luni, 18 octombrie 2010

Despre grevele din sistemul public...


Foarte multi dintre cititori spuneau mai demult ca cea mai buna varianta de eficientizare a aparatului administrativ ar fi ca atunci cand apare un sefulet mai cu "cohones", acesta sa faca ordine si sa dea afara pe capete...
Recunosc ca m-as fi asteptat ca primul raspuns in preferintele voastre sa fie cel "ciuntit" de poll pt ca era prea lung: plan de concedieri stiut din timp + respecializare + salarii compensatorii + diminuarea beneficiilor pt cei neperformanti.

Domnul Ialomitianu a venit la Ministerul de Finante simtindu-se in forta si neputand apropia picioarele din cauza... binecunoscuta:). A dorit sa faca urgent o reparatie la nivelul salariilor prin taierea stimulentelor... Nu dorea sa faca asta din vreo dorinta a lui (stirea ca el a dat in judecata MFP pentru a primi acele stimulente e foarte relevanta in acest sens) ci pentru ca i s-a cerut de mai sus...
A incercat sa le taie stimulentele si a ramas el fara "cohones"!

Hai sa vorbim un pic despre acest sistem al stimulentelor din multe ministere, inclusiv cel al finantelor. Trebuie sa spun ca nu cunosc situatia din ultimul an dar stiu destul de bine cum era acum cativa ani si nu ma astept sa se fi petrecut schimbari substantiale.
Angajatii de la finante au salarii nu foarte mari dar... acceptabile, de obicei semnificativ peste medie. 2000 pt un incepator, 3000 pentru un expert cu ceva experienta si 4000 pentru pozitii mai sus in ierarhie. Interesant este ca acest salariu nu reprezinta nimic pentru venit. El este dublat de "sporul" lunar acordat fara o motivatie certa si de "prima", primita din nou fara o baza in ceea ce fac.
Valoarea acestora din urma este de obicei cat un salariu fiecare! Cu alte cuvinte, desi salariul este de doar 2000, venitul este de 4000-6000 pentru o persoana la inceput de drum si depinde in principal de "tenta de maroniu" de pe nasul persoanei, avand in vedere ca seful de departament decide prima!
Veti spune ca deja e interesant sa lucrezi in domeniul public! Ei bine da! Mereu a fost doar ca cei din privat sunt mult prea obositi din cauza muncii pentru a observa asta!
Si mai ciudat este ca nu doar in Romania se intampla lucrul acesta ci si in alte tari cu traditie in ce priveste democratia precum Statele Unite sau Marea Britanie... Pentru acelasi volum de munca (sau mai putin - asa cum arata studiul din UK, in sectorul public se munceste cu aproximativ 23% mai putin decat in domeniul privat datorita concediilor mai mari, a respectarii cu strictete a orelor de munca, a lipsei grevelor etc.), pe aceeasi pozitie, cu aceleasi responsabilitati, conform articolelor din linkuri, cei din domeniul public ajung sa fie mai bine platiti decat cei din domeniul privat (cu 12% mai bine in UK... mult mai bine in Romania din ce observ eu) pentru simplul motiv ca nimeni nu negociaza cu adevarat salariul cu acei angajati deoarece il platim cu totii. Exista intr-adevar si persoane care muncesc mult la stat pentru salarii de nimic, acele persoane despre care dl. Ialomitianu spunea dar... nimeni nu ii tine sa nu treaca baricada spre domeniul privat daca ei cred ca acolo umbla cainii cu covrigi in coada sau ca merita mai mult!

Ce ma deranjeaza cel mai tare este pozitia televiziunilor (la care am renuntat chiar sa ma mai uit). Imi amintesc ca la o luna dupa ce s-a luat masura taierii salariilor am vazut intr-un calup de stiri cum sarmanii angajati de la o maternitate au ajuns sa primeasca salariu un leu... la fel si angajatii unor teatre!!!
Prietena mea era in lacrimi, pregatita sa fuga sa le dea acestor oameni din salariul ei si sunt sigur ca in aceeasi situatie se aflau multe persoane nervoase ca statul isi bate joc de angajati. Parerea a fost insa rapid schimbata de intrebarea mea:

"adica... acea persoana catiga 1.33 lei/luna inainte de scaderea cu 25% a salariului???"
Ciudat as spune! Chiar ilegal avand in vedere ca salariul minim pe economie e de aprox 150 eur pentru oamenii de rand si ceva mai mare pentru bugetari!
Si in plus... 1.33 era un salariu motivant dar cu 0.33 lei mai putin nu mai poate trai?


Aaaaha! deci nu e vorba despre un salariu de 1 leu ci despre restul de plata dupa plata in avans a unor sume... dar nici in sistem de avans si lichidare nu iese calculul decat daca pentru a suplini efectele taierilor de salarii, contabilii respectivei institutii au platit in avans destul de mult, urmand ca apoi sa isi dea seama ca tot nu pot scapa!

Acum am auzit la MF o doamna plangandu-se de salariul dansei de 700 ron... Din nou o persoana trimisa la un prim plan pentru a obtine o crestere in medie pentru toti colegii, inclusiv pt cei care depasesc venitul de 12000 ron lunar. La fel cum in cazul grevelor din educatie sunt luati in discutie doar profesorii suplinitori si preparatorii, nu si profesorii universitari, inchizandu-se mereu ochii in ce priveste meditatiile si alte proiecte din care se castiga imens... La fel cum in cazul doctorilor nu se pune niciodata problema conflictului de interese in conditiile in care au si cabinet particular si nici a platilor "la negru" cerute pentru ca totul sa mearga bine... La fel cum in multe cazuri se ia in calcul doar cea mai trista poveste si se doreste extrapolarea ei catre categoriile in care acea poveste e foarte departe de adevar!

Dupa toate acestea ma intreb:

- Oare scopul televiziunilor este doar sa critice sau chiar au vreun punct de vedere? Critica nereformarea sistemului public si deficitul bugetar, apoi critica scaderea salariilor, apoi critica orice fel de concediere...???

- Oare scopul sistemului public este securitatea sociala pe bani multi sau productia unei serii de servicii care teoretic sunt mai rentabile daca sunt produse pentru intreaga tara?

- Oare avem vreo sansa pentru a readuce balanta public/privat la un nivel decent?

Niciun comentariu: