miercuri, 30 iunie 2010

Mirificul Ron

Nici nu m-am intors bine in tara si am fost asaltat de stiri care mai de care mai panicarde...
"Ce se intampla... vom ajunge la 5ron/eur... dar la 6..."
"Ne-au facut TVA-ul 24%... o sa se scumpeasca toate cu 5%..."
Crunt ce-i drept...

Hai sa vedem cum vine treaba: se pare ca exista o legatura intre cresterea Eur si anuntul de neconstitutionalitate a masurilor intreprinse de guvern... Economia ne spune insa ca o masura anticipata de catre agentii economici nu creaza efecte atunci cand ea este adoptata deoarece agentii au adoptat deja masurile de protectie! si suna logic ce spune economia!
Faptul ca masurile sunt neconstitutionale ar putea sa-l mire decat pe micutul Boc desi cred ca el stia cel mai bine ca nu le poate aplica! pe noi ceilalti nu cred ca ne mai mira. Pe bloguri au fost sute de posturi referitoare la faptul ca planul de masuri e o gluma (inclusiv aici unde cititorii au identificat atat de bine ca masurile se vor aplica doar partial).
Sa credem ca cei care invart si influenteaza pietele (prin influenta pe care o au asupra anumitor interventii) nu stiau ca e neconstitutional? hmmmm...

Declararea taierii pensiilor ca neconstitutionala insa ar fi putut duce la un val de neincredere ce ne-ar putea face sa pierdem urmatoarea transa de la FMI in valoare de 850 mil.Cum ne-am descurca fara ea nu stiu... imaginati-va ca transa aceasta inseamna vreo 600 de masini ca a lui Casuneanu.... Cat cele 11 staruri ale unei echipe de la mondial... cat.... nici nu pot calcula in genti ale lui Nuti... o crestere a rezervei valutare cu 850 mil ne-ar ajuta in acest moment sa... crestem rezerva valutara cu 850 mil sau sa mai platim pensiile si salariile netaiate cam o luna!!!
Nici asta nu pare a fi problema! Iar 850 mil e peanuts (ma rog... 0.8% din PIB care si el e peanuts... va dati seama ca avem persoane care au masini ce valoreaza a o mia parte din PIB-ul acestei tari)...

Si totusi de ce se depreciaza leul??? Am gasit! pentru ca viitoarea crestere a TVA ne impinge spre un leu mai slab!... sau nu? cresterea cu 5pp a TVA va f desigur suportata de producatori si consumatori depinzand de elasticitatea fiecarui bun. Avand in vedere ca multe preturi scad (cel mai bun exemplu fiind apartamentele, in scadere cu 5% fata de 2009 cand deja scazusera serios), cred ca inelasticitatea cererii nu mai permite vanzarea a orice oricat oricum! Noroc cu cresterea TVA ca altfel riscam o dezinflatie asa de mare ca puteam da in deflatii...
Revenind, cresterea TVA din 1 iulie are dpdv economic 2 efecte: scumpirea consumului intern ce duce la un consum mai mic si astfel la importuri mai mici (am impresia ca asta ajuta la diminuarea deficitului comercial care s-a mai diminuat dar exista in continuare:) si la incurajarea oamenilor sa faca achizitii acum, inainte de scumpiri!
Diminuarea deficitului comercial inseamna o cerere mai mica de moneda straina iar incurajarea consumului pana la intrarea in vigoare a cresterii taxelor duce la o cerere mai mare de lei (moneda cu care se platesc majoritatea lucrurilor din aceasta tara), cel putin pana la 1 iulie... amandoua insemnand apreciere a leului cel putin pe termen scurt....
Deci nu am gasit inca motivul!

Problemele economice ale Romaniei nu au inceput de ieri! De ceva vreme ne intrebam cu totii de ce avem masuri asa de dure, de ce la noi e altfel, de ce am aflat dintr-o data ca avem datorii de 10 miliarde scadente anul acesta de care nu ne-a zis nimeni etc.! iar faptul ca avem datorii de 10 mld ne-ar putea duce la concluzia ca cererea de valuta e de fapt mai mare decat ne asteptam! Lucrul acesta inseamna ca leul trebuia de mult sa se deprecieze abrupt! cum de a inceput doar acum cand masurile luate nu prea prevesteau asta?

Cel mai probabil problema e la nivelul perceptiei! Pana acum premierul se lauda ca au tinut cursul si spunea de vreo 10 ori in cadrul discursului acest lucru... BNR intervenea de fiecare data cand leul ajungea la marginea intervalului de variatie chiar daca acest lucru a insemnat ca a fost nevoit sa arunce un miliard de eur in plata unor banci care cumparau deja masiv Eur...
AC pusese aici un comentariu care merge fix in directia pe care o vedeam si eu... Din pacate insa desi deprecierea era previzibila, momentul in care ea se intampla nu prea!... motivul? Mugurel e la butoane si de aceea piata functioneaza doar din cand in cand... BNR intervine in piata sa penalizeze... nu neaparat speculatorii ci mai degraba pe cei care nu sunt de partea care trebuie!
Un exemplu urat de interventie a BNR a fost cand Lucian Isar a fost dat afara din BancPost prin desfiintarea functiei detinuta de el dupa o serie de sicane... pentru ca observand vulnerabilitatile leului, Isar a pariat impotriva acestei monede in acel "atac speculativ" de acum 2 anisori... care avand in vedere ce s-a intamlat apoi la inceputul anului, nu a fost chiar speculativ... ba chiar pare acum foarte bine fundamentat! Singura problema atunci e ca a pariat fara sa "ceara voie de la stapanire"...

Si totusi, in conditiile in care sta pe o rezerva de 30 miliarde eur, in conditiile in care poate decide orice modificare a ratei dobanzii de politica monetara si orice modificare a RMO isi doreste, in conditiile in care poate cere bancilor sa se recapitalizeze sau chiar sa le dicteze pe cine sa dea afara, cum se face ca BNR nu a intervenit pentru "salvarea leului"?
Simplu...

  1. din cand in cand e nevoie de cate un bau-bau pentru ca lucrurile sa mearga (daca nu aplicati aceste masuri lasam cursul sa ajunga la 6... Alo... domnii carora v-am dat credite... vreti sa riscati?)
  2. BNR trebuie sa satisfaca si ea niste interese ale bancilor "partenere", cele prin care fac operatiunile de pe piata, cele care au cumparat masiv eur in ultimele luni... Sa ne amintim ca aceste banci nu au repatriat banii asa ca au nevoie de profitabilitate de pe urma noastra!
  3. chiar daca mai au 30 miliarde de aruncat, nu poti inota impotriva curentului la nesfarsit... iar Romania nu e intr-o situatie chiar roz... chiar deloc! O datorie scadenta atat de mare poate crea probleme serioase.
  4. pentru ca cel mai usor de facut ajustarile si cel mai constitutional este aceasta a 3-a metoda pe langa "varinta de incredere" si cea "de neincredere"...
  5. pentru ca Romania are nevoie de un curs de schimb depreciat pentru a castiga competitivitate:))))... sau pentru ca producatorii de la noi sa aibe bani de inca o masina de fitze ca in cursuri de management tot nu vor investi pana cand frustrarile vechi nu vor disparea
  6. pentru ca tinta de inflatie nu a fost niciodata o tinta reala
  7. vreti sa mai continui?
Cat va dura aceasta depreciere?
din nou simplu: pana cand se va putea castiga mai mult din apreciere... Va mai amintiti cum anul trecut toata lumea stia ca leul va ajunge la 5ron/eur?... isi mai aminteste cineva ce s-a intamplat?
Oare acum ce credeti ca se va intampla?

intre timp pe eur/usd lucrurile par ca se indreapta spre o noua crestere care incepe cu stabilizarea dupa o corectie...
Va depasi de data aceasta nivelul de 1.26?
Pe termen lung situatia Romaniei s-ar putea sa fie favorizata... inca nu se ajunsese la o datorie publica asa de mare cat sa creeze probleme asa ca nici cresterile dobanzilor nu ne impacteaza ca pe alte tari... Cu un pic de gandire strategica Romania ar putea iesi din criza in cativa ani inaintea celorlalti... desi a intrat mai tarziu:)

7 comentarii:

Octavian spunea...

eu i-as transmite lui Isarescu ce sa faca (sau unde sa isi b..e) rezerva valutara a Romaniei...

Informatii-economice spunea...

incearca "mugur@bnr.ro" :))

BlueSlasj=h spunea...

rss tzigania NU are nici pe departe statut de tra favorizata in fata depresiunii. pt simplul motiv ca, desi la indicatori sta mai bine ca alte tari, exista unul care-i "bate" la fundu' gol pe toti ceilalti luati la un loc. DOAR 20% din populatie munceste/produce si plateste impozite directe.

Informatii-economice spunea...

RSS tigania asa cum iti place sa o denumesti mai are si vreo 45% populatie rurala care intr-o masura foarte mare practica o agricultura de subzistenta. Din populatia care chiar beneficiaza in mod real de serviciile publice inseamna ca destul de multi cotizeaza:).
Poti vedea un lucru bun in orice... depinde doar de unde privesti.
In plus, ceva care deja este jos nu poate decat sa creasca... (vezi agricultura spre ex.)

Romania are nevoie de conducatori buni pentru a iesi din tiganie dar din momentul in care va fi bine condusa... are potential! :)

BlueSlash spunea...

de acord ca are potential. doar ca, vb ta, mai trebuie si valorificat.
cele 45% chiar nu conteaza cand este vb despre taxe si impozite directe. ba din contra, sunt consumatoare. excesive. nu sunt neaparat de acord cu cifra avansata, recte cele 3o mld euro. dar asta nu inseamna ca nu e adevarat c-au "inghitit" multi bani. nu e vina lor ci a celor care, ani de-a randu' le-au tot dat. ca o paranteza: stii cu ce fel de combustibil se alimentau autocarele care "faceau evropa" pe la inceputurile acestui deceniu/secol/mileniu?
"placerea" despre care vb e doar aparenta. ar trebui sa fii de acord ca realitatea este mult mai fair exprimata prin titulatura respectiva.

Informatii-economice spunea...

Sunt de parere ca o tara functioneaza in functie de regulule pe care le are si de cat de mult sunt acestea respectate. Nu cred ca suntem mai "tigani" decat altii si nici ca toti tiganii sunt "tigani" in acel sens.
Cred ca ai vazut romani in strainatate... ai observat ca daca sunt un grup mic se poarta frumos. Motivul: aplica aceleasi reguli ca si ceilalti.

Poate copiii nostri vor vedea o Romanie unde regulile sunt bine date si unde se aplica.
In ce priveste combustibilul... nu stiu!

BlueSlash spunea...

ba da. suntem mai tzigani decat altii. ba chiar mai tzigani decat tziganii. de fapt, tocma' asta m-a determinat sa folosesc titulatura.

de acord ca rumanu' are o capacitate sporita la adaptare. mai mare decat a altora. probabil or fi "di-vina" anii "lunji' de supusenie :P

foloseau cupoane pt motorina scutita de taxe. recte motorina pt agricultura. desigur ca plecau "la arat" evropa.

cata vreme in RSS Tzigania* nu se vor rectifica toate aberatiile din legislatie e cam dificil sa se mai si aplice. stii ce e cel mai nashpa? cand primesti o asa-zisa educatie considerata in mediul academic c-ar fi ok; mai si incerci sa ti-o cultivi si desavarsesti si constati cu surprindere ca nu "pupa" cu nimic din realitati. incepi sa te-ndoiesti de justetea invataturilor sau de modul de functionare al legaturilor dintre centrii nervosi. nici nu mai pomenesc despre indignare. noroc ca pe umea asta au mai existat si "folosofi" adevarati cum ar fi Murphy. care zicea ca daca nu poti invoca necunoasterea legilor in apararea ta, atunci statul ar trebui sa tina cont si sa nu faca legi absurde, contrare bunului simt si, mai ales, greu de tinut minte ;))