joi, 1 iulie 2010

prima zi cu TVA marit

Asa cum ati observat, suntem intr-o perioada in care consumul se diminueaza. De vreo doi ani romanii au inceput sa mai inchida cureaua la cate o gaura si sa renunte la "plazmi", la schimbat masina o data la 3 ani... uneori si la sapun (dar asta era si inainte:)... Produsele mai ieftine intra in cosul de consum al familiilor ducand preturile si incasarile in jos.
S-a vorbit mult despre impactul negativ al cresterii TVA asupra inflatiei... mie mi se pare ca a vorbi intr-o astfel de perioada de inflatie e ca si cand ai urla ca vrei apa plutind pe arca lui Noe... dar hai sa vedem!

In general un anumit nivel al inflatiei este benefic pentru economie, el provocand o rotatie mai rapida a banilor prin consumul datorat "incentivului" valorii viitoare mult mai mici. Se considera ca 2% pe an ar fi perfect in conditiile in care produsele de azi nu prea mai seamana cu cele de acum 10 ani din punct de vedere al calitatii (tehnologiei inglobate) asa ca ar trebui sa fie mai scumpe. (cine nu ma crede sa compare LCD-ul de 81 cu CRT-ul de 55 sau HTC Desire cu Nokia 5110... pretul in 2000 pt unul si in 2010 pt celalalt sunt comparabile daca tinem cont si de inflatie chiar daca avem cu totul alta mancare de peste:).
Cand e prea mare, inflatia e daunatoare deoarece dilueaza orice fel de economii si conduce la o "spirala inflationista" in care populatia, pentru a se proteja de efectele negative, cere si obtine salarii mai mari care apoi se duc din nou in... inflatie!
Deflatia e probabil un dezechilibru si mai daunator deoarece incentiveaza consumul viitor si astfel un blocaj economic. In plus da peste cap planurile de afaceri conducand la somaj si multe alte probleme.

Hai insa sa intram ceva mai in detaliu in ce priveste TVA.
O prima problema adusa de aceasta modificare brutala este modificarea tuturor sistemelor informatice... suna simplu dar cand ai de-a face cu billingul a milioane de consumatori nu este. Mai mult, toate preturile aveau afisat TVA-ul si aratau ok... usor de retinut... acum va trebui facut un efort pentru a modifica si regandi tot.
Gandind keynesist asta nu e rau! presupune investitii si oameni ocupati care modifica preturile:)... Chiar daca acestea sunt niste cheltuieli nefolositoare, ele fac banii sa se invarta un pic prin economie!
Spuneam ieri ca aceasta taxa va fi impartita intre cumparatori si vanzatori asa ca nu vor creste preturile cu 5%. Unele lanturi de supermarkete au anuntat chiar ca vor prelua ei impactul acestei cresteri... probabil tocmai pentru ca nu au putut schimba toate preturile intr-o zi:).
Problemele insa incep sa apara: o taxa mai mare presupune venituri mai mici pentru vanzatori (si tot lantul pana la producator). Veniturile mai mici sunt cauzate pe de o parte de preluarea unei parti din TVA si pe de alta parte de o cerere in scadere (datorata cresterii pretului). Blocajul economic e in toi si multi agenti economici de-abia supravietuiesc in asteptarea unor rambursari de taxe ce s-au transformat fara voia lor in credit fiscal acordat statului. Cum vor supravietui acesti agenti economici obisnuiti cu ccresteri de 8% pe an? Din pacate solutia e una nu tocmai placuta! restructurand!... si asta chiar nu prea stiu sa faca!
Vor da oameni afara sau le vor taia salariile pentru a isi salva firma iar asta cauzeaza un nou val de diminuare a cererii.... alte scaderi de preturi... alte falimente... alti someri... alte taieri de salarii!

Romania are probleme din ce in ce mai mari nu din cauza deficitului sau a datoriei publice (ca celelalte state) ci din cauza unei conduceri defectuoase!
In continuare avem problema unui sistem de pensii nesustenabil si (aproape) imposibil de restructurat fara sa aducem amendamente inacceptabile constitutiei, in continuare sistemul privat primeste principalele lovituri, in continuare mergem in jos ceea ce inseamna ca nu vom reusi sa obtinem veniturile dorite la buget desi cheltuielile cu somajul vor creste.

Exista solutii? Da!
Ar fi acel al treilea plan de care vorbeam odata dar despre care nu prea vroiam sa vorbesc de fapt... Se leaga cu postul de ieri dar e inacceptabil din punct de vedere politic si al benere.
Pune presiune pe cei "too big to fail" iar ei au o putere de negociere mult mai mare decat milioanele de amarati din buzunarul carora se fac reformele!
Miscarile din ultima vreme ar putea fi o incercare de testare a unor praguri pe acel al treilea plan. Nu ma astept insa sa dureze prea mult deoarece oameni cu interese mari vor incepe sa puna presiune politica!
Va veni oare vreun moment in care sa se poata aplica acel al treilea plan? din pacate... da! doar ca e imposibil de stiut cand... in mare cand o sa vrea Mugurel.

Niciun comentariu: