joi, 6 mai 2010

Ce a spus Base azi...

Asa cum v-ati obisnuit, astazi Base a zis iar prostii!
Hai sa incepem cu momentul: Delegatia FMI e in Romania ca sa ne aprobe bani dar guvernul nu si-a facut temele. Aparent e in targeturile impuse asa ca erau foarte veseli si au cerut subventii. FMI s-a uitat ceva mai bine si a vazut ca se cheltuieste pre mult (deficitul creste), se masluiesc datele desi se infirma vehement asta, iar economia se contracta desi guvernantii bagau mana in foc ca nu. In concluzie, pe limba noastra a tuturor, FMI s-a prins de ce stiam si noi toti! Mai mult, FMI nu prea mai are incredere dupa ce a vazut ca flexibilitatea de care a dat dovada a determinat pe romani sa-i priveasca precum pe prosti.
In aceste conditii, FMI a cerut masuri ferme: scaderea cheltuielilor sau cresterea veniturilor, in asa fel incat deficitul bugetar sa nu mai creasca. Atentie, asa cum am mai spus, FMI nu impune nici o masura. Spre deosebire de noi (cei multi si dezbinati), FMI vrea doar rezultatul!
Variantele au fost 2 - sursa aici:
1. Varianta de neincredere - cea in care crestem veniturile prin cresterea TVA si a impozitului pe venit. Nu inteleg de ce au fost alese aceste impozite cand avem impozite cu o colectare destul de buna, care insa nu sunt folosite: taxa pe imobile sau taxa auto... ambele prost gandite dar ambele ar putea creste sensibil incasarile in asa fel incat o crestere minora a TVA si o mai buna colectare sa duca la acoperirea deficitelor.
2. Varianta de incredere: Reducerea cu 25% a fondului de salarii pentru bugetari (care reprezinta 9.5% din PIB), reducerea cu 15% a pensiilor (pensii care reprezinta 15.5% din PIB), reducerea cu 15% a somajului (despre care se asteapta cresteri, pentru ca in final suma sa dea bine) si reducerea "masiva" a subventiilor (din nou ca sa dea suma pentru ca inca se pare ca sunt probleme).

Se pare ca s-a mers pe varianta 2, cea mai greu de controlat de catre FMI si care permite guvernului sa arate bunele intentii, chiar si daca nu atinge toate punctele...
Calculul facut e unul de clasa a patra: 
25% (scadere salarii)* 9.5% (din PIB) + 15% (scadere pensii) * 15.5%(din PIB) = 4.7% (din PIB) scadere a cheltuielilor pentru 1/2 de an adica o scadere a deficitului, cel putin teoretic cu vreo 2.4%.
Spun ca cel putin teoretic deoarece mai exista o parte urata: cand scazi salariile cu 25%, vor scadea si impozitele aferente acestor salarii cu mai mult...cu mai mult din cauza deducerilor care se aplica. La fel se intampla si la pensii asa ca s-a mai gasit un buffer: somajul si subventiile care ar trebui sa asigure restul diminuarii cheltuielilor.

Ce e bine la aceasta decizie:
1. nu va mai fi nevoie sa ne mai imprumutam la fel de mult
2. reducerea de costuri va fi in domeniul bugetar, partial lovit deja dar nu la fel ca mediul privat
3. semnalul transmis pietelor a fost unul de hotarare in luarea unor masuri.

Ce e rau la aceasta decizie:
1. E o alta masura prociclica, in conditiile in care masurile prociclice ne-au adus in situatia de azi.
2. E o masura care diminueaza semnificativ cererea de pe piata, cu repercursiuni in toate domeniile private
3. E o masura foarte dificil de implementat: nu prea pot fi dati oameni afara fara compensatorii multe, asa cum scaderea pensiilor s-ar putea sa fie inca un glont tras in picior daca ne gandim la experienta Letoniei, unde pensionarii si-au recastigat in instanta drepturile...
4. E o masura care nu obliga statul la mai multa responsabilitate: achiziti publice, evaziune fiscala tolerata de cei care ar trebui sa o controleze, etc...
5. E doar o alta masura aplicata in medie, care in mod normal ii loveste pe cei performanti nu pe cei cu pile... Sa nu uitam ca diminuarea cu 25% a salariului nu se va intampla la toata lumea deoarece unii sunt prea bine infipti si in plus, salariile sunt confidentiale.
6. E o masura care va provoca o multime de defaulturi personale, in randul bugetarilor care nu vor mai putea plati pana la capat creditele, ducand mai departe un val de cresteri a dobanzilor pentru toata lumea, odata cu cresterea riscurilor
7. E o masura care pe termen mediu provoaca mai multa frica de somaj si astfel abtinere de la cheltuieli si scadere economica
8. E o masura care va provoca ample miscari de strada din partea sindicatelor si a pensionarilor. Un articol interesant care ma face sa-mi amintesc de evenimentele de la Tg.Mures de prin martie 1990 gasiti aici.
9. E o masura care... deja m-am saturat sa fiu negativist...!

Personal nu cred ca aceasta "reforma" va fi implementata. S-a mai vorbit mult despre asa ceva si s-a facut putin. Cred ca din nou guvernul a obtinut timp pentru a mai "boieri" o perioada.
Noi pierdem din nou... Hotii raman protejati iar pierderile se nationalizeaza. Lipsa de viziune ramane. Sansele de crestere economica se diminueaza. In continuare nu facem nimic pentru a spori veniturile bugetare prin cresterea economica, inca ne punem singuri bete in roate cand vine vorba de atragerea fondurilor europene, inca dam cu piciorul oricarei sanse de a trai mai bine.

Intre timp cred ca ati vazut ce se intampla in US... cand toata lumea se uita la Europa...

6 comentarii:

originar spunea...

ce se intampla in USA? intreb la modul cel mai serios...te referi la scaderea bursei de azi?

Informatii-economice spunea...

:)
MA refer la o adevarata magie.
Au declarat acum ca scaderea a fost cauzata de o eroare software... S-ar putea sa fie asa dar reactia lor in conditiile in care s-a intamplat asta cred ca arata clar care e starea de spirit din piata americana.

originar spunea...

mda, tocmai am citit si eu stirea pe hotnews....cu greseala traderului care a vandut contracte de vreo 16 miliarde...pare totusi cusut cu ata alba...se pare ca se doreste cu tot dinadinsul crearea de panica...oricum si-a atins efectul, si s-a demonstrat: panica a inceput sa cuprinda bursa; ai dreptate; evenimentele se precipita; pfff....si tocmai mi-am facut un depozit in euro la o banca locala (nu greceasca :)) se apre ca in curand nu prea vor mai avea valoare...mai bine i-as cheltui pe aur sau bunuri de stricta necesitate...desi si asta ar parea tot un comportament panicard...dar atat timp cat avem o moneda FIAT, ideea e sa o cheltui cat mai repede :)

Informatii-economice spunea...

@need2trip - iti mai amintesti cand toata lumea "stia" ca leul va pica in fata euro pana la 4.5 - 5? Mai tii minte ce s-a intamplat?
Acum toata lumea stie ca FIAT money vor disparea...
Ba chiar unii se bucura pe motivul acesta desi multi stiu ca vom ajunge o lume bananiera daca singurul mod de a evalua orice dispare.

Alex B spunea...

@Info - la ce te referi cand spui "iti mai amintesti cand toata lumea "stia" ca leul va pica in fata euro pana la 4.5 - 5? Mai tii minte ce s-a intamplat?"

Cand spui FIAT money incluzi si bancnotele existente pe piata sau numai la numitii "invisible money" - cei care ii pompeaza bancile nationale ca sa-i salveze diverse entitati? Teoretic acestia s-ar putea transforma in bani adevarati dar practic ei raman doar in scripte.

Informatii-economice spunea...

Teoriile monetariste spun ca o schimbare anticipata de toata lumea nu provoaca nici un efect atunci cand se intampla... daca se intampla!
Voi reveni zilele acestea cu cateva scenarii de evolutie si metode de protectie clamate de toata lumea.
Cand spun FIAT money ma refer la sistemul monetar actual. Masa monetara contine atat bani de hartie cat si bani electronici.