Cred ca cea mai buna definitie a taxarii cred ca a fost data de Jean Baptiste Colbert
“The art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest possible amount of feathers with the smallest possible amount of hissing”... Deci este clar... Impozitarea e in principal un mod de jupuire:)...
Se tot vorbeste in ultima vreme despre impozitarea progresiva a veniturilor. Hai sa vedem daca acesta e modul de a face rost de mai multe pene!
In primul rand se spune ca in Romania, impozitul pe venit e unul mic... 16% in timp ce in alte tari aceasta taxa ajunge si la 56% (Suedia) cu o medie de 37%... si au dreptate cand spun asta!
Ce nu se spune e ca angajatul roman plateste aproximativ 33% taxe din venit, suma dublata de contributiile angajatorului!... iar asta inseamna ca fiecare roman plateste ca impozite aproximativ 40% din cat ar castiga in lipsa completa a impozitelor...
Sa mai spunem ca pe langa asta, Romania are acum unul dintre cele mai mari TVA-uri... 24% in conditiile unei medii de doar 20%, trasa in jos de adevarate paradisuri precum Luxemburg sau Cipru dar trasa in sus de tari precum Ungaria sau Suedia, printre putinele care ne depasesc cu al lor 25%...
Revenind la jupuirea fara sunete... exista o relatie veche intre nivelul taxarii si nivelul incasarilor la buget, numita curba Laffer.
Pe masura ce taxarea creste, colectarea taxelor scade din cauza cresterii evaziunii sau din cauza diminuarii dorintei oamenilor de a munci, diminuand astfel veniturile bugetare de dupa punctul de maxim. In Romania s-ar parea ca nivelul maxim al veniturilor aduse la buget este de 32%. Pe acest lucru s-a bazat introducerea impozitului unic pe venit... si au avut dreptate! Valoarea taxelor incasate nu a scazut asa cum credeau "contabilii" din ministere!
Ce se va intampla in conditiile in care impozitul acesta creste?... Laffer ne cam spune dar conducatorilor nostri nu le mai place teoria lui!
Am inteles de ce au crescut TVA... e o taxa cu o colectare buna... Sa vedem ce se intampla cu "macanitul"...
Oamenii "macane" de cateva saptamani la TV despre cum vor creste toate preturile iar lucrul acesta nu e bine!
Noroc insa ca romanii s-au obisnuit sa fie asa de moi incat e greu sa ii misti sa protesteze... Vor bombani ca nu mai au putere de cumparare si cam atat.
Impozitul progresiv nu e o idee rea in sine. Presupune ca unii vor fi mai putin motivati sa munceasca dar asta e un efect marginal avand in vedere ca taxele nu vor ajunge niciodata la un nivel la care sa nu mai faca sens sa muncesti (sper:)! Problema e ca e extrem de greu de colectat in conditiile in care nu ai un sistem informatic cu adevarat bine pus la punct (lipseste aproape cu desavarsire in Romania) si creeaza o birocratie care poate costa mai mult decat beneficiile obtinute. (Va mai amintiti cozile de la oficiile postale din perioada in care trebuiau depuse formularele?)
Ce au facut alte state, mai interesate de situatia economica a cetatenilor lor (a se citi state in care cetatenii sunt in stare sa spuna cand nu le convine ceva)?
Pa in UK, tara cu un deficit de 11%, au crescut si ei TVA-ul... de la 17.5 la 20% (adica 2.5pp, nu 5pp ca la noi), in conditiile in care, pentru a avea grija ca zgomotul nu devine prea puternic, au marit si nivelul deducerilor personale pentru salarii de sub 100k Lire/an...
In concluzie, singura varianta care i-ar putea face pe politicieni sa ne respecte destul cat sa se gandeasca si la populatie atunci cand iau anumite masuri este sa ne respectam si noi unii pe ceilalti mai mult!