1.42 Trilioane din 2009 si putin mai putin fata da parerea analistilor care se asteptau la 1.3 si ceva maruntis.
In luna Sept, la randul ei, deficitul a fost de 34.5mld, ceva mai sus decat se asteptau analistii (aprox 32.2) dar din nou in scadere fata de anul trecut.

Cu alte cuvinte "semne bune anul are" ar putea concluziona un strut cu capul in nisip!... Nu se mai vede nici o urma de al doilea dip avand in vedere ca situatia se imbunatateste, chiar daca inca nu s-a ajuns pe plus.

Totusi, daca ne amintim bine, in 2009, bugetul a fost incarcat de acel minunat TARP (Troubled Asset Relief Program), prin care statul a cumparat sau asigurat active toxice in valoare de 700Miliarde. Acest program a avut un buget de peste 350Miliarde (adica ceva mai mult decat diferenta intre deficitul de anul acesta si cel de anul trecut).
Partea intresanta e ca acest program TARP a "dat roade"... Injectia de lichiditate in institutii financiare le-a dat acestora destul capital cat sa se poata juca cu piata dupa propria dorinta... Iar cand esti printre putinii jucatori pe piata, marea majoritate fiind "too scared to play" iar tu stii ca esti "too big to fail", lucruri bune se intampla.
Cu alte cuvinte, de-a lungul lui 2009 si 2010, firmele respective au inceput sa plateasca statului o parte din ajutorul primit in momentele dificile, lucru care s-a vazut atat in bugetul pe 2009 dar si in cel din 2010. diferenta e ca in 2009 s-au vazut in principal cheltuielile iar in 2010 in principal veniturile.

Revenind la cat de bine o duce bugetul US si cum scaderea deficitului ne arata ca "suntem pe calea cea buna" si un "al doilea dip este imposibil", trebuie sa recunoastem totusi ca acesta e al doilea cel mai prost exercitiu bugetar din US (dupa 2009, an cu care am facut deja comparatia si am explicat de ce a fost ceva mai bine). Sa mai spunem ca incasarile din taxe pe profit au crescut in 2010 fata de 2009 pe fondul taierilor brutale de cheltuieli operate in intreg sistemul privat, dar ca incasarile din taxe pe venit si tae indirecte au scazut simtitor pe fondul scaderii veniturilor si disparitiei cererii.

Vorbeam sapt trecuta cu un coleg despre evolutia viitoare. Am concluzionat ca sunt 2 mecanisme ce se pot intampla:
- firmele au taiat din cheltuieli si au obtinut profit anul acesta asa ca au cu ce investi anul urmator - scenariu care conduce la o crestere economica
- taierile brutale de costuri se vor simti si anii urmatori prin scaderea cererii si intrarea intr-o spirala deflationista.

Voi ce credeti mai probabil dintre cele 2 variante?